Guia de cultiu de marihuana de Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter

Les espècies de Pythium són una gran amenaça per a la salut de les plantes de marihuana. Quan es donen les condicions adequades, aquests paràsits ataquen les arrels de les plantes, causant la seva putrefacció.

A vegades, conrear una planta de cànnabis sana i fort a partir de llavor és un procés sense complicacions. Però, a vegades, les coses no surten com estava previst. Una sèrie de factors poden causar problemes a les plantes, incloent-hi els estressants biòtics (com les plagues i els patògens). Aquests últims són especialment perillosos, sobretot els que passen desapercebuts per sota de la terra, en la zona de la rizosfera.

Malgrat tenir un sistema immunològic innat capaç de neutralitzar alguns patògens, i d'estar escortades per microorganismes beneficiosos que ajuden a combatre als microbis nocius, les plantes de cànnabis poden sucumbir a les malalties. Entre aquests enemics microbians s'inclouen les espècies de Pythium, que són uns dels patògens radiculars més destructius. Els membres del gènere Pythium no són ni fongs ni bacteris, sinó que pertanyen al tall Oomycota; els oomicetos són uns organismes similars als fongs que difereixen en la seva reproducció sexual, la composició de les seves parets cel·lulars, i els seus components genètics.

Aquests patògens causen una sèrie de símptomes, com el pansiment fúngic, que afecta les plàntules i pot fer malbé un cultiu fins i tot abans que comenci. A continuació, descobreix tot el que necessites saber sobre el Pythium, com tractar-ho quan ataca i com evitar que infecti a les plantes.


Què és el Pythium (podridura de les arrels)?

Els membres del gènere Pythium són uns patògens de les plantes que causen estralls en l'agricultura, des de les grans explotacions agrícoles fins als petits horts casolans. S'han identificat més de 100 espècies dins del gènere Pythium. Encara que en un principi es consideraven patògens fúngics, els científics finalment els van classificar com oomicetos paràsits a causa de les seves diferències genètiques, sexuals i estructurals.

Les espècies de Pythium es troben en el sòl en forma de xarxes miceliales similars a les dels fongs, amb estructures tant sexuals com asexuals. Produeixen dos tipus d'espores que afecten les plantes: les zoosporas i les oosporas. La reproducció sexual porta a la formació de oosporas. Aquestes espores de parets gruixudes poden infectar directament a les plantes o formar una vesícula que omplen de citoplasma. Amb el temps, aquesta vesícula s'omple de zoosporas dotades de flagels, que són unes petites cues que usen per a impulsar-se a través de l'aigua estancada i la terra saturada. Les zoosporas es produeixen asexualment en unes estructures anomenades esporangis.

What is Pythium

Una vegada alliberades, les zoosporas són atretes pels exsudats ensucrats que les arrels de les plantes alliberen en la terra per a atreure als microbis beneficiosos. Després de seguir el rastre dels exsudats, s'adhereixen prop de la punta de les arrels i formen una paret cel·lular dura. Des d'allí, alliberen una estructura en forma de filament coneguda com a hifa, que usa enzims per a travessar les parets cel·lulars de les cèl·lules epidèrmiques de les arrels.

Llavors les hifes comencen a ramificar-se i a colonitzar les cèl·lules de l'escorça de l'arrel (la capa externa de cèl·lules), fent que aquesta estructura es torni inestable i s'enfonsi. En l'escorça de l'arrel es troben els pèls radiculars, que són essencials per a l'absorció d'aigua i nutrients; per tant, les plantes infectades per Pythium no poden accedir als recursos que necessiten per a sobreviure. A més, les lesions causades per les espècies de Pythium poden servir de via d'entrada per a altres patògens de les arrels.

Quines són les causes de la infecció de Pythium?

En ser floridures aquàtiques oportunistes, les espècies de Pythium provoquen la podridura de les arrels quan els factors ambientals els permeten establir-se. Ataquen quan les plantes estan danyades o afeblides, cosa que significa que la immunitat i la vitalitat de la planta estan compromeses.

L'excés de reg crea un entorn anaeròbic ideal per a la proliferació de les espècies de Pythium. La terra saturada d'aigua permet que les zoosporas es desplacin fàcilment i puguin rastrejar els exsudats fins a arribar a les arrels de les plantes. La falta d'oxigen en la zona radicular també pot asfixiar les arrels, causant la mort de les cèl·lules i facilitant l'entrada de les zoosporas. L'excés d'aigua també pot atreure algunes plagues, com les mosques de l'humus, que atacaran i afebliran l'escorça de l'arrel.

En els cultius d'interior, la principal causa de la podridura de les arrels per Pythium és la introducció d'aquest patogen en la zona de cultiu. En els cultius d'exterior, és molt més probable que les plantes es trobin amb aquest patogen. Però, en interior, els conreadors poden prendre mesures per a mantenir les plantes aïllades. Les espècies de Pythium poden introduir-se en l'espai de cultiu a través de plantes infectades, roba contaminada o material de cultiu contaminat.

