By Luke Sholl

Com consumir marihuana de manera responsableCom consumir marihuana de manera responsable

Com consumir marihuana de manera responsable


Milions de persones a tot el món consumeixen marihuana. Moltes ho fan amb finalitats recreatius per a relaxar-se, desconnectar, potenciar la seva creativitat i relacionar-se amb els altres. Tots sabem que l'herba produeix eufòria i fa que ens sentim alegres. Fins i tot les tasques més avorrides es tornen entretingudes després de fumar un porro. Però aquest efecte pot ser contraproduent. Després d'un cert temps, podem començar a dependre del cànnabis per a sentir emocions positives.

En Royal Queen Seeds defensem un consum de marihuana responsable, i creiem que l'herba hauria de millorar la vida de les persones, no empitjorar-la. Un consum responsable t'ajuda a aconseguir el punt òptim a l'hora de consumir cànnabis. En lloc de deixar que la nostra vida giri entorn de la planta, es pot consumir en moments especials en els quals apreciar realment el que ofereix.

A continuació trobaràs els principis per a un consum responsable de cànnabis. Però, abans, per a tenir una base més sòlida, veurem com actua la marihuana en el cos, i els possibles efectes negatius del seu consum.

Com actua la marihuana en el cos?

Has sentit parlar del sistema endocannabinoide (SEC)? Aquesta xarxa intercel·lular permet que la marihuana funcioni d'una manera única dins del cos. Conegut com el nostre "regulador universal", el SEC ajuda al fet que tots els sistemes corporals funcionin sense problemes. Està compost de tres parts principals: receptors, molècules senyalitzadores conegudes com endocannabinoides ("endo" significa "dins"), i enzims.

Gairebé totes les cèl·lules del cos contenen receptors cannabinoides, que són als quals s'uneixen els nostres endocannabinoides per a generar canvis fisiològics. Estan implicats en la regulació de pràcticament totes les funcions corporals, com l'activació de neurotransmissors, la salut de la pell, o la densitat òssia.

Dóna la casualitat que la marihuana també conté cannabinoides, encara que aquestes substàncies químiques es coneixen com fitocannabinoides ("fito" significa "planta"). De fet, el descobriment dels fitocannabinoides va ser el que va fer possible trobar el SEC. En resum, els fitocannabinoides s'uneixen als receptors cannabinoides del cos perquè tenen una estructura semblant a la dels endocannabinoides.

Si estàs llegint aquest article, probablement has sentit parlar del THC, el principal component psicotròpic del cànnabis. Aquesta molècula s'uneix als receptors cannabinoides CB1 del cervell, la qual cosa produeix un subidón. Cada vegada que fumes un porro o preses un comestible, estàs consumint molècules que alteren el funcionament d'un dels sistemes més importants del cos humà.

Diferents maneres de consumir marihuana

Hi ha moltes maneres de consumir o ingerir cànnabis. L'ésser humà ha gaudit de la marihuana durant milers d'anys, encara que els nostres avantpassats es limitaven a fumar-la, menjar-la i beure-la. Molts de nosaltres continuem utilitzant aquests mètodes, però la tecnologia moderna també ens permet consumir herba amb mètodes nous i interessants.

Fumar

Alguns dels productes per a fumar més populars són els cabdells, l'haixix, el kief i els dabs. A més de triar el que fumen, els consumidors de cànnabis també poden triar com volen fumar-ho. Els mètodes més habituals inclouen porros, blunts, bongs i pipes.

Fumar marihuana ofereix una ràpida aparició dels efectes. Quan s'inhalen, els cannabinoides passen a través dels alvèols pulmonars a la sang, després de la qual cosa arriben al cervell. Encara que és una forma eficaç de col·locar-se, fumar herba produeix uns efectes clarament negatius. L'exposició del cànnabis a altes temperatures genera combustió, la qual cosa allibera substàncies cancerígenes i toxines.

