Cannabis Grow guide by Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter Reviewed by: Andreu Francés

Guia per a diferenciar les plantes de cànnabis mascle, femella i hermafrodites.


La marihuana presenta moltes característiques que la converteixen en una planta única en el regne vegetal: des dels cannabinoides psicoactius, fins als terpens aromàtics. Però la singularitat d'aquesta planta va més enllà dels fitoquímics que produeix.

La gran majoria d'espècies vegetals són monoiques, és a dir, posseeixen òrgans reproductius tant masculins com femenins. Les espècies monoiques inclouen plantes comestibles, com el blat de moro i la carabassa, que poden fecundar les seves pròpies flors amb el seu propi pol·len.

El cànnabis pertany a una minoria d'espècies que són dioiques, cosa que significa que produeixen plantes masculines i plantes femenines per separat. Curiosament, només el 7% de totes les angiospermes (espècies de plantes amb flor) posseeixen aquest tret singular i interessant.

Quina importància té que la marihuana sigui una planta dioica?

Els conreadors i criadors de cànnabis aprofiten aquesta característica, ja que els permet separar les plantes masculines i femenines. Això permet evitar que les flors es fertilitzin i produeixin llavors, la qual cosa resulta en plantes de millor qualitat, conegudes com "sinsemilla". 

També significa que els criadors de cànnabis tenen un major control a l'hora de creuar determinats mascles i femelles. Poden triar dues plantes sanes i vigoroses, col·locar-les una al costat de l'altra, i produir una descendència que expressi unes característiques determinades.

Donem un cop d'ull més profund a les plantes de cànnabis mascle i femella. I després veurem per què algunes plantes desenvolupen flors masculines i femenines.

Cànnabis mascle vs. Cànnabis femella: en què es diferencien?

Les plantes de cànnabis mascle i femella semblen idèntiques durant la fase de plàntula i la fase vegetativa. Però, a mesura que comencen a florir, comencen a revelar el seu sexe. Durant la fase de floració, les femelles produeixen cabdells resinosos carregats de cannabinoides, mentre que els mascles produeixen uns saquets plens de pol·len.

Les plantes femella són el principal objectiu dels qui només conreen per a consum propi. Però, segons la seva genètica, les plantes femella poden tenir un aspecte molt diferent entre si. Algunes tenen una grandària petita, produeixen canopies denses i bastantes branques laterals; mentre que unes altres superen els 3m d'altura, produeixen collites immenses i el seu aspecte és més similar a un arbre que a una planta corrent de jardí.

Però, malgrat les seves diferències, totes les plantes femella tenen alguna cosa en comú: produeixen flors femenines. Aquestes flors, conegudes col·loquialment com a cabdells, tenen unes petites estructures glandulars anomenades tricomas, on es produeixen els cannabinoides com el THC i el CBD.

En canvi, les plantes masculines no produeixen flors femenines. En lloc d'això, produeixen flors masculines, per la qual cosa són menys valuoses per als conreadors que només volen cabdells. Les flors masculines produeixen uns saquets de pol·len, que contenen el material genètic necessari per a fertilitzar les flors femenines i produir llavors. Això fa que els mascles siguin extremadament importants per a la cria de noves varietats de marihuana.

És important esmentar que els saquets de pol·len masculí i les flors femenines es desenvolupen en la mateixa zona de la planta. Totes dues estructures brollen dels nusos (el lloc on les branques es troben amb la tija principal). Així que, quan vegis que algunes plantes comencen a formar cabdells, comença a buscar els sacs de pol·len.

Male vs Female Cannabis: What's The Difference?

Hermafrodites: quan les plantes de marihuana es tornen monoiques

Igual que els amants del cànnabis, les pròpies plantes de marihuana no sempre segueixen les regles. A vegades, aquesta espècie dioica va a contra corrent i desenvolupa òrgans reproductius masculins i femenins en una mateixa planta. Aquests exemplars es coneixen com a hermafrodites. Aquest tret inusual pot deure's a factors genètics, factors ambientals, o tots dos. Les plantes hermafrodites produeixen cabdells i sacs de pol·len, per la qual cosa poden autopol·linitzar-se, fecundant-se a si mateixes.

