By Luke Sumpter


El desenvolupament del mercat del cànnabis a nivell internacional significa que els pacients amb una sèrie d'afeccions poden accedir a la marihuana amb menys restriccions. Fins i tot els països que prohibeixen l'herba solen permetre als pacients d'esclerosi múltiple l'accés a la marihuana medicinal de l'una o l'altra forma. Tenint això en compte, quina és la dinàmica entre la marihuana i l'esclerosi múltiple? I el CBD i l'esclerosi múltiple? A continuació, analitzem si el cànnabis podria ajudar a controlar els símptomes d'aquesta malaltia autoimmune.

Què és l'esclerosi múltiple

L'esclerosi múltiple (EM) és una malaltia crònica que afecta el sistema nerviós central. Com a malaltia autoimmune, té el seu origen en un mal funcionament del sistema immunitari. Confiem en aquest component de la nostra fisiologia per a defensar-nos d'amenaces externes com a virus i bacteris. No obstant això, a vegades les nostres cèl·lules immunitàries no reconeixen a les cèl·lules del cos com a "pròpies" i comencen a tractar-les com a invasors microscòpics.

En el cas de la EM, les cèl·lules immunitàries ataquen un element de les cèl·lules nervioses anomenat beina de mielina. Composta per proteïnes i grasses, aquesta substància aïllant es forma al voltant de les fibres nervioses i ajuda a la conducció dels impulsos elèctrics. Aquests senyals, o potencials d'acció, s'utilitzen per a dur a terme una sèrie de processos fisiològics, com la contracció muscular i l'alliberament de neurotransmissors.

A mesura que el sistema immunitari ataca les beines de mielina, la transmissió del sistema nerviós es ressent. Sorgeixen problemes de comunicació que impedeixen que el cervell transmeti de manera òptima els missatges a la resta del cos. Aquesta agressió pot arribar a un punt en el qual provoca danys permanents en les fibres nervioses. Amb el temps, comença a formar-se teixit cicatricial on la mielina intenta curar-se a si mateixa.

Tipus d'esclerosi múltiple

Existeixen dues formes principals d'inici de la EM. Al voltant de 8 de cada 10 pacients amb EM són diagnosticats amb EM recurrent-remitent. Aquesta forma de la malaltia es caracteritza per períodes d'empitjorament dels símptomes, o recaigudes. Aquests episodis poden durar entre diversos dies i diversos mesos.

No obstant això, els símptomes sempre milloren lleugerament una vegada que l'episodi arriba a la seva fi, un període conegut com a remissió. Aquests intervals de temps entre els atacs també poden durar molt de temps, fins i tot fins a diversos anys. Al voltant del 50% dels pacients amb EM recurrent-remitent passen a patir EM secundària progressiva en els 15-20 anys següents al seu diagnòstic inicial. Aquesta forma de la malaltia empitjora gradualment amb el temps sense el patró de recaigudes i remissions.

Una mica més d'1 de cada 10 pacients amb EM pateixen EM primària progressiva. Aquesta forma de EM presenta símptomes que empitjoren al llarg de diversos anys de manera lineal, sense els alts i baixos de les recaigudes i remissions.

Tipus d'esclerosi múltiple

Causes de l'esclerosi múltiple

La causa exacta de la EM continua sent desconeguda. Encara que es considera una malaltia autoimmune, els científics encara no han esbrinat què és exactament el que porta al sistema immunitari a començar a atacar les beines de mielina. No obstant això, es creu que uns certs factors de risc contribueixen a augmentar la probabilitat de desenvolupar la malaltia. Entre ells es troben:

 • Edat: l'esclerosi múltiple pot aparèixer a qualsevol edat, però afecta sobretot a persones d'entre 20 i 40 anys.
 • Gènere: les dones són tres vegades més propenses a patir EM recurrent-remitent.
 • Antecedents familiars: és molt més probable desenvolupar EM si un dels pares o germans pateix la malaltia.
 • Raça: la població del nord d'Europa té un major risc de desenvolupar EM, mentre que els asiàtics, els africans i els nadius americans tenen una probabilitat molt de menor.
 • Nivells de vitamina D: la reducció dels nivells de vitamina D a causa d'una baixa exposició a la llum solar pot augmentar el risc de desenvolupar EM.
 • Infeccions: alguns patògens virals, com el virus de Epstein-Barr, estan associats al desenvolupament de la EM.

