The RQS Blog

.


By Miguel Ordoñez

En aquest blog dediquem molt temps a parlar dels beneficis del consum de marihuana.

Proporciona un gran alleujament i unes sensacions calmants, i per a molts consumidors ocasionals no produeix cap efecte secundari significatiu. No obstant això, si fumes amb massa freqüència, comprovaràs que els dies que no ho fas són especialment desagradables. Estem parlant, òbviament, de l'abstinència del cànnabis.


És possible que hagis sentit parlar més de l'abstinència dels opioides, l'alcohol i substàncies similars, però les sensacions fisiològiques i mentals negatives que apareixen en deixar l'herba, també són importants a la seva manera. Pot ser que no siguin tan desagradables com quan es deixen de consumir les substàncies ja esmentades, però així i tot és convenient saber pel que passaràs i com mitigar-ho.

Què és la síndrome d'abstinència del cànnabis?

Tant si es tracta de fer exercici, com de menjar dolços o prendre sis tasses de cafè fort diàriament, el cos s'acostuma a tot el que fem i consumim de manera habitual. Si això desapareix de sobte, el teu cos entrarà en estat de xoc i, com a conseqüència, començarà a donar-te problemes.

És possible que et decebi descobrir que els consumidors habituals de marihuana experimenten uns símptomes d'abstinència semblants. Una interrupció sobtada després d'un període de consum freqüent, sovint té repercussions que afecten el benestar físic, emocional i conductual de la persona.

El síndrome d'abstinència del cànnabis (també conegut com SAC) està classificat com un trastorn mental.

Però, és tan perjudicial com l'abstinència d'altres substàncies com la cocaïna, l'alcohol i els opioides?

No exactament. És cert que els símptomes d'abstinència poden afeblir-te i confondre els teus pensaments, però cap d'ells té conseqüències potencialment mortals.

Quina causa l'abstinència del cànnabis?

Però, quina causa exactament aquests símptomes d'abstinència?

Encara que no sàpigues molt sobre l'herba, el més probable és que hagis sentit parlar del THC, el principal compost psicoactiu de la marihuana. Quan augmentes el consum d'herba, per exemple d'una vegada al mes a totes les nits, el teu cervell desenvolupa una major tolerància al THC.

En aquest moment, i fins a un cert punt, el teu cos dependrà del THC per a funcionar. Si utilitzem l'argot científic, podem descriure aquest procés com la insensibilització dels receptors CB1 del sistema nerviós central (el sistema endocannabinoides), després de diverses interaccions reiterades amb la mateixa substància. I atès que aquests receptors gestionen altres aspectes a més del processament del cànnabis, algunes funcions cerebrals es modifiquen amb el temps.

No obstant això, no podem dir el mateix del cannabidiol (també conegut com CBD). A diferència del THC, no produeix efectes psicotròpics, i tampoc interactua directament amb els receptors endocannabinoides. Tenint això en compte, s'entén que fins i tot el seu consum diari no causa problemes.

¿Qué causa la abstinencia del cannabis?

Símptomes d'abstinència de la marihuana

Aquests són alguns dels símptomes que s'experimenten amb l'abstinència de la marihuana.

En general, es tracta d'episodis físics i emocionals lleus, però si persisteixen o empitjoren, podrien necessitar d'ajuda professional.

 • Irritabilitat: comença com un enuig lleu, però pot augmentar fins a arribar a una agressió irracional. És un dels primers símptomes que s'experimenten al començament de l'abstinència.
 • Problemes per a dormir: els consumidors habituals de marihuana que deixen de fumar de sobte, sovint tenen problemes de somni com a insomni, malsons vívids i suors nocturnes.
 • Mal de cap: el mal de cap intens forma part dels símptomes d'abstinència de la marihuana. En general, comença uns tres dies després de deixar l'herba, i pot durar una o dues setmanes.
 • Símptomes semblants als de la grip: la típica sudoració profusa acompanyada de febre i esgarrifances.
 • Ansietat i depressió: una sensació de paranoia al costat d'una tristesa constant i la pèrdua d'interès per les activitats diàries, també formen part de la llista de símptomes.

Quant duren els símptomes d'abstinència del cànnabis?

El temps durant el qual es va passant per les diferents etapes de l'abstinència varia d'una persona a una altra, però els pitjors símptomes solen aparèixer en les primeres dues setmanes després d'abandonar el consum habitual de marihuana.

Perquè et facis una millor idea, aquí tens una línia cronològica aproximada del que ocorre durant i després d'aquest període de dues setmanes.

Setmana 1

Eel cansament físic i mental comença a fer efecte. Els episodis d'irritabilitat solen aparèixer primer, seguits d'ansietat i de problemes per a dormir.

