Cannabis Grow guide by Royal Queen Seeds

By Max Sargent


Predir la collita d'un cultiu de marihuana abans de tenir-la no és una tasca fàcil. De fet, és impossible calcular-la de manera precisa. El que sí que podem fer és tenir en compte el mètode de cultiu, la genètica de la planta, la quantitat de llum i fertilitzants que li proporcionem, i l'espai màxim del qual disposem; i a partir d'aquests factors intentar endevinar quanta herba aconseguirem.

Hi ha molts factors que influeixen en la quantitat d'herba per planta que pots aconseguir, i la seva regulació et permet calcular i augmentar la grandària de la teva collita.

On estan els punts de floració d'una planta de marihuana?

Les plantes de marihuana tenen dos tipus de punts de floració. El primer és la cua principal, que es forma en la part superior de la planta (on posaries un àngel o una estrella si fos un arbre de Nadal). Quan s'usen tècniques de cultiu senzilles, aquesta cua pot convertir-se en el ram de cabdells més gran de tota la planta.

A part d'aquesta cua, els cabdells també es desenvolupen en les branques laterals, apuntant primer en els punts en els quals les branques s'uneixen a la tija principal. Quan comenci la floració, veuràs uns petits pistils blancs brollant d'aquests punts. Amb el temps, els cabdells es desenvoluparan i ompliran les branques.

La grandària dels cabdells es pot augmentar de manera considerable amb l'ajuda d'unes certes tècniques d'entrenament, com per exemple, el topping i el ScrOG, que fan que els punts de floració siguin més semblants a la cua principal. Però això ho veurem amb més detall en breu.

Què és la producció d'una planta de marihuana?

La producció d'una planta de marihuana és la quantitat final de cabdells que es recullen en la collita. En el sector del cànnabis, se sol expressar en grams.

El fet de conrear en interior o a l'aire lliure determinarà la millor manera de calcular o predir les teves collites. En exterior, la producció sol mesurar-se en grams per planta. Per això, els conreadors diuen que els seus ceps produeixen, per exemple, fins a 300g per planta. En interior, no obstant això, la producció se sol expressar en grams per metre quadrat (g/m²). La majoria de les plantes produeixen entre 400 i 500g/m².

Aquesta última quantitat es basa en els metres quadrats del dosser que queden exposats a la llum; i se suposa que s'ha utilitzat una tècnica com el SoG o el ScrOG, que proporcionen als punts de floració una exposició a la llum màxima. Si no s'usen aquestes tècniques, la producció serà bastant més baixa que la xifra superior proporcionada pel banc de llavors.

¿Qué es la producción de una planta de marihuana?
¿Qué es la producción de una planta de marihuana?

Producció en verd vs en sec

Abans d'emocionar-te massa amb una collita enorme, és important que distingeixis entre producció en verd i en sec.

Uns cabdells recentment collits estaran plens d'aigua, que representa un 75-80% del pes total. Per tant, si aconsegueixes 100 grams de cabdells, el més probable és que només et quedin uns 20-25 grams després del curat.

Una operació molt senzilla per a calcular la producció en sec (si ja coneixes la producció en verd) és multiplicar el pes de la teva collita per 0,25. Això et donarà la quantitat corresponent al 25% del seu pes actual.

Com calcular la producció de les teves plantes d'interior

Però, quanta herba produeix una planta? O, en el cas d'un cultiu interior, quant produeix un metre quadrat de dosser? Calcular aquesta quantitat no és fàcil, i sempre serà una xifra aproximada. Dit això, si s'analitzen els principals factors que influeixen en la producció, és possible fer-se una idea aproximada de la quantitat d'herba que generarà un cultiu.

Com influeix la grandària del test en la producció?

La grandària del test influeix en la producció final. En poques paraules, un test gran té potencial per a produir collites majors. Però, no compris els tests més grans que trobis, ja que poden plantejar alguns problemes seriosos que, si no se solucionen de manera adequada, podrien arruïnar tota la collita.

