Guia de cultiu de marihuana de Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter Reviewed by: Gloria Payá

Anatomía completa de la planta de marihuana

Anatomía completa de la planta de marihuana


Sens dubte, la marihuana ostenta el títol de ser una de les plantes més belles del planeta: des de les seves típiques fulles i les seves tricomas brillants, fins al seu complex sistema d'arrels. Molts conreadors visiten la seva habitació de cultiu sovint amb la simple intenció de meravellar-se davant les plantes.

Encara que les flors reben més atenció, i amb raó, totes les parts del cànnabis tenen una funció essencial i interessant. En conrear marihuana, resulta útil familiaritzar-se amb l'anatomia d'aquesta planta. Això t'ajudarà a saber què volen les teves plantes, què necessiten en menor quantitat i quan has de collir.

A continuació, explora la nostra guia detallada per a veure la planta de marihuana com mai abans l'havies vist.

MICORRIZES

Encara que genèticament no formen part de la planta de marihuana, les micorrizes són una simbiosi entre les arrels del cànnabis i els fongs micorrízics; així es forma una relació mútuament beneficiosa, que ajuda totes dues espècies a sobreviure i prosperar. Aquests fongs es troben en tota la naturalesa i formen una relació simbiòtica fascinant amb fins al 90% de les espècies de plantes.

MICORRIZES

FUNCIÓ

Els fongs micorrízics participen en una relació d'intercanvi amb les plantes de marihuana. Aquestes espècies de fong formen en el sòl xarxes de filaments fins, similars a pèls i coneguts com a miceli, i produeixen enzims per a descompondre la matèria orgànica.

Després d'alliberar els nutrients del substrat, el miceli els absorbeix i els transporta a les plantes. Atès que les arrels del cànnabis no són capaços de realitzar aquesta funció per si mateixes, han de "negociar" amb el miceli per a accedir a aquests nutrients. Afortunadament, les plantes produeixen sucres durant la fotosíntesi i transporten moltes d'aquestes molècules cap a les arrels, on intercanvien aquests exsudats (rics en energia) pels nutrients que necessiten per a complir amb importants funcions fisiològiques.

Bàsicament, les micorrizes actuen com una extensió de les arrels. No sols descomponen la matèria orgànica per a alliberar nutrients, sinó que a més transporten aquestes molècules des de zones que d'una altra manera serien inassolibles per a les plantes. En definitiva, els fongs micorrízics exerceixen un paper fonamental en la nutrició de les plantes, així com en la biologia i química del sòl.

UBICACIÓ

La unió entre la planta i els fongs micorrízics es produeix en la zona de les arrels, també anomenada rizosfera. El miceli forma una estructura (similar a una fongui) al voltant de la punta de l'arrel, envoltant les cèl·lules vegetals en l'escorça de l'arrel. Els filaments de les hifes, els brins individuals del miceli dels fongs, s'estenen pel sòl, on descomponen la matèria orgànica i fins i tot connecten una planta amb una altra, formant el que podria considerar-se una "internet biològica".

COM AUGMENTAR LA PRODUCCIÓ DE MICORRIZES

Els fongs micorrízics existeixen de manera natural en molts tipus de sòl. Però hi ha moltes espècies diferents. Per a aprofitar al màxim aquesta relació sinèrgica, pots introduir productes amb fongs micorrízics d'eficàcia provada en plantar o trasplantar la teva marihuana.

LLAVORS

Sense les llavors, no existiria la marihuana. Aquestes petites estructures, plenes de vida, transmeten l'ADN a la següent generació per a garantir les collites esdevenidores.

LLAVORS

FUNCIÓ

Després de ser pol·linitzades, les plantes de cànnabis femenines comencen a formar una sola cèl·lula o zigot. Poc després, aquesta cèl·lula es divideix en dues cèl·lules i posteriorment en quatre, doblegant la seva grandària ràpidament. Després de la multiplicació cel·lular, la llavor forma una estructura multicel·lular en forma d'embrió.

