Guia de cultiu de marihuana de Royal Queen Seeds


By Luke Sumpter Reviewed by: Mr José


Quan la gent comença a plantar marihuana, la majoria té una visió idíl·lica del cultiu. S'imaginen un procés fàcil i directe des de la llavor fins a la collita, sense molts obstacles en el camí. I encara que hi hagi coses molt més difícils que conrear marihuana, aquest hobby comporta una llarga llista de reptes, com la cremada de nutrients (també coneguda com a crema de nutrients del cànnabis).

Afortunadament, cada repte constitueix una experiència d'aprenentatge, la qual cosa acabarà convertint-te en un millor conreador. A continuació, descobreix tot el que necessites saber sobre la crema de nutrients, incloent-hi les seves causes, com identificar aquest problema i consells per a prevenir-lo.

Cremada de nutrients en la marihuana

Les cremades per excés de fertilització en les plantes de marihuana podrien dir-se “el lament dels novençans” o “la ressaca de l'entusiasme amb el fertilitzant”. La crema de nutrients és un tipus d'estrès que sofreixen les plantes causat per un excés de fertilització o per una mescla d'abonaments massa fort. Els conreadors novençans solen assumir la idea errònia que “més és millor”, però en el cas de la fertilització, això no és cert. A vegades, la crema de nutrients es produeix per un simple error humà. Però per sort, el problema pot arreglar-se abans que destrueixi totalment la collita. Dit això, la crema de nutrients pot arribar a danyar la collita en qualsevol moment del desenvolupament de la planta.

A diferència dels animals (inclòs l'ésser humà), les plantes no “engreixen” si reben més fertilitzant. Al cap i a la fi, les plantes pertanyen a un regne biològic totalment diferent. Per a poder sobreviure i prosperar, necessiten una sèrie de reaccions químiques equilibrades i contínues. Per tant, si intentes engreixar les teves plantes subministrant-los més fertilitzant obtindràs resultats decebedors.

La crema de nutrients del cànnabis pot ser causada per diversos factors, que inclouen:

Mescla de fertilitzants Fer una mescla de fertilitzants amb una potència superior a la recomanada durant qualsevol fase del creixement de la planta.
Excés de reg Les plantes necessiten un període sec per a poder funcionar correctament i tenir accés a oxigen.
Potenciadors de la floració Utilitzar potenciadors de la floració amb massa freqüència o en concentracions massa elevades.
Estimulants del creixement Utilitzar estimulants del creixement amb molta freqüència, provocant nanisme o cremades a causa de l'excés de nutrients.
Substrat massa fertilitzat L'excés de fertilitzant pot fer que el substrat sigui massa ric en nutrients (o "calent"). Quan les quantitats són massa elevades, les plantes de marihuana no poden suportar-ho i es produeix la crema de nutrients. Els culpables més habituals són el fem fresc (sense descompondre) o la terra enriquida amb abonaments sintètics.
Terra seca Deixar que la terra s'assequi massa pot provocar l'acumulació de sals nutritives. Regar sobtadament el substrat pot fer que les sals es mobilitzin de cop, amb el que es produeix una gran absorció de nutrients i les consegüents cremades.
Poca llum Les plantes de cànnabis necessiten llum per a impulsar els processos fisiològics i generar energia. Un nivell deficient de llum pot augmentar la possibilitat de cremades de nutrients, fins i tot amb concentracions baixes de fertilitzants.

Per què els símptomes de les cremades de nutrients comencen en les puntes de les fulles? Perquè les plantes intenten distribuir l'excés de nutrients per tots els seus teixits; i al no poder desplaçar aquestes molècules més enllà de les puntes de les fulles, és aquí on es comencen a acumular.

Quemadura de nutrientes en la marihuana
 • Es recuperaran les plantes de marihuana d'una crema de nutrients?

