Guia de cultiu de marihuana de Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter

Una guia per a aprendre a interpretar els senyals de les fulles del cànnabis i tractar els problemes de salut de les plantes.


Les malalties, les deficiències nutricionals, les infestacions de plagues i molts altres problemes del cultiu produeixen uns certs símptomes en les fulles de les plantes de cànnabis. En aquesta guia, vam mostrar els diferents problemes del cànnabis que poden detectar-se a través de les fulles. T'expliquem com interpretar els senyals, perquè puguis identificar i solucionar ràpidament els problemes més freqüents del cultiu de marihuana.

Funcions de les fulles de marihuana

Com ocorre amb la resta de plantes, les fulles són un element essencial per a la vida de les plantes de cànnabis. El pigment verd de la clorofil·la permet a les fulles actuar com a panells solars. Aquesta funció de captació de llum solar és fonamental per a la fotosíntesi.

La cara inferior de les fulles està coberta de petits estomes, que són uns forats microscòpics que s'obren i tanquen com una porta. A través d'ella el diòxid de carboni entra, i l'oxigen i l'aigua surten. Les fulles també poden absorbir nutrients per a alimentar a la planta, mitjançant un procés anomenat fertilització foliar.

Tipus de fulles de cànnabis

Hi ha tres tipus principals de marihuana. Aquests solen agrupar-se oficialment sota el nom de Cànnabis sativa L.; però, a efectes pràctics, resulta útil distingir entre plantes sativa, índica i ruderalis.

Dit això, la majoria de ceps de cànnabis disponibles avui dia són varietats híbrides, que combinen dues o tres d'aquests tipus. Per tant, les fulles de cànnabis que sols veure en el teu cultiu són una mescla de diverses característiques. Les fulles poden tenir entre 3, 5, 6, 9, o 11 folíols (també anomenats dits), i tenen formes diferents, des de fulles primes i esveltes, fins a fulles amples i arrodonides.

Sativa Cannabis LeafSativa

Les fulles sativa són llargues, amb folíols fins, i algunes desenvolupen fins a 13 dits. En general, les plantes satives tenen un color verd llima més clar, indicant una quantitat relativament baixa de clorofil·la. Es creu que aquesta menor concentració de clorofil·la és parcialment responsable que aquests ceps tinguin un període de floració més llarg.

Indica Cannabis LeafÍndica

Les fulles índica són baixetes i amples, i solen tenir 7-9 folíols gruixuts. Els ceps índica potents d'origen afganès produeixen fulles enormes, que es caracteritzen pel seu to verd fosc. Aquest color és un senyal de l'alt contingut de clorofil·la d'aquestes fulles; i es creu el major contingut de clorofil·la accelera el cicle de floració de les varietats índica. 

Ruderalis Cannabis LeafRuderalis

Les fulles ruderalis són bastant primes i només desenvolupen 3-5 dits prims. Segons la majoria de conreadors, aquestes fulles s'assemblen a les fulles de plantes sativa joves, tant en la forma com en el color. Però els ceps ruderalis són especials, ja que han evolucionat per a florir independentment de les hores de llum que reben.

Fulles de ventall i fulles de sucre

A més dels diferents tipus de fulles (sativa, índica o ruderalis), també podem diferenciar les fulles de marihuana segons el lloc que ocupen en la planta. Les fulles més grans, amb la típica forma de dits, es diuen "fulles de ventall". I les fulles més petites que brollen dels cabdells es diuen "fulles de sucre". 

 • Fulles de ventall

Les fulles de ventall són les fulles grans que es formen durant la fase vegetativa. Funcionen com a panells solars, absorbint llum i convertint-la en energia perquè la planta pugui créixer. Aquestes fulles també poden servir com a emmagatzematge d'emergència per a uns certs nutrients, com el nitrogen. Si la planta no pot treure aquests nutrients del sòl, pot extreure'ls de les fulles. Com veurem més endavant, quan això succeeix les fulles començaran a esgrogueir-se.

Les fulles de ventall només contenen quantitats mínimes de THC, CBD i altres cannabinoides.

HOJAS DE ABANICO

 • Fulles de sucre

Les fulles de sucre són les fulles petites que brollen directament dels cabdells. Aquestes fulles estan cobertes de tricomes blancs, per la qual cosa semblen estar setinades o empolvorades amb sucre, d'aquí el seu nom. Bàsicament, la funció d'aquestes fulles és donar estructura als cabdells, perquè es mantinguin units.

Les fulles de sucre són riques en tricomes (carregats de cannabinoides), però si es fumen poden tenir un sabor molt fort. Per tant, els conreadors solen retallar-les dels cabdells, mitjançant el manicurat. Encara que no siguin el millor per a fumar, les fulles de sucre són ideals per a fer haixix o mantega de marihuana.

HOJAS DE AZÚCAR

Què pots descobrir sobre la base del nombre de fulles?

La teva planta també pot comunicar-se amb tu a través de la quantitat de folíols (o dits) de les seves fulles. En circumstàncies normals, les fulles de marihuana produeixen més de tres folíols.

La quantitat pot variar a causa de diferències genètiques i a l'edat de la planta. El primer conjunt de fulles veritables produeix solament un folíol, i el segon conjunt normalment produeix tres. A partir d'aquest moment, cada fulla sol tenir entre set i nou dits cadascuna.