Aquesta estructura consisteix en una arrel embrionària (la radícula), un brot embrionari i dues fulles cotilèdons. Quan les llavors es dispersen, ja sigui per l'acció de la naturalesa o per la intervenció humana, germinaran si les condicions són adequades. Per a brollar i cobrar vida, les llavors necessiten una foscor relativa i un nivell d'humitat considerable.

UBICACIÓ

Les llavors es formen dins de les flors, iniciant la seva vida dins d'una carcassa en forma de llàgrima, anomenada bràctea. Aquesta carcassa s'obre en madurar, revelant una llavor de color marró llista per a ser dispersada.

COM CUIDAR LES LLAVORS DE CÀNNABIS

La bràctea protegeix les llavors fins que estiguin llestes per a separar-se de la flor. Durant aquest temps, els conreadors han de mantenir les seves plantes ben regades i fertilitzades.

Les llavors han de collir-se quan estiguin completament madures. Les llavors immadures són petites i de color beix clar. Quan maduren són grans, de color marró fosc, i sovint tenen ratlles. Extreu les llavors a mà i guarda-les en un flascó de vidre o bossa hermètica.

ARRELS

Les arrels són una part essencial de l'anatomia del cànnabis. El sistema d'arrels sustenta a la planta, la manté hidratada, i realitza funcions molt més complexes i vitals.

ARRELS

FUNCIÓ

Les arrels compleixen diverses funcions essencials per a la supervivència de les plantes. Absorbeixen l'aigua necessària per a transportar els nutrients i emmagatzemen els aliments. I alguna vegada has presenciat com les teves plantes aguanten un vendaval? Pots donar les gràcies al sistema d'arrels per mantenir-les fermament ancorades en la terra.

Les arrels també actuen com una plataforma de comunicació, mitjançant la qual les plantes poden comunicar-se amb el món microbià de la rizosfera. Les arrels no sols absorbeixen els nutrients que estan solts per la terra. Molts nutrients estan tancats en la matèria orgànica, per la qual cosa per a alliberar-los és necessària l'acció dels organismes beneficiosos (bacteris, fongs i cucs).

Les plantes produeixen sucres durant la fotosíntesi, i molts d'aquests compostos químics dolços són alliberats a la rizosfera per les arrels. Aquests sucres atreuen a bacteris que romanen en la zona radicular. Quan aquests bacteris moren, alliberen nutrients que poden ser absorbits per les arrels. Les plantes també intercanvien sucres amb els fongs micorrízics (esmentats anteriorment), uns organismes capaços de degradar la matèria orgànica.

Podria dir-se que les arrels tenen una granja de microorganismes molt eficaç. Increïble, veritat?

UBICACIÓ

Les arrels estan en la base de la tija. S'estenen per la terra i formen una xarxa que manté les plantes ancorades, hidratades i ben nodrides.

COLL DE L'ARREL

La tija neix de la part superior del sistema d'arrels, anomenat coll o corona de l'arrel. Aquesta part del sistema radicular presenta diferències anatòmiques amb la resta de les arrels. En passar del teixit de l'arrel al teixit de la tija, en aquest punt es produeix un canvi en el sistema vascular. El coll de l'arrel també necessita estar lleugerament exposat per a absorbir oxigen, un altre element vital per a les plantes.

COM CUIDAR LES ARRELS DEL CÀNNABIS

Sovint, els conreadors tenen problemes amb les arrels a causa del reg. L'excés de reg provoca una mala absorció de l'aigua i nutrients, i podria causar la podridura de les arrels. I la falta de reg podria afectar les plantes mentre intenten transportar nutrients.

Com a regla general, introdueix els dits en la terra per a valorar el nivell d'humitat del substrat. Rega les teves plantes únicament quan els primers 3cm de la terra estiguin completament secs. També pots cuidar les arrels mitjançant la poda aèria. Si conrees en tests de tela, ajudaràs les teves plantes a desenvolupar una massa d'arrels densa i airejada.