La bona notícia és que sí! Almenys, la majoria de vegades; tot depèn de la gravetat de la situació. Si les plantes de marihuana estan exposades a una lleu cremada de nutrients durant un període breu, tenen moltes possibilitats de recuperar-se i produir bones collites. Però, si no es posa remei, la crema de nutrients pot acabar amb la planta i eliminar per complet la possibilitat d'obtenir una collita.

Continua llegint per a descobrir com solucionar aquest problema per a obtenir el millor resultat possible.

Com identificar la crema de nutrients en el cànnabis

El nitrogen és el principal compost dels fertilitzants per a cànnabis, sobretot per a la fase vegetativa. La toxicitat causada per l'excés de nitrogen provocarà ràpidament altres símptomes greus.

Alguns dels símptomes de l'excés de nutrients previs a la crema són:

Fulles de color verd fosc
Puntes de les fulles de color verd brillant, gairebé fosforescent
Les puntes de les fulles es dobleguen a 90°
Les tiges i branques es tornen de color vermell fosc, magenta o lila
Les petites fulles que brollen al costat dels cabdells i la punta dels calzes es tornaran de color groc i després moriran. A diferència de la mort normal d'una fulla durant la floració, les fulles sobrefertilitzades es mantenen inflades mentre estan grogues, i posteriorment moren ràpidament, quedant seques i cruixents

Un altre indici de la crema de nutrients és que les puntes de les fulles apareixen grogues o cremades. Això s'anirà estenent per la planta a mesura que la sobrefertilització afecti a tota la planta. Les puntetes de les fulles petites i cremades són una cosa comuna i no són motiu de preocupació. Però quan l'engrogament s'intensifiqui i avanç, és hora d'actuar. Una vegada que les fulles comencen a enrotllar-se i es tornen marrons, ja poden donar-se per perdudes.

Si la sobredosi només és lleugerament més forta a la dosi recomanada, la crema de nutrients pot ser gradual. També és possible que aparegui ràpidament, progressant en pocs dies. El pitjor dels casos seria una sobredosi crònica, que de la nit al dia provoqués l'engrogament i la marcidació de la planta, amb fulles enrotllades i falta de fermesa. Si això succeeix durant la fase vegetativa, serà millor que comencis de nou. La recuperació podria ser impossible o més lenta que començar de nou.

Els cabdells també poden veure's afectats per la crema de nutrients. Durant la fase de floració, les plantes de marihuana canvien la forma en què usen els nutrients. La demanda de nitrogen es torna gairebé nul·la, mentre que augmenten les necessitats d'altres nutrients com a calci i magnesi.

Una sobredosi amb qualsevol tipus d'additiu podria causar el mateix tipus d'efecte de cremada.

Cómo identificar la quema de nutrientes en el cannabis

Com remeiar la crema de nutrients

Una vegada has identificat el problema com a crema de nutrients, elimina acuradament el material danyat, retirant totes les fulles afectades. Rastreja els grups de calzes fins a la branca i elimina'ls, per si de cas. Les flors i fulles mortes es podriran. Realitza una rentada del medi de cultiu amb aigua de pH equilibrat al més aviat possible. Si tens un dipòsit, mesura els nivells amb un mesurador de pH/EC i reajusta-ho amb aigua dolça.

Si prepares manualment una mescla de fertilitzants tots els dies, relaxa't campió, amb el cànnabis “menys és més”. Tingues en compte que es poden aconseguir bons resultats simplement donant aigua pura a la planta durant tot el seu cicle de vida.

Abans de tornar a una rutina de fertilització normal, usa un tònic especial per a les plantes per a cuidar-les i que recuperin la seva salut. El sistema de arrels s'haurà vist danyat, així com les parts verdes de la planta. Els tònics amb nitrat de plata, àcids húmics i fúlvics, vitamines i minerals, són ideals perquè les plantes recuperin la seva salut.

