The RQS Blog

.By Steven Voser

La marihuana és, amb diferència, la substància il·legal més consumida a nivell global. Prop de 150 milions de persones consumeixen cànnabis de manera habitual cada any.

Podria dir-se que el suport a la marihuana i la seva legalització es troba en el seu millor moment dels últims 100 anys (o almenys des del començament de la prohibició en la dècada dels 30). Però, malgrat aquest progrés, el cànnabis continua sent il·legal fins a un cert punt en la major part del planeta.


Legalització vs despenalització: En què es diferencien?

Molta gent comet l'error d'utilitzar els termes legalització i despenalització de manera intercanviable. Però aquestes paraules tenen unes definicions completament diferents, i és important conèixer la diferència per a poder parlar de la situació jurídica del cànnabis:

Legalització
El fet de legalitzar la marihuana implica eliminar les restriccions legals que envolten a la planta i el seu consum. Els diferents països i governs adopten diferents enfocaments per a legalitzar l'herba. Alguns podrien optar per legalitzar completament el cultiu, venda, processament i consum de marihuana i els seus derivats, i altres podrien legalitzar únicament la venda amb finalitats medicinals, o solament la producció i venda de cabdells, i prohibir els derivats com a extractes i comestibles.
Despenalització
Despenalitzar el cànnabis consisteix a eliminar les sancions penals contra el seu consum, cultiu, venda i possessió. Una vegada més, els diferents governs i països opten per despenalitzar la marihuana en diferents graus; alguns podrien despenalitzar solament la possessió de petites quantitats d'herba, el cultiu d'un nombre limitat de plantes, o el consum de cànnabis en espais privats, mentre que uns altres podrien adoptar un enfocament més liberal.

Per què continua sent il·legal la marihuana? Quins motius hi ha per a la seva prohibició?

Les opinions sobre aquesta planta ancestral i el seu consum (ja sigui amb finalitats recreatives, terapèutiques o un intermig) estan canviant, i alguns governs han començat a reflectir aquests canvis amb modificacions en les seves polítiques.

 • Tots dos bàndols fan afirmacions exagerades

Els defensors de la legalització sovint tenen dificultats per a argumentar de manera convincent a favor de la seva causa. Desafortunadament, els defensors de la marihuana donen a entendre que el cànnabis és una droga meravellosa que cura totes les malalties, alhora que potencia la creativitat, l'amplitud de mires i el creixement espiritual. Dit això, hem de ser sincers i realistes sobre el que pot i no pot fer aquesta planta.

 • Prejudicis i racisme

Durant molts anys, s'ha relacionat la marihuana amb la contracultura; des dels hippies rebels dels anys 60 i 70, fins als típics fumetes mandrosos del cinema dels 2000, el cànnabis no ha comptat amb el suport dels referents dels corrents principals.

Fins i tot abans dels 60, la propaganda d'estat racista i xenòfoba ja vinculava als immigrants i els delinqüents amb el cànnabis. Pel·lícules com Reefer Madness (1936), entre altres mitjans de difusió, mostren exemples clars d'això, igual que la història de la paraula marihuana en si mateixa. Així és, el terme “marihuana” té un origen racista que es remunta a les campanyes polítiques pejoratives dissenyades per a crear por i xenofòbia a Amèrica.

 • El tabú de la marihuana medicinal

Encara que alguns estudis han investigat el potencial terapèutic del cànnabis, els seus compostos i derivats, no són suficients, ja que encara hi ha moltes coses que desconeixem sobre aquesta planta i com ens afecta.

Aquesta absència d'informació genera una mescla d'escepticisme, dubte i por, i els qui estan a favor del cànnabis medicinal temen fer afirmacions de pes sobre les possibles interaccions positives de la planta amb el cos. De fet, encara que hi ha proves que indiquen que la marihuana és una substància relativament segura, no tòxica, i amb un potencial d'addicció bastant baix, la veritat és que no sabem res d'això amb certesa.

 • Mantenir l'statu quo

La prohibició de la marihuana només existeix des de fa uns 90 anys, però aquest període de temps sembla haver estat suficient per a obligar-nos a moltes persones, i especialment als qui legislen, a acceptar sense més la situació actual, mentre que unes altres tenen un gran interès en què el cànnabis continuï sent il·legal.

A continuació, presentem 10 arguments a favor de la legalització de la marihuana.

Per què continua sent il·legal la marihuana? Quins motius hi ha per a la seva prohibició?

1. La prohibició ha perjudicat els nostres coneixements sobre el cànnabis

Si analitzes alguns dels textos mèdics més antics del món, trobaràs nombroses al·lusions al cànnabis.

Aquests textos antics ens ajuden a entendre l'ús tan generalitzat que ha tingut la marihuana al llarg de la història humana, i posen de manifest algunes de les formes en què els nostres avantpassats consumien i entenien aquesta planta ancestral. També fan que ens plantegem quin tipus de coneixements tindríem avui dia sobre el cànnabis si haguéssim pogut investigar-lo sense problemes durant l'últim segle.

