Guia de cultiu de marihuana de Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter Reviewed by: Gloria Payá

Les millors plantes associades per al teu cultiu de marihuana

Les millors plantes associades per al teu cultiu de marihuana

Aprèn a usar aquestes plantes associades en el teu cultiu de marihuana.

Els cultius associats són una forma natural de protegir les teves preuades plantes de marihuana de les plagues i malalties. Aquestes plantes aliades atreuen insectes depredadors al teu jardí, que poden eliminar a les bestioles nocives ràpidament.

Conrear aquestes espècies entre la teva marihuana també pot ajudar a evitar la propagació de floridura i altres fongs que podrien fer malbé la collita. Moltes plantes associades també contribueixen a la salut del sòl, millorant la seva estructura i fixant nitrogen atmosfèric en la terra.

Les plantes associades no sols protegeixen el teu cultiu, sinó que milloren la salut de tot el teu jardí en afavorir la biodiversitat. A més, atreuen a espècies polinizadoras que t'ajudaran en l'hort. I per si tot això fos poc, algunes plantes associades també tenen el seu propi ús; pots collir-les al final de la temporada i usar-les com a ingredients per a plats i infusions.

Aquí tens algunes de les plantes associades més populars i eficaces per al cànnabis.

Cerastium

El cerastium (Cerastium tomentosum) és una planta de creixement ràpid que s'estén per la superfície del sòl com si fos una catifa, actuant com a cultiu de cobertura. Ajuda a retenir la humitat i protegeix la vida microbiana dels raigs UV.

A principis de primavera, sembra directament les llavors en els bancals o en els tests, sense cobrir-les amb terra. Procura conrear-les en una terra ben drenada, en una zona que rebi ple sol (el cerastium es desenvolupa millor en un lloc orientat al sud o a l'oest). Aquesta planta tolera un ampli rang de pH, encara que la marihuana prefereix un pH de 6,0-7,0.

Les llavors germinaran al cap de 14-21 dies. Quan les plántulas s'hagin establert, pots aclarir-les (l'aclarida consisteix a eliminar algunes plántulas perquè les restants tinguin suficient espai i recursos), deixant 20cm de distància entre cada planta. Aconseguiran la maduresa en tan sols 40 dies, creixent a una altura màxima de 25cm. El cerastium produeix flors petites d'uns 2cm d'ample a principis d'estiu, emanant una aroma molt dolça i lleuger.

Després de la floració, curta les plantes de cerastium. Pots usar-les com a capa d'embuatat, o afegir-les a la compostera. El cerastium és una planta resistent de fulla caduca, que pot sobreviure sota terra a temperatures inferiors a -20 °C, tornant a brollar l'any vinent.

Com usar aquesta planta en el teu cultiu de marihuana:

 • On: usar com a cultiu de cobertura en els bancals o tests.
 • Quan: febrer
Companion Plants for Cannabis

Gira-sol

Aquestes altíssimes plantes aporten bellesa a qualsevol jardí, creixent fins a 3m d'altura i desenvolupant unes flors de color groc brillant. Ajudaran a protegir les teves plantes de cànnabis contra els pugons, mosques blanques, llimacs i caragols, desviant la seva atenció.

Sembra les llavors directament en bancals o tests. Aquestes plantes prosperen en una terra humida, però ben drenada, a ple sol i en llocs protegits dels vents forts. Els gira-sols alliberen un químic alelopático en la terra que pot inhibir el creixement de les plantes pròximes, per la qual cosa pots usar-los com a barreres i vores.

Després de la germinació, aclareix les plántulas, deixant una distància de 60cm entre cada planta. Floriran 60-95 dies després de la germinació. Quan les flors hagin produït les llavors, tens dues opcions: pots collir les delicioses pipes de gira-sol, o pots deixar-les per a atreure als ocells, que ajudaran a mantenir a ratlla les plagues d'insectes. Els gira-sols no produeixen una olor distintiva.

Com usar-los en el teu cultiu de marihuana:

 • On: usa'ls per a crear barreres, ombra o paravents en els marges dels bancals de terra, o prop dels tests.
 • Quan: març
Companion Plants for Cannabis

Caléndula

La caléndula (Calendula officinalis) produeix fulles aromàtiques i unes precioses flors taronges. Aquestes flors actuen com a planta encebo, atraient als pugons per a desviar la seva atenció de les plantes de cànnabis. És una planta de creixement ràpid, que pot créixer com a anual o bianual i es desenvolupa durant tota la temporada de cultiu fins que arriben les primeres gelades. La caléndula tolera els sòls pobres, però prefereix els terrenys ben drenats de consistència calcària, llimosa o arenosa.

