Cannabis Grow guide by Royal Queen Seeds

By Steven Voser

Com qualsevol altre cultiu, les plantes de marihuana poden veure's afectades per plagues, infeccions fúngiques, virus i altres problemes que poden perjudicar la qualitat i la grandària de la collita. Saber diferenciar la podridura de l'arrel de les deficiències nutricionals, per exemple, és fonamental per a tractar els problemes del cànnabis de manera primerenca, minimitzant el seu efecte sobre la salut de les plantes.


Problemes del cànnabis relacionats amb la fertilització

Tant l'excés com la falta de fertilitzant poden estressar a les plantes, provocant que desenvolupin símptomes com a fulles descolorides o malformades i un creixement atrofiat. Alguns dels problemes més freqüents del cànnabis relacionats amb els nutrients són:

Deficiències nutricionals

Sovint, els qui no tenen experiència de cultiu pensen que la marihuana només necessita tres nutrients: nitrogen (N), fòsfor (P) i potassi (K). I encara que aquests macronutrients són essencials per a un creixement saludable, les plantes de cànnabis necessiten una mescla complexa de macronutrients, micronutrients i nutrients secundaris per a impulsar el creixement vegetatiu i la floració. Si les plantes no reben la quantitat adequada de nutrients, desenvolupen deficiències que poden causar la descoloració del fullatge, així com la mort de fulles velles i noves.

Les deficiències nutricionals poden tenir diverses causes: la falta de fertilitzant, els desequilibris del pH o el bloqueig de nutrients. Si no es remeien, les deficiències nutricionals poden atrofiar greument el desenvolupament de les plantes, reduint la qualitat i la grandària de la collita.

Els símptomes de les deficiències varien en funció del nutrient que li falta a la planta. Aquests són alguns dels símptomes més habituals:

 • Fulles velles o noves mortes
 • Fulles grogues o marrons
 • Tiges vermelles o morades
 • Fulles seques o amb taques
 • Fulles amb les puntes o vores enrotllades
 • Estirament
 • Fulles i tiges deformades

Algunes mancances nutricionals poden remeiar-se fàcilment augmentant la dosi del fertilitzant. Però, quan les deficiències són el resultat d'un desequilibri de pH i/o bloqueig de nutrients, serà necessari un tractament diferent.

Cremades per nutrients

Les cremades per nutrients són l'oposat a les deficiències nutricionals, i ocorren quan les plantes reben més nutrients dels que necessiten. La causa més evident d'aquestes cremades és la fertilització excessiva, però també poden ser causades pels desequilibris de pH o el bloqueig de nutrients. Els signes característics de les cremades per nutrients són les fulles seques i marrons, i a vegades fulles amb les puntes i vores enrotllades.

Has de seguir un calendari de fertilització estricte i controlar el pH i els nivells de EC abans i després de cada fertilització, per a assegurar que les teves plantes no sols reben els nutrients necessaris, sinó que a més són capaços d'absorbir-los adequadament.

Val la pena assenyalar que les cremades per nutrients solen estar associades solament amb l'ús de fertilitzants químics. Els abonaments ecològics, que van alliberant els nutrients a poc a poc, no solen provocar aquestes cremades, ja que triguen més a descompondre's i ser absorbits per les plantes.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Bloqueig de nutrients

El bloqueig de nutrients és causat per una reacció química entre les plantes, el substrat i el fertilitzant. Bàsicament, aquesta reacció impedeix que les plantes puguin absorbir els nutrients (encara que siguin presents en el medi de cultiu), la qual cosa finalment provoca una deficiència nutricional.

El bloqueig de nutrients sol ocórrer quan s'utilitzen fertilitzants químics concentrats durant llargs períodes de temps. Llavors, poden acumular-se traces de nutrients i surts del fertilitzant en el substrat, modificant el pH i interferint amb la capacitat de les plantes per a absorbir nutrients.

