Guia de cultiu de marihuana de Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter Reviewed by: Silvia Maroto


La melassa és una eina important en el repertori de molts conreadors de marihuana ecològica. Aquesta substància dolça i enganxosa aporta molts sucres i nutrients beneficiosos en el medi de cultiu, alimentant tant a les plantes com als microbis beneficiosos del sòl.

Què és la melassa?

La melassa és una substància fosca, dolça i almibarada, i prové del processament de sucres de fonts que inclouen la remolatxa i la canya de sucre[1]. La melassa és el residu del procés de cristal·lització del sucre, del qual no es pot obtenir més sucre per medis físics. S'elabora bullint, per exemple, el suc de la canya de sucre, fins que es produeix una evaporació parcial de l'aigua, la qual cosa dona lloc a un producte viscós i semicristalizado[2].

 • Per què és important el sucre per a la marihuana?

Potser et sorprèn, però el sucre és vital per al desenvolupament saludable i robust d'una planta de marihuana[3]. El sucre no sols és responsable del metabolisme energètic, sinó que també actua com una espècie de missatger químic per a ajudar a promoure la salut durant tot el cicle de vida de la marihuana[4]. La producció i distribució de sucres és una cosa que la marihuana fa de manera natural, però pot necessitar ajuda en forma de diferents pràctiques i suplements. I aquí és on podem introduir la melassa.

Com beneficia la melassa a les plantes de marihuana?

Encara que a vegades s'usa com a edulcorant o ingredient per a cuinar, la melassa també s'usa per a millorar la salut i la producció de les plantes de marihuana. Aquest xarop enganxós conté una gran quantitat de nutrients que ajuden a impulsar el desenvolupament de les plantes i la salut del sòl, entre ells:

 • Carbohidrats: aquests sucres simples serveixen com a font d'energia vital per als microbis beneficiosos del sòl. A mesura que alimenten a bacteris i fongs en la rizosfera, es multipliquen i ajuden les plantes a aprofitar els nutrients.
 • Calci: aquest mineral juga un paper crucial en la fisiologia de les plantes, contribuint al creixement dels teixits i la integritat estructural de les parets cel·lulars.
 • Ferro: aquest micronutrient essencial de la planta juga un paper fonamental en processos metabòlics com la síntesi d'ADN, la respiració i l'a fotosíntesi.
 • Seleni: el seleni ajuda a reduir l'estrès de les plantes i activa importants antioxidants i enzims.
 • Coure: el coure ajuda les plantes a generar energia i respirar, i també juga un paper en la descomposició de carbohidrats i proteïnes.
 • Magnesi: el magnesi forma el nucli de la molècula de clorofil·la en el teixit vegetal, cosa que significa que les deficiències poden provocar una falta de clorofil·la i un creixement atrofiat.
¿Cómo beneficia la melaza a las plantas de marihuana?

Tipus de melassa

Ara ja saps els molts beneficis que pot oferir la melassa a un conreador de marihuana, des de nutrients vegetals clau fins a sucres que alimenten la vida microbiana[5]. Quan vagis a comprar melassa, aviat descobriràs que hi ha diversos tipus diferents. Dona un cop d'ull als següents tipus per a descobrir quin és el més adequat per a la marihuana.

 • Melassa clara

La melassa clara, també coneguda com a "primera" melassa o melassa "dolça", és menys concentrada i de color més clar que unes altres de les seves formes. S'elabora amb la primera cocció del suc de remolatxa o de la canya de sucre. La melassa clara té, com era d'esperar, un color més clar, i ofereix un sabor més suau (o més dolç) que resulta més agradable perquè només s'ha extret un petit percentatge del sucre. Trobaràs melassa clara principalment en productes enfornats, adobs i salses.

Melaza
 • Melassa mitjana o fosca

La melassa fosca o "segona" melassa és de color més fosc i s'elabora després del segon bulliment del suc de canya de sucre o remolatxa. Aquest tipus té un sabor molt més fort que la melassa clara i el color fosc es deu a la major concentració de carbohidrats. La melassa fosca és menys dolça i proporciona un regust a galetes de gingebre.

Melaza
 • Melassa negra o "blackstrap"

La concentració i la foscor de la melassa blackstrap és d'un altre nivell. És el resultat del tercer bulliment i, per això, és molt menys dolç i molt més amarga que els altres tipus. La melassa blackstrap és extremadament viscosa, densa i, sovint, apareix en receptes salades com els frijoles rostits.