Una de les conseqüències més perjudicials de la prohibició són les implicacions legals de la recerca del cànnabis, els seus compostos, i els seus complexos mecanismes d'acció. Aquesta dificultat d'accés ha contribuït de manera directa a l'absència actual d'informació sobre la seva interacció amb el cos humà. Superar aquest obstacle ens permetria invertir en anàlisis exhaustives per a descobrir els possibles beneficis i riscos per a la societat d'aquesta planta.

2. La legalització significa que podem regular millor el cànnabis

Com ja s'ha esmentat, existeixen proves sòlides que indiquen que la marihuana és una substància relativament segura. Però la veritat és que, amb el poc que sabem sobre l'herba, els seus compostos, i la forma en què actua amb el cos, ens és impossible afirmar el segura que és.

I el fet que la major part de la marihuana que es vengui i consumi a tot el món està cultivada i controlada il·legalment, no facilita precisament aquesta tasca. No obstant això, la legalització és la solució perfecta per a totes les preocupacions, preguntes i dubtes que alberguem sobre si l'herba és segura.

Legalitzar el cànnabis ens permetria passar d'un mercat il·legal, fosc i poc fiable, a un altre transparent i obert; un mercat que pugui ser regulat adequadament i que assumeixi la responsabilitat de prioritzar la seguretat, la salut i la transparència. La veritat és que la gent consumirà marihuana encara que sigui il·legal. La seva legalització i regulació ens permetria garantir que qualsevol que decideixi consumir cànnabis pugui fer-ho de manera responsable.

La legalització significa que podem regular millor el cànnabis

3. La legalització de la marihuana beneficia a l'economia

Només en els últims 10 anys, la marihuana s'ha convertit en un dels productes agrícoles més venuts als EUA Cada any, els mercats legals de Califòrnia, Colorado, Alaska, Nevada i altres estats, generen milions de dòlars i creen milers de treballs, la qual cosa després es tradueix en ingressos per a l'estat i la comunitat en forma d'impostos.

En 2020, un any que va portar uns reptes financers enormes per a gairebé tots els sectors econòmics, la indústria del cànnabis va pujar com l'escuma. Als EUA, per exemple, les vendes legals de marihuana van augmentar en un 67%, i el valor del sector va aconseguir un nou màxim històric de 61.000 milions de dòlars.

En l'actualitat, hi ha molts productes de cànnabis diferents, i no tots contenen THC, la qual cosa evidencia les possibilitats dels productes derivats de la marihuana.

4. La legalització és una resposta viable davant el fracàs de la guerra contra les drogues

Les dades mostren que la gran majoria de les persones processades a conseqüència de la prohibició no són delinqüents; són consumidors. Als EUA, per exemple, es calcula que un 92% dels arrestos relacionats amb el cànnabis es deuen a la possessió de petites quantitats d'herba, mentre que el 8% restant són deguts a la seva venda o producció.

Les estadístiques demostren que hi ha massa consumidors de marihuana en el planeta perquè les forces policials continuïn imposant la prohibició de manera sistemàtica. Imposar la prohibició d'una substància tan acceptada i amb un consum tan generalitzat no és solament poc realista, sinó que també malgasta recursos i causa un sofriment innecessari i injust.

Mentrestant, la recerca dels mercats legals ha comprovat que legalitzar el cànnabis no influeix de manera especial en la taxa de delinqüència, però podria ser una forma eficaç d'eliminar (o reduir seriosament) el mercat negre, i fer que la producció i venda de marihuana siguin legítimes per a poder regular-les en conseqüència. També s'ha demostrat que la legalització redueix les detencions relacionades amb el cànnabis, la qual cosa permet alliberar una enorme quantitat de recursos, i que la policia pugui centrar-se en altres aspectes més importants del seu treball.

La legalització és una resposta viable davant el fracàs de la guerra contra les drogues

5. La marihuana és més segura que l'alcohol i el tabac

Encara que ha de consumir-se amb precaució, la marihuana no és tan perillosa com ens han fet creure. En comparació amb l'alcohol i el tabac, dos productes legals i disponibles a tot arreu (i que fins estan regulats per administracions d'aliments i medicaments com la FDA dels EUA), els riscos per a la salut del consum de marihuana, fins i tot de manera habitual, són menys alarmants.

Els estudis demostren que l'alcohol és responsable de la mort de més de 85.000 persones a l'any a Amèrica del Nord. Pel seu costat, el tabac provoca prop de 500.000[4] morts anuals solo als EUA El consum exclusiu de marihuana, d'altra banda, no mata a ningú, i experts de tot el món estan d'acord que el cànnabis no és tòxic ni letal.

Però això no significa que l'educació i el consum responsable siguin innecessaris.

6. La legalització acabaria amb els prejudicis i l'estigma entorn de la marihuana

Com ja hem vist, la prohibició de la marihuana està impulsada per suposicions tendencioses i prejudicis antiquats relacionats amb la gent que la consumeix. I encara que acabar amb aquests prejudicis (acumulats durant més de 90 anys) no serà gens fàcil, la legalització ajudaria a posar el procés en marxa.