Normalment, aquest problema se soluciona fent una "rentada d'arrels" amb aigua de pH equilibrat i començant de nou el programa de fertilització. Molts conreadors també opten per aplicar menys fertilitzant, per a evitar aquest problema en el futur.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Problemes del cànnabis relacionats amb el pH

A diferència d'altres plantes, la marihuana només pot absorbir nutrients dins d'un rang de pH limitat. Si el pH de la terra, l'aigua o el fertilitzant està fora d'aquest rang, les plantes no podran alimentar-se adequadament. Així que no sols estaràs malgastant abonaments cars, sinó que a més hauràs de bregar amb les deficiències nutricionals i/o bloqueig de nutrients.

A la marihuana li agrada créixer en una terra lleugerament àcida, amb un pH òptim al voltant de 6-7. Però hem vist que una certa fluctuació entre 6 i 7 optimitza la capacitat del cànnabis per a absorbir diversos nutrients (macro, micro i secundaris).

En els cultius hidropònics o sense terra, la marihuana creix millor amb un pH entre 5,5 i 6,5. Aquí també, algunes fluctuacions poden ajudar les plantes a absorbir adequadament diversos nutrients.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Senyals de l'excés o falta de reg de la marihuana

El rego excessiu o insuficientinterfereix amb molts processos biològics de la planta de cànnabis, causant estrès i un creixement atrofiat. La terra massa mullada o seca també atreu a algunes plagues com les mosques de l'humus o els àcars esgarrapa, entre altres, depenent de les condicions.

Desafortunadament, l'excés i la falta de reg provoquen els mateixos símptomes en les plantes: les fulles es marceixen i amb el temps s'assequen i moren. Però normalment la terra t'indicarà quin és el problema; si està seca, estàs regant molt poc, i si està mullada i fangosa, probablement t'estàs passant amb el reg.

Per a evitar l'excés o la falta de reg, recorda:

 • Abans de regar, fica el dit en la terra fins a l'artell per a comprovar el nivell d'humitat del substrat, i rega únicament quan estigui completament sec.
 • Conrea en una terra lleugera i ben airejada, en tests amb suficients forats de drenatge.
 • Pots defoliar o fer lollipopping a les plantes per a millorar el flux d'aire al voltant de la terra, perquè s'assequi més ràpid.
 • Llegeix la nostra guia sobre com regar correctament les plantes de marihuana.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Problemes del cànnabis relacionats amb les arrels

Les arrels no sols ancoren les plantes en la terra, sinó que també absorbeixen oxigen, aigua i nutrients del substrat, perquè puguin ser transportats a través de la tija cap a les fulles i flors. Les arrels també emmagatzemen i alliberen l'energia produïda durant la fotosíntesi per a impulsar el creixement de la planta i afrontar les lesions segons sigui necessari.

Alguns dels problemes més freqüents relacionats amb les arrels del cànnabis inclouen:

Arrels embullades

Si una planta sobrepassa la grandària del test, les arrels començaran a créixer embullades. Al no disposar d'espai, les arrels creixeran donant cercles, embullant-se entre si. Això no sols estressa a les plantes, sinó que afecta la seva capacitat per a absorbir aigua i nutrients, la qual cosa pot portar a deficiències, desequilibris de pH i bloqueig de nutrients.

Si les teves plantes tenen les arrels embullades, hauràs de trasplantar-les a tests més grans. En fer-ho, intenta desembolicar les arrels el millor que puguis (quan sigui possible). En els casos més greus, potser has de podar les arrels amb un ganivet o tisores esmolades. Una vegada fet això, deixa que les plantes es recuperin de l'estrès del trasplantament durant almenys una setmana.

Per a evitar aquest problema en el futur, trasplanta a tests més grans en el moment adequat; és a dir, just abans que les arrels aconsegueixin la circumferència del test. Les plàntules, per exemple, poden trasplantar-se quan hagin guanyat una certa altura i les seves fulles veritables cobreixin la circumferència del seu test inicial.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Podridura de l'arrel

Com el seu nom indica, la podridura de l'arrel es caracteritza per la putrefacció de les arrels. En cultius en terra o fibra de coco, això sol ser causat per problemes de drenatge o excés de reg, ja que tots dos provoquen l'acumulació d'aigua estancada al voltant de les arrels, creant un brou de cultiu per a fongs i bacteris.