Sembra-la directament en tests o bancals a la fi de primavera. Per a plantes més petites, deixa-les a una distància de 20cm; o conrea-les a 30cm perquè puguin créixer a la seva plena grandària. La caléndula aconsegueix una altura màxima de 50cm, li agrada el sol parcial i creix còmodament sota la canopia d'un policultiu.

Al llarg de la temporada de cultiu, veu llevant les flors quan comencin a desenvolupar llavors, per a promoure la formació de flors. També pots collir les flors per a fer els teus propis cosmètics, com a bàlsams i extractes.

A més de servir com a distracció per a unes certes plagues del cànnabis, les caléndulas també repel·leixen altres insectes amb la seva penetrant aroma. Algunes plagues com la mosca blanca de la col i l'arna de la col (que d'una altra manera es menjarien les teves plantes de cànnabis) no suporten les caléndulas.

Com usar-la en el teu cultiu de marihuana:

 • On: planta-les entre la teva marihuana en els bancals del jardí, seguint la distància recomanada. O conrea 1-2 plantes al costat del cànnabis en tests grans.
 • Quan: febrer-abril
Companion Plants for Cannabis

Alfals

El alfals és un cultiu associat fiable i atractiu, fàcil de conrear i eficaç per a millorar el sòl. A l'ésser una lleguminosa, aquesta espècie treballa amb els bacteris del sòl per a fixar el nitrogen atmosfèric, un nutrient essencial que promou el bon desenvolupament de les plantes. Per a garantir aquest efecte, pots inocular les llavors amb bacteris fixadors de nitrogen abans de sembrar-les.

A més, l'alfals (també dita Medicago sativa) ajuda a augmentar la penetració de l'aigua en el mitjà de cultiu, mantenint les arrels hidratades i augmentant la turgència de les plantes. Aquesta planta perennifòlia d'arrels profundes contribuirà a millorar l'estructura del sòl.

L'alfals enraíza ràpidament, per la qual cosa només has d'escampar les llavors sobre el sòl. En regions fresques, sembra-la a la primavera (d'abril a maig); i en climes més càlids, sembra-la a la tardor. Les llavors brollaran al cap de deu dies, aproximadament. Aclareix les plántulas segons sigui necessari, per a evitar l'excés de plantes.

Aquesta espècie prefereix els climes lleugerament més càlids i té una gran resistència a la sequera. Prospera a ple sol i en sòls lleugerament àcids o neutres. Quan aclareixis les llavors, pots aprofitar els brots o germinats d'alfals; són una gran font de vitamines i minerals i queden molt bé en les amanides.

Com usar l'alfals en el teu cultiu de marihuana:

 • On: sembrar com a cultiu de cobertura en tests o bancals.
 • Quan: abril–juliol
Companion Plants for Cannabis

Trèvol vermell

Aquesta planta perenne i amb forma d'arbust també treballa amb bacteris fixadors de nitrogen en el sòl per a extreure de l'atmosfera grans quantitats d'aquest element. Prepara't per a unes plantes de marihuana grans, sanes i fortes.

El trèvol vermell produeix unes flors impressionants de color vermell/rosa que atreuen a espècies polinizadoras. Sembra les llavors a principis de primavera en climes més frescos i a la tardor en zones més càlides, a una profunditat de 1cm i a una distància de 5cm entre plantes, en sòls llimosos amb un pH lleugerament àcid. El trèvol vermell requereix ple sol per a desenvolupar-se òptimament i creix bé en les vores dels bancals i al costat de les plantes de cànnabis en tests.

Com usar aquesta planta en el teu cultiu de marihuana:

 • On: sembra directament en tests i parterres, com una coberta vegetal vivent.
 • Quan: abril
Companion Plants for Cannabis

Galindaina

A més de ser una gran herba culinària, la galindaina ajuda a mantenir a ratlla els insectes nocius. La seva suau aroma anisado atreu als pugons, distraient-los perquè no ataquin a la teva marihuana.

