The RQS Blog

.By Miguel Ordoñez Reviewed by: Carles Doménech

Avui dia, el cànnabis té moltes aplicacions. A part del típic ús recreatiu, el gran potencial de l'herba màgica per a promoure la salut i el benestar ha estat reconegut tant a nivell científic com anecdòtic. Si dónes un cop d'ull a les recerques publicades en les últimes dècades, trobaràs molta literatura sobre el tema.

En aquest article, parlarem de la possible eficàcia del cànnabis per a alleujar el dolor després d'una cirurgia major. És una millor alternativa als medicaments de venda lliure? O és més recomanable prendre opioides i altres fàrmacs?


Per a analitzar aquest tema, revisarem les recerques científiques sobre aquest tema, així com la resta d'opcions utilitzades per la gent. Si t'estàs plantejant prendre CBDTHC per a alleujar el dolor postoperatori, aquest article hauria de respondre a les teves preguntes.

Tractaments actuals per al dolor postoperatori

No totes les cirurgies són un procés senzill. Alguns procediments són una mica severs, però una vegada han acabat et sents bé; en canvi, altres cirurgies et deixen amb dolors, com si haguessis estat en un combat de boxa a sis assalts.

Abans de la legalització del cànnabis, i també avui dia, els metges tendien a prescriure opcions més tradicionals per a alleujar el dolor; algunes basades en fàrmacs, mentre que unes altres no.

El tipus de tractament que rep una persona depèn de la mena de cirurgia realitzada, així com de la seva tolerància al dolor. La majoria d'aquests tipus de tractament són generalment segurs, excepte per alguns efectes secundaris com a nàusees, somnolència i vòmits.

 • Anestèsics locals

Els anestèsics adormen una part concreta del cos durant un breu període de temps. Alguns poden prendre's per via oral, mentre que uns altres són d'aplicació tòpica.

En alguns casos, si els pacients sofreixen un dolor insuportable, es poden usar blocadors nerviosos. Igual que la majoria d'anestèsics, un blocador nerviós desensibiliza una regió concreta del cos des d'on irradia el dolor. Normalment s'administra a través d'un catèter.

Un avantatge dels blocadors nerviosos és que disminueixen la quantitat de medicaments opiacis que s'administren al pacient. I això significa una reducció en la intensitat i la freqüència dels episodis de nàusees, somnolència i altres efectes secundaris.

Anestèsics locals
 • Medicaments antiinflamatoris no esteroidals (AINE)

Probablement hauràs pres ibuprofeno per a alleujar un dolor fort de queixals, o celecoxib per a combatre la migranya.

Tots dos són medicaments antiinflamatoris no esteroidals (també coneguts com AINE) i, com el seu nom indica, s'usen principalment per a reduir la inflamació. Fins i tot poden adquirir-se sense recepta mèdica.

El principal avantatge de prendre AINE és que no provoquen cap mena de deterioració. Però hi ha alguns possibles efectes secundaris que han de tenir-se en compte, com a marejos i problemes estomacals. També poden suposar un problema per als qui sofreixen úlceres estomacals o els qui prenen anticoagulants.

Encara que els AINE siguin fàcilment accessibles, és recomanable consultar a un professional mèdic abans de prendre'ls.

Medicaments antiinflamatoris no esteroidals (AINE)
 • Tècniques de relaxació

Per als qui no vulguin atipar el seu cos de fàrmacs, hi ha algunes tècniques de relaxació per a ajudar a alleujar el dolor postoperatori.

Un bon exemple és la visualització guiada, en la qual dibuixes una imatge calmada i tranquil·litzadora en la teva ment. L'objectiu d'aquesta tècnica és proporcionar una distracció agradable del dolor, reduint així la seva intensitat.

Els remeis homeopàtics, com la teràpia de fred o de calor, també ajuden a reduir la inflor i fan que el dolor sigui més suportable. La tècnica triada dependrà de la recomanació del teu metge o professional de la salut.

Tècniques de relaxació
 • Analgèsics no opiacis

Si sofreixes un dolor lleu o moderat i vols eliminar-lo, els analgèsics són la millor opció. Sovint són eficaços per si sols i redueixen la necessitat de prendre altres medicaments, amb la qual cosa disminueix la possibilitat de sofrir efectes secundaris.

Igual que els AINE, la majoria d'analgèsics són segurs per al consum. Pots comprar-los en la farmàcia sense necessitat de recepta mèdica.

No obstant això, un aspecte a tenir en compte és el possible mal hepàtic si se supera la dosi receptada. Si sofreixes de problemes hepàtics preexistents, hauràs de consultar primer amb un metge.

Analgèsics no opiacis

Opioides per a alleujar el dolor postoperatori

Alguns opioides s'usen habitualment per a alleujar el dolor postoperatori. Aquests medicaments solen receptar-se als qui experimenten un dolor intens.

