The RQS Blog

.


By Steven Voser

Sens dubte, les opinions respecte al cànnabis estan canviant. Ja sigui amb finalitats medicinals o recreatius, el consum de marihuana està molt més acceptat en gran quantitat de regions del món. No obstant això, encara desconeixem molts aspectes del cànnabis, incloent com d'assegurança és realment, especialment si es consumeix a llarg termini.

EXISTEIX ALGUN RISC PER CONSUMIR CÀNNABIS A curt termini?

RQS, ens encanta el cànnabis i creiem que poder debatre els seus efectes, de manera oberta i honesta, és fonamental per a desmuntar l'estigma creat entorn d'aquesta planta durant anys. Així que comencem examinant els efectes del cànnabis a curt termini en el cos:

Els receptors cannabinoides[1] estan presents en tot el nostre cos. Els receptors CB1 es troben en concentracions extremadament elevades en moltes regions del cervell (incloent, entre altres, el cerebel, hipocamp, escorça cerebral, ganglis basals, hipotàlem i amígdala). D'altra banda, els receptors CB2 es troben en cèl·lules immunològiques i algunes neurones.

En dirigir-se a aquests receptors, el cànnabis pot provocar canvis en l'estat d'ànim, la memòria, l'apetit, la coordinació, la sensació de dolor i la percepció, entre altres. Pensa en les característiques d'un colocón de marihuana: eufòria, relaxació, augment d'apetit, alteració de la percepció temporal i formes diferents de pensar. El cànnabis també pot augmentar temporalment el plaer que sentim en menjar, tenir relacions sexuals, escoltar música, contemplar art, etc.

La marihuana no provoca sobredosis letals i no hi ha cap cas documentat de mort com a resultat directe d'un consum excessiu de cànnabis. Però alguns cannabinoides (especialment el THC) poden causar efectes desagradables quan es consumeixen en altes quantitats. Aquests inclouen:

• Dificultat per a pensar amb claredat o resoldre problemes

• Pèrdua de memòria a curt termini

• Pensaments accelerats

• Ansietat

• Sudoració

• Nàusees i vòmits

Fumar cànnabis, així com fumar tabac o qualsevol altra matèria vegetal seca, pot causar irritació greu en el tracte respiratori.

PSICOSI INDUÏDA PEL CÀNNABIS: ÉS REAL LA “BOGERIA DE LA MARIHUANA”?

Si cerques en Google “riscos del consum de cànnabis” trobaràs referències a la psicosi induïda pel cànnabis (CIP, per les seves sigles en anglès). Com el seu nom suggereix, la CIP és un episodi psicòtic passatger, caracteritzat per símptomes com a paranoia, deliri, depressió, cavil·lacions, ansietat, etc. En 2018, un advocat canadenc va culpar a la CIP d'haver-li fet acusar un desconegut de ser un terrorista i trencar-li les costelles amb un bat de beisbol.

Com de real és la psicosi induïda pel cànnabis? Hi ha cert debat sobre si el cànnabis pot induir un episodi psicòtic agut. De fet, existeix un gran debat[2] sobre la relació entre el cànnabis i els trastorns mentals en general.

CANNABIS-INDUCED PSYCHOSIS: IS “REEFER MADNESS” REAL?

RISCOS A LARG TERMINI DEL CONSUM DE CÀNNABIS

A curt termini, els efectes del consum de cànnabis són bastant lleus. Però el consum a llarg termini presenta riscos considerables.

EL CÀNNABIS POT CAUSAR RISCOS PER A la SALUT ASSOCIATS A FUMAR

Encara que als consumidors de marihuana els encanta pensar que fumar cànnabis és més sa que fumar tabac, la realitat és diferent. Alguns estudis[3] mostren que el fum del cànnabis conté moltes de les substàncies nocives presents en el fum dels cigarrets.

Els riscos per a la salut derivats de fumar marihuana procedeixen de la combustió. El fum generat al combustionar pràcticament qualsevol substància conté una infinitat de carcinògens, toxines i irritants. En inhalar el fum del cànnabis, estàs introduint aquests químics directament en el teu cos.

EL CÀNNABIS POT PROVOCAR CANVIS EN L'ESTRUCTURA CEREBRAL

Algunes recerques mostren que el cànnabis pot afectar l'estructura del cervell. Un estudi de 2014[4], publicat en la revista “Neuropsychopharmacology”, va analitzar com el cànnabis afectava l'estructura cerebral en un grup de consumidors habituals de cànnabis versus un grup de consumidors ocasionals. L'estudi va trobar que consum elevat de cànnabis es correlacionava amb una reducció de la matèria grisa (que conté la majoria de neurones del cervell) en zones del cervell, incloent l'escorça temporal medial, el pol temporal, el gir parahipocampal, l'ínsula i l'escorça orbitofrontal. Aquestes zones contenen molts receptors CB1 i juguen un paper important en el “processament motivacional, emocional i afectiu”.

Els resultats d'aquest estudi concorden amb els resultats d'altres estudis basats en animals.