En tornar a usar un fertilitzant normal, fes-ho només a ¾ de la potència per a evitar que es produeixi una nova cremada. Les plantes recuperaran el seu vigor ràpidament i començaran a créixer amb força. Recorda ajustar el període de creixement per a recuperar el temps perdut mentre les plantes estaven malaltes. Afegir temps a la fase vegetativa no danyarà a les plantes. Si la crema de nutrients s'ha produït durant la fase de floració o amb una varietat autoflorecent, llavors hauràs d'assumir que recolliràs una collita més petita.

Vídeo aneu: 637400681
 • Cultius hidropònics

Ja coneixes els símptomes i probablement t'estaràs preguntant com solucionar la crema de nutrients. Per sort, els qui conreen en sistemes hidropònics solen tenir més facilitat per a remeiar aquest problema. A diferència d'un cultiu en terra, la hidroponia ofereix l'avantatge de poder canviar fàcilment tot el mitjà aquàtic en qüestió de minuts. Si detectes símptomes de cremada de nutrients en el teu cultiu hidropònic, n'hi ha prou amb buidar el dipòsit i canviar la solució nutritiva per una mescla que contingui menys nutrients i un nivell de pH adequat.

En aquest cas, resulta útil anotar la quantitat exacta de nutrients que utilitzes en les teves mescles. Revisa la quantitat d'adob que vas usar quan les teves plantes van sofrir cremades de nutrients per primera vegada, i comença aplicant la meitat d'aquesta quantitat. De seguida hauries de notar un canvi positiu en les teves plantes. Una vegada els proporcionis nivells adequats de fertilitzant, els símptomes de la crema de nutrients deixaran d'estendre's gairebé immediatament; les fulles que ja han estat afectades no es recuperaran, però salvaràs la resta del teixit sa de la teva planta.

Cómo remediar la quema de nutrientes

Prevenció de la cremada de nutrients

La prevenció sempre és la millor manera d'actuar. És recomanable adoptar bons costums que redueixin les possibilitats d'errors. Per a començar, assegura't d'usar el fertilitzant adequat per a la fase de creixement corresponent. Fins i tot llavors, és millor utilitzar només ¾ de la dosi recomanada en el producte. A vegades, les recomanacions del fabricant apuren les dosis al límit, deixant poc marge d'error.

A continuació, dona un cop d'ull a algunes de les millors tècniques per a reduir el risc de cremada de nutrients.

 • Utilitza taules de fertilització

Les diferents plantes de cànnabis poden reaccionar de manera diferent a la mateixa quantitat de fertilitzant. Per tant, cal experimentar una mica per a esbrinar com responen determinats ceps. Com a regla general, la dosi recomanada en les taules de fertilització ha de considerar-se com la quantitat màxima. Si les teves plantes tendeixen a sofrir cremades de nutrients, comença per utilitzar una quantitat molt de menor. Començar usant el 50% t'ajudarà a evitar que les teves plantes es cremin.

 • Utilitza fertilitzants específics per al cànnabis

Assegura't d'utilitzar abonaments específics per al cànnabis, ja que estan dissenyats expressament per a aquesta espècie, i molts productes estan formulats per a usar en una fase concreta del cicle de cultiu.

 • Tingues en compte les diferents necessitats durant la fase vegetativa i la floració

A mesura que avança el cicle de cultiu, les plantes de marihuana tenen diferents necessitats nutricionals. Durant la fase vegetativa, prefereixen majors nivells de nitrogen per a ajudar-los a desenvolupar unes fulles de ventall frondoses, mentre que durant la floració prefereixen majors nivells de fòsfor i potassi. Si apliques un munt de nitrogen durant la floració, podrien aparèixer símptomes de crema de nutrients.

 • Controla les PPM

Per a evitar la crema de nutrients, pots controlar les parts per milió (PPM) i la electroconductivitat (EC) de les teves solucions nutritives preparades a mà i de l'aigua d'escorrentia. Tots dos valors indiquen la quantitat de nutrients presents en les teves mescles nutritives i en el medi de cultiu.

