Cannabis Grow guide by Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter

Tenen les teves plantes un aspecte alacaigut? Malgrat una bona rutina de fertilització, reg i il·luminació, et sents frustrat en veure descobrir fulles descolorides i deformades en les teves plantes de cànnabis. No et preocupis, el més segur és que estiguis fent tota la resta bé i simplement pateixin estrès per calor.

El cànnabis és una planta forta i robusta, i moltes de les seves varietats autòctones s'han adaptat amb el pas del temps per a sobreviure en zones inhòspites com la serralada de l'Hindú Kush o la tundra d'Àsia central i del nord. Malgrat el vigor d'aquesta espècie vegetal, només pot fer front a un determinat nivell de calor abans que el seu sistema fisiològic es ressenti.


Quines temperatures són massa altes per a la floració?

A les plantes de marihuana els encanta la calor durant la floració, fins a un cert punt. Una quantitat adequada de calor afavoreix el seu desenvolupament, però una calor excessiva pot afectar negativament el creixement i salut de les teves plantes. Procura mantenir una temperatura de 18-26 °C perquè el teu cànnabis creixi feliç. Si vius en una zona càlida, pots utilitzar una combinació de ventiladors i aire condicionat per a impedir que la temperatura superi aquest límit.

Vídeo aneu: 266470360

Com Reconèixer L'Estrès Per Calor

Un dels principals símptomes de l'estrès causat per la calor és quan les puntes de les fulles en forma de ventall comencen a corbar-se cap amunt. També presenten un aspecte sec i marcit. El més probable és que la culpa sigui de la calor, la qual cosa elimina la possibilitat de què es tracti d'alguna deficiència nutricional. A més d'un aspecte malalt, les fulles desenvolupen taques marrons de formes irregulars, especialment al llarg de les vores dels dits. Aquestes marques solen anar acompanyades de zones grogues per la descoloració. Aquests símptomes afecten principalment les fulles més pròximes a la part superior del dosser i al voltant del perímetre de la planta, és a dir, les zones que reben més llum de manera directa.

Si notes aquests símptomes durant la fase vegetativa, pots tenir la seguretat que es deuen a l'estrès per calor. A l'interior , l'estrès podria ser causat perquè la part superior de les plantes estan massa prop de la font de llum. I en l'exterior podria ser el resultat d'una onada de calor especialment forta o un clima molt càlid i sec.

L'estrès provocat per la calor es manifesta de formes diferents durant la floració. A vegades, i per a sorpresa de molts conreadors, surten brots nous dels ja existents. Això dona lloc al que es coneix com foxtail, que són unes estructures allargades compostes de cabdells petits i fulles de sucre. Es tracta d'un mecanisme de supervivència que la planta posa en marxa per a desenvolupar cabdells capaços de reproduir-se i generar llavors.

How To Protect Your Cànnabis Plants From Heat Stress

How To Protect Your Cannabis Plants From Heat Stress

A continuació, veurem alguns mètodes per a prevenir i tractar l'estrès per calor, tant a l'interior com a l'aire lliure.

Com Combatre L'Estrès Per Calor en Interior

L'estrès causat per la calor pot afectar els cultius d'interior de moltes formes. Per a començar, els qui conreïn en zones càlides podrien tenir dificultats a l'hora de controlar la temperatura de l'interior en ple estiu.

Independentment del clima, els armaris de cultiu s'escalfen molt si no es prenen unes certes mesures. La calor generada per les diferents fonts de llum podria perjudicar les fulles i sotmetre-les a un estrès considerable. L'absència de ventiladors i d'un sistema d'extracció adequat impedeix que es formin corrents d'aire per a refredar l'interior de l'armari. Aquí tens uns consells que t'ajudaran a evitar l'estrès per calor a l'interior.

1. Col·loca Ventiladors en L'Espai De Cultiu

Una solució senzilla i barata per a refredar l'entorn de cultiu. Els ventiladors impedeixen que l'aire calent es viciï i creguin un corrent de convenció que ajuda a refrescar l'ambient. El vent generat pels ventiladors també fa que les plantes desenvolupin unes tiges més gruixudes i fortes.

