Guia de cultiu de marihuana de Royal Queen Seeds


By Steven Voser Reviewed by: Gloria Payá

Encara que pot ser un tema difícil, entendre el pH del sòl és fonamental per a conrear plantes de marihuana sanes. En aquest article expliquem tot el que has de saber sobre el pH del substrat i com aconseguir l'adequat a l'hora de conrear herba.


Què és el pH del sòl?

El pH és una mesura de l'acidesa o alcalinitat d'alguna cosa. L'escala del pH oscil·la entre 1 i 14, sent el 7 un pH neutre (el pH de l'aigua pura). Si el pH és inferior a 7, la substància es considera àcida (com el vinagre o el suc de llimona). Si el pH és superior a 7, la substància és alcalina, com ocorre amb els sabons, el lleixiu o l'amoníac.

En termes més científics, el nivell de pH té a veure amb la concentració d'ions d'hidrogen que hi ha, per exemple, en l'aigua amb la qual regues les teves plantes. L'escala del pH és logarítmica de base 10, cosa que significa que l'aigua amb un pH de 6, és 10 vegades més àcida que l'aigua amb un pH de 7.

A continuació, et mostremun gràfic amb els diferents nivells de pH d'alguns elements habituals:

1.0 - Àcid de bateria
2.0 - Suc de llimona i vinagre
3.0 - Suc de taronja i gasosa
4.0 - Suc de tomàquet
5.0 - Cafè sol i plàtans
6.0 - Orina i llet
7.0 - Aigua pura, no de l'aixeta ni embotellada
(el pH d'aquestes dues pot variar considerablement)
8.0 - Aigua de mar i ous 
9.0 - Bicarbonat de sodi
10.0 - Llet de magnèsia i l'aigua del Gran Llac Salat d'Utah

Per què és important el pH per al cultiu de marihuana?

Bé, ja hem recordat què és el pH, però, com afecta exactament el pH del substrat al creixement i la salut de les plantes?

Com ja saps, totes les plantes necessiten fertilitzants per a créixer sanes. Necessiten els macronutrients nitrogen, fòsfor i potassi, i micronutrients i minerals com a calci, magnesi, ferro, coure, i molts més. Si les plantes no tenen accés a aquests nutrients, sofriran deficiències i altres trastorns de salut greus.

El problema de les plantes de marihuana és que només poden absorbir nutrients dins d'un petit interval de pH, que oscil·la entre 6 i 7 quan es conreen en terra.

Quan el pH és més baix o més alt, les plantes no poden absorbeixen nutrients, encara que siguin presents, la qual cosa provoca deficiències a conseqüència d'un "bloqueig de nutrients".

En llocs on la marihuana es desenvolupa de manera natural, el sòl sol ser lleugerament àcid; per tant, les plantes que es conreïn a casa també preferiran un entorn lleugerament àcid. Però la manera de conrear cànnabis també influeix en el nivell òptim de pH per a les plantes. La marihuana conreada en hidroponia o sense substrat, necessita un pH encara més baix que el del sòl.

Vídeo id: 484379208

Avantatges de mantenir un pH perfecte

Els avantatges de vigilar i mantenir el pH adequat són bastant clares: unes plantes més saludables amb un creixement més vigorós i, com a resultat, millors collites. A més, també s'amortitza el temps i diners invertits a fertilitzar les plantes.

Si comproves de manera periòdica el pH del substrat, podràs assegurar-te que les teves plantes siguin capaces d'absorbir tots els nutrients que els proporcionis. També podràs detectar abans qualsevol desequilibri de pH, minimitzant el risc que es produeixin deficiències de nutrients més endavant (més sobre això a continuació).

El problema del desequilibri del pH

El desequilibri del pH és una de les causes més habituals de les deficiències de nutrients en les plantes de marihuana. Com ja hem esmentat, aquestes plantes només poden absorbir uns certs nutrients dins d'un interval de pH petit. Si el pH del teu substrat és major o menor d'aquest interval ideal, les teves plantes no podran absorbir els nutrients dels fertilitzants, i començaran a mostrar símptomes de deficiències de nutrients.