Òbviament, si vols obtenir els millors cabdells possibles, t'interessa evitar aquest fenomen. Més a baix, analitzarem les causes de l'hermafroditisme i veurem com evitar-lo.

Hermaphrodites: When Cannabis Plants Become Monoecious

És possible saber si la teva planta és mascle o femella abans que floreixi?

Afortunadament, sí. Encara que els mascles suposen una amenaça per als conreadors que únicament volen cabdells resinosos, pots evitar que entrin en el quart de cultiu si saps en què fixar-te. Per a detectar els mascles, no fa falta esperar que desenvolupin els sacs de pol·len i arriscar-se al fet que escampin el seu material genètic.

Abans d'entrar en l'a fase de floració, les plantes de marihuana comencen a revelar el seu sexe en forma de preflors. Les preflors són la fase primerenca de desenvolupament dels cabdells i els sacs de pol·len que es formen al voltant dels nusos (la zona on s'uneixen les branques i la tija principal). No obstant això, les preflors triguen cert temps, fins a sis setmanes, a mostrar clars trets masculins o femenins.

  • Quan pots saber si la teva planta és mascle o femella?

Per sort, les preflors masculines mostren característiques determinants abans que les seves homòlogues femenines. Això permet als conreadors retirar les plantes mascle de l'espai de cultiu molt abans que les femelles comencin a florir. Normalment, els mascles revelen el seu sexe dues setmanes abans que les femelles. Les preflors poden començar a aparèixer al voltant de la sisena setmana del cicle de cultiu.

Com identificar els diferents sexes de les plantes de marihuana

Poder identificar el sexe d'una planta al més aviat possible és una habilitat essencial per a tot conreador de marihuana. Si aprens a distingir el sexe de les plantes, podràs prevenir la pol·linització accidental.

L'objectiu és detectar als mascles i treure'ls com més aviat millor del teu jardí/quart de cultiu. El sexe de les plantes es fa bastant obvi durant les etapes primerenques de la floració. En aquest sentit, el temps és or; com més aviat millor identifiquis i eliminis els mascles, menor serà la probabilitat d'una fecundació accidental.

  • Com identificar les plantes de cànnabis masculines

Per a determinar el sexe de les plantes, els conreadors es basen a identificar les preflors, que són unes petites estructures que es formen en els nusos a la fi de la fase vegetativa.

Quan comença la floració, observa les teves plantes usant una lupa. Inspecciona alguns nusos de cada planta per a veure en quin punt del procés de floració estan. En aquesta etapa encara no veuràs cap flor femenina o saquet de pol·len. El que has de buscar són les preflors joves, ja siguin mascles o femelles. Encara que aquestes diminutes estructures tenen un aspecte similar, presenten característiques úniques que permeten distingir-les.

Les preflors masculines són unes boletes que semblen uns petits ous verds. Aquests saquets de pol·len són llisos i no tenen pèls o algun punt distintiu. A mesura que avança la fase de floració, aquests sacs començaran a formar grups més grans i densos. Arribat aquest punt, serà fàcil identificar-los a simple vista. Però, generalment, els sacs de pol·len comencen a dispersar el seu contingut unes 2-3 setmanes després de formar-se. Així que procura treure'ls ràpidament del teu espai de cultiu, tret que vulguis creuar les teves plantes.

La diferència entre les flors masculines i femenines es fa més evident a mesura que es desenvolupen, però els qui tinguin bon ull podran distingir-les en les fases primerenques. Les preflors masculines, un punt de referència anatòmic conegut com a flors estaminades, són molt més esfèriques. Es caracteritzen per un sac rodó acompanyat d'un tros llarg de teixit protuberant; juntes, aquestes estructures es denominen "bola i pal". Si es desenvolupen, les preflors masculines es transformen ràpidament en sacs penjants carregats de pol·len. Les plantes mascle també mostren altres característiques que ajuden a delatar el seu sexe; aquestes diferències morfològiques inclouen una major altura, tiges més gruixudes i menys fulles.