Melaza
 • Mel negra

La mel negra es diferencia de la melassa que conté menys sacarosa i sembla molt més lleugera. Encara que és més dolç que tots els tipus de melassa, també posseeix un toc lleugerament amarg. No obstant això, igual que la melassa, la mel negra també prové del bulliment del suc cru. Els fabricants simplement eliminen abans el xarop en el procés del bulliment.

Melaza
 • Melassa sulfurada o no sulfurada

A vegades, els fabricants afegeixen diòxid de sofre a les seves melasses. Això actua com a conservant i millora la vida útil del producte. No obstant això, aquest procés pot afectar el sabor de la melassa i també pot ser que no sigui adequada per a usar-la en el cultiu.

Quant al sabor, en afegir diòxid de sofre la melassa adquireix un sabor químic. El conservant també actua per a matar microbis, cosa que significa que danyarà les comunitats beneficioses que hi ha en el sòl. Per aquesta raó, has de triar sempre melassa no sulfurada per a usar en els teus cultius.

Melassa o mel?

Si la melassa conté sucres que ajuden al fet que els microbis prosperin i les plantes creixin, per què no usar mel en el seu lloc? La mel conté molt sucre i fins i tot funciona com a estimulant d'arrels per a esqueixos. No obstant això, la melassa aporta molt més que sucres. Gràcies a la gran quantitat de nutrients essencials que conté, la melassa és la millor opció si vols maximitzar les collites.

Com i quan usar melassa en el cultiu de marihuana

Llavors, sobre la base de la informació anterior, com s'ha d'utilitzar la melassa en conrear marihuana? Consulta les següents tècniques per a descobrir diferents maneres d'usar la melassa en el teu cultiu d'interior o exterior.

Quin tipus de melassa és millor per a la marihuana?

Abans d'aprofundir en com usar-la, analitzarem quin és el millor tipus de melassa per a això. Recomanem recórrer a la melassa blackstrap no sulfurada. Aquesta versió espessa i fosca ofereix una font de sucres molt més concentrada que augmenta la vida microbiana del sòl.

Ús de melassa en el sòl

Pots millorar la qualitat del sòl amb melassa de manera ràpida i senzilla. Hi ha dues maneres d'afegir-la al teu medi de cultiu, ja sigui a través de l'aigua o en la seva forma seca.

Reg amb melassa

Segueix aquests passos per a regar les teves plantes amb melassa:

 1. Omple una regadora amb aigua tèbia.
 2. Afegeix uns 4-5ml de melassa per litre d'aigua i remou.
 3. Mantingues aquesta concentració durant tota la fase vegetativa i aplica 1-2 vegades per setmana.
 4. Vigila qualsevol signe de cremada per nutrients i redueix la fertilització si observes que ocorre.
 5. Augmenta la dosi a 8-10ml durant la fase de floració per a satisfer l'augment en la demanda de potassi.
Riego con melaza

Millora el sòl amb melassa seca

La melassa seca és una mescla de grans xopats en melassa. A continuació, t'indiquem com utilitzar-la.

 1. Utilitza 500g de melassa.
 2. Aplica aquest volum per cada 4-6m² de sòl per a enriquir el substrat al començament del cicle de cultiu.
 3. Aplica la mateixa quantitat just sota la capa superior del sòl a l'inici de la fase de floració.
Mejora el suelo con melaza seca

Ús de melassa per a polvorització foliar

Els polvoritzadors foliars permeten que els nutrients passin directament a les fulles a través de l'epidermis i els diminuts estomes (porus). Gràcies a això, el conreador pot abordar ràpidament qualsevol signe de deficiència.

Per a preparar el teu propi polvoritzador foliar de melassa, segueix aquests passos:

 1. Tira un litre d'aigua tèbia en una ampolla amb polvoritzador.
 2. Afegeix un quart de cullaradeta de melassa en l'ampolla.
 3. Mescla bé la solució removent i agitant.
 4. Polvoritza generosament sobre les fulles de les teves plantes de marihuana.
 5. Torna a aplicar una vegada cada dues setmanes durant el cicle de cultiu.

Ús de melassa com a insecticida natural

També pots utilitzar la fórmula anterior per a tractar els insectes plaga[6]. Aquesta preparació no sols proporciona nutrients clau directament a través de les fulles, sinó que també pot ajudar a prevenir i eliminar els insectes xucladors que danyen les fulles, les tiges i les branques.

Aquesta fórmula és eficaç per a tractar insectes plaga com el áfid, la mosca blanca i la xinxa d'encaix.

