Cannabis Grow guide by Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter Reviewed by: Miguel Ángel Garcia


Com el seu nom assenyala, la hidroponia és un mètode de cultiu que utilitza l'aigua com mig principal. En un sistema hidropònic, les plantes es conreen en galledes o cistelles amb un mitjà de cultiu inert, i se suspenen sobre un dipòsit d'aigua. L'aigua conté tots els nutrients que necessiten les plantes per a sobreviure i desenvolupar-se, i s'utilitzen pedres d'aire per a oxigenar el dipòsit. Aquest model bàsic es manifesta en moltes formes i sistemes diferents, i els diversos conreadors prefereixen configuracions diferents. El cultiu hidropònic ofereix nombrosos avantatges que veurem a continuació. Però, primer, endinsem-nos en la història d'aquesta fascinant forma d'art.

Història de la hidroponia

El cultiu hidropònic podria semblar-nos el resultat dels avanços de la tecnologia moderna, però no és així. L'origen del cultiu de plantes en aigua es remunta a milers d'anys enrere. S'ha especulat que els famosos Jardins Penjants de Babilònia, creats en el 600 a. C., es basaven en principis hidropònics. La zona situada al costat de l'Eufrates tenia un clima sec i àrid, i es creu que les plantes d'aquests jardins s'alimentaven mitjançant un sistema de reg per degoteig que sortia del riu.

En els segles X i XI, la civilització asteca també va utilitzar la hidroponia per a proporcionar manteniment a la seva comunitat. Després de ser expulsat de les seves terres, aquest poble es va assentar en el llac de Tenochtitlán i va procedir a construir basses flotants rematades amb terra, permetent que els seus cultius creixessin a través de la capa superior i propaguessin les seves arrels dins de l'aigua.

Més recentment, si bé encara llunyà en el temps, existeix un exemple de cultiu hidropònic de 1699 relacionat amb el científic anglès John Woodward. El seu treball consistia a conrear herba-sana en aigua, després de descobrir que aquesta espècie creix més ràpid en una font d'aigua barrejada amb terra.

Historia de la hidroponía

Avantatges del cultiu hidropònic

Si parles amb qualsevol conreador que tingui experiència en sistemes hidropònics, una de les primeres coses que probablement et diu és que les seves plantes creixen molt més ràpid que les que es conreen en sòl. Aquesta és una dels principals avantatges d'aquest mètode - les plantes hidropòniques solen créixer entre un 30% i un 50% més ràpid, i sovint proporcionen majors collites. Això es deu en gran part al fet que els nutrients d'un sistema hidropònic estan molt més fàcilment disponibles. Els fertilitzants estan suspesos en l'aigua i passen directament al sistema d'arrels de les plantes, al no haver-hi sòl que travessar. En contrast, les plantes que creixen en terra hauran de buscar els nutrients pel mitjà. Un fàcil accés als fertilitzants permet que les plantes conservin la seva energia, que després utilitzaran per a desenvolupar-se.

En què es diferencien els sistemes hidropònics actius i passius?

Els sistemes hidropònics poden ser actius o passius, depenent de com estiguin dissenyats. Els sistemes actius impliquen el moviment de la solució nutritiva mitjançant bombes elèctriques i l'oxigenació de l'aigua mitjançant pedres difusores. En canvi, els sistemes passius són molt més senzills i alguns utilitzen l'acció capil·lar, en lloc de bombes elèctriques, per a subministrar la solució nutritiva.

Sistemes hidropònics passius per a conrear marihuana

La hidroponia passiva té dissenys minimalistes. Utilitza mètodes de baixa tecnologia per a subministrar aigua i nutrients a les arrels del cànnabis, sense usar electricitat addicional.

Tipus de sistemes hidropònics passius

Existeixen diversos tipus de sistemes hidropònics passius, però els més populars inclouen el mètode Kratky i el sistema de metxa.

El mètode Kratky Sistema de metxa

Avantatges de la hidroponia passiva

Els sistemes hidropònics passius són senzills i fàcils d'usar. Són un gran punt de partida per a iniciar-se en el cultiu hidropònic, i són més barats que els sistemes actius. Els principals avantatges dels sistemes passius són:

✔️El seu baix cost
✔️Facilitat de muntatge
✔️Ideals per a principiants
✔️Consumeixen menys electricitat

És millor la hidroponia passiva que el reg manual?

