Cannabis Grow guide by Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter Reviewed by: Mr José

Durant la teva experiència conreant cànnabis, t'enfrontaràs a diversos reptes. A més de malalties i plagues, és possible que en algun moment les teves plantes sofreixin un bloqueig de nutrients. Els símptomes d'aquest problema solen ser alarmants, però no has de preocupar-te massa. A continuació, t'expliquem com solucionar-ho i evitar-ho en el futur.


Què és el bloqueig de nutrients i per què ocorre?

El bloqueig de nutrients pot deure's a la sobresaturació per fertilitzants naturals amb un contingut elevat de sals. El bloqueig de nutrients ocorre quan les plantes de marihuana no poden absorbir els nutrients que necessiten per a sobreviure, desenvolupar-se i créixer. Fins i tot quan el medi de cultiu conté tots els nutrients necessaris, les plantes continuen presentant símptomes de deficiència al no poder absorbir-los.

Bàsicament, les teves plantes s'estan morint de fam malgrat estar envoltades de fertilitzants. El pH del substrat influeix molt en la capacitat d'una planta per a accedir als nutrients. Aquest terme significa “potencial d'hidrogen”, i és la unitat que s'utilitza per a mesurar l'acidesa o alcalinitat d'un medi de cultiu. L'escala del pH va de 0 a 14 (el rang 0-6 indica acidesa, 7 és un valor neutre, i 8-14 indica alcalinitat).

La marihuana es desenvolupa millor amb un pH de 5,5-6,5 en sistemes hidropònics i de 6,0-6,8 en cultius amb terra. Mantingues el pH dins d'aquest rang i les teves plantes tindran accés a tots els nutrients que necessiten. Si el pH és massa alt o massa baix, podrien experimentar un bloqueig de nutrients.

Medir el pH con un tester
Medir el pH con un test

Bloqueig o deficiència de nutrients?

El bloqueig i les deficiències de nutrients tenen uns símptomes gairebé idèntics; el que té sentit, ja que tots dos problemes es deuen a l'absència de minerals en el teixit vegetal. Però les seves causes són lleugerament diferents.

El bloqueig de nutrients pot tenir lloc fins i tot amb uns nivells adequats de nutrients; les plantes simplement no poden accedir a ells. En canvi, les deficiències poden donar-se dins del rang de pH ideal quan els nivells de nutrients no són els adequats.

Símptomes del bloqueig de nutrients en la marihuana

Amb la finalitat de resoldre qualsevol problema de cultiu, és convenient saber identificar-ho. A continuació, expliquem els símptomes del bloqueig de nutrients.

Retard en el creixement

Les plantes de marihuana necessiten diversos nutrients clau per a sobreviure i créixer. Els macronutrients com el nitrogen exerceixen un paper especialment important en el desenvolupament de les plantes. El nitrogen és un constituent de la molècula de clorofil·la que les plantes necessiten per a captar la llum solar, i també contribueix a la formació dels aminoàcids que ajuden al desenvolupament estructural de les plantes. Quan les plantes no poden accedir a aquests minerals clau, s'atrofien i deixen de créixer.

Fulles groguenques

Les fulles grogues (una afecció coneguda com clorosis) són un dels símptomes principals del bloqueig de nutrients. Les fulles de la part inferior de la planta començaran a esgrogueir primer, i aquesta descoloració s'estendrà cap amunt. Com hem esmentat, el nitrogen exerceix un paper fonamental en les molècules de clorofil·la. Sense un nivell adequat d'aquest element, les plantes no obtindran el que necessiten per a generar aquest pigment verd.

Hojas amarillentas
Fulles groguenques

Descoloració de les fulles

Les plantes no sols es tornen grogues a conseqüència del bloqueig de nutrients, també poden experimentar altres tipus de descoloració. Per exemple, podrien presentar tons marrons, morats i vermells.

Fulles enrotllades

Molts nutrients són importants per a la salut de les fulles, com el nitrogen, que promou un creixement frondós, i el fòsfor, que els ajuda a captar, emmagatzemar i transformar la llum solar. La manca de minerals causada pel bloqueig de nutrients pot fer que les fulles s'arrissin cap amunt o cap avall.