En un test gran hi ha més espai perquè creixin les arrels, la qual cosa afavorirà el desenvolupament de la planta sobre la superfície. Les plantes només poden créixer a una altura que sigui sostenible per al seu sistema d'arrels. En cas contrari, no podrien sostenir-se a si mateixes ni absorbir aigua i fertilitzants de manera adequada.

Les plantes grans necessiten més aigua, més nutrients i més llum; per no parlar d'espai. A més, una vegada que una planta aconsegueixi una grandària determinada, necessitarà entrenament per a produir bons resultats. Si no tens experiència conreant marihuana, el millor és que mantinguis les teves plantes petites, ja que requeriran menys cures. Aquesta és una altra raó per a expressar la producció interior en g/m². Podries tenir 4 plantes enormes o 16 plantes petites, i encara que les collites poden ser semblants, les plantes petites creixeran més ràpid i possiblement necessitaran menys cures.

El conreador mitjà utilitza tests d'11 litres, la qual cosa permet que la planta aconsegueixi uns 90cm d'altura; una grandària decent, especialment si es conrea en interior.

Dit això, la grandària no té per què reflectir la producció final. És possible que una planta s'estiri molt però acabi sent espigolada i llargueruda, mentre que una altra més rabassuda podria tenir una producció major.

Per a plàntules i plantes joves en fase vegetativa Per a plantes robustes en fase vegetativa Grandària màxima del test final
10cm = 0,5L 25cm = 11L 46cm = 57L
13 - 15cm = 1L 30cm = 19L 61cm = 95L
18 - 20 cm = 4L 36cm = 26L  76cm = 114L
22cm = 7,5L 41cm = 19L
 

Com afecta la genètica a la producció?

Tots els ceps de marihuana tenen una predisposició genètica a produir collites dins d'un rang determinat. Algunes produeixen fins a 1,5 kg per planta, o més, a l'aire lliure. Unes altres, independentment de com es conreïn, generen unes quantitats molt menors.

Investiga una mica la(s) cep(s) que triïs abans de conrear-les, i comprova que la seva producció màxima sigui la que cerques. Tingues també en compte que, només perquè una varietat pugui generar grans collites, no significa que ho vagi a fer; hauràs de tractar-la de manera adequada.

 • Producció estimada en funció de la il·luminació i la potència en watts

És possible calcular la producció final de les teves plantes en funció de la potència total dels llums utilitzats, però serà una estimació aproximada que variarà segons el tipus d'il·luminació que usis. Per exemple, uns llums CFL, HPS i LED del mateix vataje no oferiran la mateixa quantitat d'energia fotovoltaica per a les teves plantes. Els LED són realment eficients, i per això funcionen molt bé amb menys watts.

En la comunitat del cultiu de marihuana, se sol utilitzar com a referència un màxim d'1 gram/watt. Això significa que per cada watt de llum que els proporcionis a les teves plantes, podràs esperar aconseguir 1 gram d'herba. Per tant, la producció mitjana per planta amb un llum de 600W seria 600g. Aquest objectiu és massa optimista, especialment per als novençans. És més realista aspirar a uns 0,5 grams/watt.

Una vegada més, el mètode de cultiu també influeix. La intensitat de la llum és major directament sota el focus central, i disminueix a mesura que es va acostant a l'exterior. Així que, per a aconseguir la màxima potència, és millor tenir menys plantes que absorbeixin una llum més intensa, que moltes plantes marcint-se en les ombres.

CFL HPS
WATT 200W 100W
CABINET 60 x 60 x 160 60 x 60 x 160
GRAMS 80 - 150 gr 80 - 100 gr
HPS LED LED
250W 100W 400-600W
80 x 80 x 160 60 x 60 x 160 120 x 120 x 200
230 - 250 gr 100 - 150 gr 400 - 650 gr
 
 • Producció estimada en funció de l'espai disponible

Un espai disponible major significa que pots aconseguir majors collites. Encara que hi ha diverses fórmules per a calcular la producció en funció de la grandària de l'espai de cultiu, el principi general és que si disposes de més espai, podràs col·locar més plantes, o plantes més grans. També podràs utilitzar llums més potents i posar les teves plantes en tests més grans.

