Guia de cultiu de marihuana de Royal Queen Seeds

By Steven Voser Reviewed by: Mr José

Per què i com adobar les teves plantes de marihuana: un resum complet.


Tots els nutrients necessaris per al desenvolupament de les plantes de cànnabis són presents de manera natural en l'entorn. Però, perquè les teves plantes creixin més ràpidament i produeixin millors collites, has de nodrir-les aplicant fertilitzant, és a dir, nutrients en forma concentrada.

A continuació, trobaràs tota la informació que necessites sobre com i quan fertilitzar les teves plantes de marihuana.

ELS MACRONUTRIENTS I MICRONUTRIENTS DEL CÀNNABIS

Les plantes de cànnabis requereixen tres nutrients en grans quantitats. Aquests macronutrients són el nitrogen (N), fòsfor (P) i potassi (K), i constitueixen la base de la salut de les plantes de marihuana. Per tant, aquests tres nutrients solen ser els protagonistes dels fertilitzants, en forma d'una proporció NPK. Com més gran sigui el número de cada valor en el ràtio NPK, major serà la concentració d'aquest nutrient en particular.

Però la marihuana no sols necessita tres nutrients per a sobreviure i desenvolupar-se. També depèn d'altres nutrients secundaris (com el calci, magnesi i sofre) per a exercir funcions vitals en el desenvolupament de les plantes:

 • El calci és important per al desenvolupament de les parets cel·lulars, pot ajudar a reduir la salinitat del sòl i millora la penetració de l'aigua quan s'usa com mejorador del terreny.
 • El magnesi exerceix un paper clau en la fotosíntesi i el metabolisme dels carbohidrats, i també ajuda a estabilitzar les parets cel·lulars de les plantes.
 • El sofre és necessari per a la formació de clorofil·la, així com la producció de proteïnes, aminoàcids, enzims i vitamines, i protegeix les plantes contra malalties.

A més, les plantes també necessiten micronutrients; i encara que aquests siguin necessaris en petites quantitats, són extremadament importants. Els micronutrients inclouen: bor, clor, coure, ferro, manganès, molibdè i zinc. Encara que no són els principals nutrients per a la fertilització del cànnabis, exerceixen funcions molt importants per a la salut de les plantes.

Video id: 207447257

NO TOTS ELS FERTILITZANTS PER A CÀNNABIS SÓN IGUALS
En el mercat existeixen moltes marques de fertilitzants per a cànnabis, i poden ser bastant diferents.

En general, els fertilitzants per a marihuana varien en quatre aspectes:

 • Proporció de nutrients: les diferents marques utilitzen proporcions de nutrients diferents, que consideren òptimes.
 • Ingredients: les diverses marques de fertilitzant poden aconseguir les mateixes proporcions de nutrients usant ingredients completament diferents, des dels més químics/sintètics fins als més naturals.
 • Terra o hidroponia: els adobs per a conrear en terra són molt diferents als abonaments per a sistemes hidropònics (solucions de nutrients per a cultius sense terra). Procura usar únicament els fertilitzants dissenyats per al teu mitjà de cultiu.
 • Suplements: moltes marques de fertilitzant també produeixen suplements nutricionals. Aquests productes solen contenir baixes proporcions de NPK, però inclouen altres nutrients dissenyats per a estimular uns certs aspectes del creixement. Per exemple, alguns suplements són essencialment melassa.

En general, et recomanem centrar-te més a satisfer les demandes de macronutrients i nutrients secundaris de les teves plantes, abans d'inflar-les a suplements. L'excés de nutrients pot provocar interaccions químiques o cremades de nutrients, la qual cosa pot afectar considerablement la grandària i la qualitat de la collita.

Una vegada hagis aconseguit alimentar a les teves plantes amb aquests nutrients bàsics, pots aplicar un programa de fertilització més complex per a produir collites més grans i potents.

NECESSITATS NUTRICIONALS DEL CÀNNABIS EN LA FASE DE PLÁNTULA, FASE VEGETATIVA I FLORACIÓ

Els requeriments nutricionals de la marihuana varien en funció de la fase de cultiu.

NUTRIENTS PER A les PLÁNTULAS DE CÀNNABIS

Les plántulas tenen tots els seus nutrients en la seva pròpia llavor, i absorbeixen aigua per les fulles mentre desenvolupen el sistema d'arrels (per això és important mantenir-les en un ambient càlid i humit).

Per tant, no és necessari fertilitzar les plántulas fins que tinguin unes 3-4 setmanes de vida. Arribat aquest moment, hauran desenvolupat 3-4 parells de fulles veritables i estaran entrant en la fase vegetativa.