Depèn del sistema utilitzat. El sistema Kratky no requereix cap mena de reg manual. Els sistemes de metxa amb terra solen ser millors que el reg manual, ja que l'aportació lenta i constant d'aigua al substrat ajuda a reduir l'excés de reg. No obstant això, a vegades no proporcionen suficient aigua a les plantes grans i assedegades, per la qual cosa el conreador potser ha d'intervenir de tant en tant amb una regadora.

Sistemes hidropònics actius per a conrear marihuana

Els sistemes hidropònics actius aprofiten el poder de les innovacions modernes per a mantenir les plantes nodrides, regades i airejades. Funcionen amb bombes d'aire elèctriques i pedres difusores per a proporcionar a les arrels tots els ingredients necessaris per a mantenir la bona salut de les plantes. Atès que usen dispositius electrònics, aquests sistemes poden automatitzar-se per a estalviar treball al conreador.

Tipus de sistemes hidropònics actius

Si vols provar la hidroponia activa, tens moltes opcions per a triar.

Sistema DWC (Deep Water Culture) Sistema de flux i reflux
Sistema NFT (Nutrient Film Technique) Sistema de degoteig
Aeroponía

Avantatges de la hidroponia activa

Els sistemes hidropònics actius funcionen molt bé per a cultius més grans. Malgrat la seva vulnerabilitat davant les apagades elèctriques, ofereixen els següents avantatges:

✔️Estalvien aigua
✔️Proporcionen molt oxigen
✔️Poden automatitzar-se fàcilment

El cost del cultiu hidropònic

Quan pensem en hidroponia, ens imaginem un cultiu de tecnologia avançada: interruptors automàtics, llums parpellejant, temporitzadors... No obstant això, el cost d'un sistema hidropònic depèn de quants diners vulguis gastar. Pot anar des d'una simple galleda de plàstic fins a sistemes de drenatge i inundació. Pots estalviar temps invertint en un kit d'inici hidropònic barat. Aquests kits inclouen tot el material que es necessita des de la sembra fins a la collita. Pots comprar un per uns 240€.

Material necessari per a muntar el teu propi sistema hidropònic

Si vols fer-ho amb les teves pròpies mans, consulta la guia que et vam mostrar a continuació. En el llistat trobaràs tot el material que necessites per a construir un sistema bàsic en interior. Només has de trobar el producte que més et convingui per a cada article de la llista. La compra del material per separat et permet poder invertir més en articles fonamentals com la il·luminació, alhora que redueixes el cost en altres coses.

Això és el que necessitaràs:

a) Llums (LED o HPS)

b) Ganxos per a la il·luminació

c) Armari de cultiu

d) Dipòsit hidropònic i safata

e) Pedra difusora i bomba

f) Substrat (per exemple, fibra de coco)

g) Tests de malla

h) Llavors

i) Ventilador i tubs

j) Filtre de carbó

k) Ventilador oscil·lant

l) Fertilitzants per a hidroponia

m) Mesuradors de pH i TDS/EC

n) Termòmetre/Higròmetre

h

1. Tria un mitjà de cultiu per a començar

Ara que ja coneixem la història i els beneficis de la hidroponia, és hora de començar a conrear. El primer que hauràs de fer és triar un mitjà de cultiu, és a dir, una substància que sostingui el punt d'unió entre les tiges i les arrels. Des d'aquesta ubicació, les arrels creixeran cap avall dins de l'aigua a la recerca de nutrients. El mitjà inert també permet un bon accés aeri a la part superior de les arrels. Els conreadors hidropònics utilitzen una llista de mitjans interminable, però els que veurem a continuació són els més freqüents. Cada mitjà té els seus propis avantatges, i alguns funcionen millor amb un sistema o un altre. El truc està a experimentar per a comprovar quin és més adequat per a tu.

 • Còdols d'argila
  Guijarros de arcilla

  Una de les opcions més populars són els còdols d'argila, que són excel·lents per a airejar el sistema d'arrels. Els còdols d'argila a vegades requereixen d'un canvi en el pH amb la finalitat de proporcionar un entorn de creixement més òptim, encara que també es poden adquirir còdols ja alterats. Hauràs de col·locar els còdols d'argila en una cistella hidropònica de plàstic amb orificis perquè creixin les arrels.