Alguns ceps i determinades plantes no respecten aquesta norma, i produeixen entre cinc i tretze folíols per fulla. Aquesta quantitat de dits no és motiu de preocupació i és perfectament normal en una planta sana.

No obstant això, si la teva planta madura comença a produir fulles amb només tres o un dit, podria ser signe d'estrès. Consulta les següents causes principals de les fulles amb tres folíols i el que pots fer sobre aquest tema.

¿Qué puedes descubrir en base al número de hojas?
 • Estrès lleu

A vegades, les plantes de marihuana comencen a produir fulles amb tres dits quan estan exposades a un lleu estrès. En general, les plantes es desenvolupen bastant a la seva manera. S'acostumen ràpidament al seu entorn i qualsevol canvi important pot fer que se sentin amenaçades i estressades.

Si canvies sobtadament la font de llum, les plantes de marihuana a vegades responen desenvolupant fulles de tres dits. Un canvi sobtat en el tipus de llum, o la potència, pot fer que una planta canviï totalment.

Si se t'han trencat les llums o estàs pensant a renovar-les, intenta comprar un model el més semblant possible a les llums que tenies abans, en cas d'estar en ple cicle de cultiu.

 • Fotoperiodes fluctuants

Les plantes fotoperiódiques requereixen un període prolongat de foscor per a entrar en fase de floració. Això imita el seu mode de reaccionar a la llum natural del sol a mesura que canvien les estacions.

Quan conrees en interior has de mantenir la teva sala de cultiu completament a les fosques durant 12 hores al dia. Fins i tot una breu fugida de llum, tan sols quinze minuts cada nit, pot fer que les plantes de marihuana s'estressin i reaccionin produint fulles de tres dits.

Mantingues el teu armari de cultiu completament tancat a fonts de llum externes. Si conrees en una habitació, pot ser que hagis de col·locar cortines opaques o persianes per a evitar que la llum del carrer interfereixi en el teu cultiu.

Fotoperiodos fluctuantes

 • Revegetació

A vegades, es pot optar per tornar a conrear les mateixes plantes. Després de collir una mica d'herba, es pot obligar les plantes a tornar al seu estat vegetatiu durant unes setmanes. Això ofereix una sèrie d'avantatges:

 • Pots ometre per complet la germinació o la clonació
 • Les plantes tornen a créixer molt més frondoses
 • Pots guardar la planta collida i usar-la per a una altra collita immediatament

Naturalment, la revegetació causa cert estrès en les plantes de marihuana. A vegades ho mostren produint fulles de tres dits. En aquestes circumstàncies, aquestes originals fulles són completament normals.

 • Genètica

Si has conreat diferents ceps de marihuana, sabràs el diferents que són algunes varietats d'unes altres. Aquestes diferències inclouen sabor, olor, efecte, grandària i forma.

Alguns ceps fins i tot tendeixen genèticament a produir fulles amb tres folíols. Aquestes varietats, conegudes com a ceps de “peu d'ànec”, no estan malaltes, així que no et preocupis!

 • Estrès ambiental

Com les plantes d'herba són sensibles al medi ambient, pràcticament qualsevol variable portada a l'extrem pot causar estrès i impulsar-les a produir fulles de tres dits. Els canvis en la humitat, temperatura i altres factors poden donar lloc a aquest fenomen.

Tracta de mantenir les següents condicions ambientals per a reduir les possibilitats que surtin fulles de tres dits.

- Temperatura

Mantingues aquestes temperatures durant cada fase del cicle de cultiu:

Etapa de plàntula: 20–25 °C
Etapa vegetativa: 22–28 °C
Etapa de floració: 20–26 °C

- Humitat

Intenta mantenir aquests nivells d'humitat en cada fase:

Etapa de plàntula: 65–70%
Etapa vegetativa: 40–70%
Etapa de floració: 40–50%

- Reg

Regar les teves plantes de marihuana és un bon exercici d'equilibri. Mentre que l'excés de reg pot provocar malalties en les arrels, el reg insuficient pot causar estrès i donar lloc a fulles de tres dits. Com a norma general, rega les plantes quan els primers centímetres de terra estiguin completament secs. Si esperes més, acabaràs estressant a les plantes.

Quins problemes de salut indiquen els diferents senyals de les fulles de cànnabis

Els conreadors experimentats, a diferència dels novençans, són capaços d'interpretar els senyals de les seves plantes de cànnabis. Les fulles envien senyals al conreador, informant-lo sobre la salut i el benestar de la planta. Per a poder solucionar ràpidament els problemes de cultiu, és important aprendre a reconèixer aquests senyals.

Fulles groguenques

Quan les fulles es tornen groguenques, sol indicar que alguna cosa va malament amb la teva planta de cànnabis. Això pot deure's a diverses raons, des de plagues i malalties fins a problemes nutricionals. Però tingues en compte que en les últimes setmanes de la floració és normal que algunes fulles es tornin grogues; és l'únic moment en què no has de preocupar-te per això.

