The RQS Blog

.


By Ryan Najjar

Fins fa poc, els anuncis antidroga et feien creure que la marihuana és una amenaça. Alguns anuncis exageraven, o directament mentien, sobre els seus efectes. Altres anuncis mostraven a la gent còmicament fora de control, establint una correlació entre aquest comportament i els consumidors de cànnabis. Tots els anuncis compartien una mateixa missió: mostrar la marihuana com una amenaça i una pèrdua de temps.

Però aquestes campanyes antidroga no van prestar tanta atenció a l'alcohol. És cert que durant dècades hi ha hagut anuncis sobre alcoholisme i el públic no ignora completament el problema; però la majoria d'anuncis d'alcohol mostren imatges de festes i aventures. No mostren a cirurgians emborratxant-se durant una operació, com feien amb els cirurgians fumetes. No, únicament indiquen un "Beu responsablement" al final de cada anunci.

Per tant, fins fa poc, els mitjans de comunicació havien convençut a la majoria de gent que l'herba era molt més perillosa que l'alcohol. Però què diu la ciència sobre aquest tema? Si mirem les dades, veiem que el cànnabis és més segur que l'alcohol en molts sentits. Aquestes són les 10 raons principals:

1. NOMBRE DE MORTS

No pretenem començar amb una dada trista, però un dels majors indicadors del perill d'una substància és el nombre de morts. El consum nociu d'alcohol es va cobrar la vida de més de 3 milions de persones en 2016 *a nivell mundial[1]; això inclou, entre altres, a les víctimes de coma etílic i als qui van patir càncer i apoplexies com a resultat del consum d'alcohol. En canvi, el nombre de morts derivades del consum de marihuana és 0. Òbviament, algunes persones poden causar accidents automobilístics mentre condueixen sota els efectes del cànnabis, però és molt més freqüent trobar conductors borratxos.

2. SOBREDOSI

Segons Alcoholism Solutions, als EUA prop de 50.000 persones són diagnosticades amb intoxicació etílica cada any. Al Regne Unit, la situació no millora; en els últims vuit anys, el nombre de menors hospitalitzats per coma etílic ha augmentat un 20%[2] any rere any.

Encara que no és una dada tan recent, els Centres per al Control i Prevenció de Malalties van estimar que, en el període 2011-2012, sis persones[3] morien diàriament per coma etílic als Estats Units. Saps quantes persones van morir per sobredosis de marihuana durant aquest període? Lletreja-ho amb mi: Z-E-R-O. Per a això, hauries de fumar entre 238 i 1.113 porros[4] (15–70 grams de THC pur) en un sol dia, una cosa pràcticament impossible.

3. MALALTIES CRÒNIQUES

El consum excessiu i crònic d'alcohol pot provocar diverses malalties. Aquestes inclouen, entre altres: càncer de fetge, càncer de mama, càncer de còlon, epilèpsia i cardiopatia isquèmica. La marihuana també té efectes secundaris negatius, però aquests es limiten principalment a problemes pulmonars (especialment quan es consumeix amb tabac) i episodis psicòtics en casos especialment greus (però aquests són poc comuns). Però, fins i tot en aquest cas, l'alcohol també produeix episodis psicòtics! En general, els riscos associats a la ingesta d'alcohol són molt majors que els associats al consum de cànnabis.

4. TAXES DE VIOLÈNCIA I LESIONS

No sabem si és el teu cas, però quan nosaltres fumem herba no tenim l'energia o l'ímpetu per a cometre crims violents. I sembla ser que altres consumidors estan d'acord.

Segons un estudi del _American Journal of Emergency Medicine_, el consum prolongat de cànnabis rarament[5] es relaciona amb agressions lesives. En canvi, un estudi va trobar que el 36%[6] de les hospitalitzacions a causa d'agressions i el 21% de totes les lesions estaven associades amb el consum d'alcohol. Quan una sola droga està relacionada amb tantes hospitalitzacions, és hora de deixar de dir que és "més segura".

TAXES DE VIOLÈNCIA I LESIONS

5. IMPACTE CEREBRAL

Encara que molts de vosaltres podríeu pensar que la marihuana és més nociva per al cervell que l'alcohol (a causa de la percepció pública), sorprenentment això no és així. De fet, segons afirma[7] el Dr. Gary L. Wenk en un article del _Psychology Today_, és tot el contrari!

En aquest article, el Dr. Wenk cita una recerca de l'Institut de Recerca Scripps que va trobar que la neurogènesi (la formació de noves neurones) es veu afectada en els bevedors compulsius, fins i tot quan ja han deixat de consumir alcohol. En canvi, alguns estudis recents han observat que l'estimulació dels receptors cannabinoides _activa_ la neurogènesi.

6. VIABILITAT MEDICINAL

La marihuana té un avantatge respecte a l'alcohol, ja que realment ofereix efectes beneficiosos que ajuden a algunes persones. Molta gent consumeix cànnabis amb diverses finalitats terapèutiques i, a les regions on el consum medicinal és legal, sovint es recepta cànnabis o s'apliquen teràpies amb cannabinoides als qui sofreixen afeccions com a dolor crònic i nàusees. Quan va ser l'última vegada (des de la dècada de 1870) que un metge va receptar whisky a un pacient?