  • Llana de roca
   La laine de roche

   L'a <href="https://www.royalqueenseeds.és/blog-llana-de-roca-per a-el-cultiu-de-marihuana-hidroponico-n844" title="Com usar la llana de roca per a conrear marihuana">llana de rocaés una altra opció molt popular, és una substància creada a partir de roques volcàniques i amb una textura de llana, d'aquí el seu nom. Aquest material té una enorme capacitat de retenció d'aigua, la qual cosa proporciona una bona hidratació a la part superior del sistema radicular. La llana de roca es pot ficar en una cistella hidropònica, però també es poden col·locar directament en la part superior d'una galleda o dipòsit sense tapa.

   • Perlita
    La perlita

    La perlita és un vidre volcànic que s'expandeix quan s'exposa a altes temperatures. S'utilitza sovint per a airejar la terra del jardí, raó per la qual és tan beneficiosa com mitjà de cultiu hidropònic per al cànnabis.

    • Fibra de coco
     La fibra de coco
     La fibra de coco és una estupenda opció sostenible. Aquest material permet una bona ventilació i retenció de la humitat. Les fibres de coco també són conegudes per protegir les arrels d'infeccions causades per les hormones estimulants de la planta.

     2. Tria un sistema de cultiu hidropònic per a les teves plantes

     Una vegada que hagis seleccionat el mitjà de cultiu, és hora de triar el sistema hidropònic que utilitzaràs. Tots s'assemblen en què utilitzen una solució aquosa enriquida amb nutrients, però varien en funció de diferents factors com l'exposició a/o la circulació de l'aigua. La majoria dels següents sistemes es poden comprar, però si sou manetes podreu preparar-los fàcilment amb l'ajuda de galledes, trepants, bombes i pedres d'aire.

     • El mètode Kratky

     El mètode Kratky fa que el cultiu hidropònic sigui assequible, fàcil i accessible. Per a muntar aquest sistema, els conreadors poden utilitzar una sèrie de materials, com a galledes i caixes de plàstic. Les plantes creixen en recipients de malla inserits en una tapa, i les arrels descendeixen fins a arribar a la solució nutritiva situada sota.

     Un espai d'aire, situat entre la superfície de la solució i la part inferior de la tapa, permet airejar les arrels superiors. Això proporciona oxigen al sistema d'arrels i elimina la necessitat d'una pedra difusora. Les arrels continuen descendint cap a la solució nutritiva a mesura que es redueix el nivell. Els conreadors simplement han d'assegurar-se d'emplenar els recipients abans que les plantes es beguin tot el líquid.

     The Kratky Method
     • Sistema DWC (Deep Water Culture)

     Els sistemes DWC són la versió activa del mètode Kratky. Tenen un únic dipòsit ple completament de la solució nutritiva. Les plantes creixen en recipients de malla que s'introdueixen en els forats d'una planxa de poliestirè que sura en la superfície. A diferència del mètode Kratky, els sistemes DWC no exigeixen deixar un buit d'aire perquè les arrels superiors puguin respirar; en lloc d'això, el sistema utilitza una pedra difusora per a airejar constantment la solució.

     Sistema DWC (Deep Water Culture)
     • Sistema de flux i reflux

     El sistema de flux i reflux (també conegut com a inundació i drenatge) consisteix a fer que l'aigua flueixi i es dreni. S'utilitzen diverses galledes suspeses sobre una safata de cultiu amb entrada i sortida per a l'aigua. Tots dos canals estan connectats a un dipòsit extern que conté fertilitzants, una pedra d'aire per a airejar el subministrament d'aigua, i una bomba per a empènyer l'aigua en la safata de cultiu. D'aquesta manera, les arrels no estan contínuament submergides en aigua, sinó que s'inunden periòdicament amb aigua fresca amb oxigen i enriquida amb nutrients. Quan acaba el cicle, l'aigua torna al dipòsit extern.

     Aquest sistema permet una alimentació periòdica. Quan la safata de cultiu està buida, els conreadors poden atendre les arrels i collir les seves plantes.

     Sistema de flujo y reflujo
     • Sistema de degoteig

     El sistema de degoteig hidropònic és molt semblant al sistema de reg per degoteig quan es conrea en sòl. Aquest sistema consta d'una safata gran on es diposita el mitjà de cultiu, com a còdols d'argila. Les plantes es col·loquen directament en el mitjà, i cadascuna d'elles té el seu propi tub de degoteig. Un dipòsit extern d'aigua, amb una bomba i pedres d'aire, subministra un degoteig constant d'aigua sobre cada planta. Les arrels d'aquestes plantes estan constantment exposades a l'aire, i l'excés d'aigua travessa el mitjà i torna al dipòsit extern.