Ja estem veient com l'estigma negatiu que envolta al cànnabis està sent lentament deconstruído gràcies a un grapat de mercats legals a tot el món. I el fet que cada vegada hi ha més gent que adopta una actitud més oberta i normalitza el consum de marihuana, també ajuda a construir una societat més forta, moderna i lliure, que no estigui estigmatitzada per clixés i convencionalismes antics.

a legalització acabaria amb els prejudicis i l'estigma entorn de la marihuana

7. La majoria de la gent està a favor de la legalització

Encara que l'actitud de les persones davant el cànnabis varia d'un país a un altre, els sondejos d'opinió demostren que (almenys, en molts països occidentals) una majoria de votants dóna suport a la legalització.

Les dades del Centre de Recerca Pew, per exemple, mostren que més del 90% de votants estatunidencs donen suport a la legalització de la marihuana fins a un cert grau (ja sigui per al seu consum amb finalitats medicinals o recreatius). Un 70% de votants dels Països Baixos també donen suport a la legalització, així com la majoria de la població d'Austràlia, Anglaterra, Espanya, i molts altres països. En qualsevol democràcia decent, els canvis legislatius reflectirien aquestes enquestes. Però la prohibició que continua existint en la majoria d'aquests països sembla indicar que la democràcia no és aplicable a la legalització de la marihuana.

8. Legalitzar la marihuana no fomenta el seu consum entre les persones joves

Els detractors de la marihuana sovint argumenten que legalitzar el cànnabis animarà a la gent jove a provar-ho. Això és preocupant, ja que la recerca indica que el consum de marihuana durant la infància i adolescència pot danyar el cervell en el desenvolupament de les persones joves.

No obstant això, la por al fet que més gent jove consumeixi cànnabis si es legalitza és infundat. Les dades dels escassos mercats legals de tot el món demostren que la legalització no anima a més adolescents a provar-ho. De fet, a Colorado, el número de gent jove que consumeix marihuana ha descendit des de la legalització.

Legalitzar la marihuana no fomenta el seu consum entre les persones joves

9. La prohibició no funciona: tenim la prova!

És clar que la guerra contra les drogues no ha aconseguit reduir els danys i ni acabar amb el tràfic il·legal de drogues. Les estadístiques mostren que les restriccions més dures imposades pels governs a conseqüència de la guerra contra les drogues, només han aconseguit impulsar fins i tot més el tràfic d'estupefaents.

La prohibició no funciona. Ja ho vam comprobar en el passat amb l'alcohol, i ho estem tornant a veure amb la marihuana.

Prohibir una substància no farà que la gent deixi de consumir-la. A més, la prohibició no ajuda a reduir la delinqüència; en lloc d'això, malgasta una enorme quantitat de recursos policials i castiga principalment els consumidors de drogues (sobretot a persones negres), i no necessàriament a la gent que forma part del crim organitzat.

10. Els governs no haurien d'opinar sobre el que les persones adultes posen en els seus cossos

Si acceptem les evidències que el cànnabis és bastant més segur que el tabac i l'alcohol (que es pot comprar legalment en grans quantitats gairebé en qualsevol lloc), comença a resultar evident que la prohibició de la marihuana no és només una acció hipòcrita, sinó també una descarada intromissió en la llibertat d'elecció de cada persona.

La imposició de la prohibició fins al punt d'arrestar i processar a la gent simplement per tinença de marihuana, és absurda.

Diverses dècades de prohibició han deixat tot això bastant clar, però els últims 10 anys d'avanços han estat molt prometedors de cara al futur. Tant de bo el cànnabis sigui aviat legal a tot el món!

External Resources:
 1. 40% of U.S. drug arrests in 2018 were for marijuana offenses | Pew Research Center https://www.pewresearch.org
 2. The Cannabis Effect on Crime https://www.tandfonline.com
 3. Alcohol consumption is the sole cause of 85,000 deaths annually in the Americas, PAHO/WHO study finds - PAHO/WHO | Pan American Health Organization https://www.paho.org
 4. Fast Facts | Fact Sheets | Smoking & Tobacco Use | CDC https://www.cdc.gov
 5. Can marijuana kill you? https://www.medicalnewstoday.com
 6. Overwhelming support for legal recreational or medical marijuana in U.S. | Pew Research Center https://www.pewresearch.org
 7. News Feature: Cannabis and the adolescent brain | PNAS https://www.pnas.org
Avís d'exempció de responsabilitat:
Aquest contingut està destinat únicament a finalitats educatives. La informació oferta procedeix de recerques recopilades per fonts externes.

Tens 18 anys o més?

El contingut de RoyalQueenSeeds.cat és únicament apte per a adults i està reservat per a majors d'edat.

Assegura't de conèixer les lleis del teu país.

En clickar a ENTRAR, confirmes
que tens
18 anys o més.