Sembra-ho directament en una terra rica en compost, al març. Les llavors germinaran en una setmana, més o menys, i poc després passaran a la fase de plántula. Aclareix-les, deixant una distància de 30cm entre plantes. La galindaina tolera el sol directe i l'ombra parcial, però li agrada la humitat constant.

Aquesta planta és coneguda per la seva capacitat de autosembrarse i envair els bancals; per a evitar això, elimina les flors a temps abans que madurin les llavors. En unes 9 setmanes tindràs un subministrament de fulles tendres i llistes per a collir. Pots usar-les en amanides i plats de peix, per a donar-los un toc agradable.

Com usar la galindaina en el teu cultiu de marihuana:

 • On: conrea-ho en tests separats al costat dels teus tests de marihuana, o planta-ho entre les plantes de cànnabis en bancals o hivernacles.
 • Quan: març-agost
Companion Plants for Cannabis

Trèvol blanc

El trèvol blanc proporciona un embuatat viu resistent a les plagues, que reté la humitat i augmenta els nivells de nitrogen del sòl. Aquesta planta, perenne i rèptil, s'estén lliurement sobre la terra.

A més de millorar la salut del sòl, aquest embuatat o humus vivent suprimirà les males herbes, estalviant-te molta feina al jardí. Pots inocular les llavors amb el bacteri rhizobia, per a garantir que les plantes fixin nitrogen. Sembra-les a principis de primavera, idealment en un sòl lleugerament àcid i ric en fòsfor i potassi, en una zona assolellada.

Mantingues la terra constantment humida per a evitar que les plantes s'assequin. Pots usar un sistema senzill de reg per degoteig, per a mantenir la terra sempre hidratada.

Entre maig i octubre, les plantes produeixen unes flors blanques i rosades d'olor dolça, que atreuen a abelles i papallones. Pots usar petites quantitats de fulles i flors per a afegir-les a amanides, o saltar-les amb pollastre o una alternativa vegana.

Com usar el trèvol blanc en el teu cultiu de marihuana:

 • On: sembrar com a humus viu al voltant de la base de les teves plantes de cànnabis. Funciona especialment bé en tests grans de tela.
 • Quan: març-abril
Companion Plants for Cannabis

Menta piperita

La menta piperita s'estén tan fàcilment, que hauràs de controlar-la per a evitar que campi a pler pel teu jardí. Per aquest motiu, només hauries de conrear-la en tests. La seva intensa aroma ajuda a repel·lir algunes plagues com a formigues, puces, pugons i fins i tot ratolins, i també ajudarà a emmascarar l'olor tan característica del cànnabis.

Després de sembrar aquestes llavors a principis de primavera, podràs collir les seves fulles diverses vegades al llarg de la temporada. Conrea-la en una terra rica i ben drenada, en un lloc assolellat o parcialment ombrejat. Les plantes germinaran 10-16 dies després de la sembra i floriran a la fi d'estiu.

Tala la menta després de la floració. Aquesta planta perenne tornarà a brollar any rere any, proporcionant-te fulles ideals per a infusions cereals.

Com usar aquesta planta en el teu cultiu de marihuana:

 • On: planta-la en tests aïllats, per a evitar que creixi descontroladament
 • Quan: febrer-juny
Companion Plants for Cannabis

Lavanda

La lavanda alegrarà el teu jardí amb les seves flors aromàtiques i els seus preciosos tons porpres. Aquests cridaners arbustos actuen com a semàfors botànics, desviant a les plagues de la teva preuada herba. És més, també atrauran insectes pol·linitzadors beneficiosos.

La lavanda gaudeix dels ambients càlids i mediterranis, encara que també creix en zones del nord més fresques. Plena els tests de germinació amb una mescla de terra i sembra les llavors; cobreix-les empolvorant una capa fina de vermiculitaMantenlas a una temperatura entorn de 21-25 °C i germinaran en els pròxims 21 dies. Trasplanta-les als bancals o tests, usant una terra que dreni adequadament i deixant una distància de 30cm entre les plantes, i exponlas a la major quantitat de sol possible.

Però no deixis que la seva magnífica aroma et tempti durant tota la temporada. Poda les plantes de lavanda al final de la temporada i collita les seves flors. Asseca-les per a fer una infusió calmant i plena de sabor.