     Sistema de goteo
     • Sistema NFT (Nutrient Film Technique)

     El mètode NFT té una configuració similar a la del sistema de flux i reflux. Però, en lloc d'inundar periòdicament la safata de cultiu, proporciona un flux constant d'aigua i nutrients a les arrels. El dipòsit conté una pedra difusora per a airejar la solució, i una bomba d'aigua elèctrica per a fer circular la solució nutritiva en la safata de cultiu. La safata de cultiu ha d'estar lleugerament inclinada per a permetre que la solució flueixi cap avall i torni al dipòsit, després de passar per les arrels.

     Sistema NFT (Nutrient Film Technique)
     • Sistema de metxa

     El sistema de metxa consisteix en un recipient de cultiu ple d'un substrat, i un dipòsit separat que conté la solució nutritiva. Alguns conreadors opten per omplir el recipient de cultiu amb terra, mentre que uns altres opten per usar substrats sense terra, com la fibra de coco. Aquests substrats tenen buits que permeten l'entrada d'oxigen i la ventilació de les arrels, eliminant la necessitat d'una bomba d'aire.

     Les metxes serveixen per a transportar passivament la solució nutritiva a les arrels. Un extrem de la metxa es col·loca en el dipòsit de nutrients, i l'altre en el recipient de cultiu; llavors la metxa extreu l'aigua del dipòsit cap al recipient de cultiu, mitjançant acció capil·lar.

     Sistema de mecha
     • Aeroponía

     La aeroponía és tal vegada la versió més futurista dels cultius hidropònics, i consisteix a polvoritzar l'aire amb aigua per a optimitzar la ventilació i la hidratació. Les plantes es col·loquen en la part superior d'un dipòsit d'aigua gran que s'omple solament en un 25%. En el fons hi ha una bomba que envia aigua a uns atomitzadors que es troben sota les arrels. Aquesta fina boirina xopa les arrels de manera constant, garantint que les plantes rebin grans quantitats d'aire i aigua alhora.

     Aeroponía

     3. Prepara el teu sistema per a garantir un cultiu d'èxit

     Després de triar un sistema, hauràs de preparar-lo bé per a evitar qualsevol fallada. La foscor i humitat dels dipòsits d'aigua els converteix en un brou de cultiu ideal per a una gran varietat de patògens. Abans d'usar el sistema, hauràs d'esterilitzar tot l'equip, per a minimitzar les possibilitats de contaminació. Neta bé totes les teves galledes, safates, tubs i dipòsits amb alcohol i aigua calenta. Quan el sistema estigui esterilitzat, segueix les instruccions per a muntar-lo correctament.

     • Hauràs de dur a terme un manteniment de manera habitual

     Tots els sistemes hidropònics necessiten un manteniment freqüent per a proporcionar un entorn de cultiu òptim. A continuació, et presentem els principals factors que hauràs de tenir en compte.

     A) Control del pH

     Hauràs de comprovar el pH de l'aigua constantment per a garantir un bon entorn de cultiu. Els nutrients estan més disponibles per a les plantes quan el mitjà és lleugerament més àcid. Per tant, farà falta un pH de 5,5-5,8. Utilitza un kit d'anàlisi de pH per a obtenir lectures a intervals regulars, i assegura't de canviar la solució setmanalment per a mantenir-te en aquest rang. Durant la floració, és millor un pH de 6.

     Suelos Con CIC Normal y Alta
     Disponibilidad Experimental De Nutrientes Cultivos En Agua

     B) Tràfic de mantenir la temperatura de l'aigua a uns 20 °C

     El cànnabis hidropònic té una temperatura ideal de 20 °C. Aquest factor es pot controlar amb l'ajuda d'un termòmetre d'aigua, i modificar amb un escalfador d'aigua si la temperatura és massa baixa.

     C) Proporciona a les teves plantes la quantitat adequada de fertilitzants

     Les plantes hidropòniques necessiten els mateixos nutrients que les seves companyes conreades en terra. La forma més fàcil d'alimentar a les teves plantes és comprant una solució hidropònica de nutrients que contingui totes les substàncies necessàries per a les fases vegetativa i de floració. Aquests productes també t'informaran de la freqüència amb la qual hauràs d'afegir nutrients i el grau de dilució.

     D) Mantingues tot net per a evitar problemes de contaminació

     Les safates de cultiu i els dipòsits d'aigua han de buidar-se i netejar-se més o menys cada dues setmanes. D'aquesta manera, les arrels de les teves plantes estaran protegides contra patògens i malalties. Quan preparis el sistema per primera vegada, repeteix el procés esmentat anteriorment.

