The RQS Blog

.


By Steven Voser

Per als membres de la comunitat cannàbica, el debat índica vs. sativa sembla etern. Però què ens diu realment la genètica sobre els trets físics, efectes i sabors d'una planta de marihuana?


LA TAXONOMIA DEL CÀNNABIS

Per a entendre millor les diferències entre índiques i satives, resulta útil fer un cop d'ull més general a la taxonomia del cànnabis.

La planta de cànnabis va ser classificada per primera vegada en la dècada de 1750 per Carl Linnaeus, un botànic suec. Linnaeus creia que el gènere era monotípic (contenint una sola espècie) i el va denominar Cànnabis sativa L. Va fer aquesta classificació treballant amb plantes de cànem, que en aquella època es conreaven àmpliament a Europa.

En 1785, el naturalista francès Jean-Baptiste Lamarck va publicar una descripció d'una altra espècie de cànnabis, diferent a la varietat de Linnaeus. Lamarck va cridar a aquesta espècie Cànnabis indica Lam., assenyalant que produïa una fibra considerablement més deficient, però funcionava millor com embriagante. La seva descripció es basava en plantes que havia recol·lectat a l'Índia.

En el segle XX, el botànic rus Sr. E. Janichevsky va identificar un tercer tipus de cànnabis creixent de forma natural a Rússia, que actualment coneixem com a Cànnabis ruderalis. En els anys 70 del segle passat, els taxónomos i botànics van intentar decidir de nou com classificar la planta de cànnabis.

Encara que encara hi ha cert debat entorn de la taxonomia correcta del cànnabis índica, sativa i ruderalis, els científics creuen que hi ha suficients diferències notables entre aquestes varietats de marihuana per a considerar-los tres espècies diferents. En aquest article, ens centrarem en les varietats índiques i satives.

EN QUÈ ES DIFERENCIEN LES VARIETATS ÍNDIQUES I SATIVES?

La diferència més evident entre les plantes índiques i satives són els seus trets físics. El botànic americà Richard E. Schultes i un equip d'investigadors les descriuen així:

  • Satives: altes, escassament ramificades i amb fulles estretes
  • Índiques: més baixes, amb forma cònica i fulles més amples

Les clares diferències entre aquests tipus de plantes s'expliquen observant el seu origen geogràfic. Vegem les múltiples diferències entre les índiques i les satives.

Sativa and Indica Cannabis Plants

CÀNNABIS SATIVA

L'espècie Cànnabis sativa és originària de regions amb climes tropicals i més càlids. Creix de forma natural a Tailàndia, Vietnam, Colòmbia, Mèxic i fins i tot parts d'Àfrica.

Per a poder tolerar els estius càlids, humits i llargs, les satives es van adaptar desenvolupant una major altura, un major espai internodal, cabdells fins i fulles més estretes. Això ajuda a les plantes a protegir-se de l'alta humitat d'aquestes regions i de les amenaces com la floridura o les plagues.

Atès que les plantes satives solen ser més altes, en general són més adequades per a conrear en exterior. Es desenvolupen especialment bé en climes càlids i tropicals, amb estius llargs.

DIFERÈNCIA EN EL CREIXEMENT: L'ESTIRAMENT DE LA FLORACIÓ

Les plantes índica i sativa solen tenir un ritme i patró de creixement radicalment diferents. Però aquestes diferències no són evidents fins al començament de la floració.

Mentre que les índiques augmenten una mica el seu ritme de creixement, adquirint major altura i desenvolupant un dosser dens i frondós, les satives experimenten un estirament important. El canvi del cicle de llum provoca una resposta hormonal que fa que s'elevin cap amunt, a la recerca de la llum. En alguns casos, aquest fenomen (anomenat "estirament de la floració") pot fer que les plantes dupliquin la seva grandària. Quan es conreen directament en la terra o en tests grans, les satives poden aconseguir una altura superior a 3m.

CÀNNABIS ÍNDICA

D'altra banda, els ceps índica són natives de regions més fredes, seques i muntanyenques com Nepal, l'Índia i altres zones del subcontinent indi on els estius són més freds i curts. Per a poder suportar aquestes condicions, l'espècie Cànnabis indica va desenvolupar un termini de floració més curt, així com un fullatge i uns cabdells més densos.

Gràcies a la seva petita alçada i la seva fase de floració més breu, les índiques són especialment adequades per al cultiu interior. Poden manipular-se fàcilment usant tècniques d'entrenament i solen produir cabdells gruixuts, amb gran atractiu comercial. Atès que floreixen més ràpidament, les índiques també permeten obtenir diverses collites en menys temps.

COM DIFERENCIAR ÍNDICA DE SATIVA

Els arxius botànics del segle XVIII expliquen les diferències visuals entre aquests dos subtipus de cànnabis. Aquestes distincions morfològiques són presents en tota l'anatomia de cada subtipus, des de les fulles fins a les flors.

COM DIFERENCIAR ÍNDICA DE SATIVA

DIFERÈNCIES EN LES FULLES

Les fulles presenten una de les diferències més òbvies. Les plantes índica desenvolupen fulles de ventall més amples i amb uns dits més gruixuts, mentre que les satives produeixen fulles de ventall estretes i allargades, amb uns dits més fins.

Després d'observar les plantes, molts conreadors són capaços de distingir entre tots dos tipus basant-se només en l'alçada. Les índiques són més frondoses i rabassudes, mentre que les varietats sativa són més altes i espigolades i presenten un major espai entre els nusos.

