The RQS Blog

.By Luke Sumpter Reviewed by: Silvia Maroto


Començar a conrear cànnabis mai havia estat tan fàcil. Encara que la gran quantitat de productes de cultiu i opcions disponibles pot resultar una mica aclaparadora, estan dissenyats per a facilitar-te la vida. Això no significa que els sistemes de cultiu més moderns siguin més barats o efectius que els tradicionals. Realment depèn de la grandària del teu cultiu i els teus objectius com a conreador.

FERTILITZANTS SINTÈTICS VS ECOLÒGICS

Existeixen dues escoles de pensament diferents. Una se centra en la producció moderna, dependent de productes petroquímics i basada en el monocultiu, on les condicions estèrils i un control precís de les variables mètriques estan pensades per a maximitzar la producció. Per a minimitzar les deficiències i fomentar un creixement robust, s'usen fertilitzants embotellats, amb valors estrictes de NPK i un rang de pH escàs.

L'altra tècnica és el mètode ecològic, orgànic o “natural”, on les plantes creixen sense productes petroquímics. En aquest cas, la qual cosa realment s'alimenta és la microbiologia del sòl, que al seu torn subministra directament a les plantes els seus nutrients favorits en la proporció correcta a través de les arrels.

Els conreadors sense experiència necessitaran un temps per a aprofundir en les complexitats de cada mètode: ecològic vs sintètic. Analitza els pros i contres, i comença a conrear! Segurament, a mesura que guanyis experiència, canviaràs d'idea respecte alguns temes.

VALEN LA PENA ELS PRODUCTES COMERCIALS?

Amb el pas del temps, començaràs a adonar-te que la majoria de productes embotellats que compres són massa cars, acaben malgastats o podries substituir-los fàcilment pels teus propis abonaments a un preu molt de menor.

Tingues en compte que la majoria de fertilitzants comercials, ja siguin ecològics o químics, perden una mica de valor degut a la gran quantitat d'aigua que contenen. A més, és extremadament complicat barrejar tot el que necessita una planta dins d'una ampolla estabilitzada. La química i la fisiologia de les plantes tenen els seus límits. La comoditat de les ampolles probablement es paga en una pèrdua de rendiment nutricional.

FER EL TEU PROPI FERTILITZANT

Fer els teus propis fertilitzants pot resultar bastant addictiu. No sols estalviaràs una quantitat significativa de diners a llarg termini, sinó que també començaràs a comprendre millor la nutrició de les plantes, aprendràs a aportar-los precisament el que necessiten i, en definitiva, obtindràs uns cabdells més grans i saborosos.

Estàs tirant aquests sacs de terra tan cars després de cada cultiu? O estàs aportant grans dosis de fertilitzants o additius a les teves plantes sense que augmenti la producció?

Si aquest és el teu cas, continua llegint.

Fer el teu propi fertilitzant

FERTILITZANTS CASOLANS: QUÈ MENGEN LES PLANTES?

No aprofundirem molt en aquest tema, però comentarem breument uns conceptes bàsics. Segurament ja has vist les sigles "NPK". Representen els macronutrients, que tenen un paper fonamental en el desenvolupament i la salut de les plantes.

  • N: nitrogen
  • P: fòsfor
  • K: potassi

A més d'aquests macronutrients, també tenim els micronutrients o elements traça. Es tracta de metalls i minerals que la planta requereix en quantitats molt petites, però que són tan importants per al desenvolupament i la salut de les plantes com els macronutrients. Alguns exemples són: calci, magnesi, coure, ferro, zinc, manganès, cobalt, iode, seleni i molibdè.

Aquí també incloem vitamines i àcids, juntament amb altres compostos orgànics.

Bàsicament, els fertilitzants comercials barregen tots aquests nutrients, intentant estabilitzar-los químicament per a poder embotellar-los, transportar-los i comercialitzar-los. Qualsevol gamma de fertilitzant no és més que la versió del fabricant d'un pla nutricional complet i equilibrat. Òbviament, tots presumeixen de ser millors que la resta.

El secret per a una collita de primera categoria és la proporció correcta d'aquests elements, en el moment correcte. En aquest sentit, aquestes gammes de fertilitzants són bastant pràctiques.

Però no hi ha res comparable a crear el teu propi fertilitzant ecològic. De fet, això és el que solen fer els millors conreadors. Amb una mica de pràctica, aviat entendràs el fàcil que és, i veuràs la diferència de la terra ecològica en el teu cultiu.

PER QUÈ ECOLÒGIC?