2. Utilitza Aire condicionat

Això podria semblar obvi, però és una solució viable. Els conreadors d'interior tenen l'avantatge de poder controlar el microclima del seu armari de cultiu, sempre que comptin amb les eines adequades. És una opció bastant cara, però pot ser la teva salvació si vius en zones com Espanya o el sud dels Estats Units. Col·loca un dispositiu d'aire condicionat en el teu armari de cultiu perquè circuli l'aire fresc.

3. Canvia La Posició/tipus De Les Llums

Si les teves plantes comencen a presentar símptomes d'estrès per calor, comprova la distància que hi ha entre elles i la font d'il·luminació. Si només veus símptomes en les fulles superiors, reajusta la posició de les llums perquè estiguin més allunyades de les plantes.

Si amb això no aconsegueixes res, podries haver de canviar el tipus de llum. La majoria de les llums emeten molta calor, i si conrees en un espai tancat i en un clima càlid, les coses es posaran molt caloroses. Els LED són una opció estupenda per als qui han de bregar amb aquesta situació, ja que emeten molt menys calor que els llums HID, i a més, són més barats de mantenir.

4. Instal·la Un Sistema D'Extracció

Un sistema d'extracció és com un ventilador però a l'inrevés; aspira l'aire calent i viciat i el treu de l'espai de cultiu. Si tens ventiladors funcionant al mateix temps, et serviran per a substituir l'aire vell amb aire fresc. Si utilitzes un desairejador, és aconsellable instal·lar-li un filtre de carboni, per a evitar que l'aroma sospitosa acabi inundant la zona.

5. Usa Suplements Per a Tractar Les Plantes Danyades

Alguns conreadors utilitzen suplements per a tractar els símptomes de l'estrès per calor. Són efectius, però només funcionen a llarg termini quan l'ambient es refreda amb les tècniques ja esmentades.

Els extractes d'algues marines van molt bé per a remeiar alguns símptomes de l'estrès per calor. Estan replets de minerals i nutrients que fan que les plantes suportin millor les temperatures altes. I després està el silici, un compost que augmenta la resistència de les parets cel·lulars, fa que les plantes tolerin millor l'estrès per calor i fred, i els ajuda a absorbir nutrients essencials com el zinc, el coure i el fòsfor.

6. Fongs micorrízics

Unes certes espècies de fongs micorrízics formen una relació simbiòtica amb les plantes de marihuana i els ajuden a combatre l'estrès tèrmic. Aquestes formes de vida introdueixen uns petits filaments (coneguts com a hifes) en les arrels del cànnabis, on les cèl·lules vegetals envolten a les cèl·lules fúngiques i juntes formen unes estructures anomenades micorrizes.

Les plantes nodreixen aquests fongs amb sucres produïts durant la fotosíntesi. A canvi, els fongs actuen com una extensió de la xarxa radicular, ajudant les plantes a combatre les fonts d'estrès tant biòtiques (amb vida) com a abiòtiques (sense vida). Els fongs micorrízics redueixen l'estrès tèrmic[1] i per sequera proporcionant aigua que està fora de l'abast de la xarxa radicular de la planta.

Com Combatre L'Estrès Per Calor en Exterior

Els cultius d'exterior són més difícils de controlar, ja que les plantes estan subjectes als capritxos del clima, així com a nombroses plagues i infeccions que poden afectar de manera negativa a la seva vitalitat i rendiment. I l'estrès per calor no és una excepció. Els conreadors d'interior tenen l'avantatge de poder controlar el clima, mentre que els qui conreen a l'aire lliure, han de bregar amb onades de calor i monsons, entre molts altres factors ambientals.

L'estrès causat per la calor és una important amenaça per als qui viuen en zones càlides pròximes a l'equador. Encara que un augment de la llum solar sempre és avantatjós, massa llum del sol podria provocar estrès per calor. Aquí tens uns consells per a protegir el teu cultiu d'exterior.

1. Programa bé el reg

Regar amb la quantitat adequada d'aigua en el moment apropiat del dia ajuda les plantes a combatre l'estrès per calor i evita que les fulles es corbin cap amunt. Però recorda: un reg excessiu pot causar pudrició de l'arrel. Espera sempre al fet que els primers centímetres de la capa superior del sòl estiguin secs, abans de tornar a regar.

