By Luke Sumpter Reviewed by: Silvia Maroto

Hermafroditisme en les plantes de marihuana: Què és i com tractar-ho?

Masculins i hermafrodites plantes

Creus que podries tenir una hermafrodita en el teu cultiu, amenaçant amb arruïnar tota la teva collita? En aquest cas, hauràs d'actuar amb rapidesa. En aquest article, t'expliquem els aspectes bàsics sobre l'hermafroditisme en les plantes de marihuana, incloent com detectar-lo, com tractar-lo i com prevenir-lo en el futur.


Què és l'hermafroditisme?

Una hermafrodita és una planta de marihuana amb flors femenines i flors masculines. El cànnabis és una espècie dioica, cosa que significa que, a diferència d'altres plantes amb flors, produeix plantes mascle i plantes femella per separat. No obstant això, també pot ser hermafrodita, donant lloc a una planta amb òrgans sexuals tant femenins com masculins.

Quines són les causes de l'hermafroditisme?

L'hermafroditisme en les plantes de cànnabis es produeix per diverses causes diferents, que inclouen:

Genètica

A vegades, les plantes de cànnabis poden heretar gens hermafrodites. Això pot produir-se de manera natural, o com a resultat d'un procés de cria, on l'estrès causat pot provocar l'hermafroditisme en un cep.

Manipulació de llavors

El mal maneig i manipulació de les llavors també pot elevar les possibilitats que una planta sigui hermafrodita. Això pot incloure la feminització, un procés no natural usat per criadors i bancs de llavors per a garantir un alt percentatge de plantes femella en les seves llavors. Si es fa adequadament, la feminització només produirà plantes femella. Però si es fa incorrectament, poden aparèixer algunes hermafrodites.

Estrès

Les plantes, de manera natural, busquen condicions ambientals que els permetin créixer sanes i fortes. Quan aquestes condicions no es compleixen, sofreixen estrès. En el cas del cànnabis, aquest estrès pot forçar a les plantes a tornar-se hermafrodites.

Hermafroditisme com a instint de supervivència

Per a comprendre millor l'hermafroditisme del cànnabis, és important entendre que, en alguns casos, l'hermafroditisme és un mecanisme de supervivència.

La producció de marihuana sense llavor no és molt natural. Aquest procés obliga a les plantes femella a no ser fecundades durant períodes de temps extremadament poc naturals. Bàsicament, això és el que força a les plantes a augmentar la seva producció de THC i terpens, oferint-nos els cabdells tan potents i aromàtics que busquem.

Per no parlar de les diverses tècniques d'entrenament aplicades pels conreadors de cànnabis per a manipular les seves plantes i forçar-les a produir majors collites. Fins i tot els criadors usen tècniques no naturals (com l'endogàmia) per a produir les seves llavors i crear ceps extra potents, altament productives i homocigóticas.

Però això és bo o dolent? Aquest és un tema interessant que, lamentablement, està fora de l'abast d'aquest article. Però, a l'efecte d'aquest article, bàsicament és important entendre que el cultiu de cànnabis no és exactament "natural" i que això pot influir en què algunes plantes es tornin hermafrodites.

HERMAFRODITISME COM A INSTINT DE SUPERVIVÈNCIA

Quins tipus d'estrès poden provocar que les plantes de cànnabis es tornin hermafrodites?

Hi ha moltes maneres d'estressar a les plantes de cànnabis. Aquestes inclouen:

Temperatura i humitat

A les plantes de cànnabis els agrada la temperatura entre 20-30 °C i una humitat relativa del 40-70%. Si els nivells de temperatura o humitat de la teva habitació de cultiu s'allunyen massa d'aquests rangs, podria ser suficient perquè les teves plantes es tornin hermafoditas.

Il·luminació

Com probablement sabràs, la il·luminació és súper important per a les plantes de marihuana. Si les teves plantes estan massa prop de la font de llum, o apliques un cicle de llum-foscor dispers, les plantes també poden estressar-se. Les fugides de llum durant els períodes de foscor també són un gran factor d'estrès i han de solucionar-se immediatament.

Fertilització

Les plantes de cànnabis necessiten els nutrients adequats per a produir grans cabdells. La fertilització excessiva o insuficient pot estressar a les teves plantes, afectant la seva capacitat per a desenvolupar-se adequadament i augmentant potencialment el risc de tornar-se hermafrodites.

pH

Usar un mitjà de cultiu massa àcid o alcalí és un altre gran factor d'estrès per al cànnabis.