EXCÉS DE FERTILITZACIÓ

Amb freqüència, aplicar massa fertilitzant provoca que les fulles es tornin grogues. Per sort, la sobrefertilització és relativament fàcil de detectar: només la punta de les fulles es tornarà groga o marró, un senyal típic d'una cremada per excés de nutrients. Però, en les últimes etapes de la sobrefertilització, tota la fulla es tornarà groga.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Com evitar-ho
 • Aplica un fertilitzant amb nivells de nutrients adequats, i en dosis adequades. Les plàntules i plantes joves necessiten molt poc abonament.
 • Ves amb compte en comprar mescles de terra per a tests. Solen contenir nutrients per a 3-4 setmanes, per la qual cosa únicament has de començar a fertilitzar les plantes quan els nutrients del substrat s'hagin esgotat.
 • En aplicar el fertilitzant, usa una dosi inferior a la recomanada pel fabricant. Comença amb la meitat o un quart de la dosi i augmenta-la progressivament, segons sigui necessari.
Com solucionar-ho
 • Redueix la quantitat de fertilitzant i la freqüència d'aplicació.
 • Fes una "rentada d'arrels" a les teves plantes per a eliminar l'excés de nutrients que puguin haver-se acumulat en la terra.
 • Després de la "rentada d'arrels", usa un abonament amb una proporció de nutrients adequada.

EXCÉS DE REG

Si la marihuana es rega massa, pot provocar tot tipus de problemes de cultiu. Les arrels s'asfixien i no poden accedir a l'oxigen necessari per a la planta, i augmenta el risc que apareguin fongs, floridura i plagues. Si les plantes es reguen excessivament durant molt de temps, en les últimes etapes les fulles poden tornar-se grogues.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Com evitar-ho
 • Rega només quan sigui necessari, sense usar massa aigua.
 • Deixa que la terra s'assequi entre reg i reg. 
 • Rega amb una quantitat d'aigua adequada per a la grandària de les teves plantes. Les plantes joves, amb un sistema d'arrels petit, no beuen tant com les plantes grans.
Com solucionar-ho
 • Deixa de regar, i deixa que la terra s'assequi.
 • Canvia el teu programa de reg, per a regar amb menys freqüència.

DEFICIÈNCIES NUTRICIONALS

Les deficiències nutricionals són algunes de les causes més típiques del engrogament de les fulles, concretament la deficiència de nitrogen. Quan el substrat manca d'uns certs nutrients, la planta els extreu de les fulles, per la qual cosa es tornen grogues.

Tingues en compte que les deficiències nutricionals no signifiquen necessàriament que no estiguis donant suficient fertilitzant a les teves plantes. Sovint, aquestes deficiències es produeixen a conseqüència d'un nivell de pH incorrecte de l'aigua, o fins i tot per la sobrefertilització. El "bloqueig de nutrients" es produeix quan la planta no pot accedir als nutrients, encara que siguin presents en el substrat.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Com evitar-ho
 • Assegura't de subministrar els nivells adequats de nutrients en funció de la fase de cultiu.
 • Procura que l'aigua o la solució fertilitzant tingui un nivell de pH correcte (cultiu en terra: 6,0-7,0, hidroponia: 5,5-6,5).
Com solucionar-ho
 • Si la deficiència es deu a una falta d'abonament, aplica els nutrients necessaris.
 • Proporciona nutrients a través de la fertilització foliar, per a remeiar el problema més ràpidament.
 • Si la deficiència es deu a un pH incorrecte o a un bloqueig de nutrients per excés de fertilització, hauràs de solucionar aquests problemes primer. Per a això, fes una rentada d'arrels amb aigua de pH equilibrat, i després proporciona els nutrients adequats

PLAGUES

Les plagues comunes del cànnabis, com els àcars o les mosques de l'humus, poden fer que les fulles es tornin grogues. Però és necessari identificar la plaga en concret que està afectant les teves plantes, ja que causen diferents problemes i requereixen solucions diferents.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Com evitar-ho
 • Vigila atentament les teves plantes per a detectar qualsevol infestació a temps. Usa una lupa o microscopi per a inspeccionar les fulles.
 • Utilitza oli de neem o paranys per a llimacs per a reduir el risc d'infestacions de plagues.
 • Esterilitza la terra si no saps d'on ve.
 • Utilitza insectes beneficiosos (àcars depredadors, marietes, etc.) per a mantenir a ratlla les plagues.
Com solucionar-ho
 • Usa polvoritzacions foliars, sabó insecticida o oli de neem per a eliminar les plagues del cànnabis de manera natural.
 • Una infestació de mosques de l'humus és un senyal d'un reg excessiu i una humitat elevada. Rega menys i deixa que la terra s'assequi. Després, cobreix la terra amb sorra o perleta per a evitar que les mosques de l'humus tornin a aparèixer.

PODRIDURA DE L'ARREL

Com suggereix el seu nom, la podridura de l'arrel és un problema greu que afecta les arrels del cànnabis. La majoria de vegades, és causada per falta d'oxigen en la zona radicular a causa de l'excés d'aigua. Altres possibles causes són la humitat i les temperatures elevades en el quart de cultiu, o la contaminació de la zona de cultiu (o del dipòsit d'aigua) amb bacteris o fongs nocius.