Video id: 265566358

COSES A CONSIDERAR AMB LES ARRELS DEL CÀNNABIS

Si les plantes estan en tests massa petits, les arrels creixeran embullades. Això pot portar a deficiències nutricionals, i a plantes inestables i subdesenvolupades. Procura trasplantar en el moment oportú i usar un test de grandària adequada.

Les arrels no estan soles en la terra. Comparteixen la seva llar amb milions de microorganismes. Encara que algunes d'aquestes criatures són amistoses, unes altres poden causar grans estralls. Per exemple, el Pythium (o podridura de les arrels) és un patogen que pot atacar les arrels i fins i tot matar plantes senceres. Per tant, hauries de aprendre a mantenir el substrat lliure d'aquesta malaltia.

QUÈ POTS FER AMB LES ARRELS DESPRÉS DE LA COLLITA?

Abans de tirar les arrels a la compostera, hauries de conèixer els seus increïbles beneficis. Les arrels de marihuana contenen una sèrie de compostos químics[1], que han estat usats per diverses cultures durant segles (o fins i tot mil·lennis) per a fer tes i tintures.

No obstant això, els alcaloides de les arrels no són adequats per a tothom. Consulta amb el teu metge abans de consumir un te d'arrels de cànnabis.

COTILÈDONS

Aquestes petites fulles són el primer senyal del creixement de la planta de cànnabis, després de la germinació. Són dues fulles petites, encara que a vegades poden ser trigèmines. Aquestes estructures són les primeres a dur a terme la fotosíntesi, impulsant el període inicial de creixement de les plántulas.

Del centre dels cotilèdons brollaran les primeres fulles veritables. A mesura que la planta maduri, els cotilèdons es tornaran grocs, s'assecaran i cauran a terra.

COTILÈDONS

TIJA

La tija ofereix suport a les plantes per sobre del nivell del sòl, i alberga els nusos i branques. Aquest pilar central permet a les plantes de cànnabis créixer directament cap amunt, mentre que les branques creixen lateralment.

TIJA

FUNCIÓ

La tija dóna forma i estructura a la planta. Sosté a les branques plenes de fulles, permetent que el fullatge realitzi la fotosíntesi. La tija també conté el xilema, que és un teixit transportador d'aigua que comença en les arrels i s'estén per tota la planta.

FORMA

Les tiges del cànnabis són rígids i resistents. Creixen directament cap amunt i poden arribar a ser bastant grans. Algunes varietats sativa de gran grandària desenvolupen una tija més llarga, que sembla de fusta en lloc d'un teixit vegetal tou.

ES PODEN ENTRENAR LES TIGES?

Sovint, els conreadors poden apicalment les plantes i creen dues tiges principals a través de tècniques com el main-lining. Altres tècniques, com el LST, manipulen la tija perquè creixi paral·lel a la terra, causant que les branques creixin verticalment. Entrenar les tiges té molts avantatges, incloent l'augment de la productivitat, l'exposició a la llum i la ventilació.

QUÈ POTS FER AMB LES TIGES DESPRÉS DE LA COLLITA?

Ho crees o no, les tiges de marihuana contenen una petita quantitat de cannabinoides. Això significa que mereixen alguna cosa més a acabar en la pila de compost. Pots usar les tiges per a fer concentrats, te, mantega de THC, i fins i tot licor de cànnabis.

BRANQUES

Sense les branques, les plantes de cànnabis bàsicament serien un pal. Les branques formen una canopia densa plena de flors resinoses.

BRANQUES

FUNCIÓ

Les branques tenen un funció de suport, sobresortint de la tija principal i proporcionant suport a les fulles per a realitzar la fotosíntesi. Les branques també contenen el xilema, i transporten aigua i nutrients a les flors i fulles.

