The RQS Blog

.


By Luke Sholl

En els últims anys, vapjear s'ha posat de moda. Encara que la recerca de la vaporització i els seus efectes sobre la salut a llarg termini està encara en curs, es creu que vapejar és una alternativa més segura i saludable que fumar. Molta gent ja ha deixat el tabac per a començar a vapejar e-líquids, i la vaporització també s'ha estès cada vegada més entre els consumidors de cànnabis. Què és la vaporització i en què es diferencia de fumar? Quins beneficis aporta i com és de segura?

Què és la vaporització?

La principal diferència entre vapejar i fumar és que en la vaporització no es crema l'herba, sinó que s'escalfa a una temperatura determinada. La calor activa els cannabinoides i terpens del cànnabis, alliberant-los en un vapor que després s'inhala. Atès que no genera fum, com passa amb els porros, la vaporització aporta certs avantatges per a la salut que no s'aconsegueixen quan es fuma.

Vegem amb més detall els beneficis de la vaporització.

Vaporizer Royal Queen Seeds

Avantatges de la vaporització

 • (Probablement) és més saludable que fumar

Encara que encara no se sap si vapejar és 100% segur, es creu que és molt més saludable que fumar. La raó és que gairebé totes les substàncies perjudicials que es produeixen quan es fuma, són generades pel procés de combustió, independentment de si estàs usant marihuana o tabac. Durant la vaporització no es crema l'herba, per la qual cosa no es produeix fum, i, per tant, s'inhalen moltes menys toxines i radicals lliures que quan es fuma un porro.

El fum del tabac conté molts agents cancerígens (substàncies que causen càncer), raó per la qual ha adquirit tan mala fama al llarg dels anys. Per desgràcia, és molt probable que el fum del cànnabis també contingui aquestes substàncies, encara que possiblement en quantitats més petites. A més, el fum conté quitrà, que causa problemes en els pulmons, la qual cosa fa que aquest mètode de consum sigui summament inadequat per als qui pateixin algun trastorn relacionat amb la salut pulmonar. En un estudi sobre el consum de marihuana, la American Lung Association ha descobert que el fum del cànnabis pot contenir encara més quitrà[1] que el del tabac. Això es deu principalment al fet que els fumadors de cànnabis solen donar calades més llargues i profundes que els qui fumen cigars.

En passar-te a la vaporització, els teus pulmons estaran sotmesos a un risc molt de menor de manera immediata. Un estudi de 2007 publicat en el Harm Reduction Journal va comprovar que la vaporització del cànnabis redueix els problemes respiratoris[2] que d'una altra forma es causarien en fumar marihuana.

Els riscos per a la salut associats amb l'hàbit de fumar són prou perillosos com per a convèncer a molta gent que es passi a la vaporització. Però, a part dels beneficis a llarg termini, per a moltes persones la vaporització ofereix una experiència molt més agradable i menys enutjosa. Només has d'assegurar-te de netejar el teu vaporitzador amb freqüència.

(Probablement) és més saludable que fumar
 • Vapejar és més eficient, maximitzant la potència i la biodisponibilitat

Els compostos actius del cànnabis són molt sensibles. Mitjançant l'administració de cannabinoides, terpens, etc. a través del fum, més de la meitat d'aquests compostos es cremen fins i tot abans de donar la primera calada al porro. La combustió del cabdell entre calada i calada acaba amb un altre 15-20% de les substàncies que ens interessen. Això fa que fumar cànnabis sigui molt ineficient.

Atès que les temperatures utilitzades en la vaporització són molt més baixes, i sovint molt més precises, no sols es conserven els compostos actius, també s'aprofiten al màxim. Com a resultat, el vapor del cànnabis serà més pur i potent - i tu no malgastaràs tant de cabdell. Per tant, vapejar també ajuda a estalviar diners a la llarga.