Fumar

Vapear

El vaporatge ocorre a temperatures més baixes, que proporcionen suficient calor per a vaporitzar cannabinoides, terpens i altres substàncies químiques sense necessitat de cremar el material vegetal. Com a resultat, els consumidors queden exposats a una quantitat molt de menor de substàncies químiques nocives, alhora que gaudeixen d'un inici dels efectes tan ràpid com el que s'aconsegueix en fumar.

Hi ha molts tipus de vaporitzadors, des de models grans de taula aptes per al consum casolà, fins a vaporitzadors bolígraf portàtils que són ideals per a vapear fos de casa. Cada vaporitzador és compatible amb diferents productes, com a cabdells, haixix o concentrats.

Vapear

Comestibles

Si has provat els comestibles, sabràs que produeixen un efecte molt diferent al d'inhalar cànnabis. Els brownies, galetes i begudes amb marihuana ofereixen un subidón que pega més fort i dura molt més.

Però, per què són tan potents? El secret està en la forma en la qual el cos processa el THC ingerit. Aquest mètode d'administració fa que la molècula passi a través de l'aparell digestiu i arribi al fetge, que la identifica com una substància estranya. El fetge utilitza enzims per a descompondre-la, convertint-la en el metabòlit 11-hidroxi-*THC, una molècula molt més potent.

Comestibles

Per via sublingual

L'administració sublingual consisteix a dipositar una substància sota la llengua. En el cas dels olis i tintures de marihuana, això garanteix que el THC i altres cannabinoides accedeixin al torrent sanguini de forma gairebé immediata. Passen al llit capil·lar a través d'una capa fina de teixit, abans de ser transportats al cervell.

Per via sublingual

Ús tòpic

Recordes que hem dit que el SEC s'estén per tot el cos? Perquè això també inclou la pell, on regula la proliferació i la diferenciació cel·lular, i la salut en general.

Els productes de marihuana d'ús tòpic, com a pomades, cremes i locions, actuen sobre els receptors cannabinoides de la pell. No obstant això, només una mínima part d'aquests cannabinoides arriben al torrent sanguini, així que no esperis col·locar-te untant-te els braços amb una crema rica en THC. Dit això, algunes empreses han desenvolupat pegats transdèrmics i altres mètodes d'administració que afavoreixen l'absorció del THC i altres cannabinoides a través de la pell.

Ús tòpic

Efectes negatius del consum de marihuana

La marihuana té fama de ser una substància segura i natural. En comparació amb moltes altres drogues, té un perfil de seguretat excel·lent. Quan llegim sobre l'herba en internet, sovint veiem comentaris com "la marihuana no ha matat mai a ningú" o "és impossible sofrir una sobredosi de cànnabis". Però aquestes afirmacions tan categòriques gairebé sempre es deriven d'una visió esbiaixada. Donarem un cop d'ull a la informació relacionada amb la seguretat de la marihuana, així com els seus efectes negatius, possibilitat de sobredosi i morts.

Efectes a curt termini

A vegades, els consumidors de marihuana experimenten efectes negatius greus. Aquests poden tenir lloc després de consumir cànnabis en quantitats petites i durant períodes de temps breus, i inclouen:

Ansietat Confusió
Paranoia  Nàusees
Problemes de memòria Blancazos

Efectes a llarg termini

Una quantitat excessiva d'una cosa bona pot ser dolenta; i això s'aplica a totes les substàncies del planeta. El consum de grans quantitats de marihuana durant períodes de temps llargs pot generar problemes de salut física i mental tan greus com:

Alteracions en el desenvolupament del cervell (principalment en adolescents) Alteracions i reducció de la satisfacció en el sistema de recompenses del cervell
Síndrome de hiperemesis cannabinoide Problemes pulmonars per fumar amb freqüència
Depressió (existeix una relació, però no hi ha proves clares) Major risc de desenvolupar psicosi

Es pot sofrir una sobredosi de marihuana?

No hi ha cap registre de morts per sobredosis solament de marihuana. Les drogues com els opioides causen nombroses defuncions per sobredosis pel fet que deprimeixen els centres respiratoris del cervell. L'absència de receptors cannabinoides en aquestes zones significa que les morts per sobredosis de cànnabis són pràcticament inexistents.

És perillosa la marihuana?