En els sistemes hidropònics, aquest problema sol ser causat per la calor, fugides de llum, baixos nivells d'oxigen en l'aigua, o matèria en descomposició en el dipòsit. Tots aquests factors conviden als fongs i bacteris causants de la podridura de l'arrel (com el Fusarium) a entrar en el dipòsit.

Les arrels putrefactes són marrons i viscoses i a vegades fan mala olor. Les plantes afectades es marciran, desenvolupant un fullatge groc o blanc. La podridura de l'arrel també dona lloc a deficiències nutricionals, ja que les plantes tenen dificultats per a absorbir els nutrients del substrat.

Per a tractar aquesta afecció, hauràs d'aplicar bacteris beneficiosos a les arrels de la planta per a combatre els patògens. Si conrees en terra, trasplanta la teva planta a un test nou amb terra nova, procurant usar una terra ben airejada i uns tests amb suficients forats de drenatge. Si conrees en hidroponia, neta i desinfecta tota la instal·lació, munta un dipòsit nou amb molt d'oxigen i soluciona qualsevol fugida de llum o problemes de calor.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Problemes del cànnabis relacionats amb l'ambient

Tant en cultius d'interior com d'exterior, els factors ambientals com la temperatura, la humitat, la llum i la ventilació poden estressar a les plantes si no es regulen adequadament.

Estrès per calor o fred

Les plantes de marihuana prefereixen temperatures diferents durant les diverses etapes del seu cicle de vida. Si fa massa calor, les fulles s'enrotllaran cap amunt i tindran una aparença seca. Amb el temps, les plantes que sofreixen estrès per calor també poden desenvolupar taques marrons o blanques en les vores de les fulles de ventall.

El primer pas per a tractar l'estrès per calor en cultius d'interior és usar ventiladors per a moure l'aire al voltant de les plantes i un sistema de ventilació per a eliminar l'aire vell i reemplaçar-lo amb aire fresc i més fred de l'exterior. Si això no és suficient, potser necessites usar aire condicionat per a controlar millor la temperatura de l'espai de cultiu. Finalment, si les teves llums emeten massa calor, probablement has de canviar-les per unes més adequades (LED, per exemple).

De la mateixa manera que la calor extrema pot danyar les teves plantes, el fred també pot causar problemes. Si les teves plantes s'exposen a temperatures inferiors a 15 °C, el seu creixement s'alentirà (a causa de la reducció de la fotosíntesi) i augmentarà el risc de sofrir patògens com la floridura. Encara que no mostrin signes d'estrès, les plantes que creixen a temperatures baixes no solen ser tan productives com les que creixen a temperatures òptimes.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Per a evitar aquests problemes segueix les nostres pautes de temperatura i humitat, i recorda:

 • Usa un termòmetre i higròmetre per a mesurar la temperatura i humitat a la teva habitació de cultiu.
 • Usa ventiladors per a moure l'aire al voltant de les plantes.
 • Usa un sistema de ventilació per a facilitar l'entrada/sortida d'aire del quart de cultiu.
 • Utilitza llums de cultiu LED de baixa temperatura.

Si conrees a l'aire lliure i has de bregar amb calor o fred extrem, para esment a les previsions meteorològiques i mou les teves plantes (en tests) a l'interior quan s'esperi que la temperatura aconsegueixi valors màxims o mínims. També pots conrear en hivernacle per a tenir més control sobre la temperatura i/o humitat.

Cremades per llums

Les cremades per llum són un problema habitual entre els conreadors sense experiència i amb espai limitat. Aquestes cremades es produeixen quan les plantes estan massa prop dels llums de cultiu, provocant l'aparició de cabdells blanquejats (durant la floració) i fulles groguenques.

Per sort, pot solucionar-se fàcilment; allunyant les llums de les plantes. Si això no és possible, recomanem aplicar LST per a fomentar que les plantes creixin més baixes i de forma horitzontal, en lloc de créixer a major altura.