En prendre aquests fàrmacs, s'uneixen als receptors opioides del cervell i la medul·la espinal. Llavors s'envien senyals per tot el cos, informant-lo que no sent dolor.

El major avantatge de prendre opioides per a calmar el dolor és que els efectes són immediats. L'agonia és reemplaçada per una clara sensació d'eufòria.

Però com ocorre amb qualsevol fàrmac sintètic, els inconvenients són severs, especialment si s'abusa d'aquests medicaments.

 • Efectes secundaris físics dels opioides

Els primers signes que revelen una dependència als opioides són els efectes secundaris físics. Algunes persones experimenten somnolència, mentre que unes altres sofreixen restrenyiment.

Hi ha els qui ignoren aquests senyals considerant-les com una cosa normal, però experimentar aquests símptomes t'indicarà que alguna cosa no va bé en el teu cos.

 • Tolerància i abstinència

Com més sovint consumeixis opioides, més fàcil serà per al teu cos desenvolupar una alta tolerància a aquests fàrmacs. I en aquest cas, què faràs? Hauràs d'augmentar la dosi a nivells no saludables per a poder sentir algun efecte.

Però, una vegada deixis de prendre opioides, els símptomes d'abstinència no són gens divertits. Aquests inclouen dolor muscular, enrampades abdominals, nàusees i vòmits, per nomenar alguns.

Ara et trobes davant la desagradable ironia que els medicaments que suposadament et proporcionen alleujament et provoquen moments tremendament incòmodes.

 • Canvis mentals i de comportament

Quan es consumeixen opioides de forma prolongada, el cos comença a dependre d'aquests fàrmacs. El cervell deixa de produir unes certes hormones i neuroquímicos, i en lloc d'això depèn dels opioides per a fer el treball.

Quin és el resultat? El cervell també comença a respondre a l'entorn de manera diferent. Uns certs senyals i estímuls poden fer que l'individu es recordi del fàrmac, provocant-li una ànsia no desitjada.

Aquesta dependència també pot fer que algunes persones cometin accions desesperades per a aconseguir la dosi, com robar diners a un familiar o altres actes deshonestos.

Què diuen les recerques sobre el cànnabis per al dolor?

Ara, entrem en el moll de la qüestió. Què opina la ciència sobre el cànnabis medicinal per al dolor postoperatori?

Com succeeix amb altres troballes sobre el cànnabis, els experts han trobat alguns aspectes positius i altres negatius.

 • Cànnabis medicinal per a controlar el dolor

En un estudi[1] realitzat en 2008, els investigadors van trobar una connexió entre el cànnabis i el control del dolor. Quina és la connexió? El sistema endocannabinoide (SEC) del nostre cos.

Veuràs, quan el THC arriba al cos, s'uneix als receptors CB1 i CB2 del SEC. L'activació d'aquests receptors té el potencial de produir efectes antiinflamatoris, que alleugen el dolor i redueixen la hiperalgesia (sensibilitat al dolor anormalment elevada). Les persones que sofreixen fibromiàlgia i migranyes estan molt familiaritzades amb això.

Però això no és tot. El THC també pot modular els nivells de dopamina i serotonina, la qual cosa també podria ajudar a reduir el dolor.

El CBD, un compost no psicotròpic, també és eficaç com a compost antiinflamatori potencial[2], a través de la seva acció indirecta sobre el SEC. L'abast total del potencial analgèsic del CBD continua sent objecte de debat, però suggereix la possible eficàcia dels productes terapèutics de cànnabis d'espectre complet.

Cànnabis medicinal per a controlar el dolor

 • Marihuana medicinal per a reduir l'ús d'analgèsics?

Els opioides en si no són l'únic problema. Una altra qüestió important és l'accessibilitat a aquests fàrmacs i la facilitat d'abús o consum inadequat.

No obstant això, estudis recents[3] mostren com el cànnabis medicinal podria potencialment reduir el consum d'opioides. En un estudi es va enquestar a 1000 persones que prenien cànnabis per a controlar el dolor, i es va observar que el 82% dels enquestats va poder reduir o abandonar completament el consum d'analgèsics de venda lliure. I un 88% va poder deixar completament els analgèsics opiacis.

En alguns casos, la gent recorre al cànnabis medicinal per a evitar els desagradables efectes secundaris que produeixen uns certs medicaments. Però, en definitiva, el consum controlat de marihuana amb finalitats terapèutics permet als pacients experimentar alleujament sense necessitat d'opioides. Per tant, les possibilitats de desenvolupar una tolerància i dependència disminueixen significativament.

 • El cànnabis medicinal com a possible porta d'entrada al consum d'opioides

D'altra banda, també hem de tenir en compte els aspectes negatius del consum de cànnabis medicinal. Com a mostra aquest estudi pilot retroactiu[4] de 2016, el consum crònic de marihuana podria portar a un possible consum d'opioides.