Aquesta pregunta no té una resposta clara. El cànnabis pot ajudar i perjudicar alhora. Encara que aquesta planta és capaç d'empitjorar les malalties mentals i causar reaccions físiques adverses en algunes persones, molts consumidors la toleren bé.

No obstant això, el cànnabis pot ser letal en circumstàncies excepcionals, però aquestes morts no estan associades a una sobredosi típica. S'han registrat almenys dues morts de pacients[1] amb síndrome de hiperemesis cannabinoide. Aquesta afecció provoca una reacció tòxica al THC que causa vòmits freqüents i dolors abdominals, i és probable que sigui conseqüència d'una predisposició genètica.

En què es diferencia la marihuana d'altres drogues?

Si ens fixem en les estadístiques de mortalitat d'altres substàncies, és clar que el cànnabis té un perfil de seguretat molt més alt. Els opioides i l'alcohol maten a milions de persones cada any, mentre que les morts causades per sobredosis de marihuana són pràcticament inexistents.

És addictiva la marihuana?

L'addicció al cànnabis, coneguda com a trastorn per consum de marihuana, és un diagnòstic real. Algunes persones són capaces de mantenir una relació sana amb l'herba durant dècades sense desenvolupar addicció. No obstant això, unes altres es tornen dependents després de consumir-la durant un breu període de temps.

Cada vegada que consumim THC, activem les neurones implicades en els circuits de recompensa del cervell, i el nostre sistema nerviós comença a valorar de manera positiva la relaxació i l'eufòria. Hi ha gent que gaudeix sense problemes d'un porro o comestible de tant en tant, i no sent la necessitat de saturar els seus receptors CB1 amb THC de forma continuada. Però, aquestes diferències genètiques i psicològiques signifiquen que alguns consumidors desenvolupen ràpidament una gran afinitat pel cànnabis que es manifesta en forma d'abús.

Segons l'Institut Nacional sobre l'Abús de Drogues, aproximadament un 30% de consumidors de marihuana[2] experimenten cert grau dependència. En 2015, 4 milions de consumidors complien els criteris del trastorn per consum de marihuana només als Estats Units, i 140.000 d'aquestes persones van sol·licitar tractament per a combatre la seva relació d'abús amb la planta.

Les persones que pateixen un trastorn per consum de marihuana presenten diversos símptomes característics, que inclouen:

Letargia Paranoia
Aïllament social Depressió
Irritabilitat Pèrdua d'interès en entreteniments que solien gaudir
Intentar deixar de consumir cànnabis i acabar repetint els patrons de consum anteriors

Les persones que desenvolupen aquest trastorn, generalment comencen a consumir herba de manera funcional. Però, aquest patró de comportament es pot convertir ràpidament en un consum abusiu i irresponsable.
Aquestes persones prioritzen el cànnabis sobretot la resta, i acaben fumant cada poques hores, la qual cosa els impedeix finalitzar les seves tasques diàries, i fa que desatenguin les seves relacions personals.

Principis d'un consum responsable

Ja coneixes els aspectes negatius de la marihuana, però, en què consisteix un consum saludable i responsable? Molts empresaris, esportistes i famosos consumeixen herba de manera habitual, i així i tot porten una vida enriquidora i profitosa. La majoria de nosaltres utilitzem el cànnabis de manera positiva, però hem d'enfocar el seu consum amb l'actitud adequada.

L'Organització Nacional per a la Reforma de les Lleis de Marihuana (NORML) sap un parell de coses sobre el cànnabis, i està pressionant de manera activa al govern estatunidenc perquè es posicioni a favor de la planta. Aquesta entitat també ha proposat una llista de principis que defineixen el que és un consum responsable de marihuana. Dóna'ls un cop d'ull a continuació.

Només per a adults

La gent jove no hauria de consumir alcohol ni uns certs medicaments amb recepta. Moltes substàncies afecten els cossos joves de diferents maneres. I el mateix ha d'aplicar-se a l'herba. Encara que moltes persones que llegeixin això hauran experimentat amb el cànnabis durant l'adolescència, la marihuana afecta de manera negativa al desenvolupament cerebral i causa problemes de salut mental en el futur.

