Guia de cultiu de marihuana de Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter Reviewed by: Mr José

Durant la teva experiència conreant cànnabis, t'enfrontaràs a diversos reptes. A més de malalties i plagues, és possible que en algun moment les teves plantes sofreixin un bloqueig de nutrients. Els símptomes d'aquest problema solen ser alarmants, però no has de preocupar-te massa. A continuació, t'expliquem com solucionar-ho i evitar-ho en el futur.


Què és el bloqueig de nutrients i per què ocorre?

El bloqueig de nutrients pot deure's a la sobresaturació per fertilitzants naturals amb un contingut elevat de sals. El bloqueig de nutrients ocorre quan les plantes de marihuana no poden absorbir els nutrients que necessiten per a sobreviure, desenvolupar-se i créixer. Fins i tot quan el medi de cultiu conté tots els nutrients necessaris, les plantes continuen presentant símptomes de deficiència al no poder absorbir-los.

Bàsicament, les teves plantes s'estan morint de fam malgrat estar envoltades de fertilitzants. El pH del substrat influeix molt en la capacitat d'una planta per a accedir als nutrients. Aquest terme significa “potencial d'hidrogen”, i és la unitat que s'utilitza per a mesurar l'acidesa o alcalinitat d'un medi de cultiu. L'escala del pH va de 0 a 14 (el rang 0-6 indica acidesa, 7 és un valor neutre, i 8-14 indica alcalinitat).

La marihuana es desenvolupa millor amb un pH de 5,5-6,5 en sistemes hidropònics i de 6,0-6,8 en cultius amb terra. Mantingues el pH dins d'aquest rang i les teves plantes tindran accés a tots els nutrients que necessiten. Si el pH és massa alt o massa baix, podrien experimentar un bloqueig de nutrients.

Medir el pH con un tester
Mesurar el pH amb un test

Bloqueig o deficiència de nutrients?

El bloqueig i les deficiències de nutrients tenen uns símptomes gairebé idèntics; el que té sentit, ja que tots dos problemes es deuen a l'absència de minerals en el teixit vegetal. Però les seves causes són lleugerament diferents.

El bloqueig de nutrients pot tenir lloc fins i tot amb uns nivells adequats de nutrients; les plantes simplement no poden accedir a ells. En canvi, les deficiències poden donar-se dins del rang de pH ideal quan els nivells de nutrients no són els adequats.

Símptomes del bloqueig de nutrients en la marihuana

Amb la finalitat de resoldre qualsevol problema de cultiu, és convenient saber identificar-ho. A continuació, expliquem els símptomes del bloqueig de nutrients.

Retard en el creixement

Les plantes de marihuana necessiten diversos nutrients clau per a sobreviure i créixer. Els macronutrients com el nitrogen exerceixen un paper especialment important en el desenvolupament de les plantes. El nitrogen és un constituent de la molècula de clorofil·la que les plantes necessiten per a captar la llum solar, i també contribueix a la formació dels aminoàcids que ajuden al desenvolupament estructural de les plantes. Quan les plantes no poden accedir a aquests minerals clau, s'atrofien i deixen de créixer.

Fulles groguenques

Les fulles grogues (una afecció coneguda com clorosis) són un dels símptomes principals del bloqueig de nutrients. Les fulles de la part inferior de la planta començaran a esgrogueir primer, i aquesta descoloració s'estendrà cap amunt. Com hem esmentat, el nitrogen exerceix un paper fonamental en les molècules de clorofil·la. Sense un nivell adequat d'aquest element, les plantes no obtindran el que necessiten per a generar aquest pigment verd.

Hojas amarillentas
Fulles groguenques

Descoloració de les fulles

Les plantes no sols es tornen grogues a conseqüència del bloqueig de nutrients, també poden experimentar altres tipus de descoloració. Per exemple, podrien presentar tons marrons, morats i vermells.

Fulles enrotllades

Molts nutrients són importants per a la salut de les fulles, com el nitrogen, que promou un creixement frondós, i el fòsfor, que els ajuda a captar, emmagatzemar i transformar la llum solar. La manca de minerals causada pel bloqueig de nutrients pot fer que les fulles s'arrissin cap amunt o cap avall.

Puntes de fulles cremades

Les puntes cremades de les fulles són un altre senyal que les teves plantes de marihuana estan sofrint un bloqueig de nutrients. Aquest preocupant fenomen es produeix principalment per la falta de nitrogen en el teixit foliar.