Quan les fulles es tornen grogues per la podridura de l'arrel, el engrogament sol trigar un temps a manifestar-se completament. Poden aparèixer grans taques grogues irregulars, o pot afectar únicament les vores de les fulles. Al mateix temps, les fulles es marciran i esmicolaran.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Com evitar-ho
 • No reguis massa les teves plantes.
 • Utilitza tests amb forats de drenatge.
 • Mantingues una temperatura fresca en el quart de cultiu i controla la humitat.
 • Mantingues la zona conreo neta i esterilitzada.
Com solucionar-ho
 • Si conrees en terra, utilitza terra nova en trasplantar les plantes a tests.
 • Proporciona oxigen a les arrels. Pots usar una mescla d'aigua oxigenada (H₂O₂) i aigua.
 • Afegeix bacteris beneficiosos per a les arrels a l'aigua de reg.
 • Si conrees en hidroponia, utilitza una bomba més potent que pugui subministrar més oxigen.

FLUCTUACIONS DEL PH

Com hem esmentat, a vegades les fulles esgrogueeixen com a resultat de les fluctuacions de pH al voltant de les arrels. Les alteracions de pH estressaran a la planta, provocant l'aparició de taques. La majoria d'ocasions, la part groguenca-marró estarà en el centre de les fulles més velles situades en la part inferior de la planta.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Com evitar-ho
 • Procura que l'aigua/solució nutritiva tingui un pH correcte. A la cultivar en terra, el pH òptim és 6,0-7,0. I en hidroponia, el pH ha de rondar 5,5-6,5.
Com solucionar-ho
 • Fes una rentada d'arrels amb aigua de pH equilibrat.
 • Després de rentar les arrels, assegura't que l'aigua/solució nutritiva sempre tingui un pH adequat.

SEPTORIOSIS

La septoriosis, també coneguda com a "taca foliar groga", és una malaltia fúngica provocada per espores, especialment freqüent en condicions humides. Els seus símptomes són unes taques de color groc/marró en la cara superior i inferior de les fulles.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Com evitar-ho
 • Controla els nivells d'humitat i temperatura en el quart de cultiu.
 • Procura que hi hagi una ventilació adequada.
 • Mantingues net el quart de cultiu. Elimina les fulles mortes i les males herbes, ja que són un brou de cultiu per als fongs.
 • Poda les teves plantes per a millorar la ventilació.
 • No reutilitzis un substrat vell, ja que pot contenir fongs i altres patògens.
Com solucionar-ho
 • Elimina les fulles infectades.
 • Si és possible, separa les plantes infectades de la resta de plantes.
 • Millora la ventilació del quart de cultiu. Posa uns ventiladors perquè bufin una brisa suau sobre les teves plantes.

Fulles enrotllades

Les fulles del cànnabis poden enrotllar-se per diverses raons. Poden doblegar-se cap avall o cap amunt, poden enrotllar-se només en les vores, o poden enrotllar-se i esmicolar-se de manera irregular. Aquestes són les causes més comunes de les fulles enrotllades:

ESTRÈS PER CALOR

La calor pot assecar les fulles, provocant que s'enrotllin. A la cultivar en interior, l'estrès  per calor es deu al fet que les plantes estan massa prop de les llums.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Com evitar-ho
 • Mantingues les llums a una distància segura de les teves plantes. 
 • Allunya les plantes dels calefactors i altres aparells elèctrics a la sala de cultiu.
 • Si conrees a l'aire lliure en un lloc calorós, procura que les plantes estiguin a l'ombra.
Com solucionar-ho
 • Augmenta la distància entre les plantes i els llums.
 • Utilitza llums de cultiu de baixa temperatura, com les LED o CFL.

EXCÉS DE REG

Quan les fulles s'enrotllen a causa de l'excés d'aigua, la planta de cànnabis adquireix un aspecte “pesat”, com si una gran càrrega l'enfonsés. Les fulles es doblegaran cap avall, arquejant-se en forma d'arpa.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Com evitar-ho
 • Rega amb la quantitat justa d'aigua.
 • Deixa que la terra s'assequi entre reg i reg.
 • Aixeca el test per a comprovar el seu pes; rega-la únicament quan pesi poc.
 • Usa tests amb bon drenatge.
Com solucionar-ho
 • Redueix la quantitat d'aigua de reg.
 • Rega amb menys freqüència.

EXCÉS DE FERTILITZACIÓ

El primer signe de la sobrefertilització, o cremades de nutrients, és que la punta de les fulles es torna seca i cruixent. Si es continua fertilitzant excessivament, tota la fulla es tornarà fràgil i marró.What Cannabis Leaves Can Tell You

What Cannabis Leaves Can Tell You
Com evitar-ho
 • Fertilitza les plantes únicament amb la quantitat necessària de nutrients. 
 • No fertilitzis les plàntules i plantes joves com si fossin plantes madures.
 • En aplicar fertilitzant, usa una dosi inferior a la recomanada. A vegades, menys és millor! Comença amb la meitat o menys de la dosi suggerida pel fabricant, especialment si conrees varietats autoflorecents i altres ceps petits.
Com solucionar-ho
 • Fes una rentada d'arrels amb aigua de pH equilibrat. 
 • Després de rentar les arrels, aplica únicament la quantitat necessària de fertilitzant.