Vapejar és més eficient, maximitzant la potència i la biodisponibilitat
 • Es gaudeixen més sabors

A més dels cannabinoides que li donen a la marihuana la seva potència, el cànnabis conté uns compostos aromàtics, anomenats terpens, que aporten sabor. Aquestes substàncies són molt volàtils i sensibles a la calor, per la qual cosa una temperatura excessiva pot destruir-los ràpidament. Per contra, la vaporització ajuda a optimitzar l'experiència de cada terpè. També és interessant saber que alguns terpens tenen punts d'ebullició diferents, per la qual cosa s'alliberen a temperatures més baixes.

Per exemple, el betacariofileno, un terpè d'aroma especiado i picant, s'allibera a una temperatura d'al voltant de 118 °C i no li agrada escalfar-se més. Després hi ha altres terpens, com el linalool, que poden suportar temperatures més altes.

Quan es vaporitza, en general es pot ajustar la temperatura del dispositiu fins a cert grau, la qual cosa permet ajustar l'experiència. D'aquesta forma, podràs gaudir de tota la gamma de sabors i aromes que són impossibles de percebre quan es fuma.

Es gaudeixen més sabors
 • Pots personalitzar el colocón

De la mateixa manera que pots influir en el sabor de la teva marihuana amb diferents temperatures, també es pot regular la intensitat del colocón. La majoria dels cannabinoides s'alliberen quan es vapea a temperatures altes, la qual cosa produeix un efecte més potent i ràpid. Si prefereixes un efecte més suau, programa el vaporitzador a una temperatura d'uns 150 °C. Per a un efecte lleugerament més fort, puja la temperatura fins a una mitjana de 166-187 °C. Si busques la màxima potència, opta per l'ajust de temperatura més alt. Però no superis els 229 °C, ja que aquesta temperatura s'aproxima a la de combustió, i reduirà la potència i el sabor de la teva marihuana.

Pots personalitzar el colocón

Per què és tan important la temperatura a l'hora de vaporitzar cànnabis? Un estudi de 2009 va analitzar els efectes de la vaporització a diferents temperatures. Per a aquest estudi[3], els investigadors vapejaron cànnabis a tres temperatures diferents: 170 °C, 200 °C i 230 °C, calculant la proporció entre cannabinoides i subproductes (en altres paraules, el grau de puresa) del vapor per a cada temperatura.

Es va comprovar que fins i tot amb uns ajustos majors de temperatura, el vapor contenia una quantitat notablement menor de toxines que el fum. L'estudi també va revelar que la majoria dels cannabinoides terapèutics, com el cannabicromeno (CBC), s'alliberen a una temperatura just inferior a la de combustió, a 232 °C.

D'altra banda, les teves preferències personals podrien ser diferents. Si vols tenir més sabor o prefereixes un efecte menys fort, vapjea a temperatures més baixes. Així que, si vols començar a vapejar, assegura't de triar un vaporitzador que et permeti ajustar la temperatura. D'aquesta forma, podràs treure el màxim partit a tots els beneficis que ofereix la vaporització.

El colocón de vapejar enfront del colocón de fumar

A més d'oferir un fum més net i saludable, un dels motius de la recent popularitat dels vaporitzadors és que produeixen un colocón notablement diferent. I encara que cada persona experimenta el cànnabis de manera única, la majoria de gent que ha provat les vaporitzacions està d'acord que produeixen un "colocón més lúcid" en comparació a fumar marihuana en porro o pipa.

Sobre la base de les nostres pròpies experiències personals, i les d'altres consumidors de cànnabis, aquestes són algunes de les principals diferències entre el colocón experimentat en fumar i al vapejar marihuana:

Colocón de vapejar

 • Menor disfunció cognitiva.
 • Més funcional: molta gent afirma que li resulta més fàcil concentrar-se en tasques o mantenir-se productiva després de vaporitzar marihuana, en comparació a fumar.
 • Més motivador: algunes persones consideren que el colocón del vapeig sol ser més motivador i energètic.
El colocón de vapejar enfront del colocón de fumar

Colocón de fumar

 • Major disfunció cognitiva: per a algunes persones, fumar cànnabis els provoca més "boirina mental" que vapejar.
 • Més relaxant o somnolent: fumar herba pot provocar un colocón més relaxat i apalancador.
Colocón de fumar

Tingues en compte que l'efecte depèn principalment del perfil químic del cep que estàs consumint. No obstant això, el fet que el vaporitzador no combustione els cabdells o concentrats suggereix que podria produir un efecte més lúcid i net.