La raó principal de fer fertilitzants ecològics és bastant simple; poden ser molt barats (o gratis), i pots elaborar-los en la teva cuina o pati amb materials casolans. Solen ser molt fàcils de preparar i no comporten cap risc, a més de ser més respectuosos amb la naturalesa.

Per exemple, fer compost pot estalviar-te molts diners. Després de la collita, la terra utilitzada necessita una “recàrrega” de nutrients. La majoria de conreadors d'interior simplement tiren la terra usada i compren sacs nous. Això implica carregar amb els sacs nous i vells, i haver de comprar sacs amb cada cultiu. Si deixes compostar correctament les restes orgàniques de la cuina/jardí, i ho combines amb la terra usada, sorgeix la màgia. La terra es recicla, literalment, i es recarrega amb tots els nutrients d'alta qualitat i amb la microbiologia necessària per a les plantes. Contindrà de tot: NPK, elements traça i un exèrcit de agrobacterias i fongs beneficiosos per a colonitzar la rizosfera.

MARIHUANA MORTA DE FAM

La marihuana pot ser una planta molt famolenca, i si vols recollir cabdells gruixuts i densos, hauràs de suplementar les condicions bàsiques del sòl. Tècnicament, quan conrees en terra no alimentes directament a les plantes, sinó a la terra, així que recomanem enormement que t'acostumis a conrear els teus propis bacteris. Per a això pots preparar un "te de compost airejat" (TCA), també anomenat "te d'humus de cuc" o “te de compost".

Independentment de la terminologia, és molt simple de fer. Prepara't per a quedar-te sorprès. No sols crearàs milions de petits "minions" que protegiran i alimentaran les arrels, sinó que també extrauràs les millors propietats minerals i fúngiques del sòl al te. Pots usar aquest te alimentant directament les arrels, o pots usar-lo com a polvoritzador foliar contra una gran nombre de malalties comunes.

Com i per què fer fertilitzants casolans ecològics

MILLORAR LA TERRA

Si conrees en exterior i/o la teva terra necessita un reforç considerable, aquí tens algunes tècniques comunes.

FONTS DE MACRONUTRIENTS

Si necessites aportar nitrogen (N), pots afegir humus de cuc, una recepta de fem de gallina, farina de crustaci i/o guano de ratapinyada. També pots usar orina humana, però assegura't de diluir-la primer a una proporció aigua:orina de 10:1. En cas contrari, l'orina es convertiria en amoníac, danyant les plantes. Mai orinis directament sobre les plantes, cremaries les arrels!

Si necessites aportar fòsfor (P), pots fer un te de plàtan, bullint unes peles de plàtan i xopant bé la terra. Deixa que fermenti lleugerament per a una aportació òptima. Altres grans fonts de fòsfor són les farines d'ossos o peix, fem de gallina i pols de roca. Per exemple, la pols de roca allibera els nutrients lentament, així que és ideal barrejar-lo amb la terra per a obtenir una font de fòsfor que duri tot el cicle de cultiu.

Si necessites aportar potassi (K), les pells de plàtan, el guano de ratapinyada, la farina de peix, l'alga kelp, la cendra de fusta, el compost o les roques silícies són una gran font d'aquest macronutrient.

Els micronutrients calci i magnesi haurien de considerar-se separats de la resta en ser especialment importants, sobretot durant la floració. Únicament quan aquests aconsegueixin un nivell òptim, la resta d'elements traça podrà funcionar al seu màxim potencial.

FONTS DE MICRONUTRIENTS
  • Calci: pedra calcària, argila, guix, guix
  • Magnesi: dolomia, sulfat de magnesi (surts de Epsom)
  • Altres elements traça: azomite (nutrients traça i àcid húmic)

Normalment, no és necessari haver d'aportar específicament altres elements traça. Són presents en la gran majoria de terres i roques. De fet, la majoria de remeis que hem suggerit sobrecarregaran la terra excessivament amb micronutrients, encara que això no és negatiu.

FEM

L'ús de fem és tan vell com l'agricultura mateixa. L'ésser humà es va adonar que allà on els animals anaven a fer les seves necessitats, les flora prosperava. Avui dia, continua sent una de les principals matèries primeres agrícoles en tot el planeta.

El fem és una fantàstica font d'alliberament lent de NPK, però suposa dos problemes de risc moderat. Sense el compostatge o fermentació adequats, podria presentar patògens perjudicials per a humans, animals i plantes. També pot ser una cosa complicada equilibrar-ho amb la teva terra basi. Així que l'ús de fem no té una versió correcta o incorrecta; dependrà de la teva regió. Parla amb els agricultors locals per a saber què funciona millor.