Fonaments i prevenció del bloqueig de nutrients

El bloqueig de nutrients es dona quan les plantes de marihuana no poden absorbir els nutrients del sòl o dels fertilitzants que utilitzes per a alimentar-les. Una de les principals causes del bloqueig de nutrients és un desequilibri en el pH, però també pot ser provocat per l'acumulació de sals en la zona de l'arrel com a resultat d'una alimentació amb fertilitzants minerals (que solen tenir un alt contingut de sal).

El millor pH per a conrear marihuana

Ja hem dit que el millor pH per a conrear cànnabis es troba en un interval petit, però, existeix una xifra òptima que has d'aconseguir dins d'aquest interval? I, pot canviar depenent de com decideixis conrear? Ho veurem en més detall.

 • Rang del pH en terra: 6,0-7,0

Si conrees en terra, el nivell òptim de pH per a la zona de les arrels és de 6,0-7,0. No obstant això, no hi ha una xifra dins d'aquesta franja que sigui "la millor". Per la qual cosa és bo permetre una certa fluctuació natural dins d'aquest interval, per a afavorir una absorció de nutrients òptima.

Així que, a l'hora de corregir-ho, prova amb un valor lleugerament diferent cada vegada. Per exemple, pots procurar un pH de 6,2 per a un reg, i de 6,6 per al següent. Mentre romangui dins del rang de 6,0-7,0, no tindràs cap problema. El sòl també és més permissiu pel que fa a desequilibris de pH, però fins a un cert punt.

Si conrees de forma completament ecològica, sense nutrients minerals, el pH no et donarà tants problemes. Si utilitzes una mescla de terra millorada o compostada amb material orgànic, els microorganismes que conté faran que els nutrients estiguin més disponibles per a les arrels. No obstant això, la majoria dels conreadors que usen mescles de terra estàndard i nutrients minerals, hauran de tenir en compte el pH.

Gràfic del pH del sòl: 6,0-7,0
 • Passa't al cultiu ecològic i oblida't de mesurar el pH

En RQS apostem pel cultiu ecològic de marihuana; no sols perquè proporciona un producte molt millor, sinó també perquè elimina algunes dificultats, especialment quant al pH.

Encara que l'ús de nutrients químics pot semblar senzill, la veritat és que trobar-li la manera a una fertilització adequada amb fertilitzants líquids, requereix de temps i pràctica. Els fertilitzants orgànics, d'altra banda, afavoreixen la salut de les teves planes de manera natural, estimulant el desenvolupament d'una vida microbiana saludable dins del substrat.

L'ús de fertilitzants naturals com l'abonament, l'humus de cuc o la farina d'ossos, proporciona un ambient ideal per als bacteris i els fongs que mantenen unes condicions òptimes del sòl, per la qual cosa, en general, no hi ha necessitat de controlar el pH del substrat tan de prop.

 • Rang de pH en hidropònic i sense terra: 5,5-6,5

Els cultius hidropònics i sense terra són un tema diferent pel que fa al pH. Si conrees sense terra, com per exemple en coco, el pH òptim de la zona de l'arrel haurà d'estar una mica per sota del pH del sòl, és a dir, 5,5-6,5. I el mateix ocorre amb tots els tipus d'hidroponia.

Amb aquests mètodes, és igual d'important que permetis que el pH fluctuï dins del rang acceptable, amb la finalitat d'afavorir l'absorció de nutrients. En hidro, per exemple, el calci i el magnesi s'absorbeixen principalment amb un nivell de pH superior a 6, mentre que altres nutrients, com el manganès, prefereixen un pH lleugerament inferior.

Encara que, una vegada més, això no hauria de ser un problema, ja que, en un cultiu hidropònic, els nivells de pH fluctuen lleugerament de manera natural amb cada reg. Només hauràs de corregir-los si se surten de l'interval òptim de 5,5-6,5.

