Guia de cultiu de marihuana de Royal Queen Seeds

By Steven Voser


En conrear marihuana, hi ha moltes tècniques per a millorar la qualitat i la grandària de la collita. Una d'aquestes és la defoliació, que consisteix a eliminar l'excés de fulles de les plantes per a millorar la ventilació i la penetració de la llum.

Malgrat ser un mètode controvertit, creiem fermament en la seva capacitat per a millorar i augmentar la collita de cànnabis.

Què és la defoliació del cànnabis?

La defoliació és una tècnica bastant simple, però així i tot implica uns certs riscos. Concretament, és molt fàcil passar-se i llevar massa fulles, atrofiar el creixement de la planta i eliminar nusos que podrien haver produït un gran cabdell.

Molts conreadors qüestionen la defoliació. Al cap i a la fi, per què malgastarà una planta energia a desenvolupar un fullatge innecessari? En la naturalesa, les plantes de marihuana usen les fulles per a emmagatzemar nutrients per als moments d'estrès, com les sequeres, l'escassetat de nutrients i les infestacions de plagues.

Però, en els cultius d'interior, part d'aquest excés de fullatge es torna innecessari, ja que, a diferència del que ocorre a l'aire lliure, les plantes d'interior creixen en un ambient acuradament controlat, que idealment hauria de tenir uns nivells perfectes de temperatura i humitat i un baix risc de plagues. En aquest entorn, el fullatge abundant pot arribar a ser un problema.

I aquí és on entra la defoliació: en eliminar algunes fulles, no sols alliberes part de l'energia de la planta (en reduir la quantitat de fullatge que necessita per a mantenir-se viva), sinó que ajudes la planta a aprofitar millor la font de llum limitada. Finalment, la defoliació també millora la ventilació al voltant de les plantes, la qual cosa al seu torn ajuda a reduir els problemes de temperatura/humitat i el risc de plagues/floridura.

Nota: alguns conreadors confonen la defoliació amb el lollipopping. Encara que el lollipopping implica llevar fulles, aquest mètode se centra en llevar les fulles de la base de les branques, incloent-hi els nusos (i a vegades l'eliminació de branques senceres), deixant la part inferior de les branques pelades, com si fossin un pal de piruleta. En canvi, la defoliació implica l'eliminació estratègica de fulles de diferents zones de la planta, i no implica l'eliminació de branques o cabdells.

Defoliation – A High Risk Way To Increase Yield

Avantatges de defoliar les plantes de marihuana

Per a comprendre millor els avantatges de la defoliació, primer és convenient entendre que les plantes de marihuana disposen d'una quantitat limitada d'energia per a créixer. Això depèn de diversos factors: principalment la quantitat de terra disponible, el contingut de nutrients de la terra, els nivells d'humitat i temperatura, i la quantitat de llum.

En el quart de cultiu, pots proporcionar els nutrients adequats per a les teves plantes en el moment adequat, i pots controlar la temperatura i la humitat. No obstant això, en els cultius d'interior, les plantes disposen de menys llum, terra i espai disponible del que tindrien a l'aire lliure. En eliminar acuradament les fulles que no afavoreixen el desenvolupament dels cabdells, ajudaràs la teva planta a aprofitar millor la quantitat limitada d'energia que pot produir amb els seus recursos limitats.

En eliminar algunes fulles, també millorarà la circulació d'aire a través de les plantes i el quart de cultiu. Això, en si mateix, té molts avantatges; no sols ajudarà a mantenir una temperatura i humitat constant a la sala de cultiu, sinó que a més reduirà el risc d'infestacions de floridura i plagues (que sorgeixen en condicions càlides i humides).

Avantatges de la defoliació
Ajuda a la planta a usar eficientment l'energia limitada que pot produir
Crea espai per a la circulació i renovació de l'aire
Ajuda a minimitzar el risc de floridura, infeccions i plagues

Triar les plantes de cànnabis adequades per a la defoliació

Llevar fulles sanes causa estrès a les plantes. Per tant, només deus defoliar plantes que estiguin 100% sanes. Els senyals que indiquen que les teves plantes estan felices i saludables són: tiges fortes i alçades, fulles verdes, un desenvolupament ràpid i un substrat que dreni bé i s'assequi ràpidament.

No defolis cap planta que sembli fràgil o mostri símptomes de deficiències nutricionals, excés o falta d'aigua, cremades de nutrients o de llum, danys causats pel vent o plagues/malalties. Defoliar aquestes plantes només els provocaria major estrès, i podrien tenir dificultats per a recuperar-se.

També recomanem defoliar únicament les plantes d'interior. Com hem esmentat, les plantes de cànnabis emmagatzemen energia en les fulles per a quan s'exposen a situacions d'estrès. Atès que les plantes d'exterior estan exposades més constantment a plagues o estrès ambiental (sequeres, tempestes, vents forts o fluctuacions de temperatura/humitat), no recomanem defoliarles.

A més, a diferència de les llums de cultiu interior, el sol va canviant la seva posició al llarg del dia i és capaç de penetrar fins i tot en plantes extremadament frondoses, cosa que significa que les plantes d'exterior reben molta més exposició a la llum (i és una llum de millor qualitat). Per tant, no es beneficien de la defoliació de la mateixa manera que les plantes d'interior.