Puntas de hojas quemadas
Puntes de fulles cremades

Desequilibri de pH

Els símptomes ja esmentats coincideixen amb els de les deficiències nutricionals. Per a diferenciar aquestes dues afeccions, hauràs de mesurar el pH del substrat (alguna cosa que veurem a continuació). Un pH baix interromp l'absorció[1] de macronutrients i nutrients secundaris, com el calci i el magnesi. Si el pH és massa alt, les plantes tenen dificultats per a accedir als micronutrients.

Com tractar el bloqueig de nutrients en el cànnabis

Ara que ja coneixes el símptomes del bloqueig de nutrients en la marihuana, veurem els passos que has de seguir si els observes. Aquestes estratègies inclouen ajustar el pH, realitzar una rentada d'arrels i aplicar abonaments foliars. Descobreix més sobre aquestes i altres tècniques a continuació.

Ajustar el pH

Com ja saps, un nivell inadequat de pH pot causar bloqueig de nutrients. Si mesures el pH del substrat i no està dins del rang ideal, hauràs d'ajustar-lo. Hi ha diverses maneres de fer-ho, com comprar diferents productes per a augmentar o reduir el pH.

Si prefereixes els remeis casolans, pots usar llimona i vinagre per a reduir el pH, i bicarbonat de sodi per a augmentar-ho. Assegura't d'aplicar aquestes substàncies en quantitats petites i de manera lenta. Mesura el pH després de cada aplicació, i afegeix més si és necessari.

Rentada d'arrels

Els fertilitzants sintètics funcionen molt bé a l'hora de combatre ràpidament les mancances nutricionals. No obstant això, aquestes sals iòniques poden acumular-se en el sòl amb el pas del temps i causar fluctuacions de pH, la qual cosa resultarà en un bloqueig de nutrients.

Per sort, són solubles en aigua, per la qual cosa interrompre la fertilització i realitzar una rentada d'arrels amb aigua amb un pH equilibrat ajuda a eliminar l'acumulació de sals i restableix el pH del substrat. Rega d'aquesta manera la terra durant diversos dies abans de mesurar el pH. Torna a fertilitzar normalment quan tinguis un pH de 5,5-6,5 en hidro o coco, i de 6,0-6,8 en terra.

Utilitza fertilitzants quelats

Els fertilitzants quelats ofereixen uns avantatges impressionants en comparació amb les sals minerals estàndard. Estan dissenyats perquè siguin més accessibles per a les plantes i són més resistents al bloqueig de nutrients, la qual cosa ajuda a prevenir les possibilitats que sofreixin deficiències més endavant.

Fertilizantes quelados
Fertilitzants quelats

Aplica abonaments foliars

La fertilització foliar consisteix a polvoritzar una solució nutritiva directament sobre les fulles. Les fulles del cànnabis tenen molts orificis diminuts, anomenats estomes, que permeten que la planta intercanviï gasos durant la fotosíntesi i la respiració cel·lular. Els nutrients iònics també poden entrar a través dels estomes i, en fer-ho, eviten les arrels. Alhora que soluciones els problemes del sòl, considera la possibilitat d'aplicar abonaments foliars per a reduir el risc que es produeixin deficiències.

Canvia la teva rutina de fertilització

A més d'un pH inadequat, el bloqueig de nutrients també pot deure's a un excés de sals en el substrat. Si ocorre això, el més probable és que hagis fertilitzat massa les teves plantes. Redueix la freqüència de l'adob i planteja't regar amb aigua amb un pH regulat cada vegada que fertilitzis les teves plantes.

Com tractar el bloqueig de nutrients

El bloqueig de nutrients pot aparèixer en diferents medis de cultiu. La majoria de la gent conrea les seves plantes en terra, que té diversos avantatges i inconvenients i no és immune al bloqueig de nutrients.

Si sospites que tens aquest problema, mesura primer el pH del sòl per a veure a què et vas enfrontar. Si està fora de control, corregeix-ho amb els productes per a augmentar-ho o reduir-ho que hem esmentat abans. Una altra alternativa per a augmentar el pH, a més de les recomanacions anteriors, és aplicar calç dolomia o cendra de fusta. Si vols reduir-ho, afegeix sofre al teu substrat, i els microbis el convertiran en àcid sulfúric.