FRED

A vegades, les fulles de marihuana poden enrotllar-se a causa de les baixes temperatures.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Com evitar-ho
 • Procura mantenir una temperatura adequada en el quart de cultiu (el millor és 21 °C, aproximadament).
 • Conrea varietats de cànnabis resistents al fred.
Com solucionar-ho
 • Utilitza una llum potent per a augmentar la temperatura en la zona de cultiu.
 • Si és possible, mou les plantes a un lloc on estiguin més protegides del vent i la intempèrie.
 • Instal·la un sistema de calefacció en el quart de cultiu.

Fulles seques i fràgils

En alguns casos, si no s'aplica remei quan les fulles s'enrotllen, podrien començar a assecar-se i tornar-se cruixents. Això indica que la planta necessita un tractament immediat.

ESTRÈS PER CALOR

Com hem comentat, l'estrès per calor sol produir-se quan les plantes estan massa prop de les llums. Però aquest tipus d'estrès també pot ocórrer si conrees en exterior o hivernacle, amb temperatures elevades. Com aviat veurem, les fulles poden assecar-se i tornar-se cruixents en les últimes etapes de l'estrès per calor.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Com evitar-ho
 • Usa llueixes LED o CFL en lloc de llums HID.
 • Si conrees en exterior, posa les teves plantes a l'ombra o protegeix-les amb malla d'ombreig.
 • Assegura una bona ventilació. Si conrees en interior, posa ventiladors.
Com solucionar-ho
 • Allunya les teves plantes de les llums.
 • Redueix la temperatura en la zona de cultiu. 
 • Si és necessari, instal·la aire condicionat en el quart de cultiu.

CREMADES PER LLUM

Sovint, les cremades de llum van precedides per l'emblanquiment de les fulles. Però, a vegades, aquestes cremades es produeixen abans de l'emblanquiment. Si no se solucionen els problemes de llum i calor, les fulles es tornaran cruixents i moriran. Aquest problema és bastant fàcil de detectar, ja que les cremades de llum solen aparèixer en les fulles més pròximes al llum.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Com evitar-ho
 • Mantingues les plantes a una distància segura dels llums. 
 • Consulta les recomanacions del fabricant per a saber a quina distància col·locar les llums.
Com solucionar-ho
 • Redueix la intensitat de la llum (regulador d'intensitat).
 • Augmenta la distància entre els llums i plantes

EXCÉS DE FERTILITZACIÓ

Quan les plantes sofreixen cremades de nutrients durant un període prolongat, al principi només s'assecaran les puntes de les fulles, però a la llarga s'assecarà tota la fulla i es tornarà cruixent. Aquesta és la fase final de la sobrefertilització. Les fulles, i per tant la teva planta de marihuana, s'estan morint. Però això no significa que no puguis salvar-les.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Com evitar-ho
 • Aplica menys fertilitzant, especialment si conrees autoflorecents. Usi la ½ o ¼ de la dosi recomanada.
 • No fertilitzis les plàntules. Comença a donar-los abonament quan hagin desenvolupat 4-5 fulles veritables, o quan tinguin una altura de 15-20cm.
 • Si uses una mescla de terra prefertilitzada, no afegeixis abonament durant les primeres 3-4 setmanes. Passat aquest temps, comença a usar una dosi baixa de fertilitzant.
Com solucionar-ho
 • Fes una rentada d'arrels amb aigua de pH equilibrat.
 • Usa un fertilitzant amb nivells adequats de nutrients en funció de la grandària i l'edat de la teva planta. Continua aplicant una dosi petita, i augmenta-la només si és necessari.

Fulles marcides

Les fulles marcides, així com les fulles descolorides i tacades, poden tenir diverses causes. Aquests són els problemes més habituals que has de tenir en compte:

FALTA DE REG

El principal símptoma de la falta de reg és una planta amb les fulles i branques marcides. Si la planta marcida no es rega, les fulles començaran a assecar-se.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Com evitar-ho
 • Procura que les teves plantes rebin la quantitat d'aigua adequada.
 • Rega les plantes quan vegis que estan marcides.
Com solucionar-ho
 • Dona'ls suficient aigua a les teves plantes, de manera que tot el substrat quedi saturat. L'ideal és regar fins que hi hagi un 20-25% d'escorrentia.

CREMADES PER VENT

Aquest problema afecta més als cultius d'exterior, quan les plantes estan exposades als elements. Però també pot ocórrer en interior, quan les plantes estan massa prop d'un ventilador potent.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Cómo evitarlo
 • Coloca los ventiladores a una distancia adecuada de tus plantas.
 • No enciendas los ventiladores a toda potencia. Lo ideal es una brisa suave.
 • Si cultivas en exterior, escoge un lugar protegido de los elementos para tus plantas. 
 • Rodea tus plantas de cannabis con cultivos asociados, de mayor tamaño, para protegerlas de forma natural.
Cómo solucionarlo
 • Reduce la velocidad del ventilador o aleja los ventiladores de tus plantas. 
 • En exterior, coloca un paraviento alrededor de tus plantas.