Mitjà de cultiu pobre

El mitjà de cultiu alberga les arrels de les plantes, ajudant-les a absorbir aigua i nutrients. Un mitjà de cultiu pobre pot causar problemes en les arrels; i, com hauràs endevinat, això pot estressar a les teves plantes.

Tècniques d'entrenament deficients

Les tècniques d'entrenament (com el FIM, topping, LST, super cropping i moltes més) funcionen estressant positivament a les plantes de cànnabis, forçant-les a absorbir més nutrients o créixer d'una forma determinada per a augmentar la collita. No obstant això, quan no s'apliquen correctament, aquestes tècniques poden afectar negativament les plantes.

Fases de floració llargues

A vegades, les plantes femella que han passat llargs períodes sense ser pol·linitzades poden començar a produir pol·len en un intent de autofecundarse.

Recordem que les plantes necessiten unes condicions concretes per a créixer i desenvolupar-se adequadament, i el cànnabis no és cap excepció. Quan conreem marihuana, sobretot en interior, som els responsables de complir amb aquestes condicions. També caminem per la corda fluixa en forçar a les plantes i manipular-les de maneres que ens interessen per a aconseguir collites més elevades, cabdells més potents i saborosos, i tot això.

Si això no es fa correctament pot causar estrès a les nostres plantes, la qual cosa al seu torn pot provocar que es tornin hermafrodites, especialment si la planta que estem conreant té una disposició genètica a l'hermafroditisme.

Fases de floració llargues

Com detectar una hermafrodita

Una planta de marihuana hermafrodita pot destruir tota una collita de cabdells, en alliberar pol·len en el quart de cultiu i fertilitzar a les femelles. Quan això succeeix, les femelles comencen a centrar la seva energia a produir llavors, en lloc de produir cabdells grans i resinosos.

Per tant, no fa falta esmentar que has de detectar qualsevol planta hermafrodita el més aviat possible. Algunes plantes mostraran signes d'hermafroditisme quan comencin a florir; veuràs que aquestes plantes desenvolupen estructures de flors masculines i femenines. Aquestes poden formar-se en branques diferents o en la mateixa branca, i algunes hermafrodites fins i tot desenvolupen totes dues estructures en el mateix cabdell. Aquestes reben el nom de "veritables hermafrodites".

En altres casos, algunes plantes poden tornar-se hermafrodites a la fi de la seva fase de floració. Això pot ser el resultat d'un últim intent, per part de la planta, de pol·linitzar-se abans de morir. Per tant, encara que molts conreadors solen tenir un enfocament més relaxat durant la fase de floració, és important revisar les plantes amb regularitat i estar atent a la formació de flors hermafrodites durant aquesta etapa final del cultiu.

Les plantes que es tornen hermafrodites al final de la floració solen desenvolupar el que alguns conreadors diuen "bananes". Aquest és l'estam masculí (exactament com el que hi ha dins d'un sac de pol·len masculí), que sobresurt de la flor femenina i pot alliberar pol·len en qualsevol moment. Tècnicament, aquests cabdells són de sexe mixt, en lloc d'autèntiques plantes hermafrodites.

Com bregar amb les plantes de cànnabis hermafrodites

Les veritables hermafrodites, igual que les plantes masculines, han d'eliminar-se al més aviat possible per a evitar que pol·linitzin a les femelles. En canvi, les plantes amb cabdells de sexe mixt es poden collir.

Si una de les teves plantes ha produït "bananes" al final de la floració, pots plantejar-te collir la planta i guardar els cabdells, que encara no haurien d'haver format llavors. Segons l'avançada que estigui la planta, encara podria produir una fumada totalment decent.

Com pots preveure la marihuana hermafrodita en el futur?

Desgraciadament, no hi ha forma de saber si una planta té gens hermafrodites. L'única cosa que pots fer per a evitar l'hermafroditisme és proporcionar a les teves plantes les millors condicions de cultiu possibles i evitar estressar-les costi el que costi. Si uses tècniques d'entrenament (tant de baix estrès com alt estrès), procura saber bé el que estàs fent.

Finalment, compra sempre les teves llavors de cànnabis en bancs de llavors de bona reputació, els conreadors de la qual facin tot el possible per a minimitzar l'hermafroditisme en criar varietats noves.

Tens 18 anys o més?

El contingut de RoyalQueenSeeds.cat és únicament apte per a adults i està reservat per a majors d'edat.

Assegura't de conèixer les lleis del teu país.

En clickar a ENTRAR, confirmes
que tens
18 anys o més.