Ovella Ric i equilibrat, però requereix fermentació
Cabra Similar al d'ovella, però més forta
Vaca No és tan ric, però pot obtenir-se i manejar-se fàcilment
Porc Obsolet
Gallina Molt ric, però sol ser extremadament fort en NPK. Assegura't de diluir-ho
Conill Ideal per a compostar i per a la producció de cucs, molt ric
Equí Fàcil de manejar i excepcionalment bo per a les flors de cànnabis
Com i per què fer fertilitzants casolans ecològics

FA UN PAS MÉS: FES-TE VEGÁNICO!

Si et preocupa el medi ambient, aquí tens un petit consell sobre els fertilitzants "ecològics". Els abonaments químics són molt dolents per a la naturalesa, però els subproductes animals, com la farina d'os o peix, entre altres, tampoc són molt respectuosos amb el medi ambient.

Per a començar, tingues en compte que quan un producte està etiquetat com a ecològic no sempre implica que sigui bo, millor o correcte. Si realment et preocupa el medi ambient, cerca el certificat OMRI o el segell de certificació ecològica europea en els pots.

Els subproductes animals esmentats són deixalles industrials, que reben un tractament químic i es deshidraten per a esprémer fins a l'última gota de benefici possible del procés industrial. Queden lluny del concepte "ecològic": simplement contenen restes orgàniques crues i inalterats abans de ser tractats amb substàncies químiques sintètiques. I encara que siguin molt millors que els petroquímics, el nostre esforç per combatre el canvi climàtic i la nostra consciència ambiental no han de detenir-se aquí.

El mític i guardonat escriptor, editor, criador i activista cannábico Kyle Kushman està a l'avantguarda del cultiu de marihuana vegánico (basat en plantes). Els resultats són clars. Si respectem milers d'anys de selecció natural, serem capaces d'aconseguir el màxim potencial genètic. Cal deixar d'enganyar la Mare Naturalesa. Ella ens guanya en experiència i temps.

AIXÒ HA SONAT MASSA COMPLICAT

Si tot això és nou per a tu, pot ser que estiguis sofrint una sobrecàrrega cerebral. Com et desfaràs dels teus còmodes pots de fertilitzants i embrutar-te les mans amb fem de vaca?

No estem suggerint això. De fet, simplement es tracta d'una introducció a aquest tema. Hi ha llibres dedicats íntegrament a tot això. És tremendament difícil condensar tanta informació en poques paraules i fer que sigui útil a nivell pràctic. Esperem que això sigui un bon punt de partida per a orientar-te en la direcció correcta.

Abans de res, no oblidis que una vegada passada la corba d'aprenentatge, tot és molt fàcil!

FERTILITZANTS CASOLANS BÀSICS

Per exemple, per a fer te de compost només necessites una bossa de compost o humus de cuc de qualitat (tret que ho facis tu mateix), una galleda, una bomba potent i una pedra d'aire (tipus aquari). En 48h, podries criar suficients fongs i bacteris aeròbics i elements traça per a fer que les teves plantes entrin en manera torbo-producció. Realitzant això en setmanes alternes durant el cicle de cultiu, podràs augmentar la teva collita entre un 20 i un 40%. Realment és tan simple com sona.

En interior o exterior, pots compostar les restes de cuina, com a pells de ceba, peles d'ou o restes d'amanida. O encara millor, pots afegir les tiges i fulles del teu últim cultiu! Si a això afegeixes alguns cucs per a realitzar el compostatge, aviat podràs estalviar-te quilos de terra, reciclant-los com a mitjà de cultiu de primera categoria!

No vols pagar per l'extracte de kelp? Si vius prop de la mar, pots anar a recol·lectar algues i fer el teu propi te d'algues. Si aconsegueixes fer-ho bé, podria ser fins i tot millor que la versió comercial.

Com i per què fer fertilitzants casolans ecològics

CAMINANT A poc a poc CAP Al CULTIU ECOLÒGIC

Si ets nou en això, esperem que no et sentis atabalat amb tots aquests termes. Són tots molt similars, encara que amb petites diferències. El truc està a entendre el teu mitjà de cultiu basi i quines matèries primeres necessites per a produir millors resultats. Fins i tot la hidroponia pura pot beneficiar-se dels additius ecològics.

No estem suggerint que tiris tots els fertilitzants comercials. Més aviat, comença complementant-los amb els teus fertilitzants casolans ecològics. Passet a passet.