Si conrees en exterior, no hauràs de preocupar-te per aquesta mena de cremades; el sol està massa lluny per a danyar les teves plantes. Però, si sols mantenir les teves plàntules en interior, quan les treguis a l'aire lliure no oblidis aclimatar-les gradualment a la llum del sol, per a evitar problemes.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Danys per vent

A les plantes de marihuana els encanta la brisa. Però els vents forts poden causar danys irreparables a les plantes, trencant fulles sanes, partint branques amb cabdells o fins i tot arrencant les plantes d'arrel.

Afortunadament, els qui conreen en interior no han de preocupar-se pels danys del vent. Però, si conrees en exterior, hi ha un parell de coses que pots fer per a protegir les teves plantes del vent:

 • Planta-les prop d'altres plantes, tanques, parterres o murs que puguin servir com a paravents.
 • Poda apicalment i entrena les teves plantes. Les plantes baixes i frondoses són menys propenses a ser derrocades pel vent.
 • Conrea trèvol i alfals al voltant de les arrels de les teves plantes per a evitar que el vent les arrenqui d'arrel.
 • En posar estaques o suport estructural per a les plantes, evita immobilitzar-les totalment; les plantes necessiten una certa flexibilitat per a moure's amb el vent, per a evitar trencar-se.
Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Floridures del cànnabis: podridura del cabdell i míldiu polvoros

La floridura és un gran problema per als conreadors de marihuana. No sols succiona la vida de les plantes, sinó que algunes floridures també afecten directament els cabdells, destruint-los abans que puguis collir-los. Les floridures més habituals del cànnabis són el míldiu polvoros (MP) i la Botrytis (podridura del cabdell).

Com el seu nom suggereix, el míldiu polvoros deixa una pols fina i blanc, similar a farina, sobre les fulles. Amb el temps, la floridura s'estén a la resta de la planta, interrompent la fotosíntesi i provocant el engrogament de les fulles, abans de matar-les completament. En les fases més avançades, el MP pot deixar petites espores negres en les plantes, que poden propagar-se per l'aire. Si una planta està infectada, no hi ha manera de curar-la completament; en lloc d'això, hauràs de combatre la floridura i tractar de minimitzar la seva propagació, mentre deixes que les parts sanes de la planta continuïn creixent.

La Botrytis, també dita floridura grisa o podridura del cabdell, sol aparèixer en la base de la tija de la planta i a poc a poc va pujant fins a les branques, afectant els cabdells. Els primers signes d'una infecció per Botrytis són les fulles seques, marcides i descolorides en cabdells individuals o en cues senceres. Si observes de prop els cabdells afectats, veuràs que en ells creix una floridura grisa o blavosa. A mesura que madura, la Botrytis també produirà petites espores negres que poden propagar-se a altres plantes per l'aire o per contacte directe.

Combatre les floridures del cànnabis no és fàcil. El primer que has de fer és avaluar la infecció concreta que afecta la teva planta. A partir d'aquí, hauràs de decidir si val la pena intentar salvar-la o no.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis
Bud rot and powdery mildew

Fongs més freqüents del cànnabis

Les infeccions fúngiques poden perjudicar la grandària i la qualitat de la collita. Lamentablement, els problemes de fongs són molt freqüents en els cultius d'interior i exterior. Per tant, la prevenció és fonamental.

Pansiment fúngic

L'apansiment fúngicés un problema de fongs molt comú que afecta principalment les plàntules. Normalment és causat pels fongs Pythium, Botrytis i Fusarium (més informació a baix). Tant si ja són presents en la terra com si entren en el teu cultiu a través d'una altra planta, aquests fongs ataquen les tiges de les plàntules joves, afeblint les tiges i matant les plantes en menys de 24 hores.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Septoriosis

La septoriosis, també anomenada taca foliar groga, és una malaltia provocada per un fong (la Septoria) que ataca les fulles de les plantes, cobrint-les de taques grogues o marrons. Normalment ataca a les plantes just després de començar a florir, i apareix primer en les fulles inferiors de la planta. Si no es tracta, la septoriosis ascendirà per la planta; i encara que no sol afectar els cabdells, pot destruir gran quantitat de fulles. Això estressa a les plantes i també afecta la seva capacitat de fotosíntesi, atrofiant el seu creixement i reduint la collita.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Fusarium

