The RQS Blog

.


By Ryan Najjar

Des que la marihuana s'ha convertit en un tema rellevant a nivell social, s'han produït protestes en contra. Hi ha qui ha afirmat que pot provocar sobredosi, uns altres creuen que pot causar un "cansament" instantani. No obstant això, entre tots aquests, l'argument de "droga d'iniciació" ha estat el punt de discussió més forta i consistent entre els detractors de la marihuana. No importa quanta recerca s'hagi realitzat fins al moment, s'ha pres com un fet entre una generació conservadora. Però la realitat té molts més matisos del que entén cadascuna de les parts de la qüestió. Totes dues parts tenen molt a prendre en consideració, tenint en compte els factors legislatius, socials i biològics que participen.

QUINA ÉS LA TEORIA DE DROGA D'INICIACIÓ?

Si no estàs al dia amb el tema de la marihuana, pot ser que no estiguis familiaritzat amb el terme "droga d'iniciació". Per a simplificar, és la idea que consumir una substància psicoactiva (com la marihuana) et farà voler obtenir més efectes psicoactivos. En teoria, acabaries consumint altres drogues que són més perilloses i addictives que la marihuana. Però això no sols s'aplica a les drogues. Pel fet que els cigarrets electrònics s'han tornat molt populars, s'ha intensificat la discussió sobre si són una forma d'iniciació als cigarrets convencionals i, a la llarga, a les drogues.

L'ARGUMENT DE LA MARIHUANA COM A DROGA D'INICIACIÓ

Centrant-nos de nou en la marihuana, hi ha una gran quantitat d'arguments que diuen que es tracta d'una droga d'iniciació. Un dels punts principals involucra al sistema de recompensa del cervell i la forma en què la marihuana afecta sobre ell. Per a entendre-ho, quan algú comença a consumir marihuana abans dels 20 anys, pot portar al seu cervell a preferir les pujades agudes de dopamina. A partir d'aquí, poden resultar més atractives altres drogues, i, teòricament, la probabilitat de provar-les augmenta.

A més d'això, quan algú compra i consumeix marihuana té més probabilitats de conèixer a persones que consumeixen altres drogues. Els partidaris de la teoria de droga d'iniciació argumenten que la probabilitat que aquestes persones provin altres drogues més dures és major. Per a demostrar-ho amb estadístiques, la gent diu que l'estatus de droga de la marihuana està garantit pel fet que el 44,7%[1] de les persones que la proven acaben consumint altres drogues il·legals. Cal admetre que es tracta d'una quantitat de persones significativa, i no podem ignorar les xifres

L'ARGUMENT CONTRA LA MARIHUANA COM A DROGA D'INICIACIÓ

No obstant això, si ens parem a observar aquesta xifra notarem una cosa important. Encara que és un número significatiu, no és una majoria. Per als qui portin el compte, això significa que el 56,3% dels consumidors de marihuana no han provat mai una altra substància il·legal. Podem argumentar que també es tracta d'una xifra important. De fet, hi ha proves que demostren que, en lloc de fer que les persones consumeixin drogues noves, la marihuana podria fer el contrari. En un estudi realitzat per investigadors canadencs amb 481 joves de Vancouver, van descobrir que el consum de cànnabis en realitat era una forma de protecció[2] contra la introducció de drogues injectables en les seves vides.

A més d'això, molts argumenten que l'estatus il·legal de la marihuana és el que la converteix, en primer lloc, en una droga d'iniciació. Atès que molts han de comprar a traficants i fumar en llocs determinats, acaben exposats a altres drogues. Bàsicament, si coneixes a un venedor d'herba que embeni cocaïna, és més probable que la provis que algú que no fuma i que no coneix al venedor. No obstant això, si poguessis comprar herba en un dispensari, mai tindries accés a la cocaïna. A partir d'aquí, teòricament, tant tu com la persona que no fuma herba, teniu menys temptacions a parts iguals.

ELS FACTORS CONTEXTUALS MARQUEN UNA GRAN DIFERÈNCIA

ELS FACTORS CONTEXTUALS MARQUEN UNA GRAN DIFERÈNCIA

Igual que amb moltes qüestions relacionades amb l'abús de drogues, el context de cada individu és fonamental en aquesta discussió. Cal tenir en compte, per exemple, que una persona que consumeix marihuana i té una personalitat addictiva té més probabilitats de provar altres drogues després. Això, tanmateix, es deu a la seva tendència cap a la dependència, en lloc d'alguna cosa que la marihuana li provoqués específicament.

Els factors socials també són una cosa molt important a tenir en compte. Naturalment, quan algú creix envoltat de moltes drogues il·legals té més probabilitats de provar-les, i la marihuana probablement serà la primera d'elles. No obstant això, per a ser clars, això no significa que la marihuana li porti directament a desitjar drogues dures. Això simplement reflecteix la temptació general de provar aquestes substàncies, juntament amb el fet que la marihuana és la més accessible.

També has de considerar el següent: la quantitat de marihuana que fumi una persona serà un millor indicador d'una addicció futura que el fet que no fumi en absolut. Si només fumes unes calades els caps de setmana, hi ha una bona possibilitat que no tinguis interès pels opiacis. No obstant això, si et passes la major part del dia fumant, podries acabar desitjant un sedant més fort. Però això no és probable, atès que només el 4,5%[3] dels consumidors de marihuana abusen dels opiacis.

FUMAR MARIHUANA CONDUEIX A UN AUGMENT DEL CONSUM DE DROGUES? EL DEBAT CONTINUA

Ens agradaria que hi hagués respostes contundents però, per desgràcia, són difícils de trobar. Fins i tot amb la recerca anant en totes dues direccions, no hi ha sentència[4] sobre si la marihuana sigui o no sigui una droga d'iniciació. Com succeeix amb qualsevol estudi sobre drogues il·legals, les dades són limitades i les variables de confusió són moltes. A més, molts dels estudis sobre el tema es van realitzar en animals. Naturalment, hi ha moltes preguntes sobre si aquests descobriments es poden aplicar a les persones.

Dit tot això, l'únic que podem fer aquí per a sadollar la curiositat és investigar més i amb major qualitat. Quan els laboratoris puguin obtenir l'autorització legal per a estudiar aquestes substàncies amb major profunditat, aprendrem a la velocitat de la llum. No obstant això, quan arribi l'autorització, els investigadors han de tenir en compte variables com la predisposició a l'addicció i la situació socioeconòmica. També han d'evitar les dades de les enquestes de resposta oberta, ja que és poc probable que les persones siguin honestes pel que fa a la seva veritable taxa de consum.

External Resources:
  1. Probability and predictors of the cannabis gateway effect: A national study https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Is cannabis a “gateway drug”? https://www.publichealthontario.ca
  3. Is Marijuana a Gateway Drug? https://www.psychologytoday.com
  4. Is Cannabis a Gateway Drug? Key Findings and Literature Review https://www.ncjrs.gov
Avís d'exempció de responsabilitat:
Aquest contingut està destinat únicament a finalitats educatives. La informació oferta procedeix de recerques recopilades per fonts externes.

Tens 18 anys o més?

El contingut de RoyalQueenSeeds.cat és únicament apte per a adults i està reservat per a majors d'edat.

Assegura't de conèixer les lleis del teu país.

En clickar a ENTRAR, confirmes
que tens
18 anys o més.