Puja de nivell gradualment. Amb el temps, notaràs que no sols les teves plantes creixen millor, sinó que el teu compte corrent també anirà creixent.

Els petits passos, com afegir te de compost, tindran un efecte múltiple. Les plantes creixeran amb més vigor i la teva terra no quedarà esgotada tan agressivament.

Pel simple fet d'haver llegit aquest article, ja estàs més prop d'un model més sostenible. Assegui't lliure d'experimentar i adaptar els teus mètodes per a un futur més verd.

SUC DE PLANTES FERMENTADES (FPJ)

El suc de plantes fermentades és una forma barata i senzilla de fertilitzar les teves plantes de cànnabis. Aquest mètode completament natural i ecològic aprofita els bacteris beneficiosos per a descompondre les plantes en forma de nutrients fàcilment absorbibles. És una manera simple de crear un súper substrat en el teu cultiu. El FPJ és un producte molt utilitzat en l'agricultura natural coreana, un plantejament per a conrear de manera holística que busca millorar la salut del sòl a través de l'ús de microorganismes indígenes i que evita l'ús de productes químics.

Hi ha conreadors que fan FPJ utilitzant plantes i herbes riques en nutrients com la consuelda, la milenrama, l'ortiga, l'artemísia, l'àloe vera, la cua de cavall, la quinhuilla i el card. Algunes d'aquestes plantes es consideren herbes comunes i creixen en la majoria dels jardins. Són una font excel·lent i gratuïta de nutrients per a les plantes! És millor collir les parts joves d'aquestes plantes, ja que són particularment riques en nutrients.

Hi ha qui opta per utilitzar fruita en lloc de plantes per a fer el suc de fruites fermentades (FFJ). Aquí el concepte és el mateix: són productes naturals que contenen una gran quantitat de nutrients que els bacteris beneficiosos poden alliberar. Entre les fruites més populars que s'utilitzen estan el meló, albercoc, baies, tomàquets i pebrots dolços.

Independentment de la font utilitzada, ja sigui planta o fruita, aquí els bacteris són els veritables herois. Aquests petits éssers condueixen el procés metabòlic de la fermentació. Extreuen energia de les molècules i descomponen les molècules més grans en altres més petites. Bàsicament, alliberen tots els nutrients emmagatzemats en les fruites i les plantes.

Aquests microorganismes s'alimenten de sucre i converteixen la font d'energia en alcohol. Durant aquest procés, creen una sopa rica en nutrients, que li proporcionarà a la teva planta molts dels minerals que necessita per a créixer de manera saludable. També se sol afegir sucre per a ajudar a extreure els nutrients i sucs del material vegetal. Això succeeix a través d'un procés anomenat osmosi, que és el moviment de molècules solvents des d'una zona amb una concentració baixa a una zona amb una concentració elevada.

Suc de plantes fermentades

COM FER SUC DE PLANTES/FRUITES FERMENTADES

Preparar el teu propi FPJ o FFJ a casa és molt fàcil. Tria una planta o fruita de les quals hem esmentat abans i comencem.

PAS 1

Pela i tala en daus la fruita que hagis triat. Si uses plantes, talla-les en trossos més petits. Si les plantes o fruites són del teu jardí, no les rentis! Posseeixen bacteris beneficiosos que milloraran el procés de fermentació.

PAS 2

Pes la fruita o les plantes abans de col·locar-les en un flascó de vidre gran o un recipient. Afegeix la mateixa quantitat de sucre bru i pica el material vegetal amb una cullera gran. Mescla tot perquè el sucre es distribueixi per tot el material vegetal.

PAS 3

Cobreix l'obertura del flascó o recipient amb un tros de gasa. Usa una goma per a mantenir-la ben tancada. Com aquest material té forats petits, permetran que el diòxid de carboni creat a través de la fermentació pugui escapar. Guarda la mescla en un lloc fresc i fosc de 7 a 14 dies.

PAS 4

Cola la mescla a través d'un tamís fi i tira-la en ampolles per a emmagatzemar-la. Guarda-les en la nevera fins que estiguin llestes per al seu ús.

PAS 5

Afegeix quatre cullerades de la mescla en uns 3,5 litres d'aigua i aplica-la com un polvoritzador foliar o utilitza'l per a regar.

Tens 18 anys o més?

El contingut de RoyalQueenSeeds.cat és únicament apte per a adults i està reservat per a majors d'edat.

Assegura't de conèixer les lleis del teu país.

En clickar a ENTRAR, confirmes
que tens
18 anys o més.