NUTRIENTS PER Al CÀNNABIS EN FASE VEGETATIVA

Alguns conreadors opten per començar a adobar les seves plantes amb un fertilitzant suau (amb un ràtio NPK 2:1:2) durant una setmana, just quan les plántulas comencen a entrar en fase vegetativa. Aquest pas pot ser una gran forma perquè les plantes es vagin acostumant al fertilitzant i evitar les cremades de nutrients. No obstant això, altres conreadors obtenen grans resultats començant a abonar la seva marihuana amb un fertilitzant 4:2:3, per a impulsar el creixement de les plantes.

A mitjan fase vegetativa (aproximadament 6 setmanes després de la germinació), has d'augmentar dràsticament els nutrients, per a ajudar les teves plantes a desenvolupar un fullatge fort i saludable. En aquesta etapa, la majoria de conreadors usen un fertilitzant 10:5:7.

Aquests nivells elevats de nitrogen ajuden les teves plantes a produir un fullatge verd i frondós, i a desenvolupar moltes zones on podran formar-se els cabdells en la fase de floració.

A la fi de la fase vegetativa, és recomanable començar a reduir els nivells de nitrogen, amb la finalitat de preparar a les plantes per al canvi al fertilitzant de floració. En l'última setmana de la fase vegetativa, la majoria de conreadors utilitzen un fertilitzant 7:7:7.

Fertilització recomanada per la fase vegetativa:

 • Etapa inicial de la fase vegetativa: 2:1:2 – 4:2:3
 • Etapa central de la fase vegetativa: 10:5:7
 • Etapa final de la fase vegetativa: 7:7:7

NUTRIENTS PER Al CÀNNABIS EN FLORACIÓ

Les plantes de marihuana en floració necessiten menys nitrogen i més potassi, per a fomentar el desenvolupament de flors grans i resinoses. Durant les dues primeres setmanes de floració, la majoria de conreadors usen un fertilitzant amb un ràtio NPK 5:7.10. A partir d'aquest moment, l'habitual és anar augmentant aquests nutrients, mantenint els nivells de potassi (K) per sobre de la resta. A mitjan floració, la majoria de conreadors usen un abonament 6.10:15.

Durant les últimes setmanes de floració, sol reduir-se el nivell de nutrients per a suavitzar la transició a la rentada d'arrels (que es realitza abans de la collita). En aquesta etapa, és habitual usar un fertilitzant més suau amb una proporció NPK 4:7.10.

Fertilització recomanada per la fase de floració:

 • Etapa inicial de la floració: 5:7:10
 • Etapa central de la floració: 6:10:15
 • Etapa central-final de la floració: 4:7:10
 • Etapa final de la floració: neteja d'arrels amb aigua d'un pH equilibrat

COM LLEGIR UNA TAULA DE FERTILITZACIÓ: AMB QUINA FREQÜÈNCIA HAIG D'ADOBAR LES MEVES PLANTES DE MARIHUANA?

La majoria de fertilitzants comercials proporcionen una taula de fertilització. És essencial entendre aquestes taules per a proporcionar els nutrients adequats en el moment adequat.

Normalment, les taules de fertilització es basen en un cicle de cultiu de 12-13 setmanes.

Les setmanes del cicle de cultiu solen enumerar-se en l'eix X de la taula, que també pot incloure informació com el fotoperíodo de cada setmana i més.

El més important és que la taula de fertilització indica quins nutrients has de donar a les teves plantes, i en quina proporció, al llarg de les diferents setmanes del cicle de cultiu. L'abonament sol aplicar-se una vegada per setmana, i la majoria de marques de fertilitzant t'indicaran una proporció de fertilitzant per cada litre d'aigua. Algunes taules de fertilització també et poden proporcionar un rang de EC o PPM per a les solucions. Si és així, compra un mesurador de EC i mesura els nutrients abans de fertilitzar, per a obtenir major precisió.

Una vegada fertilitzades les plantes, és bona idea comprovar la conductivitat i/o PPM del sòl, per a tenir la seguretat que les plantes absorbeixen els nutrients adequadament.

COM PREPARAR EL FERTILITZANT PER A CÀNNABIS

Un error en la fertilització pot fer malbé la teva collita. Però, realment, adobar les teves plantes de marihuana és molt senzill. Només has de seguir aquests passos:

 1. Prepara l'aigua. Si és possible, escalfa l'aigua a uns 19 - 21 °C per a augmentar l'absorció per les arrels.
 2. Afegeix l'abonament seguint les instruccions indicades en el producte, i barreja'l tot bé. Usa un mesurador de PPM o EC per a disposar de lectures exactes.
 3. Si és necessari, ajusta el pH de la mescla de fertilitzant, usant un producte per a reduir el pH a base d'àcid nítric o fosfòric.
 4. Quan el PPM, el pH i la temperatura siguin adequats, aplica la mescla de fertilitzant a les teves plantes. Mesura el PPM o la EC de l'aigua d'escolament, per a assegurar-te que les teves plantes estiguin absorbint els nutrients correctament.