Si conrees en coco, perlita o de manera hidropònica, hauràs d'administrar els fertilitzants directament a la zona de les arrels per mitjà del reg, cosa que significa que hi ha un major risc que es produeixin grans fluctuacions de pHo. Els substrats inerts que s'utilitzen en la hidroponia i en els cultius sense terra, simplement retenen l'aigua i proporcionen suport a les arrels. Així que, quan administris els fertilitzants, ves amb compte de no sobrealimentar a les teves plantes.

Gráfico del pH hidropónico y sin tierra: 5,5-6,5

Com mesurar el pH del sòl

El control del nivell de pH consisteix a analitzar l'aigua o solució de nutrients, i ajustar-los en conseqüència. Pot ser que soni complicat, però no ho és.

Per a mesurar el pH, es pot utilitzar un mesurador de pH digital o un kit de mesurament de pH per gotes. En aquest aspecte, hi ha diferents opinions sobre quin mètode és "el millor". Algunes persones prefereixen els mesuradors digitals perquè són precisos i fàcils de llegir, mentre que unes altres opten per les gotes, ja que és un sistema molt fàcil que no necessita calibratge. Prova els dos i decideix quin prefereixes.

pH de la marihuana: preguntes freqüents

Vegem algunes de les preguntes més habituals relacionades amb el pH del cànnabis. No dubtis a consultar-les si tens qualsevol problema de pH durant el teu cultiu.

Preguntes i Respostes: pH

? Cal mesurar el pH de l'aigua abans o després d'afegir els fertilitzants?
Mesura sempre el pH després d'afegir qualsevol nutrient o mejorador, ja que modificaran el valor del pH de l'aigua. Després de barrejar la solució nutritiva, utilitza un mesurador de pH o per gotes per a comprovar el nou nivell de pH.

Si tens un cultiu hidropònic, analitza una mostra del dipòsit d'aigua uns minuts després d'afegir els fertilitzants.
? Haig de mesurar el pH de l'aigua drenada després de regar les plantes?
Sí. Recorda't sempre de mesurar el pH de l'aigua d'escolament, ja que et donarà una idea del pH del substrat.
? Com d'exactes han de ser els nivells de pH en un cultiu de marihuana?
No et preocupis si els nutrients estan una mica per sota o per sobre de les condicions òptimes que hem esmentat abans. Reacciona solament als canvis grans de pH que puguin afectar la capacitat de les teves plantes per a absorbir nutrients.

Com es mesura el pH amb gotes?

Els kits de mesurament de pH solen contenir un tub d'assaig, un pot amb la solució reactiva, i una taula de pH codificat per colors. Mesurar el pH del sòl amb aquests kits és molt senzill:

1. Prepara el fertilitzant com de costum, i regira una mica. Ves amb compte de no oxigenar el fertilitzant en excés, ja que això podria alterar la lectura del pH.

2. Omple la meitat del tub d'assaig amb el fertilitzant i afegeix 3 gotes de la solució reactiva.

Fonaments del pH i com afecta a les plantes de marihuana

3. Agita amb cura el tub per a barrejar la solució amb el fertilitzant.

4. Usa la taula de colors per a conèixer el pH del fertilitzant i, si és necessari, utilitza els productes "pH up/pH down per a corregir-ho.

5. Repeteix el procés amb la mescla fertilitzant drenada. Si el pH de l'escolament està molt per sota o per sobre del pH del fertilitzant i en la zona de perill (per sota de 5 o per sobre de 7), és possible que hagis d'ajustar el pH del sòl.

Fonaments del pH i com afecta a les plantes de marihuana

Com es mesura el pH amb un mesurador digital?

Mesurar el pH amb un mesurador de pH digital (com el nostre mesurador de pH) no podria ser més fàcil. Després de calibrar el dispositiu, només has d'introduir-lo en el fertilitzant, aigua d'escolament i terra, per a obtenir una lectura exacta del pH de la teva plantació.