Identifying Early Signs Of Male Plant
  • Com identificar les plantes de cànnabis femenines

Les preflors femenines també es formen en els nusos. Poden distingir-se per una característica visual òbvia: els pèls. Les preflors femenines produeixen uns calzes en forma de llàgrima, amb uns pels sobresortint de la punta. Aquests petits pèls, coneguts com a pistils, són els òrgans sexuals de les flors de cànnabis femenines.

Els pistils estan dissenyats per a capturar el pol·len, donant lloc a la fecundació de les flors. Aquestes estructures sobresurten de les flors per a capturar el pol·len de l'aire, o per a entrar en contacte amb els insectes coberts de pol·len.

En qüestió de setmanes, aquestes petites preflors s'inflen convertint-se en cabdells densos i comencen a produir una resina rica en cannabinoides i terpens. En haver eliminat les plantes mascle per a evitar la pol·linització, les teves flors femella produiran resina contínuament fins al final del cicle de cultiu.

Identifying Female Cannabis Plants
  • Com identificar les plantes de cànnabis hermafrodites

Les plantes femella poden desenvolupar sacs de pol·len (o estams exposats) juntament amb les seves flors femenines a causa de diversos factors. Aquesta característica significa que les plantes no necessiten dependre d'un mascle pròxim per a fecundar les seves flors. Com veurem en breu, això és un mecanisme de supervivència molt astut, que demostra l'enginy de la naturalesa. No obstant això, les plantes hermafrodites no són desitjables al jardí o quart de cultiu. Ara, examinem els diferents tipus de plantes hermafrodites i com evitar els problemes que causen aquest tret.

Tipus de plantes de marihuana hermafrodites

Les plantes de cànnabis hermafrodites es presenten en dues formes diferents: les autèntiques hermafrodites i les "platanets".

La primera presenta flors clarament masculines o femenines. Si les inspecciones de prop, veuràs que les flors masculines ocupen alguns nusos, mentre que les femenines es desenvolupen en uns altres. Quan els sacs de pol·len es trenquen, el pol·len es desplaça cap als pistils i la planta es reprodueix amb si mateixa. A partir d'aquí, produirà llavors que donaran lloc a la següent generació.

Els "platanets" hermafrodites reben el seu nom pel seu aspecte físic. En lloc de produir flors masculines, només desenvolupen un estam sense sèpals dins de la flor femenina. Aquest estam exposat deixa caure el pol·len directament sobre els cabdells, per a garantir l'autofecundació. La forma i el color d'aquests estams és similar al d'una certa fruita tropical, d'aquí el seu nom.

Types Of Hermaphrodite Cannabis Plants

Com evitar les plantes hermafrodites a la teva habitació de cultiu

L'hermafroditisme es deu a dos factors principals: l'estrès i la genètica. Pel que fa a l'estrès, l'hermafroditisme serveix com a mecanisme de supervivència. Si una planta sofreix danys, calor, malalties o deficiències nutricionals, comença a estressar-se. Bàsicament, la planta creu que el seu temps s'està acabant; per tant, en un últim intent per reproduir-se, decideix deixar d'esperar a un mascle i fecundar-se a si mateixa.

Per a evitar aquest problema, intenta mantenir un ambient estable a la teva habitació de cultiu. Utilitza un termohigròmetre per a controlar la temperatura i la humitat, mantingues un cicle de llum estricte i assegura't que les teves plantes rebin tots els nutrients necessaris.

Però, fins i tot encara que tinguis tots aquests fronts coberts, les plantes poden pol·linitzar-se a si mateixes a causa de la dolenta genètica. Fins i tot amb tots aquests fronts coberts, les teves plantes podrien pol·linitzar-se a si mateixes a causa dels seus gens. Les plantes amb un mal historial genètic poden heretar gens associats amb l'expressió de flors masculines, i produir hermafrodites. Per aquest motiu, és important comprar a empreses de renom que ofereixin llavors d'alta qualitat amb una genètica estable.