DENSITAT DE LES FLORS

Tots dos subtipus també produeixen flors amb característiques diferents, encara que pel que fa als cabdells manicurats, es necessita un ull expert per a diferenciar els sativa dels índica. Per no esmentar que la majoria de ceps moderns són híbrids dels dos subtipus, per la qual cosa és gairebé impossible determinar el tipus dominant a simple vista.

En general, els cabdells sativa són més lleugers, allargats, prims i esponjosos. És molt probable que una bossa de cabdells sativa sembli contenir molt més material a causa de la falta de densitat. En canvi, els cabdells índica solen ser molt més ferms i compactes.

AROMA I SABOR

Les plantes índica i sativa produeixen efectes diferents, però cal ser un autèntic expert del cànnabis per a poder diferenciar-les només pel sabor. Els fitoquímics aromàtics coneguts com a terpens són els responsables de l'intens sabor i aroma de la marihuana, i cada varietat ofereix diferents proporcions d'aquestes molècules.

Les plantes sativa i índica pures presenten uns perfils terpenoides únics, que només els fumadors amb més experiència podran diferenciar. Els cabdells índica ofereixen sabors més dolços i rics, a mel i fruita, mentre que les plantes sativa proporcionen un gust més terrós que recorda al combustible.

PRODUEIXEN EFECTES DIFERENTS LES ÍNDIQUES I LES SATIVES?

A més de les seves diferències morfològiques, la comunitat cannábica també distingeix els ceps índics i les ceps satives pels seus efectes. De fet, pràcticament tota la comunitat cannábica està d'acord que els ceps sativa són motivadores i energizantes, mentre que les varietats índica són fortament sedants.

Però d'on ve aquest consens? Són realment tan diferents els efectes de la marihuana índica i sativa? Segons alguns experts, no existeix cap base per a usar els termes índica i sativa per a descriure els efectes del cànnabis.

En 2016, la revista Cànnabis and Cannabinoid Research va publicar una entrevista amb el Dr. Ethan Russo, director de recerca i desenvolupament en l'Institut Internacional de Cànnabis i Cannabinoides (ICCI). En aquesta entrevista, Russo diu: “és impossible que els termes índica i sativa puguin donar-nos realment una idea de la composició química d'una planta en particular i, per tant, dels efectes que produirà”.

El reverend Dr. Kymron deCesare, cap de recerca del Laboratori Steep Hill a Califòrnia, va plantejar un argument similar en una edició impresa del High Times. Va afirmar que els termes índica i sativa no poden dir-nos molt més, sobre una planta, que les seves característiques físiques.

PRODUEIXEN EFECTES DIFERENTS LES ÍNDIQUES I LES SATIVES?

COMBINACIONS A MESURA DE GENÈTICA ÍNDICA I SATIVA

La majoria de ceps de cànnabis disponibles actualment en el mercat són híbrids que barregen genètica índica i sativa. Per exemple, els nostres experts criadors de Royal Queen Seeds usen tècniques de cria especialitzades per a produir varietats amb trets únics, com a fases de floració més curtes, sabors concrets, etc.

Més enllà de les diferències físiques de les índiques i satives, algunes recerques suggereixen que podrien contenir diferents concentracions de terpens, la qual cosa podria ser un altre factor que expliqui els seus diferents efectes. Per exemple, algunes fonts relacionen la qualitat sedant de les “índiques potents” amb una alta concentració de mirceno.

El mirceno és un terpè present en moltes plantes, com a llúpol, farigola, herba llimona, mànec, cardamomo i, per descomptat, la marihuana. Es diu que emana una olor terrosa, amb un lleuger toc a pebre, i es creu que en concentracions elevades aporta aquest efecte somnífer a alguns ceps de cànnabis.

A més de fixar-nos en compostos concrets, com a terpens i cannabinoides, també és important tenir en compte com podrien interactuar entre si aquestes substàncies i, per tant, alterar la nostra experiència amb el cànnabis. El potencial d'aquests components químics d'interactuar entre si és el que els principals investigadors cannábicos a nivell mundial denominen el “efecte seguici”.

COMBINACIONS A MESURA DE GENÈTICA ÍNDICA I SATIVA

INDICA VS. SATIVA: MOLT MÉS DEL QUE VEUEN ELS TEUS ULLS

Amb aquest article, esperem haver aclarit alguns dels mites entorn de les diferències entre les índiques i satives. Encara que existeixin diferències morfològiques clares entre les índiques pures i les satives pures, la resta de diferències és molt més difícil de concretar i impliquen molt més que la genètica. Així i tot, les categories índica i sativa han permès a la comunitat cannábica desenvolupar un llenguatge per a classificar i distingir a aquesta fascinant planta.

External Resources:
  1. The Cannabis sativa Versus Cannabis indica Debate: An Interview with Ethan Russo, MD https://www.liebertpub.com
Avís d'exempció de responsabilitat:
Aquest contingut està destinat únicament a finalitats educatives. La informació oferta procedeix de recerques recopilades per fonts externes.

Tens 18 anys o més?

El contingut de RoyalQueenSeeds.cat és únicament apte per a adults i està reservat per a majors d'edat.

Assegura't de conèixer les lleis del teu país.

En clickar a ENTRAR, confirmes
que tens
18 anys o més.