Candidates per a la defoliació
Tiges fortes i rectes
Fulles verdes
Creixement ràpid
Terra ràpida a assecar-se i amb bon drenatge

Com defoliar les plantes de marihuana

La clau per a defoliar correctament les plantes de cànnabis és, òbviament, saber quines fulles eliminar. Però també és fonamental saber quan fer-ho. Idealment, recomanem defoliar les teves plantes dues vegades: una vegada durant la fase vegetativa i una altra durant la floració.

Si tens poca experiència de cultiu, defolia les teves plantes només una vegada durant la fase vegetativa. I si tens més experiència, potser t'interessa defoliar diverses vegades (sempre que el teu programa de cultiu permeti suficient temps de recuperació per a les plantes després de cada defoliació).

Fase vegetativa

En la fase vegetativa, recomanem defoliar les plantes just abans d'induir la floració:

  1. Per a començar, quitació les fulles de ventall grans (de la grandària d'una mà). Aquestes solen ombrejar gairebé tot el que està sota elles, dificultant que la llum penetri adequadament en la planta.
  2. A continuació, elimina qualsevol fulla que creixi cap a l'interior de la planta. Aquestes fulles també solen donar ombra als punts de formació de cabdells.
  3. Finalment, quitació qualsevol fulla vella i groguenca.

Si és la teva primera vegada, et recomanem defoliar únicament la meitat inferior de la planta. Si tens dubtes sobre llevar alguna fulla en concret, no te la juguis i deixa la fulla en la planta. Mai llevis més del 10-15% del fullatge d'una sola planta.

Si tens més experiència de cultiu, et recomanem defoliar des de la part inferior de la planta fins al tercer o quart nu de la part superior de la canopia. Les plantes sanes poden tolerar que s'elimini entre un 20-25% de les seves fulles (sempre que no s'elimini cap part vital per al desenvolupament de la planta).

Per a millorar encara més els resultats, pots combinar la defoliació amb la poda i el lollipopping, ajudant les teves plantes a aprofitar al màxim la seva energia limitada. I, finalment, quan acabis de defoliar les teves plantes, deixa que es recuperin durant 2-3 dies abans de canviar el cicle de llum a 12/12.

Defoliación: un método arriesgado para aumentar la cosecha

Fase de floració

Per a obtenir els millors resultats, recomanem defoliar les plantes una segona vegada: aproximadament 3 setmanes després d'iniciar la floració. Segueix els mateixos passos esmentats anteriorment, però tingues més compte amb les fulles que elimines. Si ets un principiant, procedeix amb cautela i quitació solament les fulles de ventall grans. I recorda que has de manipular les plantes amb summa cura, per a no alterar el desenvolupament dels cabdells incipients.

Després d'aquesta lleugera defoliació, rega i fertilitza el teu cultiu seguint el teu programa habitual, deixant que les plantes vagin desenvolupant les seves flors.

Defoliation Cannabis Plant in the Flowering Phase

Saber quines fulles (i quantes) eliminar

La defoliació és com un art, en el sentit que no existeixen unes pautes definides sobre com fer-ho. Però, amb el temps, automàticament sabràs quines fulles llevar de les teves plantes i quanta defoliació poden tolerar.

Si mai abans has defoliat, et recomanem anar a cap segur i llevar únicament el fullatge que òbviament impedeix la producció de cabdells. Concretament, centra't en les fulles de ventall grans i en les fulles interiors que cobreixen les zones de formació de cabdells.

Consells breus per a una bona defoliació

  • La clau per a obtenir grans collites en interior és tenir unes plantes baixes, amb una canopia plana i ampla. Les plantes necessiten una bona canopia per a impulsar el seu creixement.
  • Comença per la part de baix. La major part del fullatge de la base de les plantes pot eliminar-se de manera segura.
  • Comença a poc a poc. Al defoliar, a vegades és fàcil agafar el ritme i, abans que t'adonis, ja has llevat la meitat de les fulles de la teva planta. Mantingues la concentració i veu a poc a poc, per a no passar-te. Si ets principiant, procura no llevar més del 10-15% del fullatge alhora.
  • Usa tisores esmolades. Les nostres tisores de podar corbades són ideals per a fer corts molt precises al defoliar les plantes o al manicurar els cabdells després de la collita. No oblidis mantenir sempre les teves tisores netes per a minimitzar el risc de malalties i infeccions.
  • Cada cep pot suportar diferents graus de defoliació. Per exemple, les índiques frondoses solen tolerar especialment bé la defoliació, mentre que les satives naturalment produeixen menys fulles i, per tant, toleren menys defoliació.

Tens 18 anys o més?

El contingut de RoyalQueenSeeds.cat és únicament apte per a adults i està reservat per a majors d'edat.

Assegura't de conèixer les lleis del teu país.

En clickar a ENTRAR, confirmes
que tens
18 anys o més.

Cercador de temes de la Guia de cultiu

eKomi silver seal
4.7 sobre 5
basat 37751 valoracions