Símptomes de l'esclerosi múltiple

La degradació de la mielina pot provocar l'aparició d'una gran quantitat de símptomes. Els símptomes més comuns de la EM inclouen:

Entumiment Feblesa
Sensacions de descàrrega elèctrica Espasmes
Tremolors Inestabilitat en caminar
Pèrdua parcial o total de la visió Dificultats de la parla
Fatiga Vertigen
Disfunció de la bufeta i l'intestí

Tractaments actuals per a l'esclerosi múltiple

Actualment no existeix cura per a la EM, però hi ha una àmplia gamma de tractaments disponibles per als diferents símptomes de la malaltia. Els principals tractaments per als símptomes principals són:

 • Dolor muscular: aquest problema es tracta principalment amb analgèsics i fisioteràpia.
 • Problemes emocionals: alguns pacients responen bé a la teràpia cognitiu-conductual; uns altres necessiten antidepressius.
 • Dolor nerviós: els medicaments com la gabapentina ajuden a mantenir el dolor nerviós baix control.
 • Problemes de mobilitat: l'exercici, la fisioteràpia, les cadires de rodes i els salvaescaleras ajuden a controlar els problemes de mobilitat.
 • Espasmes: les modalitats de fisioteràpia, com els estiraments, poden alleujar els espasmes; també se solen receptar medicaments com el clonazepam i la gabapentina.

El cànnabis medicinal i els símptomes de l'esclerosi múltiple

L'esclerosi múltiple ve sens dubte amb una llarga llista de símptomes. Llavors, on encaixa exactament la marihuana medicinal en aquest panorama? Abans d'explorar la recerca que envolta al cànnabis i els símptomes de la EM, és convenient examinar primer com funciona exactament el cànnabis en el cos.

Introducció al sistema endocannabinoide

Igual que tenim un sistema nerviós i un sistema cardiovascular, també tenim un sistema endocannabinoide (SEC). Igual que els nostres altres sistemes fisiològics, el SEC exerceix un paper fonamental en el funcionament del nostre cos. Mentre que el sistema pulmonar ens ajuda a respirar i el sistema nerviós ens fa funcionar, el SEC ajuda a mantenir un estat anomenat homeòstasi (equilibri biològic). En poques paraules, ajuda als altres sistemes del cos a funcionar perfectament.

Els investigadors han trobat components del SEC en tot el cos, des del sistema nerviós fins a la pell i els ossos. Ajuden a complir una llarga llista de funcions, des de la regulació de l'impuls dels neurotransmissors fins a la formació de teixit ossi. Els elements clau d'aquest sistema vital inclouen una sèrie de receptors cannabinoides, molècules de senyalització (endocannabinoides) i enzims que produeixen i descomponen aquestes molècules de senyalització.

El més interessant del cànnabis? L'herba conté una família de substàncies químiques anomenades cannabinoides. Aquestes molècules interactuen amb el SEC i ho modulen en diversos graus, influint en última instància en un dels sistemes més importants del cos.

Introducció al sistema endocannabinoide

Resulta que el SEC sovint exerceix un paper en determinades malalties. Quan aquest sistema s'interromp, provoca un canvi en l'homeòstasi que a vegades pot manifestar-se com a malaltia. Per exemple, els investigadors han descobert que algunes persones diagnosticades d'esclerosi múltiple presenten un SEC anòmal.

Una recerca duta a terme en la Università Tor Vergata (Itàlia) va mesurar els nivells de endocannabinoides[1] en 26 pacients amb EM, 25 controls sans i ratolins que van servir de model preclínic de EM. Els resultats indiquen que els pacients amb EM recidivante tenien majors nivells de anandamida (un dels principals endocannabinoides) en mostres de líquid cefalorraquidi i limfòcits perifèrics (cèl·lules immunitàries). Els investigadors també van trobar nivells elevats de anandamida presents en els ratolins, la qual cosa els va portar a concloure que la EM està associada a alteracions significatives del SEC.

No obstant això, es necessiten més assajos en humans per a esbrinar com podria ajudar exactament la intervenció sobre el SEC per a atacar l'arrel de la EM. En l'actualitat, la majoria dels estudis s'han centrat en si el cànnabis podria ajudar a alleujar alguns dels símptomes de la malaltia.