Pot la podridura de l'arrel propagar-se a altres plantes de marihuana?

Sí. Les espècies de Pythium tenen diverses estratègies per a assegurar la seva supervivència com a paràsits. D'una banda, després de conquistar l'escorça de l'arrel, continuaran obtenint recursos i reproduint-se de manera sexual i asexual. El continu alliberament de quantitats creixents de zoosporas fa que la progènie s'endinsi en el sòl a la recerca d'altres fonts d'exsudats.

D'altra banda, la producció sexual de oosporas deixa dipòsits genètics a llarg termini en la terra; aquestes estructures romanen en estat latent durant l'hivern, llistes per a atacar les plàntules en la següent primavera. Les zoosporas i oosporas de Pythium poden propagar-se a través de diversos vectors, com la terra contaminada i les solucions hidropòniques.

Quin aspecte té el Pythium (podridura de l'arrel)?

La podridura causada pel Pythium es manifesta de diverses formes evidents. Para esment als següents símptomes de la podridura de l'arrel:

🟡 Color de les arrels: les arrels tindran un color més fosc. En lloc de l'habitual color blanc, adquiriran tons beix, groc i marró.

🌫️ Textura de les arrels: normalment, les arrels tenen una consistència relativament ferma. Però, quan sofreixen la podridura de les arrels, es tornen toves, pastoses i enganxoses a causa dels canvis estructurals resultants del mal en l'escorça de l'arrel.

🦨 Olor de les arrels: les infeccions per Pythium solen produir-se en condicions anaeròbiques, per la qual cosa tant les arrels podrides com el substrat emetran una olor desagradable.

🥀 Pansiment fúngic: les plàntules perdran ràpidament la seva vitalitat i es desplomaran per complet poc després de brollar del sòl.

📉 Retard en el creixement de les plantes: el ritme de creixement de les plantes més velles i establertes començarà a disminuir considerablement.

🕸️ Pudrició de la corona: notaràs que la zona superior de les arrels i la part inferior de la tija principal adquireixen un color marró, a mesura que el patogen comença a infectar cèl·lules situades més amunt en la planta.

🍂 Clorosis: a conseqüència de la menor absorció de nitrogen degut als danys en l'escorça de l'arrel, les fulles de ventall es tornaran groguenques.

Pythium Affected Plants

Es pot revertir la podridura de les arrels?

De moment, no existeix cap cura per a la podridura de l'arrel per Pythium. No obstant això, no hauries de rendir-te i deixar que la teva planta mori sense investigar una mica més. Aconseguir un diagnòstic t'ajudarà a planificar les coses en el futur, en molts sentits.

Si conrees a l'aire lliure directament en la terra, hauràs d'evitar plantar en el mateix lloc l'any següent, ja que si conrees en la mateixa terra poc després tindràs el mateix problema.

Si et dediques a la cria de marihuana, busca plantes que mostrin resistència a aquesta infecció. Tallar un esqueix i conrear-lo en un lloc aïllat podria assegurar-te una genètica molt resistent.

Com tractar el Pythium (podridura de l'arrel)

No és possible tractar les plantes de marihuana infectades per Pythium. Per desgràcia, hauràs d'eliminar immediatament totes les plantes afectades per a evitar la propagació del patogen a altres zones del teu jardí o quart de cultiu. Si pots, crema les plantes infectades; afegir-les a la compostadora podria contaminar el teu cultiu amb oosporas la pròxima temporada.

Però, encara que no és possible tractar les plantes, pots tractar el medi de cultiu. Per a això, existeixen diverses opcions químiques. Però, si prefereixes usar mètodes ecològics, a continuació t'expliquem algunes mesures que pots prendre.

 1. En primer lloc, elimina totes les plantes afectades i crema-les. No plantis res en aquesta zona durant un parell de temporades, per a no donar una font d'aliment a les oosporas latents.
 2. A continuació, prepara un te de compost. Les recerques preliminars suggereixen que tant el te de compost airejat com el no airejat poden ajudar a inhibir el creixement micelial d'algunes espècies de Pythium. El te de compost utilitza inoculants per a produir ràpidament un gran nombre de microorganismes beneficiosos, com a fongs, bacteris, protozous i nematodes. Després d'aplicar-ho a la terra, aquests organismes augmenten la biodiversitat del sòl i competeixen contra els patògens.
 3. Aplica el te de compost abundantment durant la primavera i la tardor en les pròximes dues temporades, per a reequilibrar el microbioma del sòl en les zones de cultiu afectades.

X

La podridura de les arrels i els sistemes hidropònics

Per sort, els sistemes hidropònics són molt més fàcils de netejar que un parterre de terra. Si les teves plantes hidropòniques mostren signes de podridura de la tija i les arrels han adquirit un color marró, pots simplement netejar-lo tot i començar de zero. Tira tota la solució nutritiva directament per un desguàs; evita tirar-la al jardí.