El Fusarium és un fong mortal capaç de destruir tot un cultiu de marihuana. Aquest fong és molt difícil de detectar, i és capaç de romandre inactiu en el sòl durant anys i atacar sense cap símptoma revelador. Quan ataca, va directe a les arrels provocant que es podreixin, alhora que s'interromp el flux d'aigua i nutrients a través de la planta. Les plantes afectades es marciran i moriran, a vegades en qüestió de dies. El Fusarium no té cura. Quan un cultiu està afectat per aquest fong, se sol recomanar arrencar totes les plantes, tirar la terra i els tests, desinfectar l'espai de cultiu i començar un cultiu de zero.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Pythium

El Pythium és un tipus d'alga paràsita, anteriorment classificada com a fong, que ataca les arrels de les plantes de marihuana. És una de les principals causes de la podridura de les arrels. Encara que el Pythium pot afectar les plantes en qualsevol etapa de la seva vida, les plàntules corren un major risc degut al seu substrat humit.

Si conrees en un sistema hidropònic, tindràs més avantatge per a detectar una infestació de Pythium; els senyals que indiquen la podridura de l'arrel són la descoloració marró i una massa enganxosa i viscosa al voltant de les arrels. El Pythium és el responsable de gairebé el 90% dels casos de podridura de l'arrel.

Desafortunadament, si conrees en terra o en substrats com a fibra de coco o perlita, és extremadament difícil detectar el Pythium ja que els seus símptomes són semblats als causats per les deficiències nutricionals o les cremades per llums.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Alternaria

S'estima que les infestacions de Alternaria causen estralls en al voltant del 20% de tots els cultius agrícoles.

A la Alternaria li agraden les condicions càlides i humides. També ataca a les plantes que creixen en sòls pobres, així com a les plantes que han sofert problemes de fongs en el passat o una mala fertilització. Encara que pot atacar en qualsevol fase del cicle de cultiu, la Alternaria sol afectar més les plantes en floració. Un signe revelador d'una infestació de Alternaria és l'aparició de taques de color marró porpra amb vores grogues en les fulles. A vegades, també pots detectar petites espores negres cobrint les fulles (conegudes com conidies).

Per desgràcia, la Alternaria no té tractament. Aquest fong es transmet per les llavors i es propaga ràpidament d'una planta a una altra, infectant els fruits i fent-los incomestibles.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Verticillium

El Verticillium és un altre fong devastador de les plantes. Pot romandre inactiu en el sòl durant anys, abans de germinar i atacar les arrels de les plantes. Amb el temps, aquest fong s'estén pel xilema, que és el teixit vascular que transporta aigua i nutrients des de les arrels fins a la resta de la planta.

A mesura que creix, el Verticillium bloqueja el xilema, afectant el flux d'aigua i nutrients i causant el pansiment i la mort d'algunes parts de la planta (incloent fulles, branques i flors). Aquest fong també pot provocar una descoloració marró al voltant de la tija, prop de la terra.

Com molts altres fongs, el Verticillium es propaga ràpidament i causa grans danys a les plantes. Si ho detectes al teu jardí, el millor serà eliminar les plantes infectades i esterilitzar tot el material de cultiu per a evitar la seva propagació. I per a evitar futures infeccions, has de llevar tota la capa superior de la terra.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Problemes vírics de la marihuana

Lamentablement, els virus poden ser difícils de detectar, especialment per als conreadors inexperts, i poden causar danys greus en poc temps.

Virus del mosaic del tabac

Identificat per primera vegada en les plantacions de tabac, el virus del mosaic del tabac (VMT) provoca fulles malformades i enrotllades amb unes distintives taques grogues similars a un mosaic. Algunes plantes també poden desenvolupar tiges febles i descolorides (normalment de color vermell o morat), mentre que unes altres poden ser portadores del virus sense desenvolupar cap símptoma. Encara que sigui poc freqüent, el VMT no té cura. Si ho detectes al teu jardí/conreo, el millor és eliminar les plantes infectades per a evitar la propagació del virus.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Plagues comunes del cànnabis

Les plagues són un problema habitual en els cultius de marihuana, especialment a l'aire lliure.