UBICACIÓ

Les branques brollen de la tija principal, des de la base fins a la part superior de la planta.

NUSOS I ENTRENUDOS

Els nusos són els punts on les branques es troben amb la tija principal o altres branques. Aquesta és una zona anatòmica important, on es formen les flors de cànnabis. Les seccions entre cada nus es diuen entrenudos.

Igual que amb les tiges, els conreadors poden entrenar les branques per a augmentar la collita i millorar l'estructura general de la planta. El super cropping pot ajudar-te a aconseguir aquests resultats, però aquesta tècnica pot ser bastanta arriscada; encara que, en cas que les coses surtin malament, pots aprendre a arreglar les tiges trencades.

Estípules

Després de milers d'anys de cultiu, la humanitat ha après molt de sobre la planta de marihuana. No obstant això, alguns aspectes de l'herba continuen sent un misteri, inclosos elements de la seva anatomia. Les estípulas són petites estructures en forma de fulles que es formen en els nusos de les plantes de marihuana, on les branques es creuen amb la tija principal.

Les estípulas apareixen a parells o soles, i tenen un aspecte afilat, fi i semblança a un punyal. Com creixen en el mateix lloc que els pistils, els conreadors a vegades confonen l'aparició d'aquestes estructures amb els primers signes de floració.

Els botànics encara han de confirmar el paper exacte de les estípulas, encara que es creu que poden servir per a protegir els nous brots de fulles.

QUÈ POTS FER AMB LES BRANQUES DESPRÉS DE LA COLLITA?

Les branques contenen pocs cannabinoides i tenen una textura similar a les tiges. Pots usar-les de la mateixa manera que les tiges per a fer tes, extractes i fins i tot un embuatat per a les plantes.

FULLES DE VENTALL

Aquestes fulles grans ajuden les plantes a produir la major quantitat d'energia possible, i també els permeten respirar.

FULLES DE VENTALL

FUNCIÓ

Les fulles de ventall són el tipus de fulla més gran de la planta de cànnabis. Aquestes fulles són recognoscibles a l'instant i són el principal motor de la fotosíntesi. També tenen uns petits orificis, anomenats estomes, que contribueixen a la transpiració i a la captació de CO₂.

UBICACIÓ

Les fulles de ventall es troben en totes les branques que salin de la tija principal.

FORMA

Aquestes fulles difereixen segons la morfologia dels diferents ceps de marihuana. Les varietats de dominancia sativa solen tenir fulles de ventall amb nou folíols (també anomenats dits) prims. Les fulles de varietats índiques sovint tenen set folíols molt més amples. Les plantes ruderalis tenen fulles de ventall petites amb només cinc dits, dos dels quals són molt més petits i es troben prop de la tija de la fulla.

QUÈ PODEN INDICAR-TE LES FULLES DE VENTALL

Els qui tenen més experiència de cultiu poden conèixer l'estat de salut de les seves plantes, gràcies a les fulles de ventall. Les fulles descolorides, marcides o enrotllades et permeten saber quins nutrients falten, o si una planta sofreix excés o falta de reg.

ES PODEN ENTRENAR LES FULLES DE VENTALL?

L'eliminació de les fulles de ventall, coneguda com a defoliació, és una pràctica habitual per a molts conreadors. Llevar les fulles innecessàries millorarà la ventilació, augmentarà l'exposició a la llum i reduirà el risc de floridura.

QUÈ POTS FER AMB LES FULLES DE VENTALL DESPRÉS DE LA COLLITA?

Després de les flors, les fulles de ventall són el segon recurs més important que s'obté de les plantes de marihuana. Contenen una petita quantitat de cannabinoides i poden usar-se per a fer:

 • Haixix
 • Extractes
 • Tintures
 • Tes
 • Batuts
 • Amanides

FULLES DE SUCRE

Si contemples els teus preciosos cabdells de marihuana, veuràs que estan envoltats d'unes hojitas punxegudes. Es tracta de les fulles de sucre. I, malgrat la seva petita grandària, són tan importants com les fulles de ventall.