EL CÀNNABIS AFECTA A l'APRENENTATGE, LA MEMÒRIA I L'ATENCIÓ

Les recerques també mostren que la marihuana pot afectar la nostra capacitat d'aprenentatge i memòria. Però encara no es comprèn del tot com produeix això.

Un estudi de 2016[5] publicat en la revista "JAMA Internal Medicine” va trobar una forta associació entre l'exposició a llarg termini al cànnabis i l'empitjorament de la memòria verbal en persones de mitjana edat (amb edats entre 18 i 30 anys).

L'estudi incloïa una mostra de 5.000 participants als qui se'ls va demanar que informessin sobre el seu consum de marihuana i participessin en tests de memòria verbal, velocitat de processament i funció executiva.

L'estudi va concloure que, en mitjana, per cada 5 anys de consum habitual de cànnabis, els participants van oblidar 1 paraula d'una llista de 15 paraules que se'ls havia mostrat prèviament.

No obstant això, altres estudis també suggereixen que el cànnabis podria ajudar a reduir la deterioració cognitiva associada a la vellesa. En 2017, un estudi[6] publicat en “Nature Medicine” va mostrar que, mentre el THC afectava negativament els resultats dels tests cognitius en ratolins joves, produïa l'efecte contrari en ratolins adults.

CANNABIS AFFECTS LEARNING, MEMORY, AND ATTENTION

EL CÀNNABIS POT CAUSAR DEPENDÈNCIA I ADDICCIÓ

Per més que t'agradi la marihuana, és important ser conscient que pot causar addicció. Quan el THC s'uneix als receptors CB1, el sistema endocannabinoide es subrregula de manera natural. Quan això succeeix, produeix menys endocannabinoides i menys receptors. Amb el consum habitual, això significa que desenvoluparàs naturalment una tolerància al THC i necessitaràs dosis més altes per a obtenir els mateixos resultats.

Amb el temps, els consumidors habituals de cànnabis també poden desenvolupar dependència a aquesta substància. El sistema endocannabinoide és un sistema molt intel·ligent per naturalesa. Per exemple, en situacions estressants, el sistema endocannabinoide augmenta els nivells de endocannabinoides en resposta a un augment del cortisol. Quan la gent consumeix marihuana per a afrontar l'estrès, el THC ocupa el lloc dels endocannabinoides com la anandamida i el 2-AG, afectant la capacitat natural del sistema endocannabinoide per a bregar amb l'estrès en el futur. Com a resultat, la gent pot tornar-se dependent del cànnabis en situacions d'estrès.

Bàsicament, l'addició al cànnabis es produeix quan una persona consumeix cànnabis, sent que impacta negativament en la seva vida i vol deixar de consumir-ho però no pot.

EL CÀNNABIS S'HA RELACIONAT AMB MALALTIES DE SALUT MENTAL

Sí, hi ha estudis que mostren que la marihuana pot afectar la salut mental. Però la relació entre el cànnabis i els trastorns mentals encara no es comprèn del tot. Anteriorment es creia que el cànnabis podia causar psicosi i esquizofrènia, però sembla que aquest no és el cas. En canvi, alguns investigadors han argumentat que el cànnabis podria provocar l'aparició de trastorns mentals en persones amb predisposició a aquestes malalties. No obstant això, encara no entenem realment com el cànnabis afecta a la nostra salut mental.

UNA ANOTACIÓ PER ALS CONSUMIDORS JOVES DE CÀNNABIS

Ara ja coneixes els efectes a curt i llarg termini del cànnabis. No obstant això, amb un consum responsable hauries de poder gaudir la marihuana sense haver de preocupar-te per exposar-te a riscos severs.

Però és important assenyalar que les persones joves haurien d'evitar la marihuana.

El sistema endocannabinoide juga un paper essencial en el desenvolupament del cervell, des de l'inici de la vida en l'úter, fins a la pubertat i l'edat adulta. Per tant, és estrictament recomanable que els joves, el cervell dels quals encara s'estigui desenvolupant, NO consumeixin cànnabis.

External Resources:
  1. Cannabinoid receptors: where they are and what they do. - PubMed - NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Here's the truth about whether cannabis causes psychosis – and what you can do to minimise your risk of harm | The Independent https://www.independent.co.uk
  3. Marijuana and Lung Health | American Lung Association https://www.lung.org
  4. Long-Term Effects of Cannabis on Brain Structure https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  5. Long-Term Marijuana Use Associated with Worse Verbal Memory in Middle Age - For The Media - JAMA Network https://media.jamanetwork.com
  6. https://www.researchgate.net/publication/316842775_A_chronic_low_dose_of_D9-tetrahydrocannabinol_THC_restores_cognitive_function_in_old_mice
Avís d'exempció de responsabilitat:
Aquest contingut està destinat únicament a finalitats educatives. La informació oferta procedeix de recerques recopilades per fonts externes.

Tens 18 anys o més?

El contingut de RoyalQueenSeeds.cat és únicament apte per a adults i està reservat per a majors d'edat.

Assegura't de conèixer les lleis del teu país.

En clickar a ENTRAR, confirmes
que tens
18 anys o més.