Mosques de l'humus

Les mosques de l'humus són uns petits insectes negres que s'assemblen molt a la mosca de la fruita. A diferència d'altres plagues, no ataquen les fulles o les flors de les plantes. En lloc d'això, les larves viuen en el sòl sota les plantes i a poc a poc es mengen les arrels. Amb el temps, això pot causar el engrogament o pansiment de les fulles, símptomes de deficiències nutricionals i un creixement atrofiat.

Les mosques de l'humus són un problema molt freqüent en els cultius de cànnabis. Les larves poden ser presents en els sacs de terra comprats a les botigues, però el reg excessiu i els nivells elevats d'humitat també atreuen a aquests petits i molestes bestioles al teu jardí o quart de cultiu.

Encara que, per sort, aquesta no és la pitjor plaga que existeix. Pots usar diversos mètodes per a mantenir a ratlla les mosques de l'humus, sempre que les detectis a temps: pots aplicar oli de neem, terra de diatomees o bacteris beneficiosos (com Bacillus thuringiensis) o introduir insectes beneficiosos (com per exemple les marietes).

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Àcars esgarrapa

Els àcars esgarrapa són una altra plaga comuna que pot causar estralls en la collita. Aquestes petites aranyes poden ser vermelles o negres, i els encanten les condicions seques i caloroses. El pitjor de tot és que aquests àcars es reprodueixen molt ràpidament (les femelles posen fins a 20 ous al dia durant 2-4 setmanes), per la qual cosa hauràs de detectar la infestació ràpidament per a minimitzar els danys.

Alguns dels primers símptomes d'aquesta plaga són l'aparició de taquetes i brins en les fulles, així com teranyines blanques en la part inferior de les fulles (que més tard poden estendre's a tota la planta). Si no s'aplica cap remei, aquests àcars poden matar les fulles, atrofiant el creixement de les plantes i reduint les collites.

Els àcars esgarrapa són especialment resistents a molts pesticides comercials. Per a tractar una infestació d'àcars aranya, recomanem podar les fulles afectades, regar les plantes amb una mescla d'aigua i oli de neem, i usar marietes per a matar els àcars i prevenir una futura infestació.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Pugons

Els pugons són una de les plagues més destructives en agricultura i jardineria, i també afecten la marihuana. Sota el microscopi, aquests insectes semblen petites llagostes o grills verds, negres, vermells o blancs, amb una grandària entre 1 i 10mm.

Les femelles solen incubar a principis de primavera i el seu número augmenta ràpidament en poques setmanes. Quan trobin el teu cultiu, s'alimentaran de la saba de les teves plantes, deixant una substància enganxosa en les fulles, tiges i flors (coneguda com a melassa). La melassa atreu a les formigues i a la floridura, que poden danyar les teves plantes; i en el cas de les formigues, aquestes poden combatre els insectes depredadors del pugó (com les marietes), provocant que la infestació de pugons empitjori.

Els pugons no sols maten les fulles sanes, sinó que poden propagar malalties d'una planta a una altra. Igual que amb els àcars esgarrapa o les mosques de l'humus, recomanem podar les fulles afectades, polvoritzar les plantes amb una mescla d'aigua i oli de neem, i introduir insectes depredadors beneficiosos per a combatre els pugons i evitar que tornin.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Minadors de fulles

Els minadors de fulles són les larves d'una sèrie d'insectes que, com el seu nom suggereix, excaven túnels en les fulles per a alimentar-se i créixer. Normalment semblen petits cucs o larves de color groc pàl·lid o verd, i mesuren 1mm.

Els minadors de fulles joves solen amagar-se en la terra durant l'hivern i emergeixen a la primavera. Quan es converteixen en adults, s'obren pas fins a les fulles per a posar els seus ous. Quan aquests fan eclosió, les larves resultants s'alimenten de les fulles fins que es cauen a terra, per a començar aquest procés de nou.