No fumis (ni comes) i condueixis

La marihuana afecta al nostre criteri, temps de reacció i coordinació motora, pel no és segur consumir-la[3] abans de posar-nos al volant. Els consumidors responsables mai condueixen després de fumar-se un porro o prendre comestibles, ja que podrien posar el perill a altres persones i a si mateixos.

Tingues en compte on consumeixes cànnabis

El psicòleg estatunidenc i defensor dels psicodèlics Timothy Leary va desenvolupar el concepte de "situació i entorn", com a mitjà per a optimitzar les experiències al·lucinògenes i minimitzar el risc de tenir un mal viatge. Els consumidors de marihuana també poden seguir aquest principi per a reduir les possibilitats de passar-lo mal quan estan col·locats.

"Situació" fa referència a l'actitud mental del consumidor a l'hora de prendre cànnabis. Un estat d'ànim adequat augmenta les probabilitats de tenir una experiència agradable. L'herba sol obligar-nos a afrontar coses que estem evitant o reprimint, alguna cosa que pot resultar bastant desconcertant.

"Entorn" és el lloc en el qual estàs quan consumeixes marihuana, i la gent que t'acompanya. On estàs fumant o vapeando? Toleres millor el THC en un espai abarrotat, o tot sol en la naturalesa? Descobrir on aconsegueixes una millor experiència t'ajuda a tenir una relació més plaent i productiva amb l'herba.

Resistir l'abús

Sona fàcil, veritat? Un consumidor responsable evita consumir cànnabis fins al punt en què interfereix amb la seva salut, desenvolupo personal i assoliments. Algunes persones controlen millor el seu consum d'herba i poden establir aquests límits amb facilitat. Però, per als qui tenen dificultats amb les seves tendències addictives, és molt més difícil trobar l'equilibri adequat.

Respecta els drets dels altres

Els consumidors de marihuana responsables han d'entendre que no tothom comparteix la seva opinió sobre el cànnabis, i tenir en compte la forma en què el seu consum podria afectar als altres. Encendre's un porro en una parada d'autobús o un parc pot percebre's com una acció invasiva per part de persones a les quals no els agrada l'olor o el fum. Pensa en els altres quan consumeixis herba, especialment en espais públics.

Altres passos per a tenir una relació responsable amb la marihuana

Els principis anteriors són un marc molt important per a un consum de cànnabis responsable, però també hi ha altres aspectes que hem de considerar a l'hora de consumir herba de manera segura.

 • No consumir marihuana durant l'embaràs o la lactància

Les dones no han de consumir herba durant l'embaràs i la lactància. Les molècules del cànnabis, THC inclòs, poden arribar al fetus en l'úter i al bebè a través de la llet materna. El consum de marihuana durant la gestació pot fer que el nen desenvolupi defectes cognitius, socials i motors[4].

 • No barrejar marihuana amb alcohol

Beure abans de consumir cànnabis intensifica els efectes del THC, i barrejar marihuana amb alcohol sol augmentar les probabilitats de tenir una experiència negativa. Encara que alguns consumidors han trobat el punt òptim entre totes dues substàncies, la seva combinació augmenta les probabilitats de sofrir un blancazo.

 • No consumir marihuana mentre es prenen uns certs medicaments

Fins a 380 medicaments interactuen amb els cannabinoides, i 26 d'ells ho fan de manera greu. Els pacients han de consultar amb el seu metge abans de consumir herba si estan prenent medicaments amb recepta.

 • Guardar l'herba de manera segura

Un consum responsable també implica emmagatzemar l'herba de manera segura. Guarda la teva marihuana en un lloc discret i segur, com en un recipient de vidre hermètic que dissimuli l'olor. Mantingues aquest envàs fora de l'abast de mascotes i nens, i posa-li un cadenat per a reduir al mínim les possibilitats que algú tingui accés a la teva herba.

Altres passos per a tenir una relació responsable amb la marihuana

Tens problemes amb el teu consum de marihuana?