VERTICILOSIS

La verticilosis es una enfermedad grave causada por un hongo que puede habitar en el suelo. Este hongo ataca las raíces del cannabis, dejándolas al borde de la muerte sin ninguna cura posible. Los síntomas empiezan con el amarillamiento y marchitamiento de las hojas inferiores, y después partes de la planta se van marchitando repentinamente. Lo mejor que puedes hacer es aplicar medidas preventivas, para que el hongo no pueda devastar tu cosecha. 

What Cannabis Leaves Can Tell You
Com evitar-ho
 • Utilitza únicament terra nova o esterilitzada.
 • Evita les condicions càlides i humides, ja que afavoreixen el desenvolupament dels fongs.
 • Si conrees en terra, procura que hi hagi un bon drenatge.
 • Considera l'opció de conrear sense terra (en fibra de coco, hidroponia...)
Com solucionar-ho
 • Elimina les plantes i la terra infectades.
 • Separa les plantes sanes, amb l'esperança que el fong no s'hagi estès.

Fulles acolorides

Les fulles de marihuana solen tenir diversos tons de verd, des del verda llima clar fins a tons més foscos. Però, a vegades, poden canviar de color, depenent del cep i d'alguns factors ambientals. En la majoria de casos, no hi ha per què preocupar-se. Aquests colors donen lloc a uns cabdells preciosos i són molt benvolguts pels amants del cànnabis.

No obstant això, en alguns casos, el canvi de color de les fulles pot indicar un problema greu.

TOXICITAT DE NITROGEN

L'excés de fertilització pot provocar diversos canvis en les fulles; però, concretament, la toxicitat del nitrogen farà que les fulles adquireixin un color verd molt fosc. Això podria succeir si uses un fertilitzant ric en nitrogen per a la fase vegetativa i t'oblides de canviar-ho durant la floració.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Com evitar-ho
 • No fertilitzis excessivament les teves plantes. Tingues especial compte amb els nivells de nitrogen.
 • Usa un abonament amb els nivells de nutrients adequats per a la fase de cultiu de les teves plantes (vegetativa o floració).
Com solucionar-ho
 • Redueix la quantitat de fertilitzant.
 • Usa un abonament per a cànnabis amb menys nitrogen.

LES FULLES PORPRES NO SÓN UN PROBLEMA

Les fulles vermelloses i porpres no solen ser motiu de preocupació. De fet, algunes varietats s'han desenvolupat per a tenir fulles i cabdells de color morat. Al principi del cultiu, alguns ceps poden tenir els típics colors verds, però poden tornar-se vermelles o porpres amb les temperatures nocturnes més fredes.

What Cannabis Leaves Can Tell You

FULLES BLANQUES

Les fulles d'alguns ceps de marihuana tenen un aspecte blanc brillant, atès que estan cobertes per capes de tricomes de color blanc lletós. En aquest cas, és un senyal d'un cabdell de gran qualitat. Però, en uns certs casos, les fulles blanques són causades per algun problema greu.

What Cannabis Leaves Can Tell You

MÍLDIU POLVOROSO

El míldiu polvoroso és una capa de floridura blanca, amb aspecte de pols, en les fulles de cànnabis. Pot aparèixer com a taques blanques o protuberàncies, com si les fulles estiguessin tacades amb farina. Si no rep tractament, el míldiu polvoroso pot danyar greument les teves plantes.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Com evitar-ho
 • Mantingues una temperatura fresca en el quart de cultiu.
 • Garanteix que hi hagi una bona ventilació.
 • Controla els nivells d'humitat per a evitar condicions humides.
 • Mantingues neta la zona de cultiu.
Com solucionar-ho
 • Retira les plantes i el substrat infectats.
 • Fes una polvorització foliar, barrejant dues cullaradetes de vinagre de poma en un litre d'aigua. Una altra opció és ruixar les plantes amb una mescla de 60% de llet i un 40% d'aigua. Com a últim recurs, utilitza un fungicida comercial.

Forats i descoloració

Si detectes forats en les fulles, o taques irregulars i descoloració, podries tenir un problema de plagues. Inspeccionar de prop les plantes, amb l'ajuda d'una lupa, t'ajudarà a detectar les plagues abans que causin més danys.

LARVES DE MINADORS DE FULLES

Les larves dels minadors de fulles fan "túnels" en les fulles, deixant unes marques groguenques o blanques que recorden a la forma d'un cuc.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Com evitar-ho
 • Cobreix les teves plantes amb una coberta en filera per a evitar que els minadors de fulles adults arribin a les teves plantes.
 • Col·loca paranys adhesius per a atrapar-los.
Com solucionar-ho
 • Aplica una polvorització foliar amb oli de neem i/o sabó insecticida en les zones afectades.

ERUGUES

Les erugues es menjaran part de les fulles i cabdells, deixant grans forats. 

What Cannabis Leaves Can Tell You
Com evitar-ho
 • Ruixa les plantes amb oli de neem.
 • Usa vespes parasitàries o pregadeus per a mantenir les erugues a ratlla.
Com solucionar-ho
 • Quitació les erugues a mà.
 • Usar Bacillus thuringiensis per a eliminar les erugues de manera natural.

