The RQS Blog

.


By Ryan Najjar

Durant l'última dècada, molta gent ha recorregut a la marihuana medicinal per a tractar malalties físiques i mentals. Persones amb dolor crònic, inflamació, glaucoma i fins i tot càncer, han trobat alleujament en el cànnabis. 

La llista de malalties que és capaç de combatre cada dia és més llarga, i la síndrome de Tourette podria ser la següent. Encara és ràpid per a estar segurs, però la cosa promet.

QUÈ ÉS LA SÍNDROME DE TOURETTE?

Encara que el seu nom és molt conegut, existeix una percepció errònia del que és en realitat. La síndrome de Tourette és un trastorn neurològic que provoca reaccions musculars no desitjades, la qual cosa ocasiona diversos tics motors i vocals (que explicarem més endavant). 

Els investigadors desconeixen la seva causa, però creuen que està influenciat per factors genètics i ambientals. Dit això, s'ha demostrat que la gran majoria dels casos són hereditaris. No obstant això, encara no s'ha descobert el gen que el transmet.

QUINS SÍMPTOMES PRODUEIX LA SÍNDROME DE TOURETTE?

En sentir la paraula Tourette, molta gent pensa en els exabruptes incontrolables que han vist en la televisió. Però encara que deixar anar tacs està relacionat amb el trastorn, la immensa majoria dels malalts no presenta aquest comportament.

Més aviat és una mescla de tics[1] motors i vocals que varien en subtilesa, però molts es poden produir sense que ningú s'adoni d'això. Alguns tics motors, com parpellejar molt, encongir-se d'espatlles o posar els ulls en blanc, per exemple, es poden interpretar com un comportament normal. Fins i tot alguns tics vocals com gargamellejar, tossir o espetegar la llengua es produeixen sense que la gent de voltant se senti incòmoda.

Els pacients que presenten altres tics, no obstant això, no tenen tanta sort. Alguns senten la necessitat de saltar o fer piruetes, o tal vegada de sacsejar el cap o les extremitats. Uns altres podrien tractar de tocar certs objectes o persones. Alguns tics vocals també creen un ambient incòmode, sobretot el desig de xiular, repetir frases, dir coses a l'atzar, fer sorolls d'animals i, per descomptat, blasfemar. Això últim només afecta a 1 de cada 10 malalts de Tourette, però la resta és bastant comuna.

 

TOURETTE SYNDRME SYMPTOMS
Attention deficit Dysfunction in sensory integration
Executive disfunction Visual perception motor disabilities
Learning disabilities Mood disorders
Social skills deficits Obsessive-compulsive disorder
Memory deficits Panic disorder

 

COM ES TRÀFIC EL TOURETTE?

Hi ha diversos tractaments disponibles[2] que funcionen en diferents graus. El més comú és la teràpia conductual, i el mètode més investigat es coneix com a entrenament per a la reversió d'hàbits (HRT per les seves sigles en anglès). Aquest mètode juga amb el fet que existeix una necessitat imperiosa que provoca un tic.

Quan el malalt sent aquesta necessitat, un terapeuta conductual li entrena perquè simuli una resposta que silenciï el tic. Aquesta estratègia en concret es diu intervenció global de comportament per a tics (CBIT, per les seves sigles en anglès), i és el tractament més efectiu que existeix.

No obstant això, és una teràpia de primera línia, i els qui sofreixen símptomes més greus compten amb altres tractaments. Encara que no hi ha cap medicament especialment dissenyat per a combatre els tics, alguns es prescriuen per a manejar els símptomes. 

Antipsicòtics com la pimozida, per exemple, han estat aprovats per la FDA per a tractar la síndrome. I juntament amb el haloperidol, és el medicament més efectiu contra els tics. Tots dos funcionen bloquejant els receptors de dopamina, per la qual cosa els seus efectes secundaris podrien provocar una altra sèrie de problemes. Però fins que no hi hagi un fàrmac específic per a tractar els tics, són la millor opció.

QUIN PAPER EXERCEIX EL SISTEMA ENDOCANNABINOIDE EN LA SÍNDROME DE TOURETTE?