Uso de melaza para pulverización foliar

Ús de melassa en el te de compost

El te de compost aprofita el poder de la vida microbiana i els nutrients fonamentals[7]. Aquestes fórmules proporcionen a les plantes substàncies vivificants que els ajuden a potenciar la seva salut i augmenten la productivitat.

Afegeix unacullaradeta de melassa blackstrap no sulfurada al teu te de compost per a aportar més carbohidrats i minerals que augmentin la producció.

Consells per a usar melassa amb marihuana

Amb les receptes i mètodes anteriors pots ajudar a millorar la salut de les teves plantes i sòl, alhora que millores els resultats de la collita. Els següents consells t'ajudaran a perfeccionar l'habilitat de treballar amb melassa en conrear marihuana. Aprèn quan deixar d'usar-la, com combinar-la amb altres suplements i quines són les millors alternatives.

 • Quan deixar d'usar melassa

L'ús de melassa pot resultar problemàtic en algunes circumstàncies[8]. Per exemple, és possible que t'excedeixis en donar-li a les teves plantes una cosa beneficiosa. Quan afegeixes massa nutrients al sòl, les arrels i les fulles poden arribar a cremar-se. Si detectes signes de cremades per nutrients, deixa d'aplicar melassa fins que es resolgui el problema.

 • Combinar melassa amb rizobacteries

La melassa ajuda a alimentar als microbis que ja existeixen en el sòl. Però pots afegir un toc extra a la teva mescla incorporant rizobacteries[9]. Aquest tipus de bacteri és molt eficaç a l'hora d'ajudar a alliberar nutrients i combatre els patògens.

 • Melassa enfront de suplements comercials

Dona un cop d'ull a la llista d'ingredients de molts suplements orgànics. Veus alguna constant? Molts d'ells contenen melassa! La melassa aconsegueix resultats molt similars a moltes solucions comercials del mercat. No obstant això, alguns d'aquests productes contenen beneficis addicionals i alguns conreadors prefereixen usar-los en lloc de dedicar temps a preparar les seves pròpies mescles.

 • Alternatives a la melassa

La melassa és probablement un dels potenciadors de sòl més barats i efectius que existeixen. Però si no pots aconseguir melassa, existeixen algunes alternatives que també funcionen. Entre elles s'inclouen:

 • Mel
 • Atzavara
 • Xarop de blat de moro

Per què la melassa és tan bona per al creixement saludable de les plantes de marihuana

La melassa conté una gran varietat de minerals fonamentals per a la supervivència i bon desenvolupament de les plantes de marihuana. A més d'aquest gran benefici, ajuda a donar vida al sòl alimentant els bacteris i fongs beneficiosos. Això permet que les plantes aprofitin encara més els nutrients ja presents en el sòl. El millor de tot? La melassa és barata però súper efectiva!

External Resources:
 1. The effects of fulvic acid and sugar cane molasseson yield and qualities of tomato https://irjabs.com
 2. Experimental investigation of molasses as a sole nutrient for the production of an alternative metabolite biosurfactant https://www.sciencedirect.com
 3. The Effects of Sugar Beet Molasses Applications on Root Yield and Sugar Content of Sugar Beet https://www.biotechstudies.org
 4. Effect of Molasses and Organic Fertilizer in Soil fertility and Yield of Spinach in Khotang, Nepal https://www.nepjol.info
 5. Evaluation of baker's yeast strains exhibiting significant growth on Japanese beet molasses and compound analysis of the molasses types https://www.sciencedirect.com
 6. Effect of Molasses as a Spray Additive for Control of the Bollworm and Tobacco Budworm https://academic.oup.com
 7. Effect of Molasses on Regrowth of E. coli O157:H7 And Salmonella in Compost Teas https://www.tandfonline.com
 8. Efecto del uso de melaza y microorganismos eficientes sobre la tasa de descomposición de la hoja de caña (Saccharum officinarum) https://dialnet.unirioja.es
 9. Plant Associated Rhizobacteria for Biocontrol and Plant Growth Enhancement https://www.frontiersin.org
Avís d'exempció de responsabilitat:
Aquest contingut està destinat únicament a finalitats educatives. La informació oferta procedeix de recerques recopilades per fonts externes.

Tens 18 anys o més?

El contingut de RoyalQueenSeeds.cat és únicament apte per a adults i està reservat per a majors d'edat.

Assegura't de conèixer les lleis del teu país.

En clickar a ENTRAR, confirmes
que tens
18 anys o més.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 sobre 5
basat 37825 valoracions