Quant dura el pol·len en el quart de cultiu?

Si s'emmagatzema en condicions adequades, els criadors poden guardar el pol·len durant anys per a fins reproductius. Però aquesta substància fecundant no durarà tant si s'exposa als ambients volàtils dels quarts de cultiu i els jardins. Els grans de pol·len perden viabilitat en exposar-se a l'aigua, la calor i la llum; i aquests elements són habituals en qualsevol entorn de cultiu.

Quan una planta mascle obre els seus sacs de pol·len i escampa el seu material genètic, el pol·len només serà viable durant uns dies. Si ocorregués un desastre i pol·linitzés accidentalment a les plantes femella pròximes, aquestes desviarien la seva energia de la producció de resina per a dedicar-la a la formació de llavors. Encara que el teu cultiu actual no surti exactament com esperaves, això no significa que hagis d'esterilitzar tot el quart i el material de cultiu.

La viabilitat del pol·len que es troba en l'aire disminuirà a menys d'un 5% [1]en un termini d'aproximadament tres dies. Si a partir de llavors tens més cura a l'hora d'identificar el sexe de les teves plantes, no et tindràs que preocupar que el pol·len residual contamini el teu següent lot de plantes femella.

Quin tipus de llavors de marihuana són bones per a la cria?

Si vols intentar criar ceps de marihuana necessitaràs llavors de cànnabis regulars, i Royal Queen Seeds ofereix una selecció d'alta qualitat. A diferència de les llavors feminitzades que només produeixen plantes femella, les llavors regulars ofereixen un 50% de possibilitats que les plantes sigui mascle o femella.

Amb aquestes llavors, els criadors obtenen un exèrcit de mascles i femelles per a poder creuar-los entre si. Per a crear les teves pròpies varietats úniques, adaptades al teu gust, selecciona els millors exemplars i creua'ls entre si. Però si el teu objectiu no és la cria sinó simplement tenir cabdells, pots usar les llavors regulars per la seva genètica estable i fiable; aquestes llavors proporcionen unes plantes mare excel·lents per a produir esqueixos i unes collites espectaculars. En usar llavors regulars, hauràs de detectar les plantes mascle, però la recompensa valdrà la pena.

És possible saber el sexe d'una llavor de cànnabis?

No. Creu-nos, estaríem encantats que fos així! Diguin el que diguin alguns "gurus" de la marihuana, no és possible identificar el sexe d'una planta amb solo mirar les llavors. Les llavors no són plantes. Al no disposar de parts anatòmiques clau (com les preflors, fulles i tiges), les llavors no proporcionen absolutament cap pista sobre el seu futur sexe.

No obstant això, les llavors sí que ofereixen algunes indicacions sobre la seva qualitat. El seu color, lluentor, grandària, forma, i fins i tot el seu origen, serveixen per a predir la seva vitalitat. Però, lamentablement, aquests senyals no ajuden a determinar si serà una planta masculina o femenina.

L'única manera de conèixer el sexe de les llavors és comprovant el seu ADN en un laboratori. I per a això, és necessari extreure l'ADN de l'embrió i utilitzar marcadors moleculars que detectin regions del cromosoma masculí. Però aquest mètode destruiria la llavor, i a més és molt car, així que el millor és esperar i observar l'aspecte de les preflors.

External Resources:
  1. Humidity stress responses in pollen of anemophilous and entomophilous species https://www.tandfonline.com
Avís d'exempció de responsabilitat:
Aquest contingut està destinat únicament a finalitats educatives. La informació oferta procedeix de recerques recopilades per fonts externes.

Tens 18 anys o més?

El contingut de RoyalQueenSeeds.cat és únicament apte per a adults i està reservat per a majors d'edat.

Assegura't de conèixer les lleis del teu país.

En clickar a ENTRAR, confirmes
que tens
18 anys o més.

Cercador de temes de la Guia de cultiu

eKomi silver seal
4.7 sobre 5
basat 36583 valoracions