En les fulles on s'han estat alimentat, aquestes bestioles deixen unes línies blanques o grogues molt característiques. De la mateixa manera que amb els àcars esgarrapa i els pugons, elimina les fulles afectades, polvoritza les plantes amb una mescla d'aigua i oli de neem, i utilitza insectes depredadors per a atacar als minadors de fulles.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Erugues

En la naturalesa existeixen més de 20.000 espècies d'erugues i totes elles tenen alguna cosa en comú: poden destruir completament les teves plantes de marihuana.

Ja siguin larves d'arnes o papallones, les erugues s'alimentaran de les teves plantes i poden fins i tot arribar a considerar-les la seva llar (almenys temporalment) mentre es refugien en elles. La majoria d'erugues afecten les fulles, menjant-se-les i posant allí els seus ous; en canvi, el conegut barrinador del cànem o del blat de moro perfora les tiges.

L'única manera de protegir les teves plantes de les erugues és inspeccionant-les regularment amb una lupa o microscopi i eliminar totes les erugues i ous (que poden ser negres, blancs o vermells). També para esment a les tiges per a detectar forats o rastres marrons, que són signes reveladors de les erugues barrenadores.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Altres problemes freqüents de la marihuana

En el quart de cultiu poden sorgir altres problemes, com que les plantes tornin a la fase vegetativa o la pol·linització de les flors. Això és el que necessites saber per a prevenir aquests problemes.

Hermafrodites i platanets

La marihuana és una espècie dioica, cosa que significa que produeix plantes mascle i plantes femella per separat. Però les plantes hermafrodites poden produir flors masculines i femenines en una mateixa planta. Això pot ser el resultat de diversos factors: la genètica, la manipulació de les llavors o l'estrès.

L'hermafroditisme és un instint de supervivència. La producció de marihuana sense llavors no és del tot natural. Les flors de les plantes femella es deixen sense pol·linitzar durant llargs períodes de temps en un intent per augmentar al màxim la seva producció de resina, millorant el sabor i la potència dels cabdells. Però desafortunadament, aquests llargs períodes de floració (al costat de factors ambientals estressants com: nivells incorrectes d'humitat i temperatura, mala il·luminació, fertilització inadequada i problemes de pH) poden fer que una femella desenvolupi òrgans reproductius masculins, coneguts comunament com "platanets", en un últimintent de reproduir-se.

Detectar les hermafrodites no és molt difícil, si saps en què fixar-te. Però procura identificar-les a temps, per a evitar que pol·linitzin a les femelles i facin malbé la collita.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis
Hermaphrodites and Bananes

Revertir i revegetar

En cultius d'interior, les plantes de marihuana en floració poden revertir a la fase vegetativa si s'interromp el cicle de llum. Mentre que els conreadors inexperts poden fer això per accident, els conreadors experimentats a vegades revegeten les seves plantes per a obtenir diverses collites d'una mateixa planta. Encara que això soni molt bé, la revegetació té els seus riscos; les plantes revegetades solen produir menors collites i poden mostrar signes d'hermafroditisme.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Plantes pol·linitzades

La pol·linització és el pecat capital del cultiu de marihuana sense llavor. Quan les teves femelles es fecundin amb el pol·len, deixaran de produir resina i invertiran tota la seva energia a desenvolupar llavors. Un signe revelador d'una femella pol·linitzada són les bràctees inflades. Agafa unes pinces i obre una bràctea; si conté una llavor, la teva planta ha estat pol·linitzada.

Desafortunadament, no pots fer res per a revertir la pol·linització. El millor és eliminar als mascles com més aviat millor, examinar si la resta de femelles han estat pol·linitzades i llavors decidir si mantenir-les vives o eliminar-les per a començar un cultiu des de zero.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Tens 18 anys o més?

El contingut de RoyalQueenSeeds.cat és únicament apte per a adults i està reservat per a majors d'edat.

Assegura't de conèixer les lleis del teu país.

En clickar a ENTRAR, confirmes
que tens
18 anys o més.

Cercador de temes de la Guia de cultiu

eKomi silver seal
4.7 sobre 5
basat 36583 valoracions