7. ANSIETAT I DEPRESSIÓ

Encara que el consum excessiu de cànnabis pot agreujar aquests problemes, molts pacients amb ansietat i depressió troben alleujament en la marihuana medicinal. Encara que és cert que falten recerques en aquest àmbit i les prescripcions de cànnabis per a problemes de salut mental no són molt freqüents. Però això no ha impedit que algunes persones es autoadministren diferents proporcions de THC i CBD.

El CBD, en concret, està sent investigat pel seu potencial ansiolític. En un estudi[8], on es va administrar CBD a pacients amb fòbia social abans d'una prova simulada de parlar en públic, es va observar que el cannabinoide redueix significativament l'ansietat subjectiva.

Pel que fa a l'alcohol, la situació és bastant atroç. Se sap que l'alcohol és un depressor del sistema nerviós central i el consum crònic s'associa a una sèrie de problemes de salut mental que inclouen, entre altres, depressió i ansietat.

8. OBESITAT

Sí, molts fumadors de cànnabis senten gana quan estan col·locats, experimentant el que es coneix com els "munchies". Però, al contrari del que caldria esperar, els consumidors de cànnabis solen tenir un menor[9] índex de massa corporal que els no consumidors. Així que pots oblidar l'estereotip del “fumeta mandrós”.

D'altra banda, l'alcohol conté calories i no aporta nutrients viables. El consum excessiu i crònic d'alcohol s'associa amb majors nivells de teixit adipós[10] i, per tant, majors índexs d'obesitat.

9. CÀNCER

Com ja hem esmentat, l'alcohol té el potencial de causar diversos tipus de càncer. D'altra banda, encara que el cànnabis actualment no es considera un tractament per al càncer, s'ha usat durant molt de temps per a alleujar els símptomes de la quimioteràpia i altres símptomes fisiològics desagradables associats a aquesta malaltia.

CÀNCER

Algunes recerques preliminars[11] mostren que els cannabinoides "alenteixen el creixement i/o causen la mort" de les cèl·lules canceroses in vitro. Però això queda lluny de considerar-se un tractament viable. Així i tot, el fet que el cànnabis tingui algun potencial en aquest àmbit és positiu, tenint en compte els greus efectes perjudicials de l'alcohol.

10. MALALTIA D'ALZHEIMER

Des de fa un temps, l'alcohol s'ha associat amb el desenvolupament de malalties neurodegeneratives com l'Alzheimer. Un estudi recent ha recolzat això científicament. Els autors d'aquest estudi, publicat en el _Journal of Neuroinflammation_, van observar que "els efectes de l'alcohol en la fagocitosi podrien contribuir al desenvolupament de la malaltia d'Alzheimer".

I què hi ha del cànnabis? Estudis preclínics[12] han mostrat que petites quantitats de THC redueixen la producció de proteïna beta-amiloide, un factor clau que contribueix a l'Alzheimer. És important assenyalar que, en aquest cas, també és massa aviat per a considerar el cànnabis com un tractament per a aquesta afecció. Però aquests resultats, juntament amb altres estudis que destaquen les possibles propietats neuroprotectoras, mostren que l'acció del cànnabis és molt versàtil.

External Resources:
 1. https://www.who.int/substance_abuse/publications/global_alcohol_report/en/
 2. Alcohol Poisoning Statistics - Alcoholism Solutions | A New Way To Deal With Alcoholism https://alcoholism-solutions.com
 3. Alcohol Poisoning Deaths | VitalSigns | CDC https://www.cdc.gov
 4. Marijuana vs Alcohol | Is Marijuana Safer Than Alcohol? https://drugabuse.com
 5. Patterns and correlates of drug-related ED visits: results from a national survey. - PubMed - NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 6. Alcohol consumption greatly increases serious injury risk for heavy and moderate drinkers -- ScienceDaily https://www.sciencedaily.com
 7. Alcohol vs. marijuana in the brain | Psychology Today https://www.psychologytoday.com
 8. Cannabidiol reduces the anxiety induced by simulated public speaking in treatment-naïve social phobia patients. - PubMed - NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 9. Reduced Body Mass Index and Obesity Rates in Cannabis Users https://www.genengnews.com
 10. Alcohol Consumption and Obesity: An Update https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 11. Marijuana and Cancer https://www.cancer.org
 12. The Effects of Medical Marijuana on Alzheimer’s Treatment https://www.alzheimers.net
Avís d'exempció de responsabilitat:
Aquest contingut està destinat únicament a finalitats educatives. La informació oferta procedeix de recerques recopilades per fonts externes.

Tens 18 anys o més?

El contingut de RoyalQueenSeeds.cat és únicament apte per a adults i està reservat per a majors d'edat.

Assegura't de conèixer les lleis del teu país.

En clickar a ENTRAR, confirmes
que tens
18 anys o més.