Com ajustar el pH

Si el pH del teu fertilitzant, substrat o aigua està fora de l'interval òptim, hauràs de corregir-lo ràpidament. Això es pot fer amb els productes "pH up" i "pH down", que es poden comprar en qualsevol grow shop. Si el pH és massa alt, hauràs d'afegir una mica de "pH down", i viceversa.

 • Com s'utilitza el pH down?

Donada l'alcalinitat de la major part de l'aigua de l'aixeta, en general hauràs de reduir el pH en comptes d'augmentar-lo. Per a això, afegeix quantitats petites d'una solució "pH down" (hi ha moltes marques diferents) a l'aigua o a la solució fertilitzant, regira, i torna a mesurar el pH. Repeteix el procés fins que el nivell de pH sigui l'adequat.

 • Com s'utilitza el pH up?

El procés per a augmentar el pH de l'aigua o solució de nutrients és el mateix que per a reduir-lo. Simplement afegeix quantitats petites de corrector "pH up" al fertilitzant o aigua, fins que la lectura del pH sigui la indicada.

 • Altres maneres de reduir o augmentar el pH

A més dels reguladors del pH, també es pot baixar i pujar el pH del substrat amb diversos productes naturals. El fem, els abonaments, l'humus de cuc, el te de compost, les agulles de pi i els encenalls de fusta, ajuden a reduir el pH del sòl de manera delicada amb el pas del temps.

I, encara que aquests trucs solen trigar més temps a fer efecte, també ajuden a afavorir una vida microbiana saludable al voltant de les arrels de les plantes, la qual cosa promou un creixement sa i protegeix les plantes de patògens i plagues.

El suc de llimona i el vinagre també són molt eficaços a l'hora de reduir el pH. Però recorda't de diluir-los en aigua per a evitar baixar el pH de manera dràstica i/o danyar les arrels de les teves plantes.

El producte més habitual per a pujar el pH del sòl és la calç o la pedra calcària, que pot venir en forma de pols, grànuls o hidratada. Com a alternativa, recomanem usar cendra de fusta, que ajuda a augmentar el pH de forma més gradual, i també subministra potassi, calci i altres micronutrients al sòl.

Otras formas de reducir o aumentar el pH

Com corregir el pH del cànnabis (en substrat i hidroponia)

  1. Comprova sempre el pH del teu substrat o dipòsit abans de dur a terme qualsevol ajust.
  2. Si el pH és massa alt (massa alcalí), et recomanem afegir quantitats petites de suc de llimona o vinagre a l'aigua a l'hora de regar les teves plantes (si conrees en substrat). Per a obtenir els millors resultats, dilueix el suc o el vinagre en almenys 5-10 parts d'aigua, aplica'l gradualment, i continua mesurant el pH fins que tingui un nivell adequat. Si estàs utilitzant un sistema hidropònic, et recomanem afegir petites quantitats de "pH down" (1-2 ml) al dipòsit cada vegada, fins que aconsegueixis la lectura correcta.
  3. Si el pH és massa baix (massa àcid), et recomanem usar un producte líquid de calcària dolomia per a augmentar el pH del sòl. Si necessites una solució ràpida, també pots provar de pujar el pH afegint bicarbonat de soda a l'aigua, encara que la majoria dels conreadors sostenen que els resultats no duren molt, i acaben recorrent a la calcària dolomia com a opció més estable. En hidroponia, recomanem usar una solució de “pH up” natural per a regular els nivells de pH.
Fonaments del pH i com afecta a les plantes de marihuana

Marihuana i pH: conclusió

El mesurament i regulació del pH d'un substrat o dipòsit és una de les claus per a conrear plantes de marihuana sanes i produir grans collites. Si tens les teves pròpies estratègies per a ajustar el pH de la teva plantació, no dubtis a compartir-les en els comentaris de baix.

Tens 18 anys o més?

El contingut de RoyalQueenSeeds.cat és únicament apte per a adults i està reservat per a majors d'edat.

Assegura't de conèixer les lleis del teu país.

En clickar a ENTRAR, confirmes
que tens
18 anys o més.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 sobre 5
basat 37832 valoracions