La introspecció ens ajuda a fer una anàlisi de la nostra vida, a trobar aspectes en els quals ens hem quedat enrere, i a identificar com podem millorar. És bo reflexionar sobre el nostre consum de cànnabis de tant en tant. Vives millor vapeando cada mitja hora, o podries aconseguir més coses si optessis per la moderació?

Si arribes a la conclusió que estàs consumint marihuana d'una forma poc saludable, hi ha diversos passos que pots donar per a canviar aquesta situació. Prendre't un descans de tolerància t'ajudarà a buidar la ment, a reflexionar sobre el teu consum, i a reiniciar físicament el teu cervell amb la finalitat de millorar la teva reacció a l'herba en el futur.

- Per on començar?

En primer lloc, un descans de tolerància pot ajudar-te a millorar la teva vida si estàs consumint massa marihuana. Aquest respir farà que recuperis la sensació de control, i et proporcionarà més temps per a dedicar-ho a altres coses. A més, també li donaràs un descans al teu sistema endocannabinoide.

El consum d'herba rica en THC a llarg termini causa una regulació a la baixa dels receptors CB1, que són els llocs als quals s'uneix el THC per a produir els seus efectes. Això significa que, amb el temps, necessites més herba per a experimentar els mateixos efectes. Et recordes de les teves primeres fumades? Segur que només necessitaves un parell de calades per a agafar-te un bon cec. Després de diversos mesos de consum, aquesta regulació a la baixa dels CB1 significa que necessites fumar molt més per a sentir el mateix nivell de subidón.

Durant un descans de tolerància, les cèl·lules comencen a expressar de nou més receptors CB1. Després d'unes quantes setmanes d'abstinència, et costarà molt menys col·locar-te. Això significa que no hauràs de consumir tanta marihuana per a quedar-te satisfet/a.

- No és fàcil

Abandonar qualsevol hàbit requereix disciplina i esforç. Algunes persones són capaces de deixar-ho de sobte, però el més probable és que hagis de reduir el teu consum gradualment per a facilitar el començament del teu descans de tolerància. També és possible que experimentis uns certs símptomes d'abstinència si talles en sec (més sobre això a continuació).

- Fes exercici com a alternativa

L'exercici és un antídot per a molts problemes. No sols ens manté sans físicament, sinó que a més ens ajuda a controlar millor la nostra salut mental. Les activitats físiques també augmenten el nostre nivell de endocannabinoides. L'exercici aeròbic, com córrer, muntar amb bicicleta o nedar, obliga el cos a alliberar més anandamida (la molècula de la felicitat), la qual cosa ajuda a millorar el nostre estat d'ànim.

- Concentra't en el que t'agrada

A vegades, fumar un canó ens omple de motivació i ens ajuda a concentrar-nos en les nostres passions. Però, és innegable que col·locar-se també pot contribuir a la desídia i al fet que deixem de fer el que més ens agrada. Utilitza el teu temps lliure i lucidesa mental per a concentrar tota la teva energia en les teves activitats favorites. Això no sols t'ajudarà a distreure't, sinó que a més dispararà la teva productivitat durant aquest període.

Símptomes d'abstinència de marihuana

A molts consumidors de marihuana els resulta sorprenent que existeixi la síndrome d'abstinència del cànnabis. La gent sovint assumeix que, només perquè és natural i relativament segura, la marihuana no genera problemes quan es deixa de manera sobtada. Per sort, els símptomes d'abstinència del cànnabis són molt menys severs que els d'altres substàncies, però així i tot, poden tenir un efecte greu a nivell tant físic com mental. Alguns d'aquests símptomes són:

Irritabilitat Problemes de somni
Maldecaps  Símptomes semblants als de la grip
Ansietat i depressió

L'abstinència del cànnabis sol durar unes quatre setmanes i seguir aquesta cronologia:

 • Setmana 1: apareixen la irritabilitat, l'ansietat i els problemes per a dormir
 • Setmana 2: els símptomes d'abstinència aconsegueixen el seu punt màxim, i sovint et sents com si tinguessis grip
 • Setmana 3: els símptomes comencen a disminuir
 • Setmana 4: els receptors cannabinoides comencen a regular-se a l'alça, i els símptomes desapareixen