Què diu la ciència sobre la vaporització de cànnabis?

Afortunadament, el consum de cànnabis ja no és tabú. Moltes persones consumeixen marihuana amb finalitats estrictament terapèutics, i el consum recreatiu està cada vegada més acceptat, i fins i tot és completament legal en moltes parts. Aquest lent però segur avanç de les lleis sobre el cànnabis no sols beneficia al consumidor, també obre el camí per a la recerca en aquest camp, per no esmentar d'un atractiu mercat. Basant-se en els avantatges obvis de vapejar enfront de fumar, la ciència està estudiant els resultats específics de la vaporització com a mètode d'administració de cànnabis per a consumidors medicinals.

En un estudi de 2015[4], se'ls va preguntar a 2.910 consumidors de cànnabis de diferents edats (18-90), sobre el consum i vaporització de marihuana. El 61% dels participants afirmava haver utilitzat un vaporitzador alguna vegada en la seva vida, un 37% va admetre haver-hi vapeado durant els 30 dies anteriors, un 20% va reconèixer que vapejaron més de 100 dies, i un 12% va confirmar que la vaporització era el seu mètode de consum preferit. L'estudi va comprovar que els qui vapeaban van opinar que aquest mètode és "més saludable, produeix millor sabor, indueix millors efectes i és més satisfactori". D'altra banda, només un petit percentatge (14%) dels enquestats va deixar de fumar per complet.

Un estudi de 2016[5] va analitzar les preferències d'un grup de malalts de càncer que consumien cànnabis per a alleujar els seus símptomes. Es va comprovar que la vaporització era el tercer mètode de consum preferit, després de les pastilles i els espráis bucals. Un altre estudi de 2015[6] va mesurar els nivells en sang i va confirmar estudis anteriors sobre l'eficàcia de la vaporització com a mitjà d'administració de THC.

Vaporitzadors i seguretat: són segurs els vaporitzadors? En 2019, la vaporització es va convertir en una gran preocupació per a la salut pública. Entre agost i setembre, als EUA va haver-hi un augment sobtat d'hospitalitzacions relacionades amb l'ús de vaporitzadors i cigarrets electrònics. Al febrer de 2020[7], els Centres per al Control de Malalties (CDC) dels EUA van reportar al voltant de 2800 hospitalitzacions i/o morts relacionades amb la “lesió pulmonar associada al vapeig o els cigarrets electrònics” (EVALI per les seves sigles en anglès).

Segons la Dra. Lynn D'Andrea, pneumòloga pediàtrica de l'Hospital Infantil de Wisconsin, alguns dels símptomes més alarmants de les lesions pulmonars relacionades amb el vapeig[8] inclouen: respiració extremadament ràpida i dificultosa, pèrdua de pes, dolor de pit i tos. Les tomografies computades (TAC) dels pulmons dels pacients sovint mostraven un patró estrany i difús similar a "vidre mòlt".

Es creu que el principal culpable del brot de EVALI en 2019 va ser l'acetat de vitamina E, un agent espesant que a vegades s'usa en la producció de e-líquids i cartutxos de THC per a vapejar, especialment d'aquells obtinguts de "fonts no oficials" com alguns venedors online. El CDC va trobar[9] acetat de vitamina E en més del 50% de les mostres de líquids per a vaporitzadors/cigarrets electrònics analitzades en diferents estats, així com en les mostres de fluids pulmonars de persones amb EVALI.

Què diu la ciència sobre la vaporització de cànnabis?

Altres possibles riscos per a la salut del vapeig

A més de la EVALI, hi ha altres problemes de salut associats al vapeig. Per exemple, l'Administració de Medicaments i Aliments dels EUA (FDA) ha expressat la seva preocupació per l'explosió dels cigarrets electrònics a causa de problemes de bateria. Aquestes explosions han causat lesions greus[10] i fins i tot han resultat mortals[11]. La recerca en la revista Tobacco Control[12] informa que entre 2015 i 2017 es van produir més de 2000 visites a urgències a causa de l'explosió de cigarrets electrònics i lesions per cremades.