Com usar la lavanda en el teu cultiu de marihuana:

 • On: planta-la en els marges dels bancals, o en tests individuals al costat dels tests de marihuana.
 • Quan: febrer-juliol
Companion Plants for Cannabis

Coriandre

Aquesta herba multiusos creix ràpidament i aporta gran sabor als plats. A més del seu ús culinari, el coriandre produeix una aroma intensa que repel·leix a les bestioles nocives i atreu a espècies beneficioses.

Després de fer olor aquesta herba, les plagues nocives com els àcars esgarrapa, pugons i escarabats de la patata evitaran el teu cultiu de cànnabis. Però, d'altra banda, l'olor del coriandre pot atreure a les vespes parasitàries, que ajuden a controlar les plagues.

El coriandre és una planta delicada, per la qual cosa no li agrada ser trasplantada. Sembra les llavors directament en la terra o en el seu test final a una profunditat de 1cm. Fes-ho a ple sol entre abril i juliol, i brollaran al cap de 12-21 dies. Aclareix-les, deixant una distància de 25cm entre plantes.

Uns 60-75 dies després de la sembra ja podràs collir les seves saboroses fulles. Afegeix-les a la sopa juntament amb una mica de mantega de marihuana casolana, per a una tarda relaxada.

Com usar coriandre en el teu cultiu de marihuana:

 • On: planta-ho entre les teves plantes de marihuana en els bancals, o en tests de tela grans. Si uses tests petits, posa el coriandre en tests separats.
 • Quan: març
Companion Plants for Cannabis

Camomila

Bonica, aromàtica i funcional. Per què no voldries conrear aquesta magnífica flor al costat de la teva marihuana? La camomila és extremadament fàcil de conrear i tornarà a créixer any rere any per a complir amb el seu deure de planta associada.

Pots sembrar-la en els marges dels bancals o en tests grans al costat de les plantes de marihuana. La camomila augmentarà la producció d'olis essencials i la turgència de les plantes pròximes, alhora que dissuadeix a les mosques i mosquits molestos.

Sembra-la directament en una terra amb bon drenatge i a ple sol, a partir d'abril. Passats 20-30 dies, fes una aclarida deixant 15cm entre planta i planta.

Però no desaprofitis les flors després de collir la teva marihuana. Amb les fulles i flors pots fer una infusió deliciosa i relaxant, i també són un gran ingredient per a fer tònics casolans per a netejar la pell.

Com usar la camomila en el teu cultiu de marihuana:

 • On: planta-la com a cultiu de barrera/protecció contra insectes, al voltant dels bancals o les entrades dels hivernacles.
 • Quan: sembra-la en interior, 6 setmanes abans de les últimes gelades.
Companion Plants for Cannabis

Milenrama

La milenrama produeix una canopias precioses, carregades de flors blanques. Més enllà de ser un gran cultiu associat, la seva bellesa és raó suficient per a incloure-la al teu jardí.

Segons relaten alguns conreadors, la milenrama ajuda a augmentar la producció d'olis essencials de les plantes pròximes. Encara que aquesta afirmació provingui de la saviesa popular agrícola, si és certa, la milenrama podria extreure tot el potencial de la genètica del teu cànnabis. La milenrama també pot atreure insectes depredadors que devoren als pugons, com les marietes i larves de crisopas verdes.

Sembra les llavors en una terra amb bon drenatge i en un lloc relativament sec, sota un sol càlid. A la milenrama no li agrada la terra humida i no donarà bons resultats si es conrea en una zona entollada. Quan brollin les plántulas, 21 dies després de la germinació, aclareix-les a una distància de 60cm. Quan finalitzi la temporada de cultiu, pots usar la milenrama per a fer un bon te.

Com usar la milenrama en el teu cultiu de marihuana:

 • On: conrea-la directament al costat de les teves plantes de marihuana, ja que ambdues es desenvolupen bé juntes.
 • Quan: sembra-la 8 setmanes abans de l'última gelada
Companion Plants for Cannabis

Anet

El anet és realment deliciós. Reconeixeràs el seu sabor anisado en plats de pollastre, sopes, amanides i adobats. Independentment de si conrees marihuana o no, necessites unes plantes d'anet en la teva vida.

L'anet pertany a la família de l'api. És preciós quan creix entre les plantes de marihuana, mentre els ofereix protecció contra unes certes espècies d'erugues i àcars esgarrapa.