Si no pots il·luminar o escalfar un espai de manera que satisfaci les necessitats de les teves plantes, el més probable és que aconsegueixis millors resultats reduint la grandària del cultiu i donant-li a les teves plantes tot el que necessiten.

Com calcular la producció de les teves plantes d'exterior

Quanta herba pots aconseguir amb una planta conreada a l'aire lliure?

Quan ens traslladem a l'exterior, la producció potencial d'una planta pot disparar-se, depenent de la varietat. En un entorn òptim, les plantes tindran accés a l'extraordinari poder del sol i a una gran quantitat d'espai en el qual desenvolupar-se. Tot això es pot traduir en collites més abundants.

 • Producció estimada en funció de la grandària del test

La grandària dels tests d'exterior pot començar a partir de 25 litres. Tenint en compte que és més del doble del volum del típic test d'interior, hauria de donar-te una idea de tot el que és capaç de créixer una planta a l'aire lliure en comparació amb l'interior.

Però, igual que abans, la grandària dels tests per si sol no equival a una producció enorme. Les teves plantes només es desenvoluparan al màxim en aquests tests gegantescos amb la quantitat adequada de fertilitzants i llum solar.

Com calcular la producció de les plantes autoflorecientes

El càlcul de la producció de les acte és una mica diferent al que s'utilitza per a les plantes fotodependients. En general, en ser més petites, les autoflorecents solen rendir millor en interior, especialment amb el mètode SOG. Encara que les plantes fotoperiódiques poden augmentar les seves collites de manera exponencial a l'aire lliure, la diferència no és tan pronunciada en el cas de les acte.

No obstant això, malgrat produir collites menys abundants, les acte són més ràpides i fàcils de conrear. Concretament, necessiten uns dos terços del temps que triguen les plantes fotoperiódiques a aconseguir la maduresa, per la qual cosa és possible aconseguir diverses collites en una sola temporada de cultiu.

En exterior, les plantes fotoperiódiques només comencen a florir quan acaba l'estiu. I encara que el sol de la primavera i l'estiu contribueix a la seva enorme producció, en el cas de les acte, és possible tenir tres collites consecutives durant aquest període de temps, a diferència d'una sola collita de plantes fotoperiódiques.

A mesura que les plantes autoflorecents es van fent més estables, la seva qualitat continua augmentant; per la qual cosa és possible que, en el futur, acabin oferint uns rendiments tan excepcionals com les plantes fotodependents.

Cómo calcular la producción de las plantas autoflorecientes

Altres factors importants que influeixen en la producció

Hem analitzat els principals aspectes que influeixen en la producció final d'un cultiu, però hi ha altres factors que també contribueixen a la qualitat de la collita. 

 • Genètica

Com ja hem esmentat, la genètica exerceix un paper fonamental en la producció de les teves plantes. Per sort, és molt fàcil triar una genètica determinada en el catàleg de RQS. En general, els híbrids sativa dominants són els més generosos, encara que pot ser que et sorprenguin alguns ceps de predominança índica.

També és possible trobar llavors d'alt rendiment en general.

Els quatre ceps més productives que oferim en aquests moments són:

 • Green Gelato — fins a 700g/m² | 800g/planta
 • Amnèsia Haze — fins a 650g/m² | 700g/planta
 • Shogun — 600g/m² | 750g/planta
 • Skunk XL — 650g/m² | 675g/planta
 • Fertilitzants

Les plantes necessiten alimentar-se. Si la teva planta no rep suficients nutrients, no podrà desenvolupar uns bons cabdells. Però, no et passis amb la rutina de fertilització, o podries causar bloqueig de nutrients. Això ocorre quan el nivell de fertilitzants del substrat és tan alt que impedeix l'absorció d'aliment per part de les arrels.

Els ceps autoflorecents necessiten menys nutrients, així que tingues-ho en compte. Comença amb una quantitat menor de la indicada, i observa què ocorre.

Fertilizantes
 • Potència lluminosa

Unes llums potents es tradueixen en un creixement més vigorós i uns cabdells més grans, tret que siguin massa potents, i en aquest cas les teves plantes es cremaran. De la mateixa manera, un cel buidat i una llum solar intensa produiran millors collites que, per exemple, el clima del nord d'Europa.