A més d'aquestes explosions, la FDA també ha investigat una possible relació entre el vapeig i convulsions, possiblement a causa d'una intoxicació per nicotina (que pot causar convulsions, com ja s'ha demostrat en el passat). No obstant això, no hi ha moltes dades sobre aquest tema, i passarà algun temps abans que puguem afirmar amb certesa si hi ha algun vincle entre les convulsions i els vaporitzadors/cigarrets electrònics[13].

I què hi ha de vaporitzar CBD?

La crisi de EVALI sembla ser causada per l'acetat de vitamina E, i el CDC ha suggerit que aquesta substància aquesta més present en els productes de cànnabis per a vapejar que contenen THC. Tanmateix, això no descarta la possibilitat que l'acetat de vitamina E estigui present en altres productes per a vapejar, incloent e-líquids de nicotina o cartutxos de CBD.

I què hi ha de vaporitzar CBD?

Vaporitzar flors de CBD vs. concentrats de CBD

Si et preocupen els riscos per a la salut relacionats amb el vapeig esmentats en aquest article, sempre recomanem vaporitzar cabdells en lloc de concentrats, especialment si vius en una zona on els productes de vapeig no estan molt regulats. Els olis i e-líquids de cànnabis es produeixen usant dissolvents i altres compostos; i encara que molts grans fabricants elaboren productes nets, els productes de baixa qualitat podrien contenir traces de compostos que suposen un risc potencial per a la salut.

Si vols vapejar concentrats de CBD, assegura't de consumir únicament productes que tinguin la garantia d'una marca o fabricant de confiança.

Tipus d'olis de CBD per a vapejar: oliïs/e-líquids vs. cartutxos vs. dabs

En el mercat actual, hi ha tres tipus principals d'oli de CBD per a vaporitzar:

 • Oli per a vapejar (o e-líquid): aquest líquid s'usa per a omplir cartutxos o vaporitzadors emplenables. Disponible en diversos sabors i amb quantitats variables de CBD.
 • Cartutxos de CBD: aquests dispositius prellenados, i d'un sol ús, estan dissenyats per a ser usats amb els vaporitzadors bolígraf. Segons la regió on vives, podries tenir accés a una gran varietat de cartutxos de CBD amb perfils terpènics únics, diferents continguts de cannabinoides i més.
 • Extractes de CBD (dabs): shatter, wax i crumble són només alguns dels noms que reben els extractes de CBD. Aquests productes s'elaboren extraient CBD i uns altres cannabinoides de diferents tipus de plantes de cànnabis, i estan dissenyats per a ser usats en vaporitzadors o rigs aptes per a concentrats.

I què hi ha del CBD aïllat, d'espectre complet o d'ampli espectre?

Els productes de CBD solen classificar-se com a productes d'espectre complet, d'ampli espectre o aïllats. Vegem què signifiquen aquests termes:

 • Els extractes de CBD d'espectre complet contenen tots els compostos essencials que es produeixen de manera natural en la planta de cànnabis. Això inclou uns altres cannabinoides (incloent traces de THC), terpens i més.
 • Els productes de CBD d'ampli espectre són el mateix que els productes d'espectre complet, excepte en una diferència important: els extractes d'ampli espectre estan completament lliures de THC.
 • Els aïllats de CBD, com el seu nom indica, contenen solament CBD aïllat, sent el tipus d'extracte més pur.

En general, sempre recomanem els productes d'espectre complet ja que proporcionen tots els avantatges que ofereix la planta de cànnabis. No obstant això, si existeix la possibilitat que et sotmetin a anàlisi de drogues aleatoris, podria ser més recomanable consumir productes aïllats o d'ampli espectre per a evitar donar positiu en un control de drogues. Desafortunadament, en alguns casos, fins i tot es poden detectar quantitats traça de THC en les anàlisis de drogues.

Quina és la diferència entre l'e-líquid de CBD i l'oli/tintura de CBD?

