Guia de cultiu de marihuana de Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter

Taula de mancances i excessos en nutrients: Com prevenir i corregir.


Igual que els éssers humans, les plantes de marihuana han de rebre una alimentació sana i variada per a sobreviure i desenvolupar-se adequadament. Necessiten la quantitat apropiada de nutrients per a dur a terme funcions fisiològiques essencials, i si els falta una peça del puzle, el seu creixement s'alenteix i les collites podrien veure's afectades.

Afortunadament, a la planta de marihuana se li dóna molt bé comunicar les seves necessitats. La manca de nutrients sovint es tradueix en diversos símptomes (pansiment, descoloració, corbat de les fulles...) que informen el cultivador del que necessita.

Abans d'endinsar-nos en com prevenir i corregir cada deficiència, hi ha alguns aspectes importants que has de saber.

Video id: 207447241

MACRONUTRIENTS VS MICRONUTRIENTS

Els macronutrients són minerals que necessiten les plantes de marihuana en grans quantitats. I són el nitrogen, el fòsfor i el potassi. De la mateixa forma que els greixos, els carbohidrats i les proteïnes són la pedra angular de l'alimentació humana, la marihuana necessita grans quantitats d'aquests minerals per a realitzar processos clau.

Els micronutrients són minerals i elements que es necessiten en quantitats molt més petites. No obstant això, són igual d'importants per a la salut de les plantes. Són el ferro, zinc, sofre, bor, etc. Pensa en ells com els minerals i vitamines de la dieta humana. No els necessitem en quantitats grans, però sense ells emmalaltiríem aviat.

NUTRIENTS MÒBILS VS IMMÒBILS

Conèixer la diferència entre nutrients mòbils i immòbils ajuda a diagnosticar les deficiències de forma més precisa.

Els nutrients mòbils són minerals que viatgen a través de la planta per a arribar a les zones que més els necessiten. Per exemple, el fòsfor emmagatzemat en les fulles de ventall més velles es trasllada a les zones noves de creixement en el cas que hi hagi una deficiència. Per tant, la manca de nutrients mòbils es farà notar primer en les parts més antigues de la planta.

Els nutrients immòbils romanen en el seu lloc original i no es poden redistribuir. Per exemple, si la planta sofreix una manca de zinc, es notarà primer en les zones més joves, ja que no podrà traslladar les reserves d'aquest mineral.

NUTRIENTS MÒBILS VS IMMÒBILS
ELEMENTS (Símbols) MOBILITAT EN LA PLANTA DEFICIÈNCIA NUTRICIONAL TROBADA EN
Nitrogen
(N)
Mòbil Fulles velles
Fòsfor
(P)
Mòbil Fulles velles
Potassi
(K)
Mòbil Fulles velles
Calci
(Ca)
Immòbil Fulles noves
Sofre
(S)
Immòbil Fulles noves
Magnesi
(Mg)
Mòbil Fulles velles
Ferro
(Fe)
Immòbil Fulles noves
Manganès
(Mn)
Immòbil Fulles noves
Bor
(B)
Immòbil Fulles noves
Molibdè
(Mo)
Immòbil Fulles noves
Zinc
(Zn)
Immòbil Fulles noves

LA IMPORTÀNCIA DEL PH

El sòl pot contenir tots els nutrients que necessita la teva planta, però no podrà accedir a ells si el pH no és l'adequat. Les plantes de marihuana prefereixen sòls amb un pH d'entre 6,0 i 6,5. Qualsevol quantitat inferior o superior farà que les arrels tinguin dificultats per a absorbir els nutrients clau, un fenomen que es coneix com a bloqueig de nutrients. Això es pot evitar per mitjà de la rentada d'arrels. Vigila els valors del teu sòl amb un mesurador de pH. També pots modificar el pH amb aquestes tècniques.

CULTIUS ORGÀNICS

Els avanços de l'edafologia, o ciència del sòl, han demostrat que la rizosfera (zona d'arrels) desborda de vida. En ella, una xarxa complexa de microorganismes treballa de manera sinèrgica amb el sistema radicular. El sòl necessita un equilibri òptim de bacteris i fongs per a descompondre la matèria orgànica i alliberar els nutrients que necessiten les plantes.