Prepara una solució amb un 3% de peròxid d'hidrogen (aigua oxigenada) i frega l'interior de l'armari de cultiu i tot el sistema hidropònic amb una esponja suau. Neta fins a l'últim centímetre del dipòsit i de les safates de cultiu externes. Submergeix els tubs més petits en galledes amb aquesta solució netejadora, i substitueix qualsevol component que sigui difícil de netejar a fons per ser massa petit o difícil de netejar.

Com prevenir el Pythium (podridura de l'arrel)

Hi ha diverses maneres d'evitar que el Pythium s'instal·li en el teu cultiu interior o exterior. Cap d'elles és una solució màgica, però poden reduir significativament les possibilitats d'una infestació. Aquestes estratègies inclouen:

 • Fongs simbiòtics: les espècies de fongs micorrízics arbusculars es fusionen amb les arrels de les plantes de marihuana, formant una relació simbiòtica. Aquests fongs ajuden les plantes a obtenir nutrients i aigua, i a canvi reben exsudats. Aquests organismes també podrien ajudar les plantes a defensar-se d'unes certes espècies de Pythium[1]. Aplica les espores o els propàguls en sembrar les llavors o en trasplantar les plàntules.
 • Trichoderma: els membres d'aquest gènere de fongs del sòl poden ajudar a combatre les espècies de Pythium en la zona de les arrels. Aplica les trichodermes a les llavors o a la terra per a reduir les possibilitats d'una infecció.
 • Reg adequat: per a reduir les possibilitats de sofrir podridura de les arrels, has d'aprendre a regar correctament les plantes de marihuana. Espera al fet que els primers 2-3cm de la superfície de la terra estiguin completament secs abans de tornar a regar. Mantenir un cicle de reg adequat, deixant assecar la superfície de la terra entre reg i reg, ajudarà a evitar les condicions anaeròbiques que afavoreixen aquesta infecció.
 • Nivell òptim d'oxigen dissolt (hidroponia): la falta d'oxigen dissolt en un sistema hidropònic pot augmentar les possibilitats de sofrir podridura en les arrels del cànnabis. Per a augmentar el contingut d'oxigen dissolt, utilitza tècniques com el “fluming” i l'electròlisi.
 • Higiene general: no contribueixis a la proliferació del Pythium. Per a evitar actuar com a vector de transmissió, neta el material de cultiu i canvia't la roba bruta abans d'entrar en la zona de cultiu. Tingues un material de cultiu específic per a les plantes d'interior i un altre per a les plantes d'exterior; mai introdueixis tests o regadores brutes en el teu armari de cultiu, ni viceversa.
 • Millora el drenatge i la ventilació de la terra: prepara un substrat amb un drenatge i una ventilació adequats. Per a això pots afegir-li matèria orgànica, compost d'alta qualitat, perlita i petites quantitats de sorra.

X

Desapareixerà el Pythium per si sol?

No. Has de prendre mesures per a erradicar el Pythium i evitar aquest problema en el futur. En aquest sentit, els qui conreen hidropónicament en interior tenen avantatge, ja que poden simplement netejar i desinfectar el material i l'espai de cultiu.

Però, en els cultius d'exterior, cal prendre mesures a llarg termini. Els següents passos haurien d'ajudar a sanejar la terra amb el pas del temps:

 1. Crema totes les plantes infectades.
 2. La pròxima temporada, no conreïs en el lloc afectat.
 3. Mescla una mica de matèria orgànica, sorra i perlita amb la terra per a millorar la ventilació.
 4. Aplica abundant te de compost airejat i no airejat en la zona.
 5. Al cap de 1-2 temporades, aplica espores de micorrizes arbusculars i trichoderma a les plàntules abans de trasplantar-les.

Si el teu cultiu de marihuana està afectat per aquests patògens, mira el costat positiu! El fet d'enfrontar-te una vegada al Pythium t'obligarà a aprendre més sobre la biologia del sòl, per la qual cosa aniràs adquirint cada vegada més coneixements i experiència en el cultiu de marihuana.

External Resources:
 1. Effect of arbuscular mycorrhizal fungi on Pythium aphanidermatum causing foot rot disease on pawpaw (Carica papaya L.) seedlings https://www.tandfonline.com
Avís d'exempció de responsabilitat:
Aquest contingut està destinat únicament a finalitats educatives. La informació oferta procedeix de recerques recopilades per fonts externes.

Tens 18 anys o més?

El contingut de RoyalQueenSeeds.cat és únicament apte per a adults i està reservat per a majors d'edat.

Assegura't de conèixer les lleis del teu país.

En clickar a ENTRAR, confirmes
que tens
18 anys o més.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 sobre 5
basat 37822 valoracions