     E) Com triar una varietat per al cultiu hidropònic

     L'elecció de la varietat és un factor important a l'hora de conrear amb un sistema hidropònic. Les plantes conreades amb aquests sistemes absorbeixen nutrients molt ràpid, la qual cosa sovint es tradueix en un creixement enorme. Per això, una varietat sativa alta i gran no serà una bona opció, sobretot si el teu sistema es troba dins d'un armari de cultiu.

     Les varietats petites i compactes són ideals per al cultiu hidropònic. Començar amb una varietat petita és beneficiós per diverses raons. D'una banda, et permet conrear diverses plantes en un espai reduït, proporcionant una major diversitat i collites potencialment més abundants. A més, si les teves plantes donen un estirón sobtat, tindràs espai per a fer front a aquest augment inesperat d'altura.

     A continuació, et presentem les dues varietats que recomanem per als cultius hidropònics.

     • White Widow

     La White Widow és un híbrid perfectament equilibrat, amb un 50% de gens índica i un 50% sativa. Ha estat creada a partir de la White Widow S1, i proporciona un efecte equilibrat que estimula la ment i relaxa el cos. El seu nivell de THC del 19% garanteix una intensa experiència psicoactiva que dura diverses hores. Aquestes flors tenen un perfil terpenoide que produeix un sabor i olor terrosos i a pi.

     La White Widow aconsegueix una altura de 60-100cm quan es conrea en interior, per la qual cosa és una candidata ideal per al cultiu hidropònic. Prepara't per a recollir 450-500g/m² després d'un període de floració de 8-9 setmanes.

     White Widow

     White Widow
     23_genetic background_1 White Widow S1
     33_Yield indoors_1 450 - 500 gr/m2
     31_plant height outdoor_1 60 - 100 cm
     25_flowering time_1 8 - 10 Setmanes
     29_THC_1 THC: 19%
     28_Type Blend_1 Sativa 50% Indica 50%
     34_yield outdoor_1 550 - 600 gr/plant
     32_plant height outdoors_1 150 - 190 cm
     27_harvest period_1 Principis d‘ octubre
     22_Effect_1 Col·locat, Potent

     Comprar White Widow

     • Royal Dwarf

     L'a <href="https://www.royalqueenseeds.es/semillas-autoflorecientes/130-royal-dwarf.html title="Royal Dwarf">Royal Dwarfés una altra opció lògica per a un sistema d'hidroponia interior. Aquesta varietat combina genètica ruderalis i Skunk per a crear una planta compacta capaç de produir bones collites de potència moderada. La Royal Dwarf és una herba sativa dominant que indueix un efecte cerebral motivador, alimentat per un alt nivell de THC d'al voltant del 13%. Cada calada d'aquesta varietat ofereix un sabor dolç amb notes cítriques.

     Les plantes conreades en interior aconsegueixen una discreta altura de 40-70cm, produeixen fins a 200g/m², i passen de la sembra a la collita en tan sols 8 setmanes.

     Royal Dwarf

     Royal Dwarf
     23_genetic background_1 Skunk x Ruderalis
     33_Yield indoors_1 150 - 200 gr/m2
     31_plant height outdoor_1 40 - 70 cm
     25_flowering time_1 6 - 7 Setmanes
     29_THC_1 THC: 13%
     28_Type Blend_1 Sativa 10% Indica 60% Ruderalis 30%
     34_yield outdoor_1 30 - 80 gr/plant
     32_plant height outdoors_1 50 - 90 cm
     27_harvest period_1 8-9 setmanes després de germinar
     22_Effect_1 Creatiu, Motivador

     Comprar Royal Dwarf

     La hidroponia pot espantar-te però val la pena

     La hidroponia pot semblar complicada per als novençans. Totes aquestes parts, sistemes i mètodes fan que sembli una cosa molt complexa. La clau és començar pel més senzill, triar una varietat adequada, i respectar les necessitats mediambientals de les plantes. Els cultius hidropònics són molt gratificants, i l'esforç es veu recompensat amb un creixement ràpid i collites abundants.

     Tens 18 anys o més?

     El contingut de RoyalQueenSeeds.cat és únicament apte per a adults i està reservat per a majors d'edat.

     Assegura't de conèixer les lleis del teu país.

     En clickar a ENTRAR, confirmes
     que tens
     18 anys o més.

     Cercador de temes de la Guia de cultiu

     eKomi silver seal
     4.7 sobre 5
     basat 36792 valoracions