COM PREPARAR EL FERTILITZANT PER A CÀNNABIS

LA IMPORTÀNCIA DEL PPM, EL PH I LA TEMPERATURA DE L'AIGUA

EC és l'abreviatura per a "conductivitat elèctrica" i PPM per a "parts per milió".

Tots dos termes s'utilitzen per a mesurar la quantitat de nutrients que hi ha en l'aigua o mitjà de cultiu. Per a evitar l'excés o falta de fertilització de les plantes, convé mesurar sempre la EC o PPM del sòl o mitjà de cultiu i veure si encara conté nutrients. Si hi ha presència de nutrients en el mitjà, en la pròxima fertilització resta els valors del mitjà als valors recomanats en la taula de dosatge, i així evitaràs la sobrefertilización.

El pH i la temperatura també són mesures importants per a la fertilització del cultiu; si s'allunyen lleugerament dels valors òptims, les plantes podrien tenir dificultats per a absorbir els nutrients. Per tant, sempre que vagis a adobar les teves plantes, mantingues la solució de nutrients amb el pH suggerit per la marca de fertilitzant i la temperatura de l'aigua a 19 - 21 °C.

CONSELLS PER A MILLORAR LA FERTILITZACIÓ

Aquí tens alguns consells per a garantir una bona fertilització.

Utilitza quelats

La majoria d'abonaments d'alta qualitat contenen quelats químics. Si conrees amb mètodes ecològics, pots usar quelats naturals com l'àcid húmic i fúlvic per a ajudar les teves plantes a absorbir millor els nutrients minerals, com el ferro o zinc. Els quelats exerceixen la seva acció embolicant els nutrients de càrrega positiva amb una càrrega neutra o negativa, permetent que travessin la barrera porosa de les plantes.

Prova la fertilització foliar

Les polvoritzacions foliars (ruixar les fulles de cànnabis amb una polvorització fina) són una gran manera d'abordar les deficiències nutricionals o les plagues/malalties. També són especialment eficaços per a la fertilització a curt termini amb nutrients secundaris (com el calci i magnesi) o micronutrients (com el zinc, ferro i manganès).

Fes sempre una rentada d'arrels

L'abonament és molt important, però no pots permetre que quedin restes de fertilitzant en els teus cabdells una vegada collits. Per això, és fonamental fer una rentada d'arrels amb aigua de pH neutre, durant almenys una setmana abans de collir les teves plantes. La rentada d'arrels força a les plantes a consumir qualsevol resta d'abonament que hagin emmagatzemat, per la qual cosa obtindràs uns cabdells amb un fum suau i net.

PROBLEMES RELACIONATS AMB LA FERTILITZACIÓ DEL CÀNNABIS

L'excés o la falta d'adob pot estressar i danyar a les teves plantes. Llegeix atentament els següents problemes relacionats amb la fertilització.

Video id: 207447241

DESEQUILIBRIS DEL PH

 • Els problemes de pH poden ser causats per desequilibris en el substrat, l'aigua i l'abonament.
 • Els desequilibris del pH poden afectar notablement la salut de les teves plantes i causar molts altres problemes, com el bloqueig de nutrients, deficiències i més.
 • Si no se solucionen, els problemes de pH impedeixen dràsticament el creixement de les teves plantes, i reduiran la grandària i la qualitat de la collita.

CREMADES DE NUTRIENTS

 • Les cremades de nutrients solen ser causades per una fertilització excessiva o l'acumulació de nutrients en el mitjà de cultiu.
 • Les plantes afectades desenvolupen fulles de color verd fosc, amb les puntes de color gairebé verd-neó doblegades cap amunt gairebé 90°, i unes tiges o branques de color vermell intens, magenta o porpra.
 • Les plantes en floració desenvolupen uns calzes i fulles de sucre grocs, abans de marcir-se ràpidament.
 • Normalment, aquest problema se soluciona fent una rentada d'arrels amb aigua de pH neutre durant almenys una setmana, abans de tornar a introduir gradualment el fertilitzant.
 • Mesurar el PPM i la EC pot ajudar-te a evitar les cremades de nutrients.