Sembra les llavors directament en la terra just després de l'última gelada. En zones més fredes, sembra-les a 1cm de profunditat i després aclareix les plántulas a 30cm de distància. En climes més càlids, pots sembrar-les sobre un substrat amb bon drenatge. Procura conrear l'anet a ple sol, però mantenint la terra humida. Aquesta planta sol espigolar-se (florir i produir llavor) a causa de l'estrès causat pels sòls secs. Pots collir les seves fulles 7 setmanes després de la sembra i afegir-les a sopes i amanides.

Com usar l'anet en el teu cultiu de marihuana:

 • On: directament entre les teves plantes de cànnabis o al costat d'aquestes.
 • Quan: març-juliol
Companion Plants for Cannabis

Melissa

La melissa (Melissa officinalis) tornarà a brollar al teu jardí any rere any. Aquesta herba resistent i versàtil sobreviu sota terra durant les gelades hivernals, rebrotant amb força a la primavera.

La melissa pertany a la família de la menta i produeix una olor intensa, atraient a espècies polinizadoras al teu jardí o hort. La melissa també pot mantenir allunyats als mosquits, perquè puguis passar una estona més agradable mentre cuides el teu jardí.

Aquesta planta creix vigorosament, podent envair fàcilment tot un bancal. Sembra les llavors en tests, per a evitar que creixi descontroladament. Escampa les llavors sobre el substrat i cobreix-les lleugerament amb una mescla de terra poc abonada. Aclareix les plantes a una distància de 30cm i posa-les a ple sol o parcialment a l'ombra.

Collita les fulles al llarg de la temporada de cultiu per a fer una infusió deliciosa i refrescant. Tala les flors per a fomentar un major creixement vegetatiu.

Com usar la melissa en el teu cultiu de marihuana:

 • On: conrea la melissa en tests separats (per a controlar el seu creixement) i col·loca-les prop de les teves plantes de cànnabis.
 • Quan: març-maig
Companion Plants for Cannabis

Alfàbrega

La alfàbrega potser és la millor herba aromàtica (exceptuant la marihuana, per descomptat), aportant gran sabor d'amanides, pizzes i plats de pasta.

Igual que amb les plantes de cànnabis, la gent sol fer olor l'alfàbrega abans de veure-la. Aquesta planta plena l'aire amb la seva forta aroma, podent allunyar a possibles plagues com el pugó i l'escarabat de l'espàrrec. També pot atreure diverses espècies polinizadoras, que augmentaran la biodiversitat del teu jardí.

Escampa les llavors en tests grans, que continguin terra amb bon drenatge. Col·loca-les a ple sol i espera uns 20 dies abans que brollin les plántulas. Prefereixen una terra lleugerament àcida i condicions més aviat seques. Poda apicalmente les plantes i collita les fulles durant tota la temporada, per a fomentar un creixement ràpid i vigorós.

Com usar l'alfàbrega en el teu cultiu de marihuana:

 • On: en tests o bancals al costat de les plantes de cànnabis. És especialment eficaç al costat de l'anet, per a possiblement augmentar la producció de terpens.
 • Quan: febrer-juny
Companion Plants for Cannabis

Borratja

La borratja proporciona una bona font de nutrients tant per a les plantes com per als humans. Les seves precioses flors blaves, riques en nèctar, afavoreixen a les abelles. Al final de la temporada, pots trossejar les plantes i usar-les com a humus o afegir-les a la compostera. Contenen nivells elevats de calci i potassi, que contribuiran al bon desenvolupament de les teves plantes.

La borratja prospera a ple sol i li agrada tenir espai. Sembra-la en tests grans a partir de març, deixant 30cm entre cada planta. Rega-la regularment durant els períodes secs, per a mantenir les plantes turgentes i robustes. Durant la temporada de cultiu, pots anar collint les seves fulles amb sabor de cogombre per a aportar un toc refrescant a les begudes d'estiu.

Com usar la borratja en el teu cultiu de marihuana:

 • On: al costat de les plantes de cànnabis per a atreure als insectes beneficiosos.
 • Quan: març-maig
Companion Plants for Cannabis

Tens 18 anys o més?

El contingut de RoyalQueenSeeds.cat és únicament apte per a adults i està reservat per a majors d'edat.

Assegura't de conèixer les lleis del teu país.

En clickar a ENTRAR, confirmes
que tens
18 anys o més.

Grow Guide Topic Finder

Categories
eKomi silver seal
4.7 sobre 5
basat 37825 valoracions