Els símptomes d'abstinència de marihuana són molt desagradables, però hi ha diverses coses que pots fer per a suportar-los millor. Aquí tens uns consells que t'ajudaran:

Mantente hidratat/a Fes exercici
Segueix una dieta equilibrada Practica tècniques de relaxació com la meditació
Fica't al llit primerenc Relaciona't amb altres persones i cerca recolzo en la teva família i amics

Com fumar marihuana de manera responsable

És possible que després del descans de tolerància vulguis tornar a consumir herba. T'has pres un temps per a reflexionar, millorar la teva dieta i dormir bé, i possiblement per a fer exercici. Però, com encaixa el cànnabis en aquest nou estil de vida? Què pots fer perquè el teu consum sigui més equilibrat? Descobreix-ho a continuació.

Tria el millor moment del dia

Durant el dia hi ha temps per a tot. El cafè funciona millor als matins, mentre que els tes cereals són ideals per a abans de ficar-te al llit. I la marihuana? Et recomanem reservar l'herba com recompensa per a quan no tinguis res a fer. Consumir cànnabis serà molt més agradable una vegada que hagis completat totes les teves tasques.

Reserva la teva marihuana per a les reunions socials

Els comportaments habituals es converteixen ràpidament en costums. Si tornes a consumir cànnabis tot sol a casa, és probable que et trobis en la mateixa situació que abans. Per què no reserves aquests efectes tan especials per a compartir-los amb els teus amics? Gaudeix dels aspectes socials de l'herba, i deixa't portar pels riures i els munchies en companyia de la gent que més aprecies.

Pren-t'ho amb calma

Recorda: els teus receptors CB1 acaben de multiplicar-se; no comencis dabbeando o prenent comestibles. Pren-te les coses amb calma i troba el teu punt òptim. Quan ho facis, queda't aquí durant una estona i gaudeix d'ell abans que se't vagi l'efecte. No hi ha necessitat de fumar fins a l'últim polsim d'herba que tinguis per casa.

Guarda la teva herba per a ocasions especials

El cànnabis realça les nostres experiències. En lloc de fumar marihuana en la mateixa habitació tots els dies, guarda-la per a aquestes ocasions memorables. Vapea a la platja o durant un passeig pel bosc, o cuina un lot de comestibles per a anar d'acampada.

Prova diferents perfils cannabinoides

Els consumidors de marihuana moderns no han de limitar-se solament al THC. També poden triar varietats riques en CBD i aconseguir un efecte lúcid sense subidón. Hi ha molts ceps que ofereixen diferents proporcions de THC i CBD, amb les quals gaudir del millor de tots dos mons. Descobreix quins funcionen millor per a tu a l'hora de mantenir la teva productivitat, equilibri i salut.

T'has estancat en la rutina?

Si tens problemes per a consumir marihuana de manera saludable, no et preocupis. Moltes persones responen bé als consells anteriors, però altres necessiten més ajuda. No has de passar per tot això tot sol. Comenta la teva situació amb la teva família i amics més pròxims. Si veus que no estàs avançant com esperaves, planteja't la possibilitat de consultar el teu problema amb un metge.

External Resources:
 1. Cannabinoid Hyperemesis Syndrome Survey and Genomic Investigation https://www.liebertpub.com
 2. Is marijuana addictive? | National Institute on Drug Abuse (NIDA) https://www.drugabuse.gov
 3. Does marijuana use affect driving? | National Institute on Drug Abuse (NIDA) https://www.drugabuse.gov
 4. Cannabis use in pregnancy and breastfeeding: The pharmacist’s role https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Avís d'exempció de responsabilitat:
Aquest contingut està destinat únicament a finalitats educatives. La informació oferta procedeix de recerques recopilades per fonts externes.

Tens 18 anys o més?

El contingut de RoyalQueenSeeds.cat és únicament apte per a adults i està reservat per a majors d'edat.

Assegura't de conèixer les lleis del teu país.

En clickar a ENTRAR, confirmes
que tens
18 anys o més.