THRIPS

Els trips són uns petits insectes de color fosc o groguenc. Les larves, o nimfes, poden semblar cucs petits. S'alimenten de clorofil·la i provoquen unes taques irregulars de color groc/blanc en les fulles de cànnabis.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Com evitar-ho
 • Fes una polvorització foliar amb oli de neem.
Com solucionar-ho
 • Ruixa les plantes amb sabó insecticida.

PUGONS

Els pugons, juntament amb els trips, són la plaga més comuna del cànnabis. Aquests petits insectes, que poden ser de diversos colors, xuclen la saba de les plantes i són un de les bestioles més destructives per a la marihuana. Potser necessites una lupa per a poder veure'ls bé. Els senyals d'una infestació inclouen fulles groguenques, amb taques i brins.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Com evitar-ho
 • Fes polvoritzacions foliars amb oli de neem.
 • Introdueix marietes en el teu cultiu, ja que devoren als pugons.
Com solucionar-ho
 • Ruixa les fulles amb sabó insecticida. Repeteix cada 2-3 dies fins que la infestació estigui baix control.

REVEGETACIÓ

En les varietats de cànnabis fotoperiódiques, si s'interromp o deté la fase de floració (normalment per problemes amb les llums), les plantes tornen a la fase vegetativa. Aquesta "revegetació" provoca molt estrès a les plantes, causant patrons de creixement estranys i formes inusuals en les fulles.

La revegetació pot ocórrer accidentalment, però també pot ser intencionada. Per exemple, hi ha una tècnica anomenada "monster cropping" que implica revertir les plantes a la fase vegetativa per a aconseguir una segona collita.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Com evitar-ho
 • Durant la floració, assegura't que les plantes tinguin un període de foscor ininterromput de 12 hores. Procura evitar les fugides de llum, la llum dels fanals del carrer, etc.
Com solucionar-ho
 • Corregeix el cicle de llum/foscor de les teves plantes en floració.
 • També pots deixar que la planta torni a vegetar, per a florir de nou més endavant com faria normalment.

Taques rares

Les fulles de cànnabis poden mostrar taques inusuals, en lloc del color verd uniforme, per diverses raons.

VIRUS DEL MOSAIC DEL TABAC

Segons alguns conreadors, la principal raó de les taques inusuals és el virus del mosaic del tabac. Aquesta malaltia pot afectar les tomaqueres i altres hortalisses, i existeixen opinions diverses quant a si pot afectar el cànnabis.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Com evitar-ho
 • Mantingues la zona de cultiu neta.
 • Si fumes tabac d'embolicar, renta't bé les mans abans d'entrar en el quart de cultiu. I, preferiblement, canvia't la roba i les sabates.
Com solucionar-ho
 • Desfés-te de les plantes i llavors infectades.
 • Desinfecta tota la zona de cultiu i tot el material (incloent els tests).
 • Comença un nou cultiu en una zona neta i desinfectada.

MUTACIONS

Així com altres plantes, la marihuana pot tenir mutacions en les fulles. A vegades, algunes d'aquestes mutacions són causades pels propis conreadors per a camuflar millor les plantes o fer-les menys recognoscibles; però, en altres ocasions, les mutacions són un petit defecte inherent a alguns ceps. 

Més enllà dels típics grups de fulles amb aspecte rugós que poden aparèixer en plantes joves, les mutacions de les fulles - com a fulles amb deformitats o amb un nombre parell de folíols - són molt inusuals. Les grans mutacions indiquen una genètica de baixa qualitat o males pràctiques de cria.

What Cannabis Leaves Can Tell You

ALBINISME

L'albinisme és una mutació extremadament rara en la marihuana. Les plantes amb fulles i cabdells blancs són bàsicament una novetat curiosa. Però els conreadors no es preocupen tant per l'aspecte de les plantes, sinó més aviat per la qualitat, el sabor i la potència dels cabdells.

What Cannabis Leaves Can Tell You

CABDELLS DE FULLES

Aquesta és una mutació rara en la qual els cabdells no brollen dels nusos on s'originen les tiges, sinó que creixen directament en el centre de les fulles. Però aquests "cabdells de fulles" són diminuts, per la qual cosa la majoria de conreadors els eliminen abans que consumeixin massa nutrients.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Com evitar-ho
 • Evita la genètica de baixa qualitat. Aconsegueix les teves llavors de cànnabis d'una font fiable.
 • Evita estressar a les plantes (excés de calor i llum, revegetació, plagues, condicions dures).
 • Conrea en un ambient controlat per a limitar l'estrès de les plantes.

Polvoritzacions foliars

Com hem esmentat, alguns problemes de les plantes de marihuana poden remeiar-se amb polvoritzacions foliars. La polvorització s'aplica directament sobre les fulles, sent la forma més ràpida de proporcionar nutrients o insecticides naturals a les plantes de cànnabis. En usar aquestes polvoritzacions, evita ruixar els cabdells.

Què pots fer amb les fulles de ventall i les fulles de sucre?

I quines altres utilitats tenen les fulles, més enllà d'indicar problemes o malalties?