L'e-líquid del CBD està dissenyat per a ser vaporitzat i inhalat pels pulmons. Aquí, els compostos actius entren en el torrent sanguini a través dels alvèols i fan efecte en tan sols 5-10 minuts. Però els efectes del CBD vaporitzat solen desaparèixer amb relativa rapidesa.

En canvi, els olis/tintures de CBD estan dissenyats per a consumir-se per via sublingual o oral. En aquest cas, els compostos de l'oli són absorbits per les membranes mucoses situades sota la llengua i en la galta, o per l'aparell digestiu (en cas d'empassar l'oli). Els olis de CBD solen fer efecte al cap de 20 minuts (fins i tot més temps, si s'ingereixen). Però el CBD ingerit té un alliberament més lent i constant que pot ser molt beneficiosa per als qui busquen efectes més duradors.

Desafortunadament, els estudis han demostrat que la biodisponibilitat del CBD consumit per via oral[14] és relativament baixa. Això significa que, si consumeixes tintures per via oral, podries necessitar més quantitat de tintura per a aconseguir l'efecte desitjat, en comparació amb els e-líquids. Dit això, la biodisponibilitat no és l'únic factor que influeix en l'eficàcia del CBD.

És important assenyalar que l'oli de CBD destinat al consum oral o sublingual no sol ser adequat per a vaporitzar. Els olis portadors presents en aquestes fórmules no són adequats per a ser escalfats i inhalats.

Vaporitzar vs. Fumar cànnabis: conclusió

A Royal Queen Seeds trobaràs una àmplia gamma de vaporitzadors per a totes les butxaques, des de vaporitzadors bolígraf fàcils d'usar i assequibles com el Storm, a dispositius d'escriptori sofisticats i d'alta gamma com el famós Volcano Hybrid.

Passa't a la vaporització de cànnabis per a gaudir d'una experiència més sana, pura, saborosa i potent.

External Resources:
 1. Marijuana and Lung Health | American Lung Association https://www.lung.org
 2. Decreased respiratory symptoms in cannabis users who vaporize | Harm Reduction Journal | Full Text https://harmreductionjournal.biomedcentral.com
 3. Cannabis smoke condensate III: the cannabinoid content of vaporised Cannabis sativa - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 4. Online Survey Characterizing Vaporizer Use among Cannabis Users https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 5. Clinical trials of medicinal cannabis for appetite-related symptoms from advanced cancer: a survey of preferences, attitudes and beliefs among patients willing to consider participation - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 6. Controlled Cannabis Vaporizer Administration: Blood and Plasma Cannabinoids with and without Alcohol - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 7. Outbreak of Lung Injury Associated with the Use of E-Cigarette, or Vaping, Products | Electronic Cigarettes | Smoking & Tobacco Use | CDC https://www.cdc.gov
 8. How Vaping Became a Public Health Crisis https://nymag.com
 9. Outbreak of Lung Injury Associated with the Use of E-Cigarette, or Vaping, Products | Electronic Cigarettes | Smoking & Tobacco Use | CDC https://www.cdc.gov
 10. Vape pen explodes, shattering teen's jaw amid rising concerns over batteries https://www.nbcnews.com
 11. Deadly vape explosion highlights safety gaps - The Verge https://www.theverge.com
 12. Electronic cigarette explosion and burn injuries, US Emergency Departments 2015–2017 https://tobaccocontrol.bmj.com
 13. Some E-cigarette Users Are Having Seizures, Most Reports Involving Youth and Young Adults | FDA https://www.fda.gov
 14. What is CBD Bioavailability (and Why Should You Care?) | CBD Awareness Project https://www.cbdoil.org
Avís d'exempció de responsabilitat:
Aquest contingut està destinat únicament a finalitats educatives. La informació oferta procedeix de recerques recopilades per fonts externes.

Tens 18 anys o més?

El contingut de RoyalQueenSeeds.cat és únicament apte per a adults i està reservat per a majors d'edat.

Assegura't de conèixer les lleis del teu país.

En clickar a ENTRAR, confirmes
que tens
18 anys o més.