Existeixen varis milloradors del sòl naturals que poden modificar el pH amb el pas del temps i prevenir el risc que es produeixi un bloqueig de nutrients. Per a reduir el nivell de pH del teu sòl, afegeix compost, fem o farina d'alfals. Per a aconseguir el contrari, aplica-li petxines d'ostres o peles d'ou triturades, o cendres de fusta noble.

A més, l'ús de inoculants microbians ajuda a impulsar el cicle de nutrients del sòl, la qual cosa fa que els minerals estiguin disponibles per a les plantes al llarg del temps, en lloc d'instantàniament, eliminant l'acumulació de sals dels fertilitzants sintètics. També pots utilitzar fongs micorrízics, bacteris de l'àcid làctic i tricodermes per a aconseguir el mateix efecte.

Dolomitic Lime
Dolomitic Llimi

Bloqueig de nutrients al començament de la floració

El començament de la floració és un moment crític del cicle de cultiu, en el qual estableixen les bases per a aconseguir una collita d'èxit. Si detectes un bloqueig de nutrients durant aquesta fase, podria afectar seriosament la qualitat dels teus cabdells.

En lloc de bombardejar a la teva planta amb tots els nutrients possibles per a aquesta etapa, intenta administrar determinats minerals en quantitats moderades. Si conrees amb fertilitzants sintètics, canvia'ls progressivament per una fórmula per a la floració que contingui la proporció ideal de nitrogen, fòsfor i potassi per a la fase de floració. Si continues aplicant alts nivells de nitrogen una vegada que les teves plantes comencen a florir, augmentaràs el risc que es produeixi un bloqueig de nutrients.

Bloqueig de nutrients al final de la floració

El bloqueig de nutrients també pot ser perjudicial al final de la fase de floració, quan els teus preuats cabdells encara estan madurant i generant el seu contingut de cannabinoides. Encara que molts conreadors realitzen una rentada d'arrels amb aigua pura dues setmanes abans de collir, les plantes continuaran necessitant nutrients durant les setmanes prèvies.

Continua fertilitzant les teves plantes amb una fórmula equilibrada per a la floració i mesura el pH per a assegurar-te que estigui dins del rang ideal. Si no ho està, podràs solucionar-ho ràpidament abans que es produeixin danys greus. No esperis que apareguin els símptomes per a fer els canvis necessaris!

Com solucionar el bloqueig de nutrients en la fibra de coco

La fibra de coco es diferencia principalment de la terra que no conté gairebé cap nutrient, la qual cosa ofereix als conreadors un control total del que consumeixen les seves plantes. El coco a més ofereix un bon drenatge i ventilació. No obstant això, també pot presentar bloqueig de nutrients. Malgrat les diferències, la majoria dels principis continuen sent els mateixos. També hauràs de mesurar el pH de manera rutinària i fer un esforç especial per a controlar la CE.

A més d'això, pots prendre mesures per a millorar l'estructura de la teva fibra de coco de manera que ajudi a absorbir els nutrients i a evitar que s'acumulin en excés al voltant de les arrels. Tant l'humus de cuc com la vermiculita són dues substàncies excel·lents per a captar nutrients i retenir-los fins que les plantes els necessitin.

Com prevenir el bloqueig de nutrients en la marihuana

Per a mantenir la salut ideal de les plantes, recomanem rentades d'arrels rutinaris, especialment si uses fertilitzants minerals en substrats amb base de fibra de coco o llana de roca. Almenys una rentada en passar a la fase de floració i després de nou a meitat de la floració.

El cicle de cultiu sempre suposa cert nivell d'estrès temporal per als conreadors. Cada varietat que conreïs t'oferirà un determinat nombre de dies entre la germinació i la collita. Tot el que surti malament durant aquest període de temps, des d'una infecció fins al bloqueig de nutrients, pot perjudicar el desenvolupament de la planta i fer que necessiti temps per a recuperar-se.

Hi ha unes certes excepcions, com mantenir les plantes fotoperiódiques en fase vegetativa de manera contínua, en interior. No obstant això, el bloqueig de nutrients encara pot afectar les collites en aquestes circumstàncies.