Puntes de fulles cremades

Les puntes cremades de les fulles són un altre senyal que les teves plantes de marihuana estan sofrint un bloqueig de nutrients. Aquest preocupant fenomen es produeix principalment per la falta de nitrogen en el teixit foliar.

Puntas de hojas quemadas
Puntes de fulles cremades

Desequilibri de pH

Els símptomes ja esmentats coincideixen amb els de les deficiències nutricionals. Per a diferenciar aquestes dues afeccions, hauràs de mesurar el pH del substrat (alguna cosa que veurem a continuació). Un pH baix interromp l'absorció[1] de macronutrients i nutrients secundaris, com el calci i el magnesi. Si el pH és massa alt, les plantes tenen dificultats per a accedir als micronutrients.

Com tractar el bloqueig de nutrients en el cànnabis

Ara que ja coneixes el símptomes del bloqueig de nutrients en la marihuana, veurem els passos que has de seguir si els observes. Aquestes estratègies inclouen ajustar el pH, realitzar una rentada d'arrels i aplicar abonaments foliars. Descobreix més sobre aquestes i altres tècniques a continuació.

Ajustar el pH

Com ja saps, un nivell inadequat de pH pot causar bloqueig de nutrients. Si mesures el pH del substrat i no està dins del rang ideal, hauràs d'ajustar-lo. Hi ha diverses maneres de fer-ho, com comprar diferents productes per a augmentar o reduir el pH.

Si prefereixes els remeis casolans, pots usar llimona i vinagre per a reduir el pH, i bicarbonat de sodi per a augmentar-ho. Assegura't d'aplicar aquestes substàncies en quantitats petites i de manera lenta. Mesura el pH després de cada aplicació, i afegeix més si és necessari.

Rentada d'arrels

Els fertilitzants sintètics funcionen molt bé a l'hora de combatre ràpidament les mancances nutricionals. No obstant això, aquestes sals iòniques poden acumular-se en el sòl amb el pas del temps i causar fluctuacions de pH, la qual cosa resultarà en un bloqueig de nutrients.

Per sort, són solubles en aigua, per la qual cosa interrompre la fertilització i realitzar una rentada d'arrels amb aigua amb un pH equilibrat ajuda a eliminar l'acumulació de sals i restableix el pH del substrat. Rega d'aquesta manera la terra durant diversos dies abans de mesurar el pH. Torna a fertilitzar normalment quan tinguis un pH de 5,5-6,5 en hidro o coco, i de 6,0-6,8 en terra.

Utilitza fertilitzants quelats

Els fertilitzants quelats ofereixen uns avantatges impressionants en comparació amb les sals minerals estàndard. Estan dissenyats perquè siguin més accessibles per a les plantes i són més resistents al bloqueig de nutrients, la qual cosa ajuda a prevenir les possibilitats que sofreixin deficiències més endavant.

Fertilizantes quelados
Fertilitzants quelats

Aplica abonaments foliars

La fertilització foliar consisteix a polvoritzar una solució nutritiva directament sobre les fulles. Les fulles del cànnabis tenen molts orificis diminuts, anomenats estomes, que permeten que la planta intercanviï gasos durant la fotosíntesi i la respiració cel·lular. Els nutrients iònics també poden entrar a través dels estomes i, en fer-ho, eviten les arrels.

External Resources:
  1. Certified Crop Advisor study resources (Northeast region) https://nrcca.cals.cornell.edu
Avís d'exempció de responsabilitat:
Aquest contingut està destinat únicament a finalitats educatives. La informació oferta procedeix de recerques recopilades per fonts externes.

Tens 18 anys o més?

El contingut de RoyalQueenSeeds.cat és únicament apte per a adults i està reservat per a majors d'edat.

Assegura't de conèixer les lleis del teu país.

En clickar a ENTRAR, confirmes
que tens
18 anys o més.

Cercador de temes de la Guia de cultiu

eKomi silver seal
4.7 sobre 5
basat 36583 valoracions