El compostatge i la creació d'un substrat viu prevé les deficiències de nutrients a llarg termini i reforça la biodiversitat de la rizosfera. Aquestes formes de vida beneficioses contribueixen a l'èxit de la collita.

Però els cultivadors també poden prendre mesures més directes a curt termini. La polvorització foliar es pot utilitzar com a solució ràpida quan a les plantes els falten alguns nutrients. Aquesta alimentació evita les arrels i s'absorbeix directament a través de les fulles.

COM PREVENIR I ESMENAR LES DEFICIÈNCIES NUTRICIONALS

A continuació et mostrem una taula amb les principals mancances de nutrients que es poden donar, així com les maneres de prevenir-les i esmenar-les.

NITROGEN

El nitrogen, un macronutrient mòbil, exerceix un paper important en la fotosíntesi i la formació de proteïnes vegetals essencials. La deficiència de nitrogen pot causar un engroguiment de les fulles més velles, fer que caiguin, descolorir tota la planta, i reduir la producció.

NITRÓGENO
Prevenció
 • Mantingues un pH òptim (6,0-6,5).
 • Utilitza una mescla de sòl rica en nutrients.
 • Comença a fertilitzar per a garantir un mitjà ric en nutrients en el futur.
 • Les micorrizes estan relacionades amb els bacteris fixadors de nitrogen. Afegeix-les al teu sòl per a augmentar els nivells d'aquest nutrient.
Remeis
 • La majoria de fertilitzants orgànics contenen suficient nitrogen per a corregir aquesta deficiència: prova amb farina de peix, fem, alfals o farina de plomes.
 • Ajusta el pH en conseqüència.
 • Utilitza te de compost com a polvoritzador foliar per a obtenir una solució ràpida.
 • Augmenta la quantitat de nitrogen del teu abonament amb restes de menjar, retallades fresques de la poda i retallades d'herba.

FÒSFOR

El fòsfor també actua com un macronutrient en la planta de marihuana. A l'ésser un nutrient mòbil, les plantes poden dirigir aquest mineral a les zones que més el necessiten. El fòsfor té un paper essencial en la fotosíntesi i la síntesi proteica, i és un component fonamental de l'ADN. La deficiència de fòsfor es pot manifestar en unes tiges vermelles/morades, taques marrons en les fulles i fulles seques.

FÓSFORO
Prevenció
 • Utilitza un sòl ric en matèria orgànica.
 • Augmenta l'absorció amb un sòl ben airejat.
 • Afegeix fongs micorrízics al sòl per a millorar l'absorció del fòsfor. Aquests microbis ajuden a convertir els fosfats insolubles en molècules disponibles.
 • Afegeix més fem al teu abonament.
Remeis
 • Ajusta el pH cap a l'extrem superior de l'interval ideal, ja que la planta absorbirà el fòsfor amb més facilitat.
 • Afegeix humus de cuc i farina de peix al sòl.
 • Utilitza un fertilitzant orgànic ric en fosfat.
 • Pot ser que estiguis regant en excés. Rega només quan els primers 3cm del sòl estiguin secs, per a evitar que el mitjà es torni excessivament compacte.
 • Trasllada les teves plantes a una zona més càlida o col·loca una lona per a atrapar la calor. Les plantes tenen més dificultats per a absorbir fòsfor amb temperatures inferiors a 15 °C.

POTASSI

El potassi: tercer i últim macronutrient. Ajuda a regular l'absorció de CO₂ i exerceix un paper important en la fotosíntesi. Aquest nutrient mòbil també col·labora en la producció d'ATP (la unitat d'energia cel·lular). La deficiència de potassi es manifesta en unes fulles amb les puntes i vores marrons o grogues, l'arrissat de les fulles, i un major estirament.

POTASIO
Prevenció
 • Vés amb compte amb els fertilitzants. Si alimentes a la teva planta molt sovint, podria acumular massa sal i interrompre l'absorció de potassi.
 • Reforça el teu abonament amb cendres de fusta i farina d'algues.
 • No reguis amb massa freqüència.
Remeis
 • Realitza una rentada del mitjà de cultiu.
 • Mesura i ajusta el pH per a corregir un possible bloqueig de nutrients.
 • Afegeix fem de pollastre al sòl.
 • Utilitza algues orgàniques com a polvoritzador foliar.