FULLES DE SUCRE

FUNCIÓ

Les fulles de sucre també realitzen la fotosíntesi, com si fossin panells solars biològics. Brollen de les flors madures i serveixen com un lloc de producció de sucres.

UBICACIÓ

Les fulles de sucre sobresurten dels cabdells de marihuana. Algunes varietats tenen molt poques fulles de sucre, mentre que unes altres tenen cues dominades per aquestes fulles.

FORMA

Les fulles de sucre són punxegudes i allargades, gairebé com si tinguessin forma de punta de llança.

QUÈ POTS FER AMB LES FULLES DE SUCRE DESPRÉS DE LA COLLITA?

Les fulles de sucre reben el seu nom per la capa de tricomas que cobreix la seva superfície, donant-li un aspecte gebrat i ensucrat. Aquest aspecte brillant de les fulles es deu als tricomas, que produeixen uns nivells impressionants de cannabinoides. Així i tot, les fulles de sucre no contenen tants cannabinoides com les flors, però sí més que qualsevol altra part de la planta. Per tant, després de manicurar els cabdells, pots usar aquestes fulles per a fer:

 • Haixix (bubble hash)
 • Mantega de marihuana
 • Kief

MANICURADO

Després de collir les flors, necessitaràs unes tisores de podar per a retallar les fulles de sucre i obtenir uns cabdells ben polits. Tens dues opcions: pots retallar les fulles immediatament després de la collita (una pràctica anomenada manicurado en verd) o esperar fins que estiguin seques.

FLORS

Les flors de marihuana, conegudes com a cabdells, són la principal raó per la qual els conreadors sembren les llavors en la terra. Aquestes exquisides flors contenen tots els fitoquímics anhelats pels fumadors: des dels cannabinoides psicoactius, fins als saborosos terpens.

FLORS

FUNCIÓ

Les flors de cànnabis són els òrgans reproductius de les plantes femella. Si són fecundades amb pol·len, començaran a produir llavors.

UBICACIÓ

Les flors de marihuana es formen en els nusos de les tiges i branques.

DIFERENCIACIÓ ENTRE MASCLES, FEMELLES I HERMAFRODITES

Òbviament, no totes les plantes són femelles. Les plantes masculines no produeixen cabdells. En lloc d'això, produeixen uns saquitos de pol·len que s'obren i dispersen el pol·len en l'aire. Quan el pol·len cau sobre les flors femenines, aquestes són fecundades i comencen a formar llavors.

Encara que el cànnabis té plantes mascle i femella diferents, a vegades podem trobar plantes amb òrgans reproductius masculins i femenins, conegudes com a plantes hermafrodites. Això pot deure's a factors genètics o a l'estrès ambiental.

CABDELLS POPCORN

Conrear flors de marihuana no sempre surt segons el que es preveu. Alguns factors, com la genètica, la mala exposició a la llum i altres condicions ambientals, poden provocar la formació de "cabdells popcorn", uns cabdells petits, esponjosos i mediocres. Però pots aprendre com evitar-los.

QUÈ POTS FER AMB LES FLORS DE CÀNNABIS DESPRÉS DE LA COLLITA?

Els cannabinoides de les flors de cànnabis poden usar-se de qualsevol forma possible. Pots provar els següents mètodes de consum per a descobrir el teu favorit:

 • Fumar
 • Vapear
 • Extractes
 • Olis
 • Comestibles
 • Tes

CALZES

Les cues de cànnabis semblen una unitat completa, però realment estan compostes de diverses parts petites, incloent els calzes.

CALZES

FUNCIÓ

Aquesta estructura en forma de llàgrima protegeix els òrgans reproductius de la flor femenina. Els calzes estan situats en la base de la flor i es desprenen quan les flors comencen a madurar. Els veuràs aparèixer com preflores, just abans que comenci la floració.