I quan arribi el moment de fer-lo, rega el substrat fins a saturar-lo. Els parterres elevats grans necessiten més aigua amb menys freqüència, mentre que els tests s'assequen més ràpid. Si conrees a l'aire lliure, procura regar aviat al matí o després de la posta del sol, per a evitar una evaporació ràpida. Els aerosols foliars també han d'aplicar-se únicament en aquests moments per a impedir que l'evaporació tingui lloc en els delicats teixits de les fulles.

2. Humus

Posar una capa d'humus, o encoixinament, ajuda a atrapar la humitat en el sòl i protegeix de les temperatures altes a les arrels més pròximes a la superfície. Aquesta pràctica també protegeix els microbis beneficiosos de la calor del sol. Hi ha dos tipus diferents d'humus: mort i viu.

El primer està compost per matèria orgànica morta, com per exemple:

  • Fenc
  • Palla
  • Herba tallada
  • Compost
  • Fulles

Nota important: evita el fenc que contingui llavors per a impedir que la mala herba creixi i s'apoderi de tot, i els productes que portin l'herbicida aminopiralida (AP), que acabaran ràpidament amb el teu cultiu.

L'humus viu s'aconsegueix plantant altres espècies molt prop de les teves plantes de cànnabis. Aquesta alta densitat de llavors farà que aquests cultius no creixin molt i evitarà que eclipsin a les teves plantes de marihuana. Els encoixinaments vius protegeixen el sòl, milloren la seva estructura i proporcionen microbis beneficiosos en alliberar sucres (exsudats) en la terra. Les lleguminoses també fixen el nitrogen atmosfèric. Algunes opcions d'humus viu són:

  • Trèvol encarnat
  • Herba gallinera
  • Alfals
  • Verdolaga comú

Nota important: aquestes plantes ajuden a atrapar la humitat, però també necessiten aigua. Assegura't de controlar la sequedat del substrat i dona'ls més aigua de la que proporcionaries a les teves plantes de cànnabis si estiguessin creixent soles.


Mulching

3. Evita l'estrès

Si les teves plantes s'estressen per altres motius, tindran més dificultats per a recuperar-se de l'estrès tèrmic. Diverses tècniques de cultiu exposen a les plantes a diferents graus d'estrès. En condicions normals, les plantes es recuperen bastant ràpid, però si han de suportar unes temperatures excessives, podrien no fer-ho.

El trasplantament d'un recipient petit a un test o parterre gran estressarà les teves plantes durant diversos dies. Evita trasplantar en zones desprotegides durant èpoques de molta calor. Les plantes necessiten temps per a establir les seves arrels en un substrat nou.

També hauràs d'evitar les tècniques d'entrenament d'alt estrès, com el topping i el fimming, durant períodes de molta calor. Aquests mètodes produeixen danys controlats en el sistema vascular de les plantes (com el xilema que transporta l'aigua i els fertilitzants).

4. Els Tests Han de Ser Portàtils

Si conrees en l'exterior en un clima càlid, és recomanable fer-lo en tests o recipients grans en lloc d'en el sòl. D'aquesta manera, les teves plantes seran portàtils i tindràs l'opció de canviar-les de lloc quan la llum del sol sigui massa intensa.

HOW TO PROTECT AGAINST HEAT STRESS OUTDOORS

5. Crea Un Refugi Temporal

Si mantens les teves plantes a l'abric del sol durant tot el dia, inhibiràs el seu creixement i la fotosíntesi, la qual cosa tindrà un efecte perjudicial. Però crear un refugi temporal amb un tros de tela o una lona t'ajudarà a protegir el teu cultiu durant el moment més calorós del dia. Construeix un refugi per a les hores de més calor i deixa que les plantes es xopin de sol abans que pugin les temperatures i després que disminueixin.

6. Les Plantes D'Exterior També Es Beneficien Dels Suplements

Els extractes de algues marinesajuden a potenciar la resiliència de les plantes tant a l'interior com a l'aire lliure. Utilitza'ls seguint les instruccions del fabricador i ofereix a les teves plantes una protecció extra amb aquestes substàncies riques en nutrients.

Es poden recuperar les plantes del mal tèrmic?

Sí. Les teves plantes es recuperaran del mal tèrmic sempre que prenguis les mesures necessàries. Optimitza l'horari de reg, posa una capa d'humus i trasllada els tests a una zona més abrigada durant uns dies. Resisteix la temptació de defoliar les fulles danyades fins que la teva planta s'hagi recuperat, per a evitar que sofreixi més estrès.