CALCI

Fonamental per a la salut de les plantes, aquest micronutrient immòbil ajuda a mantenir les parets cel·lulars unides. La deficiència de calci pot fer que les zones de creixement nou (puntes d'arrels i fulles joves) es desenvolupin mal i es deformin.

CALCIO
Prevenció
 • Afegeix calç dolomítica/calç de jardí al mitjà de cultiu.
 • Un pH de 6,2 proporciona el millor entorn per a l'absorció del calci.
 • Afegeix un munt de peles d'ou al teu fertilitzant orgànic.
 • Tingues una granja de cucs. L'humus de cuc proporciona nombrosos nutrients, calci inclòs.
Remeis
 • Usa un suplemento de calcio y magnesio.
 • Aumenta o reduce el pH hasta 6,2.
 • Pon una cucharadita de cal hidratada en 4 litros de agua y usa esta solución para regar tus plantas.

SOFRE

Encara que es necessita en quantitats molt petites, aquest nutrient immòbil contribueix a la formació d'enzims i proteïnes fonamentals. Una manca de sofre causarà el engroguiment de les zones noves de creixement i la descoloració del revés de les fulles.

AZUFRE
Prevenció
 • Reforça la teva pila d'abonament amb fem.
 • Els fongs i els bacteris alliberen sofre en el sòl. Utilitza tècniques com la sembra directa per a fomentar la seva aparició, i afegeix micorrizes si conrees en tests.
Remeis
 • Les sals de Epsom són riques en sofre. Posa 1 o 2 culleradetes de sals de Epsom en uns 4 litres d'aigua i utilitza aquesta solució fins que desapareguin els símptomes.
 • Ajusta el pH en cas necessari.

MAGNESI

Sense aquest micronutrient mòbil, la fotosíntesi no tindria lloc. Aquest mineral constitueix el nucli de la molècula de clorofil·la i és el que li permet absorbir llum. La deficiència de magnesi es tradueix en un menor creixement i un aspecte deteriorat. Les fulles esgrogueeixen, s'assequen i, amb el temps, es tornen marrons.

MAGNESIO
Prevenció
 • Afegeix calç dolomia al mitjà de cultiu.
 • Utilitza un abonament ric en fem.
 • Mantingues un bon equilibri de pH.
Remeis
 • Realitza una rentada del mitjà de cultiu amb aigua amb un pH de 6,0 si el pH està desequilibrat.
 • Les sals de Epsom també proporcionen magnesi. Posa 1 o 2 culleradetes de sals de Epsom en uns 4 litres d'aigua i utilitza la solució fins que els símptomes desapareguin.

FERRO

El ferro exerceix un paper essencial en la producció de clorofil·la. Aquest element també forma part de diversos enzims i alguns pigments importants. En general, aquest micronutrient immòbil ajuda a les plantes a dur a terme processos metabòlics i de formació d'energia. Si les teves plantes experimenten una deficiència de ferro, les noves zones de creixement de la part superior es posaran d'un color groc intens.

IRON
Prevenció
 • Ajuda al fet que les teves plantes absorbeixin el ferro existent afegint micorrizes al sòl. Aquests organismes sinergètics ajuden a transportar l'element al sistema de l'arrel i més enllà.
 • Comprova el pH del sòl per a descartar un bloqueig de nutrients.
 • Afegeix fem de pollastre, restes de menjar i algues a la teva pila d'abonament.
Remeis
 • Ajusta el pH.
 • Realitza una rentada del mitjà de cultiu i després afegeix un suplement de ferro.
 • Utilitza una quantitat petita d'abonament nitrogenat per a reduir el pH i millorar la disponibilitat del ferro.

MANGANÈS

El manganès no rep massa atenció en el món del cultiu de marihuana. No obstant això, aquest micronutrient immòbil té un paper fonamental en la fisiologia del cànnabis. Ajuda a la fotosíntesi, la respiració, l'assimilació de nitrogen, i a l'elongació cel·lular de l'arrel, i protegeix les arrels de microbis nocius.

La deficiència de manganès es manifesta en una descoloració verda clara en la base del creixement nou. Amb el temps, això s'estén a les puntes i comencen a aparèixer taques marrons.