En l'estudi van participar pacients dels hospitals de Colorado i Texas que havien sofert accidents de trànsit. Es va arribar a la conclusió que el consum crònic de cànnabis possiblement afecta la resposta al dolor, en requerir majors dosis d'analgèsics opiacis per a aconseguir alleujament.

No obstant això, cal assenyalar que aquests resultats es van observar específicament en consumidors crònics. Els qui consumien de manera esporàdica no van mostrar diferències en el seu desig de consumir opioides.

Opioides vs cànnabis per a alleujar el dolor postoperatori

En teoria, hi ha un argument convincent a favor del consum de cànnabis medicinal per a calmar el dolor postoperatori. Però, si ho analitzem al costat dels opioides, la cosa es torna una mica més complexa.

 • Tendència d'addicció

Tant els opioides com la marihuana tenen una alta probabilitat de ser consumits en excés. Totes dues substàncies aporten una sensació d'eufòria als consumidors, fent que siguin susceptibles a l'addicció i al consum crònic. No obstant això, els símptomes d'abstinència dels opioides solen ser molt més desagradables.

D'altra banda, el cànnabis podria considerar-se una bona alternativa al consum d'opioides, si es pren correctament. El més destacable és que no produeix efectes secundaris desagradables i no causarà una sobredosi letal.

 • Accessibilitat

Aquí és on els opioides tenen un cert avantatge. En qualsevol lloc del món, aquests fàrmacs estan disponibles a la venda sempre que es tingui una recepta mèdica.

Però aquest no és el cas del cànnabis, que continua considerant-se una substància "perillosa" en molts països, imposant forts càstigs per la seva possessió, cultiu i venda. Als Estats Units continua sent una droga de la Llista I, juntament amb l'èxtasi, l'heroïna i l'LSD. En poques paraules, el govern ha considerat que aquestes substàncies no tenen "un ús mèdic acceptat" i suposen un "alt potencial d'abús".

Opioides vs cànnabis per a alleujar el dolor postoperatori

 • El procés de l'alleujament del dolor

El cànnabis i els opioides proporcionen alleujament del dolor de manera diferent. Com hem comentat en un apartat anterior d'aquest article, els opioides enganyen el cervell perquè senti que el cos no experimenta dolor. Això succeeix immediatament després que els fàrmacs s'uneixin als receptors opioides del cervell.

El procés amb el cànnabis és lleugerament diferent. Reforça la capacitat del cos per a reduir la sensació de dolor, fent que sigui més natural, però potencialment menys efectiu.

Hauries de consumir cànnabis per a alleujar el dolor postoperatori?

En aquest debat hi ha almenys dos corrents de pensament. Un grup de persones preferirà el cànnabis perquè, a diferència dels opioides, els seus efectes secundaris són molt menys severs. En canvi, un altre grup preferirà els opioides a causa de la seva accessibilitat i als problemes legals entorn de la marihuana.

El cànnabis té potencial terapèutic, però també pot presentar algunes complicacions, depenent de la mena de cirurgia que hagis rebut. Per exemple, si t'has sotmès a una operació relacionada amb el sistema respiratori, fumar és totalment desaconsellable.

És necessari realitzar més recerques sobre el consum de cànnabis per a reduir el dolor postoperatori, però els resultats actuals són realment prometedors. D'altra banda, la marihuana és relativament segura de consumir abans i després d'una cirurgia.

Per a major seguretat, és recomanable consultar a un metge abans de prendre cànnabis després d'una cirurgia.

Avís d'exempció de responsabilitat mèdicaLa informació enumerada, referenciada o enllaçada en aquesta pàgina web només és per a finalitats educatives generals i no ofereix cap consell legal o mèdic de manera professional.

Royal Queen Seeds no es pot responsabilitzar de la informació de les referències de les nostres pàgines, o de les pàgines que enllacem, que condonin, defensin o fomentin l'ús lícit o il•lícit de drogues o activitats il•legals. Consulteu amb el vostres metge o professional sanitari abans d'utilitzar algun dels productes o mètodes que apareixen enumerats, referenciats o enllaçats en aquest lloc web.

External Resources:
 1. Cannabinoids in the management of difficult to treat pain https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 2. Antioxidative and Anti-Inflammatory Properties of Cannabidiol https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 3. Could marijuana be an effective pain alternative to prescription medications? -- ScienceDaily https://www.sciencedaily.com
 4. The grass is not always greener: a multi-institutional pilot study of marijuana use and acute pain management following traumatic injury - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Avís d'exempció de responsabilitat:
Aquest contingut està destinat únicament a finalitats educatives. La informació oferta procedeix de recerques recopilades per fonts externes.

Tens 18 anys o més?

El contingut de RoyalQueenSeeds.cat és únicament apte per a adults i està reservat per a majors d'edat.

Assegura't de conèixer les lleis del teu país.

En clickar a ENTRAR, confirmes
que tens
18 anys o més.