Encara que les fulles de ventall només contenen traces de THC o CBD, pots usar-les de diverses maneres. Per a començar, pots fer un suc amb aquestes fulles i altres ingredients saludables, per a aprofitar la seva gran quantitat de nutrients i àcids cannabinoides. Les fulles de ventall no et provocaran un colocón, però contribueixen a una dieta sana. Una altra opció és fer un te amb aquestes fulles, per a gaudir d'una pujada súper lleugera. Afegeix una mica d'oli de coco perquè els cannabinoides s'uneixin al greix, i tindràs una beguda relaxant i agradable.

Les fulles de ventall també són ideals per a fer pomades i ungüents de marihuana. Si tens suficients fulles, pots extreure els cannabinoides i filtrar l'excés de matèria vegetal, creant els teus propis productes casolans per a la cura de la pell. Finalment, pots afegir aquestes fulles a la compostadora, per a crear adob per al teu pròxim cultiu. Al cap i a la fi, què millor que conrear marihuana amb compost que contingui fulles de cànnabis?

I no oblidis que també pots aprofitar les fulles de sucre. Normalment, aquestes fulles no es fumen perquè produeixen un fum aspre, però són perfectes per a fer haixix o mantega de marihuana gràcies a la seva gruixuda capa de tricomes. A diferència de les fulles de ventall, les fulles de sucre contenen més cannabinoides; així que, si tens una quantitat suficient, pots fer un haixix de fulles de sucre per a aconseguir una pujada bastant interessant.

Bàsicament, pots aprofitar totes les parts de la planta de cànnabis. No hi ha per què malgastar res!

Què pot dir-te el color de les fulles sobre els nivells de THC i CBD?

Sabem que el color i la forma de les fulles poden dir-nos moltes coses. Ens informen sobre la genètica d'una planta, els nivells de sucre, la hidratació, l'estat nutricional i fins i tot quin tipus de plagues han estat rosegant les fulles.

Curiosament, el color i la forma de les fulles de marihuana també podria revelar-nos el tipus de cannabinoides produïts per la planta. Existeix la teoria que els tons verds més clars i els folíols més fins indiquen majors nivells de CBD, mentre que els folíols més gruixuts i els tons verds més foscos indiquen majors nivells de THC.

 • Les recerques mostren que les fulles poden informar-nos sobre els compostos químics del cànnabis

Aquestes conclusions procedeixen d'un article científic[1] publicat en la revista HortScience. Els autors d'aquest article comencen qüestionant la idea de la classificació "índica" i "sativa". Encara que aquestes categories no tenen cap base científica, resulta que podria ser possible determinar la composició química d'una planta de marihuana segons la seva forma.

Els investigadors van examinar les variacions visuals entre 21 ceps de cànnabis diferents. En total, van identificar i van analitzar trenta variacions durant la fase vegetativa i la floració, i durant la collita.

Després de classificar les plantes en funció de la seva forma, van realitzar una anàlisi química per a esbrinar quins cannabinoides produïa cada planta. Curiosament, van descobrir una correlació consistent entre l'aspecte de cada planta i els seus nivells de THC i CBD (si era rica en THC o en CBD, o si contenia nivells moderats de tots dos cannabinoides).

 • Plantes riques en CBD

Les plantes amb alts nivells de CBD mostraven un color verd clar, i les seves fulles tenien els folíols (els "dits" de les fulles de marihuana) més fins i un major nombre de dents primàries i secundàries (les formes semblants a les dents d'una serra en la vora dels folíols). Aquestes plantes també tenien tricomes més densos i resinosos, i una major resistència a la "Botrytis cinerea", un fong patogen de les plantes.

Las investigaciones muestran que las hojas pueden informarnos sobre los compuestos químicos del cannabis
Source: HortScience
 • Plantes amb nivells moderats de CBD i THC

Les plantes amb un contingut moderat tant de THC com de CBD també van mostrar colors i formes úniques. Aquestes plantes tenien tons verds intensos i folíols d'amplària mitjana. Presentaven més dents primàries i secundaris, tricomes menys densos i resinosos, i menys resistència a la Botrytis.

Las investigaciones muestran que las hojas pueden informarnos sobre los compuestos químicos del cannabis
Source: HortScience
 • Plantes riques en THC

Finalment, les plantes amb alt contingut de THC tenien fulles de color verd fosc, folíols amples, tricomas densos i resinosos, i eren susceptibles a la Botrytis.

Basant-se en aquestes troballes, els autors de l'estudi van concloure que aquests marcadors visuals poden servir com a mètode preliminar per a determinar la diferència entre els quimiovares (varietats químiques) abans de realitzar una anàlisi química.

Las investigaciones muestran que las hojas pueden informarnos sobre los compuestos químicos del cannabis
Source: HortScience
External Resources:
 1. Identification of Phenotypic Characteristics in Three Chemotype Categories in the Genus Cannabis in: HortScience Volume 56 Issue 4 (2021) https://journals.ashs.org
Avís d'exempció de responsabilitat:
Aquest contingut està destinat únicament a finalitats educatives. La informació oferta procedeix de recerques recopilades per fonts externes.

Tens 18 anys o més?

El contingut de RoyalQueenSeeds.cat és únicament apte per a adults i està reservat per a majors d'edat.

Assegura't de conèixer les lleis del teu país.

En clickar a ENTRAR, confirmes
que tens
18 anys o més.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 sobre 5
basat 37825 valoracions