A continuació, et vam mostrar una breu referència de com haurien de ser aquestes xifres durant les principals fases de cultiu, en els diferents substrats. Si els valors de l'aigua d'escorrentia són massa alts, indiquen una acumulació de sals i un major risc de sofrir cremades de nutrients.

Terra Hidroponia
Plàntula 350-400ppm | EC (ms/cm) 0,7-0,8 400-500ppm | EC (ms/cm) 0,8-1
Fase vegetativa 500-750ppm
EC 1,0-1,5
600-850ppm
EC 1,2-1,7
Floració 750-900ppm
EC 1,5-1,8
850-1100ppm
EC 1,7-2,2

*PPM 500 scale used

Com mesurar les PPM i la EC

Per a mesurar les ppm, necessitaràs un mesurador de sòlids dissolts totals (TDS, per les seves sigles en anglès). Calibra el teu aparell, assegura't que marca zero i col·loca-ho en la solució que vulguis analitzar. Per a mesurar la EC, hauràs d'incloure un mesurador de conductivitat en el teu kit d'eines. Aquests aparells et permeten mesurar la salinitat de la teva solució amb solo prémer un botó, ajudant-te a evitar els nivells excessius de sodi.

Utilitza un mesurador de pH/EC per a controlar la potència del fertilitzant cada vegada, ja sigui barrejant-ho diàriament o en un tanc hidropònic. Assegura't de fer una rentada del sistema hidropònic, substrats de cultiu i terra, per a evitar l'acumulació de sals en la zona d'arrels.

Si conrees marihuana de manera hidropònica, pots reduir la concentració del fertilitzant que apliques a les plantes. Això t'ajudarà a acostar-te a un punt òptim, alhora que redueixes el risc que es produeixin més cremades de nutrients. No has de cenyir-te a les recomanacions del fabricador; pots diluir encara més la teva solució nutritiva per a adaptar-la a les necessitats de les teves plantes.

En dosar el fertilitzant, utilitza un mesurador que tingui una capacitat fixa. Si la mescla és de 10ml per litre, usa una cullera de mesurar de cuina de 10ml, per exemple. Evita al màxim l'error humà. És molt fàcil confondre's llegint una línia o marca en una gerra de mesurar. Si mires la línia o marca des de dalt, la quantitat sempre serà excessiva. Assegura't sempre de mirar la mesura a l'altura de l'ull.

 • Un apunt sobre la terra ecològica

Un dels múltiples beneficis de conrear en terra ecològica és que proporciona una zona de seguretat per als microorganismes al voltant del sistema radicular. Les plantes conreades en terra són mes resilients a la sobrefertilització i altres factors estressants. Una bona mescla de terra ecològica no necessita més fertilitzants durant el cicle de vida de la planta, per la qual cosa s'elimina el risc de cremades per excés de nutrients.

No confonguis altres problemes amb la crema de nutrients

Existeixen diverses afeccions que provoquen símptomes similars als de la cremada de nutrients en les plantes de cànnabis. Recorda que els principals símptomes de la crema de nutrients són:

Puntes de les fulles grogues o marrons Els marges de les fulles es tornen cruixents i retorçats
Taques irregulars Fulles arrissades i en forma d'arpa
La descoloració comença a estendre's per la fulla

Les causes de la crema de nutrients inclouen:

Excés de nutrients a causa de l'ús de fem poc descompost o fertilitzants sintètics massa concentrats
Terra seca Baixos nivells de llum

Algunes deficiències i toxicitats de nutrients poden adoptar l'aparença d'una cremada de nutrients, per la qual cosa has de saber distingir-les per a assegurar-te d'aplicar el tractament adequat.

