Guia de cultiu de marihuana de Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter Reviewed by: Andreu Francés


Què són els pistils? En què es diferencien dels estigmes? Què pot aportar el fet de conèixer aquestes estructures a la forma en què culls la marihuana? A continuació, t'oferim les respostes a aquestes preguntes. Amb aquest article, podràs ampliar els teus coneixements de botànica alhora que milloraràs la qualitat dels teus cabdells.

Què són els pistils?

En què penses quan sents la paraula “pistil”? Probablement en els pèls que sobresurten dels cabdells, veritat? Gairebé encertes, però no del tot.En realitat, aquests pèls es diuen estigmes. Els estigmes formen part de la flor pistilada, juntament amb la bràctea (el petit teixit foliar del qual sobresurten els estigmes) i l'òvul (l'òrgan de l'interior de la bràctea, on es formen les llavors). Juntes, aquestes estructures constitueixen els òrgans reproductors de les plantes femella de cànnabis. En aquest article, ens referirem a aquests pèls com a “estigmes” o “pèls pistilados”.

Bàsicament, un cabdell és una agrupació de flors pistiladas. Cada flor individual té dos estigmes que sobresurten cap a fora, i cada estigma està cobert per petits pèls (anomenats papil·les estigmàtiques) que ajuden a atrapar el pol·len masculí una vegada que ha estat dispersat per l'aire. Els estigmes no sols juguen un paper clau en la fisiologia de la planta de marihuana, sinó que també poden ajudar els conreadors a decidir quan és el moment de collir els cabdells.
The Importance Of Pistils To Cannabis Growers

Quan apareixen els pèls pistilats blancs?

Els pistils apareixen al començament de la fase de floració. Les primeres flors pistilades que produeix la planta solen dir-se “preflors”, perquè no s'assemblen als grans cabdells que es formaran més endavant. Però, en realitat, aquestes primeres estructures són flors pistilades completes que es formen en els nusos (les zones d'unió entre les branques i la tija principal).

Les varietats autoflorescents solen començar a formar els seus primers pistils al voltant de la setmana 3-4. En canvi, les varietats fotoperiòdiques conreades en interior els produiran poc després que el conreador redueixi les hores de llum, mentre que les plantes fotoperiòdiques d'exterior ho faran quan es redueixi el cicle de llum a mesura que s'escurcen els dies de manera natural.

A vegades, els conreadors principiants es preocupen quan veuen aparèixer estigmes blancs en els nusos, sense que hi hagi rastre dels cabdells. Però realment no hi ha per què preocupar-se; l'aparició d'aquestes estructures significa que els cabdells estan en camí, i només trigaran unes setmanes a desenvolupar-se.

Si uses llavors de marihuana regulars (no feminitzades), veuràs que no totes les plantes produeixen preflors amb estigmes. Les plantes mascle formaran uns saquets de pol·len rodons. Així que hauràs d'eliminar els mascles de l'espai de cultiu, tret que tinguis pensat pol·linitzar les femelles intencionadament.


Què passa si els pèls pistilats es tornen taronges de manera primerenca?

Els pèls pistilats de les teves plantes s'estan tornant taronges de manera primerenca? Hi ha diversos factors que poden fer que els estigmes canviïn de color amb relativa rapidesa; però això no té per què ser necessàriament preocupant. Algunes varietats de marihuana simplement floreixen i maduren més ràpid que unes altres, cosa que significa que els seus pèls pistilats passen de color blanc a taronja en un període de temps més curt.

Tant les varietats autoflorescents com les fotoperiòdiques de floració ràpida passaran per aquest canvi més ràpidament que les varietats fotoperiòdiques amb una fase de floració més llarga. Si tens dubtes sobre la varietat que estàs conreant, consulta la informació proporcionada pel banc de llavors per a conèixer la durada aproximada de les fases de cultiu.

En cultius d'interior, l'horari de les llums també pot fer que els pèls pistilats canviïn de color més ràpidament. Un cicle de 10 hores de llum i 14 hores de foscor farà que les flors madurin abans.