Nutrient Burn on a Cannabis Plant

BLOQUEIG DE NUTRIENTS

 • El bloqueig de nutrients és causat per l'acumulació de nutrients al voltant de les arrels, o per desequilibris de pH. Aquest bloqueig evita que les plantes puguin absorbir els nutrients disponibles en el substrat.
 • Aquest bloqueig provoca deficiències nutricionals, que poden causar el amarillamiento del fullatge, cremades en les puntes de les fulles, i el desenvolupament de fulles amb formes i grandàries irregulars, i taques marrons. Els símptomes varien en funció dels nutrients que li faltin a la planta.
 • Normalment se soluciona fent una rentada d'arrels, controlant el pH i ajustant la dosi del fertilitzant.


EXCÉS DE FERTILITZACIÓ

 • Fertilitzar en excés amb potenciadors i adobs sintètics pot provocar cremades en les plantes.
 • Els fertilitzants químics tenen concentracions molt elevades de nutrients; per tant, és fàcil que els conreadors novençans apliquin massa fertilitzant a les seves plantes.
 • Els símptomes de l'excés d'abonament inclouen fulles seques amb aspecte cremat, amb descoloracions grogues o marrons, les vores cremades i les puntes doblegades cap amunt.
 • Els conreadors principiants sovint compren més suplements en un intent de remeiar els problemes de nutrients existents, la qual cosa només empitjora les coses.
 • L'excés de fertilitzant ha de tractar-se ràpidament fent una rentada d'arrels, estabilitzant el pH i canviant el programa de fertilització.

Overfeeding on a Cannabis Plant

DEFICIÈNCIES NUTRICIONALS

 • Les deficiències nutricionals poden ser causades per falta d'abonament, o pel bloqueig de nutrients.

 • Les deficiències de nitrogen, fòsfor, potassi o nutrients secundaris poden causar símptomes com a fullatge sec, fulles grogues o marrons i tiges descolorides.
 • Les deficiències nutricionals se solucionen augmentant la dosi del fertilitzant o aportant més nutrients, o remeiant el bloqueig de nutrients.
Lista de deficiencias
Lista de deficiencias
Lista de deficiencias

FERTILITZANTS ECOLÒGICS VS. QUÍMICS PER Al CÀNNABIS

A RQS, sempre fomentem l'ús d'abonaments ecològics en lloc d'abonaments químics/sintètics. A diferència dels fertilitzants sintètics, els abonaments ecològics s'alliberen en el sòl i són absorbits per les plantes molt més lentament, reduint enormement la possibilitat de sofrir cremades de nutrients o altres problemes de fertilització.

Els fertilitzants ecològics també són beneficiosos per a la terra, contribuint al desenvolupament d'un ecosistema de microorganismes que protegeixen i treballen braç a braç amb les teves plantes.

La terra conreada ecològicament millora amb el temps, sent una gran opció per als qui conreen en exterior.

A més, els abonaments naturals no produeixen escolaments tòxics, reduint l'impacte del teu cultiu en el medi ambient.

Encara que en RQS apostem pels abonaments ecològics, entenem que els fertilitzants químics també tenen els seus avantatges. En primer lloc, s'absorbeixen molt més ràpidament, per la qual cosa podrien ser millors per a unes certes situacions on l'eficiència és fonamental (per exemple, en esmenar una manca nutricional).

D'altra banda, els fertilitzants sintètics es produeixen acuradament per a complir amb determinades proporcions de nutrients, cosa que significa que tens molt més control sobre el que "mengen" les teves plantes i en quina dosi.

AVANTATGES DELS FERTILITZANTS ECOLÒGICS

 • Causen menor impacte en el medi ambient
 • Potencien la qualitat i la salut del sòl
 • Més sostenibles que els abonaments químics
 • Produeixen cabdells de millor sabor (segons diuen algunes persones)

AVANTATGES DELS FERTILITZANTS SINTÈTICS

 • S'absorbeixen més ràpidament
 • Contenen proporcions de nutrients precises (més control)
 • Més accessibles

FERTILITZACIÓ DEL CÀNNABIS: LA PRÀCTICA FA Al MESTRE

Amb la genètica adequada, llum abundant, i la quantitat justa d'aigua i fertilitzant, vas pel bon camí per a collir una herba excepcional. No oblidis que la millor eina del teu arsenal de cultiu és l'experiència, així que continua perfeccionant les teves habilitats i collint les recompenses.

Tens 18 anys o més?

El contingut de RoyalQueenSeeds.cat és únicament apte per a adults i està reservat per a majors d'edat.

Assegura't de conèixer les lleis del teu país.

En clickar a ENTRAR, confirmes
que tens
18 anys o més.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 sobre 5
basat 37823 valoracions