Pot ser que ja sàpigues que les fallades de processament del cervell causen Tourette, però, sabies que el sistema endocannabinoide[3] també podria estar implicat? Permet-nos explicar-ho. Amb el Tourette es produeixen anormalitats en certes regions del cervell com els ganglis basals, el tàlem o l'escorça frontal. Atès que en els ganglis basals hi ha una gran presència de receptors cannabinoides tipus 1 (CB1), es creu que el sistema endocannabinoide (SEC) està fortament implicat en les seves funcions. Se sospita que la disfunció del SEC és en part culpable de la síndrome de Tourette.

ES POT TRACTAR EL TOURETTE AMB MARIHUANA MÈDICA?

Els qui ja estiguin familiaritzats amb els fonaments científics del cànnabis, pot ser que sàpiguen a on ens dirigim amb això. Ho analitzarem: si la culpa és de la disfunció del SEC, seria possible tractar el Tourette amb cànnabis?

La ciència diu sí cada vegada amb major freqüència, o almenys, un categòric "tal vegada". Els investigadors sospiten des de fa temps que la marihuana podria ajudar als malalts de Tourette. 


En 1998, un equip d'investigadors alemanys va comprovar que, de 17 pacients que consumien cànnabis en un estudi sobre el Tourette amb 64 persones, 14 van informar d'un alleujamenttotal[4] o parcial dels tics. Els estudis de seguiment realitzats pel mateix equip van obtenir uns resultats consistents amb aquesta tendència.

Medical Marijuana Treating Tourette

Però no sols es tracta d'acabar amb els tics. Moltes persones amb Tourette també tenen problemes per a dormir. Com ja sabem, el cànnabis és una meravella per a ajudar a agafar el son. El Tourette causa latència del somni, i la marihuana la redueix[5]. Si bé els tics són més freqüents durant la son REM, el cànnabis suprimeix per complet aquesta fase. I quan els malalts tenen problemes per a descansar, la marihuana els manté adormits durant tota la nit. També combat els símptomes del TOC[6], que sovint són comòrbids. I redueix l'ansietat i agressivitat[7] a les quals s'enfronten diàriament moltes persones amb Tourette.

TOURETTE I CÀNNABIS: QUÈ ENS OFEREIX EL FUTUR?

Fins i tot amb tota la recerca existent, només el futur dirà si el cànnabis és un aliat per als malalts de Tourette. Hi ha nombrosos assajos clínics en curs, fins i tot un oficial del govern dels Estats Units que finalitzarà en 2020[8]. Després de veure tot el que s'ha cobert en aquest article, tenim molts motius per a sentir-nos optimistes, però no ens deixem portar per l'entusiasme. Els investigadors hauran d'assegurar-se que el THC no causa efectes secundaris a llarg termini, i que la reducció dels tics en altres estudis no hagi estat un cop de sort. Només esperem que els qui pateixin Tourette puguin accedir aviat a un tractament realment eficaç.

External Resources:
  1. Tourette's syndrome - NHS https://www.nhs.uk
  2. Management of Tourette syndrome https://en.wikipedia.org
  3. Possible Role of the Endocannabinoid System in Tourette Syndrome https://www.intechopen.com
  4. Cannabinoids: possible role in patho-physiology and therapy of Gilles de la Tourette syndrome. - PubMed - NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  5. Decreased sleep quality and increased sleep related movements in patients with Tourette’s syndrome https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  6. Delta 9-tetrahydrocannabinol (THC) is effective in the treatment of tics in Tourette syndrome: a 6-week randomized trial. - PubMed - NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  7. Psychiatry Online https://neuro.psychiatryonline.org
  8. Safety and Efficacy of Cannabis in Tourette Syndrome - Full Text View - ClinicalTrials.gov https://clinicaltrials.gov
Avís d'exempció de responsabilitat:
Aquest contingut està destinat únicament a finalitats educatives. La informació oferta procedeix de recerques recopilades per fonts externes.

Tens 18 anys o més?

El contingut de RoyalQueenSeeds.cat és únicament apte per a adults i està reservat per a majors d'edat.

Assegura't de conèixer les lleis del teu país.

En clickar a ENTRAR, confirmes
que tens
18 anys o més.