MANGANESE
Prevenció
 • Un pH desequilibrat és sovint la causa de les mancances de manganès. Comprova el pH del sòl amb freqüència i manten-lo en un rang òptim, per a assegurar-te que les teves plantes tinguin accés a aquest mineral.
 • Crea un abonament ric en manganès afegint pinya, tomàquets, nabius i pastanagues al teu abonament.
Remeis
 • Realitza una rentada dels tests.
 • Poda els brots afectats que no es recuperen.
 • Aplica un polvoritzador foliar a base d'algues.

BOR

El bor treballa al costat del calci per a proporcionar integritat a les parets cel·lulars de les plantes, i contribueix a la divisió cel·lular. Els cultivadors senten una feblesa especial per aquest nutrient immòbil, ja que ajuda amb el procés de pol·linització. La falta de bor produeix símptomes com una absència de turgència, una fertilitat reduïda, un creixement vegetatiu pobre, i un mal desenvolupament dels meristemos. Les noves zones de creixement es torcen, les fulles de sucre es marceixen, i les fulles en forma de ventall adopten un to marró groguenc.

BORO
Prevenció
 • No deixis que les plantes s'assequin.
 • Evita el bloqueig de nutrients intentant NO sobrealimentarles.
 • No permetis que la humitat sigui inferior al 25%.
 • Utilitza un sòl ben drenat i airejat.
 • Afegeix quantitats generoses de pomes, plàtans, bròcoli i cigrons a la teva pila d'abonament.
Remeis
 • Realitza una rentada del mitjà de cultiu i aconsegueix el pH ideal.
 • Mescla una culleradeta d'àcid bòric amb 4 litres d'aigua i rega les plantes afectades.

MOLIBDÈ

Un altre nutrient poc conegut, el molibdè ajuda a la creació de dos enzims essencials que converteixen el nitrat en nitrit, i després en amoníac. Les plantes utilitzen aquest últim per a generar aminoàcids que amb el temps es converteixen en proteïnes. Si les teves plantes sofreixen una deficiència de molibdè, presentaran una descoloració rosa i vermella en les vores de les zones noves. Les fulles també es tornaran grogues i s'ompliran de taques. Afortunadament, la deficiència de molibdè no és molt freqüent.

MOLIBDENO
Prevenció
 • Mantingues un pH d'entre 6,0 i 6,5.
 • Comença a conrear amb fertilitzants de qualitat.
 • Afegeix de manera ocasional mongetes, pèsols, grans i fruita seca crua al teu abonament.
Remeis
 • Realitza una rentada d'arrels i ajusta el pH.
 • Ruixa les plantes afectades amb un polvoritzador foliar d'algues.
 • Rega les plantes amb un te de compost amb humus de cuc.

ZINC

Les plantes de marihuana no necessiten molt zinc, però si no el tenen es posaran malaltes. El zinc forma part de les proteïnes, les membranes i les hormones del creixement. Aquest micronutrient immòbil també regula la funció enzimàtica i estabilitza l'ADN i l'ARN. Què ocorre quan no hi ha zinc? La seva deficiència es manifesta en un creixement lent, una distància internodal curta, i unes fulles arrugades i groguenques. Amb el temps, les fulles noves es tornaran grogues i les puntes adoptaran un to marró vermellós.

ZINC
Prevenció
 • Un pH massa alcalí causa la majoria de les mancances de zinc. Mantingues el pH adequat.
 • Augmenta els nivells de zinc del teu abonament amb residus de carabassa.
 • Els microbis beneficiosos són molt importants per a l'absorció de zinc, així que afegeix fongs beneficiosos al mitjà de cultiu.
Remeis
 • Ajusta el pH alcalí.
 • No reguis en excés.
 • Utilitza un polvoritzador foliar de farina de peix o algues per a augmentar ràpidament els nivells de zinc.

Tens 18 anys o més?

El contingut de RoyalQueenSeeds.cat és únicament apte per a adults i està reservat per a majors d'edat.

Assegura't de conèixer les lleis del teu país.

En clickar a ENTRAR, confirmes
que tens
18 anys o més.

Cercador de temes de la Guia de cultiu

eKomi silver seal
4.7 sobre 5
basat 37803 valoracions