Si fas tot el possible per a evitar el bloqueig de nutrients, estalviaràs molt temps i esforç. Aquestes són les millors maneres d'evitar que aparegui aquest problema:

Mesura el pH del sòl i de l'aigua
A més d'assegurar-te que el pH del substrat estigui dins del rang ideal, també hauràs de mesurar el pH del teu subministrament d'aigua i solució nutritiva per a comprovar que no estiguis regant les teves arrels amb un líquid massa àcid o massa alcalí. Si el resultat no és l'ideal, aplica productes per a equilibrar el pH.
Utilitza fertilitzants de qualitat
Si uses fertilitzants sintètics, compra només els millors que et puguis permetre. Els abonaments de qualitat ofereixen un perfil molt específic que està dissenyat per a ajudar les plantes a desenvolupar-se sense problemes durant les fases vegetativa i de floració. Aquests productes acuradament elaborats redueixen el risc que es produeixi un bloqueig de nutrients.
Adoba les teves plantes de manera consistent
Segueix una rutina de fertilització estricta. Porta un diari de quan adobes les teves plantes i amb quina quantitat. Això evitarà que t'excedeixis i t'ajudarà a reduir fàcilment la dosi si trobes símptomes de bloqueig de nutrients.
Conrea en un substrat viu
Fes tot el possible per promoure la vida microbiana del teu substrat. Aplica humus morts i/o vius, i fongs i bacteris beneficiosos. Aquestes formes de vida ajuden a reduir l'estrès salí que pot contribuir al bloqueig de nutrients.
Passa't al cultiu ecològic
Conrear de manera ecològica redueix en gran manera el risc que es produeixi un bloqueig de nutrients. En lloc d'inundar el sòl amb sals iòniques, aquest enfocament depèn dels microbis per a alliberar un subministrament constant de nutrients per a les arrels de les plantes.
Vigila les teves plantes
Comprova constantment les teves plantes per a detectar qualsevol símptoma de deficiència. En lloc d'aplicar més fertilitzants, comprova primer el pH per a determinar la causa del problema. I a continuació, tracta-ho en conseqüència.

Bloqueig de nutrients: Poden recuperar-se d'ell les plantes de cànnabis?

Bones notícies: les teves plantes de marihuana poden recuperar-se del bloqueig de nutrients! Però es recuperaran millor i més ràpid si controles la situació de manera adequada. Presa les mesures necessàries per a restablir el pH del sòl i combatre ràpidament els símptomes de deficiències, i les teves plantes recuperaran la seva salut.

Temps de recuperació per al bloqueig de nutrients

El temps de recuperació per al bloqueig de nutrients varia i depèn de diversos factors. La gravetat de la situació influeix molt. Si detectes aviat els senyals i ajustes el pH del teu medi de cultiu, reduiràs el temps que necessiten les teves plantes per a recuperar-se.

Fins i tot si t'adones del problema tard, la teva planta es pot recuperar en un parell de setmanes. T'en compte que és un procés gradual i segueix els passos descrits anteriorment per a solucionar el problema.

Recorda't d'ajustar el pH de l'aigua i d'aplicar abonaments foliars mentre duri el bloqueig. Elimina tot el fullatge que sembli que no es recuperarà amb la finalitat de desviar els recursos cap a les fulles noves, joves i sanes.

Nutrientes RQS
Nutrients RQS

Bloqueig de nutrients: Ja saps com solucionar aquest problema

El bloqueig de nutrients és un dels problemes de salut més frustrants de les plantes de marihuana, principalment perquè pot ocórrer encara que hagis fet tota la resta bé. El pH del sòl pot semblar un factor sense massa importància, però influeix en gran manera en el cicle de cultiu.

Ara ja tens els coneixements i les habilitats necessàries per a solucionar i prevenir el bloqueig de nutrients en el cànnabis. Si t'enfrontes a aquest problema, no et desanimis. Les teves plantes es recuperaran per complet si restableixes el pH del sòl, apliques abonaments foliars i controles el pH en el futur.

External Resources:
  1. Certified Crop Advisor study resources (Northeast region) https://nrcca.cals.cornell.edu
Avís d'exempció de responsabilitat:
Aquest contingut està destinat únicament a finalitats educatives. La informació oferta procedeix de recerques recopilades per fonts externes.

Tens 18 anys o més?

El contingut de RoyalQueenSeeds.cat és únicament apte per a adults i està reservat per a majors d'edat.

Assegura't de conèixer les lleis del teu país.

En clickar a ENTRAR, confirmes
que tens
18 anys o més.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 sobre 5
basat 37823 valoracions