Però el fet que els pèls pistilats canviïn de color massa aviat també pot indicar un problema. Si els cabdells han estat pol·linitzats, aquests pèls començaran a posar-se marrons en les puntes, mentre que la seva part inferior seguirà blanca. Tret que hagis creuat les plantes intencionadament, el més probable és que hi hagi algun mascle alliberant pol·len a la teva habitació de cultiu; o també podria ser que una de les teves plantes femella s'hagi tornat hermafrodita i hagi produït pol·len.


Què signifiquen els diferents colors dels pèls pistilats?

Els pèls pistilats no són únicament blancs o ataronjats. Segons el seu contingut fitoquímic, poden tenir altres colors. A continuació, descobreix els diferents colors dels pèls pistilats i què significa cadascun d'ells:

    • Blanc: els estigmes blancs indiquen que les flors pistilades encara no estan madures, i tenen un baix contingut de cannabinoides i terpens. Els cabdells no han de collir-se en aquest moment.
The Importance Of Pistils To Cannabis Growers
    • Taronja: els pèls pistilats passen de blanc a taronja a causa d'alguns canvis fitoquímics que es produeixen en el teixit. Els triterpens coneguts com carotenoides són els responsables dels intensos colors ataronjats de moltes fruites i verdures (com els pebrots, les taronges, les papaies i les pastanagues). Aquestes molècules compleixen diverses funcions, inclosa la d'atreure mitjançant el color, ja que els estigmes es tornen taronges per a destacar davant els insectes pol·linitzadors. Els pèls pistilats taronges són un senyal que els cabdells ja estan madurs i plens de cannabinoides i terpens, per la qual cosa estan llestos per a collir.
The Importance Of Pistils To Cannabis Growers
    • Marrons: si la punta superior del pèl pistilat està de color marró fosc, significa que la flor ha estat fecundada. Una vegada que una flor pistilada ha rebut el pol·len d'un mascle, l'estigma ja ha complert la seva funció, per la qual cosa començarà a assecar-se, marcint-se i tornant-se marró.
The Importance Of Pistils To Cannabis Growers
  • Vermell/rosa: a vegades, les flors de marihuana poden tenir els pèls roses o vermells. De la mateixa manera que amb els pèls pistilats taronges, aquests colors es deuen a canvis químics. En lloc de ser causats per carotenoides, els tons vermells i roses es deuen a uns pigments flavonoides anomenats antocianines. Són les mateixes molècules que produeixen els cridaners colors dels nabius, les cebes vermelles, les cireres i la col llombarda. Les antocianines no sols ajuden a protegir el teixit vegetal contra els raigs UV, sinó que també serveixen per a atreure als pol·linitzadors. La presència de pèls pistilats vermells i roses depèn en gran manera de la genètica de cada varietat.
The Importance Of Pistils To Cannabis Growers

Els pistils indiquen quan collir, però en quins més has de fixar-te?

Ara ja saps per què els pèls pistilats de les plantes de marihuana canvien de color. A més de complir una funció fisiològica, aquests canvis de color poden ajudar-te a saber en quin moment collir els cabdells. Però els estigmes no són l'única part de la planta que indica el grau de maduresa dels cabdells. El color dels tricomes glandulars és una altra forma encara millor de saber quan collir les plantes.


Quan els cabdells no estan madurs, els tricomes tenen un aspecte transparent. A mesura que s'acosta la collita, adquireixen un color blanc-lletós. Hauries d'intentar collir els teus cabdells quan el 70-90% dels tricomas estiguin de color blanc-lletós. Si els deixes molt més temps, es tornaran de color ambre, senyal que el THC s'ha començat a degradar en CBN.

Tens 18 anys o més?

El contingut de RoyalQueenSeeds.cat és únicament apte per a adults i està reservat per a majors d'edat.

Assegura't de conèixer les lleis del teu país.

En clickar a ENTRAR, confirmes
que tens
18 anys o més.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 sobre 5
basat 37825 valoracions