 • El cànnabis i l'espasticitat

L'espasticitat provoca sensacions de rigidesa en els pacients amb EM i pot dificultar el seu moviment. Aquest símptoma afecta a la seva qualitat de vida i sol anar acompanyat de dolor i feblesa. Els estudis en marxa analitzen el potencial del cànnabis per a reduir l'espasticitat i, per tant, augmentar la qualitat de vida dels pacients amb EM.

Un assaig aleatori i controlat amb placebo realitzat en 2012 va provar el cànnabis fumat enfront d'un placebo[2] en pacients amb espasticitat resistent al tractament. Futurs estudis esperen repetir aquests resultats positius i acostar-se a la comprensió de com el cànnabis podria ajudar a controlar aquest símptoma.

El potencial de la marihuana per als espasmes musculars i l'espasticitat ha portat a nombrosos governs de tot el món a legalitzar els medicaments basats en el cànnabis per a aquest fi. Per exemple, el govern del Regne Unit va posar l'esprai oral Sativex (nabiximols) a la disposició dels pacients amb espasticitat de moderada a greu. El preparat conté quantitats iguals de THC i CBD. Encara que no funciona per a tots els pacients, la Societat d'Esclerosi Múltiple informa que el Sativex té un efecte positiu en la majoria dels pacients[3].

 • El cànnabis i el dolor

L'ésser humà ha recorregut al cànnabis per a tractar el dolor durant milers d'anys. Probablement no et sorprendrà saber que el SEC també exerceix un paper clau en les vies de senyalització del dolor. Desenes de testimoniatges de persones que pateixen dolor crònic informen de com el THC pot ajudar a alleujar el malestar i millorar la qualitat de vida. Però, què diu la recerca?

Un article de revisió publicat en la revista Frontiers in Pharmacology examina estudis anteriors que van analitzar els efectes analgèsics de l'herba[4]. Els autors afirmen que el mecanisme d'acció implica que els cannabinoides interactuen amb l'alliberament de neurotransmissors des de les terminacions nervioses, i que els metaanálisis dels assajos clínics mostren una evidència moderada del cànnabis en casos de dolor crònic. Es necessiten futurs assajos clínics de gran qualitat per a determinar els efectes analgèsics dels diferents cannabinoides en pacients amb EM.

El cànnabis i el dolor

 • El cànnabis i el control de la bufeta

A mesura que la EM avança, el sistema immunitari pot danyar parts del cervell i de la medul·la espinal responsables del control de la bufeta. Coneguda com a incontinència urinària, aquesta falta de control pot fer que els pacients necessitin anar al bany amb urgència i freqüència. Curiosament, els investigadors estan explorant el paper del cànnabis[5] en el control de la bufeta en pacients amb EM. Diversos cannabinoides es mostren prometedors en aquest aspecte, incloent el CBG[6] (cannabigerol).

 • El CBD i la mobilitat

Qui no ha sentit parlar del CBD (cannabidiol) a hores d'ara? Aquest cannabinoide no psicotròpic ha saltat a la fama gràcies als seus efectes lúcids i relaxants. Aquesta molècula té un mecanisme d'acció molt diferent al del THC. Però com suggereix la seva presència en el Sativex, l'oli de CBD i l'esclerosi múltiple podrien ser una parella compatible.

Un document[7] publicat en la revista “Frontiers in Neurology” analitza els estudis que han investigat el CBD en models de mobilitat, fatiga, inflamació, depressió i espasticitat. No hi ha dubte que aquesta recerca ofereix informació interessant, però no proporciona resultats concloents sobre l'eficàcia del CBD.

La diferència entre el cànnabis medicinal i el Sativex

Mentre que alguns països permeten als pacients amb esclerosi múltiple accedir al Sativex, els continuen restringint l'accés a les flors, extractes i altres preparats de cànnabis. Però, importa això realment? El més probable és que sí.

Sativex proporciona una proporció exacta de 1:1 de THC i CBD. Aquesta mescla sembla funcionar per a alguns pacients, però el cànnabis ofereix molt més que aquests dos cannabinoides. L'herba també produeix més d'altres 100 cannabinoides i 200 terpens. A més de produir els seus propis efectes únics, aquests compostos poden crear sinergies amb el THC i el CBD per a aconseguir millors resultats. La recerca encara està en fase inicial, però és probable que en algun moment vegem extractes personalitzats i fins i tot quimiotipos criats selectivament per a pacients amb EM.

THC vs CBD per a l'esclerosi múltiple

Tots dos compostos semblen prometedors en els estudis que s'estan duent a terme. El THC produeix un efecte psicotròpic que alguns pacients troben desagradable. No obstant això, uns altres valoren aquesta qualitat i consideren que beneficia el seu estat mental.