Poden reviure les plantes després de sofrir estrès tèrmic?

Les plantes de marihuana poden recuperar-se completament de l'estrès per calor, sempre que es detecti a temps. L'estrès tèrmic causa deshidratació, la qual cosa es tradueix en pansiment i en fulles arrissades. Si aconsegueixes intervenir abans que les teves plantes sofreixin massa danys en les fulles i la tija, utilitza les estratègies anteriors per a salvar-les.


Comença Amb Una Varietat Resistent A la Calor

En el mercat de cànnabis hi ha milers de varietats diferents, cadascuna d'elles amb els seus propis trets positius. Alguns criadors han aconseguit crear plantes especialment tolerants amb les temperatures altes. Si parts d'una d'aquestes varietats, podràs reduir de manera significativa el risc que les teves plantes experimentin estrès per calor. Aquí tens tres varietats que són resistents a la calor.

1. Fruit Spirit

La Fruit Spirit és una varietat molt robusta que riu de les temperatures altes (dins del raonable). És el plançó de les mítiques White Widow i Blueberry. Ofereix una composició genètica bastant equilibrada, amb un 60% de gens sativa i un 40% índica. Gràcies a un 18% de THC i a un nivell mitjà de CBD, indueix un efecte que relaxa el cos i estimula la ment. El seu nom és un homenatge al sabor dolç i afruitat de les seves flors, que acaricia el paladar en fumar-la.

La Fruit Spirit es desenvolupa molt bé tant en interior com en exterior. Les plantes d'interior aconsegueixen altures entorn de 80-120cm, tenen un període de floració de 8-10 setmanes, i produeixen fins a 425g/m². Una sola planta conreada a l'aire lliure pot arribar als 220cm d'altura i produir collites de fins a 525g.

Fruit Spirit

2. Amnèsia Haze

L'Amnèsia Haze és una varietat sativa dominant alta que creix bé en climes càlids. Les seves flors grans i allargades ofereixen un enorme nivell de THC del 22% i un contingut mitjà de CBD. Té un efecte electritzant, estimulant i ideal per a potenciar la concentració i la motivació. Aquest efecte cerebral ve acompanyat d'un sabor amb notes terroses i cítriques.

L'Amnèsia Haze és una varietat molt productiva que recompensa als qui la conreen en zones amb un clima abrasador. Les plantes d'interior aconsegueixen una altura d'uns 140cm, tenen un període de floració de 9-11 setmanes, i produeixen collites de fins a 650g/m². Les plantes conreades a l'aire lliure i sota el sol ardent desenvolupen una imponent altura de fins a 210cm. En aquest entorn, un sol exemplar d'aquesta varietat genera al voltant de 700g i està llest per a la collita a la fi d'octubre.

Amnesia Haze

3. Royal Moby

La Royal Moby és una varietat impressionant, amb flors i fulles de sucre recobertes de tricomas. Aquesta senyoreta sativa dominant és el plançó de la Haze i la White Widow, i traspua resina amb una concentració de THC del 21%. Aquesta robusta varietat suporta climes freds i calents, i se sent com a casa tant en un armari de cultiu com sota el sol al jardí.

La Royal Moby no és molt exigent quant al medi de cultiu. A l'interior, aconsegueix altures de 80-140cm i produeix fins a 600g/m². Les plantes conreades a l'aire lliure arriben als 2-3 metres i generen collites gratificants d'uns 700g per cap.

Royal Moby Indoor

External Resources:
  1. Arbuscular mycorrhizal fungi mitigate negative effects of combined drought and heat stress on tomato plants - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Avís d'exempció de responsabilitat:
Aquest contingut està destinat únicament a finalitats educatives. La informació oferta procedeix de recerques recopilades per fonts externes.

Tens 18 anys o més?

El contingut de RoyalQueenSeeds.cat és únicament apte per a adults i està reservat per a majors d'edat.

Assegura't de conèixer les lleis del teu país.

En clickar a ENTRAR, confirmes
que tens
18 anys o més.

Cercador de temes de la Guia de cultiu

eKomi silver seal
4.7 sobre 5
basat 36583 valoracions