En interior, el nombre de plantes i la grandària dels tests hauran de ser proporcionals a la quantitat de llum que els oferiràs. A l'aire lliure, l'ideal seria viure en un país del Mediterrani o a Califòrnia.

 • Clima, temperatura i humitat

La llum no és l'únic factor ambiental que cal tenir en compte. A les plantes també els agrada una calor i una humitat adequats. Les varietats satives són especialment delicades i prefereixen els entorns càlids i secs. Si estàs conreant en el nord, tria híbrids índica dominants que siguin robustos. És probable que aquests ceps acabin de madurar una mica abans, la qual cosa et resultarà més beneficiós com més al nord vives. No té sentit conrear una sativa que produeix 2kg de cabdells si acaba de florir a l'octubre i tu vius a Suècia.

En interior, és possible controlar tots aquests factors. Si disposes d'un armari de cultiu i un sistema de ventilació, podràs regular-los. Si només tens una habitació, hi ha diverses maneres de mantenir el control, especialment de la temperatura.

Clima, temperatura y humedad
 • Temps dedicat al creixement vegetatiu

La fase vegetativa determina la grandària final de la planta. Una vegada que comenci a florir, centrarà la seva energia a créixer cap amunt i cap als costats, per a produir cabdells. Pel que, en general, com més llarga sigui la fase vegetativa d'una planta, major serà la seva producció final.

Amb les varietats autoflorecents no podràs controlar la durada d'aquesta etapa, però sí que pots assegurar-te que cada dia de creixement vegetatiu valgui la pena. Amb les plantes fotoperiódiques, tu decideixes quan comencen a florir en interior (en canviar el cicle de llum a 12/12). En general, se'ls sol donar entre 2 setmanes i 2 mesos per a vegetar.

A l'aire lliure, les plantes començaran a florir quan sentin que s'acosta la tardor (a mesura que la llum va disminuint). Així que, treu-los el màxim partit plantant-les al més aviat possible, ja que continuaran creixent durant tota la primavera i l'estiu.

Entrenamiento
 • Entrenament

Les tècniques d'entrenament poden millorar molt la producció final. La majoria s'utilitzen en interior, encara que els enreixats i l'entrenament de baix estrès (LST) també es poden usar per a potenciar les collites exteriors.

Les opcions més habituals per a interior són SOG, ScrOG, poda apical, defoliació, i entrenament d'alt estrès. Encara que totes aquestes tècniques són diferents, tenen el mateix objectiu: augmentar l'exposició a la llum en els punts de floració. La més adequada per al teu cas vindrà determinada per la teva habilitat per a conrear, l'espai que tinguis disponible, el temps que puguis invertir, i el tipus de planta que triïs.

Tingues en compte que la majoria dels conreadors eviten aplicar el topping a les plantes autoflorecents, ja que no tindran temps suficient per a recuperar-se abans d'entrar en la fase de floració.

 • Hidroponia

Una instal·lació hidropònica pot augmentar la producció fins a un 20%. Això és degut a una absorció de nutrients més eficient. Encara que és un mètode de cultiu eficaç, es tracta d'un repte completament diferent, i es necessita un sistema més complex amb més possibilitats que surti malament.

Però, si et ve de gust, prova-ho!

Hidroponía

Com predir la producció d'una planta de marihuana: conclusió

Mai sabràs exactament quanta herba pots aconseguir amb una planta abans de tenir-la davant. Però, si coneixes els diferents factors que influeixen en el resultat, podràs fer un càlcul aproximat.

Si ets principiant, no et preocupis massa, ja que és una experiència d'aprenentatge, i la perfecció s'aconsegueix amb la pràctica. Amb el temps, i a mesura que vagis desenvolupant les teves habilitats, aconseguiràs la collita dels teus somnis.

Tens 18 anys o més?

El contingut de RoyalQueenSeeds.cat és únicament apte per a adults i està reservat per a majors d'edat.

Assegura't de conèixer les lleis del teu país.

En clickar a ENTRAR, confirmes
que tens
18 anys o més.

Cercador de temes de la Guia de cultiu

eKomi silver seal
4.7 sobre 5
basat 36583 valoracions