En general, el THC i el CBD tenen efectes molt diferents en el SEC. Mentre que el THC s'uneix directament als principals receptors, el CBD afecta als nostres nivells de endocannabinoides i s'uneix a altres receptors que els investigadors classifiquen com a part del "sistema endocannabinoide ampliat". El cànnabis i els seus compostos afecten diferents persones de diferents maneres. Encara que molts pacients amb esclerosi múltiple es limiten a medicaments prescrits a base de cànnabis, alguns podrien descobrir que prefereixen un cannabinoide enfront d'un altre si se'ls dóna llibertat per a experimentar.

Com usar el cànnabis medicinal per a l'esclerosi múltiple

Hi ha moltes formes diferents de consumir cànnabis; així que en gran manera es tracta de preferències personals i, com sempre, de l'accessibilitat. A continuació, repassem les més freqüents:

Fumar

Fumar cànnabis porta els cannabinoides i terpens gairebé directament al torrent sanguini permetent una ràpida aparició dels efectes. No obstant això, també exposa als consumidors a perilloses substàncies cancerígenes.

Vaporatge

Vaporitzar proporciona la mateixa velocitat d'efectes que fumar. No obstant això, aquests dispositius utilitzen temperatures més baixes i exposen als consumidors a menys toxines.

Cànnabis oral

Menjar cànnabis obliga als cannabinoides a passar a través del tracte gastrointestinal. Això dóna lloc a un inici dels efectes més lent. Però el THC es converteix en 11-hidroxi-THC en el fetge, la qual cosa produeix un efecte psicotròpic més potent. El CBD també pot prendre's per via oral i, de fet, molta gent consumeix oli de CBD per a tractar l'espasticitat muscular i altres símptomes de l'esclerosi múltiple.

Sublingual

Aquest mètode consisteix a col·locar olis i extractes directament sota la llengua. En aquest cas, els cannabinoides arriben ràpidament al torrent sanguini, la qual cosa dóna lloc a una ràpida aparició dels efectes.

Quins són els riscos de l'ús de cànnabis medicinal per a l'esclerosi múltiple?

Encara que el cànnabis posseeix un perfil de seguretat relativament bo, també porta els seus propis efectes secundaris. Consulta els efectes secundaris dels dos cannabinoides més habituals a continuació.

THC
Augment del ritme cardíac Sequedat de boca
Ansietat Deterioració de la memòria
Reducció del temps de reacció (reflexos) Pànic
Exacerbació de problemes de salut mental
CBD
Canvis en l'apetit Diarrea
Pèrdua de pes Fatiga
Interacció amb medicaments

A mesura que la recerca continuï descobrint el paper del cànnabis i els seus compostos en el tractament de la EM, és probable que els pacients tinguin accés a productes adaptats i a pautes de dosatge que facin que l'ús del cànnabis medicinal sigui el més segur possible.

Per descomptat, si tens alguna pregunta o dubte sobre l'ús del cànnabis medicinal per a la EM, sempre has de consultar-lo primer amb el teu metge.

External Resources:
 1. The endocannabinoid system is dysregulated in multiple sclerosis and in experimental autoimmune encephalomyelitis - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 2. Smoked cannabis for spasticity in multiple sclerosis: a randomized, placebo-controlled trial https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 3. Sativex (nabiximols) | Multiple Sclerosis Society UK https://www.mssociety.org.uk
 4. Frontiers | Cannabinoids and Pain: New Insights From Old Molecules | Pharmacology https://www.frontiersin.org
 5. The effect of cannabis on urge incontinence in patients with multiple sclerosis: a multicentre, randomised placebo-controlled trial (CAMS-LUTS) - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 6. Effect of Non-psychotropic Plant-derived Cannabinoids on Bladder Contractility: Focus on Cannabigerol - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 7. Cannabidiol to Improve Mobility in People with Multiple Sclerosis https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Avís d'exempció de responsabilitat:
Aquest contingut està destinat únicament a finalitats educatives. La informació oferta procedeix de recerques recopilades per fonts externes.

Tens 18 anys o més?

El contingut de RoyalQueenSeeds.cat és únicament apte per a adults i està reservat per a majors d'edat.

Assegura't de conèixer les lleis del teu país.

En clickar a ENTRAR, confirmes
que tens
18 anys o més.