UBICACIÓ

Els calzes es formen en els nusos, a mesura que les plantes passen de la fase vegetativa a la floració.

PISTILS I ESTIGMES

Els pistils i estigmes formen part de les microestructures que conformen les flors de cànnabis.

PISTILOS Y ESTIGMAS

FUNCIÓ

Els pistils són l'aparell sexual de les flors femella de cànnabis, amb un òvul del qual sobresurten dos estigmes.

Els estigmes són unes estructures similars a pèls que sobresurten del calze, quedant totalment exposats a l'aire. Es mantenen ferms i rectes, amb l'esperança que unes partícules de pol·len volin cap a ells.

QUÈ PODEN INDICAR-TE ELS PISTILS I ESTIGMES DEL CÀNNABIS

Observar el color dels pistils t'ajudarà a determinar el nivell de maduresa de les teves plantes de marihuana. Les flors immadures tenen uns pelitos blancs, lleugerament verdosos, que adquireixen un profund color taronja, marró o vermell quan els cabdells estan llestos per a collir.

També pots inspeccionar els pistils per a veure si un mascle ha pol·linitzat la teva planta. Per a això, usa unes pinces i pela lleugerament la bràctea en la base de l'estructura.

TRICOMES

Els tricomas són els responsables que la marihuana sigui única. Aquestes glàndules produeixen tots els fitoquímics pel que es conrea marihuana en gairebé tots els països del món.

TRICOMES

FUNCIÓ

Els tricomas són unes petites glàndules en forma de bolet, situades sobre la superfície de les flors i fulles de cànnabis. Produeixen una resina rica en cannabinoides, terpens i flavonoides. En la naturalesa, les plantes produeixen aquests metabòlits secundaris per a protegir-se contra les plagues i la calor excessiva. La resina també ajuda al fet que el pol·len es pegui a les flors.

La màgia succeeix al cap del tricoma. Aquí es generen alts nivells de THC, CBD i terpens (com el mirceno, cariofileno i pineno). Els tricomas poden produir nivells variables d'aquests fitoquímics, depenent de cada cep de cànnabis.

ES PODEN ENTRENAR ELS TRICOMAS?

Els tricomas no poden entrenar-se, però sí que pots influir sobre ells. Els conreadors poden augmentar el nivell de tricomas mitjançant diverses tècniques, incloent la selecció de la genètica adequada, la qualitat de la terra, la il·luminació i l'estrès controlat.

QUÈ PODEN INDICAR-TE ELS TRICOMAS DEL CÀNNABIS

A més d'anunciar el rics que estaran els cabdells, els tricomas també t'ajuden a determinar el moment exacte de la collita. Si estan transparents, les flors encara són joves i prematures. A mesura que aconsegueixen la maduresa, els tricomas aniran adquirint un color blanc/lletós. Quan la majoria de tricomas estiguin blancs, i alguns comencin a tornar-se de color ambre, és el moment de collir.

QUÈ POTS FER AMB ELS TRICOMAS DESPRÉS DE LA COLLITA?

Pots desprendre els tricomas de les flors per a preparar concentrats d'alta potència, obtenint millors sabors i efectes més intensos. Amb els tricomas, pots fer:

 • Charas
 • Kief
 • Haixix
External Resources:
 1. Cannabis Pharmacology: The Usual Suspects and a Few Promising Leads - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Avís d'exempció de responsabilitat:
Aquest contingut està destinat únicament a finalitats educatives. La informació oferta procedeix de recerques recopilades per fonts externes.

Tens 18 anys o més?

El contingut de RoyalQueenSeeds.cat és únicament apte per a adults i està reservat per a majors d'edat.

Assegura't de conèixer les lleis del teu país.

En clickar a ENTRAR, confirmes
que tens
18 anys o més.

Cercador de temes de la Guia de cultiu

Categories
eKomi silver seal
4.7 sobre 5
basat 37803 valoracions