 • Crema de nutrients vs. toxicitat per nitrogen

Les plantes de marihuana depenen enormement del nitrogen . Aquest macronutrient essencial és un component clau dels aminoàcids i els enzims. No obstant això, l'excés de fertilització del cànnabis pot provocar grans problemes. La toxicitat del nitrogen té alguns símptomes similars als de la crema de nutrients, com per exemple:

Puntes de les fulles marrons i grogues Fulles arrissades i en forma d'arpa

Però els símptomes que diferencien la toxicitat per nitrogen de la crema de nutrients són:

Fulles fosques Fulles brillants o llises
Fulles completament grogues
Quema de nutrientes vs. toxicidad por nitrógeno
 • Crema de nutrients Vs deficiència nutricional

La deficiència de nitrogen es produeix quan una planta de cànnabis no disposa de suficients nivells d'aquest nutrient essencial. Per sort, els símptomes d'aquest problema no s'assemblen a la cremada de nutrients, sinó que es manifesten com:

Fulles marcides Fulles completament grogues
Quema de nutrientes Vs deficiencia nutricional
 • Crema de nutrients Vs reg excessiu (o insuficient)

L'excés (o la falta) d'aigua també pot causar greus danys al teu cultiu de marihuana. Les plantes que es reguen massa, o massa poc, comparteixen alguns símptomes amb la crema per nutrients, per exemple:

Fulles arrissades i en forma d'arpa Taques o marques

Però els símptomes que permeten distingir fàcilment tots dos problemes són:

Planta d'aspecte decaigut Fulles marcides
Fulles completament grogues Taques de color bronze

Hi ha altres pistes que poden ajudar-te a distingir entre totes dues situacions. Per exemple, les plantes regades en excés estan sotmeses a un substrat saturat, mentre que les plantes amb reg insuficient tenen un substrat massa sec. Les plantes amb cremada de nutrients podrien tenir la terra lleugerament seca, però també podrien tenir un substrat perfectament humit i continuar mostrant símptomes.

Quema de nutrientes Vs riego excesivo (o insuficiente)
 • Cremada de nutrients Vs estrès tèrmic

L'estrès tèrmic pot ocórrer quan les llums estan massa prop de la part superior de les plantes, o les plantes estan exposades a una onada de calor en l'exterior. Les plantes que sofreixen estrès tèrmic també presenten fulles arrissades i en forma d'arpa; no obstant això, en les etapes inicials, aquests símptomes només apareixen en les fulles més pròximes a la font de calor. En canvi, amb la cremada de nutrients, les fulles irregulars poden aparèixer en qualsevol part de la planta.

Quemadura de nutrientes Vs estrés térmico

Ara ja saps com prevenir i tractar la cremada de nutrients

Enhorabona, acabes d'afegir més coneixements al teu arsenal de cultiu! Ara ja coneixes les millors maneres de prevenir la crema de nutrients, i com tractar aquest problema si detectes els seus símptomes. Tingues en compte que les plantes de cànnabis depenen d'unes fulles sanes per a fer la fotosíntesi i produir energia, i aquest és el motiu pel qual les cremades de nutrients poden causar tant de mal.

A més, no oblidis que cada planta de marihuana és única. Cada varietat i cada planta d'un mateix cep podrien respondre de forma diferent de l'abonament. Hauràs de controlar sovint les teves plantes després de fertilitzar-les. Si veus que apareixen símptomes, redueix la quantitat d'abonament que estàs utilitzant. Per a ajudar-te a prevenir aquest problema, utilitza els mesuradors de TDS i EC.

La crema de nutrients pot ser un problema acumulatiu o una catàstrofe de la nit al dia, depenent de la intensitat de la sobredosi. Si es detecta i tracta a temps, pots salvar la collita. No t'alarmis si les teves plantes es cremen. Bé, val, alarma't una miqueta. I després, segueix aquests simples passos perquè les teves plantes puguin recuperar la seva salut i vigor.

Tens 18 anys o més?

El contingut de RoyalQueenSeeds.cat és únicament apte per a adults i està reservat per a majors d'edat.

Assegura't de conèixer les lleis del teu país.

En clickar a ENTRAR, confirmes
que tens
18 anys o més.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 sobre 5
basat 37832 valoracions