Setmana 2

Els símptomes d'abstinència estan al punt màxim durant aquesta etapa, sobretot al voltant del desè dia. Les persones que han consumit marihuana de manera freqüent començaran a experimentar maldecaps i símptomes semblants als de la grip. 

Setmana 3

Durant aquest període, la persona afectada començarà a sentir que els seus símptomes disminueixen; el malestar comença a desaparèixer, i és capaç de tornar a poc a poc a la seva rutina normal. 

Setmana 4

De la mateixa forma que els pulmons recuperen la salut després d'un llarg període sense fumar, els receptors cannabinoides del cervell tornen a funcionar normalment amb el pas del temps. Durant la quarta setmana, hauran desaparegut tots els símptomes d'abstinència.

Pot causar psicosi l'abstinència del cànnabis?

Un dels primers al·legats propagandístics contra la marihuana va ser el seu suposat efecte sobre la salut mental.

De fet, aquest estudi de 2007[1] es basa en recerques prèvies que afirmen que 1 de cada 4 consumidors de cànnabis presenta un alt risc de desenvolupar esquizofrènia "o un trastorn psicòtic relacionat". Una informació res encoratjadora per als qui tinguin la intenció de provar l'herba per primera vegada.

Llavors, és tan perillós com sona? Aquest estudi més recent, realitzat en 2017[2], diu el contrari. Més concretament, sosté que el consum prolongat de marihuana pot produir símptomes d'abstinència "de lleus a moderats", que afecten l'estat d'ànim i al comportament de la persona. En el pitjor dels casos, és possible que es necessiti atenció mèdica ambulatòria, però això és tot. A més, no hi ha proves que confirmin que el cànnabis produeix aquest tipus de trastorns mentals.

En realitat, l'únic cas en el qual algú podria necessitar atenció hospitalària a causa del consum de marihuana o a la seva abstinència, seria si aquesta persona tingués algun trastorn mental preexistent. Fins i tot llavors, en alguns casos bastaria amb una atenció ambulatòria exhaustiva.

Perquè la síndrome d'abstinència del cànnabis desaparegui per complet, hauràs d'abstenir-te de consumir marihuana i pràcticament qualsevol altra substància estimulant. Així que, per exemple, si substitueixes el consum de cànnabis per tabac i alcohol, és molt probable que la teva situació empitjori, i segurament acabes consumint marihuana al mateix ritme que abans.

Com prevenir i gestionar l'abstinència del cànnabis

Diuen que més val prevenir que curar, però també és convenient conèixer les mesures que s'han de prendre per a combatre els símptomes més desagradables d'una afecció determinada.

Així que estàs de sort! Aquí et proporcionarem solucions per a prevenir l'abstinència del cànnabis i et donem idees sobre el que pots fer si ja l'estàs experimentant.

Aquí tens algunes maneres d'evitar la temuda síndrome d'abstinència de la marihuana. Si segueixes aquests consells, les primeres 72 hores després d'un consum freqüent seran molt més suportables.

 • Mantenir-se hidratat/da

L'aigua és vida, com se sol dir; i el fet que els nostres cossos estiguin composts per un 60-63% (home adult jove) d'H₂O, demostra el necessària que és per a la nostra supervivència i benestar.

Quan deixis la marihuana, hauràs de beure unes 12 tasses d'aigua al dia. Les begudes ensucrades i amb cafeïna no es recomanen en aquests moments, ja que poden deshidratar-te i fer que et sentis pitjor, per la qual cosa és possible que vulguis eliminar els refrescos i els caputxinos.

Cómo prevenir y gestionar la abstinencia del cannabis

 • Recupera't suant

En internet hi ha material de recerca més que suficient per a informar-te sobre els beneficis de fer exercici de manera habitual. Voler tenir un cos danone durant tot l'any forma part d'aquest procés, però en aquest cas, ens ajuda a alliberar les toxines acumulades amb el consum prolongat de marihuana.

Dedica almenys 30 minuts al dia a fer exercici. Pot ser de qualsevol tipus, però assegura't de què el gaudeixis perquè valgui la pena.

Cómo prevenir y gestionar la abstinencia del cannabis
 • Pren aliments més sans

És cert que una bona ració d'hamburgueses, patates fregides, pizza o gelat resulten molt satisfactòries per al paladar, però si et continues alimentant d'aquesta manera, et sentiràs pitjor i més irritable. Si ja estàs experimentant la síndrome d'abstinència de la marihuana, això només empitjorarà les coses.

Així que, de moment, substitueix aquests plats per fruites i verdures fresques, juntament amb una mica de carn magra. I si dones amb la recepta adequada, t'adonaràs que menjar bé no sempre és avorrit ni deprimen

Cómo prevenir y gestionar la abstinencia del cannabis

 • Utilitza tècniques de relaxació

Com ja hem dit, l'ansietat és un dels principals símptomes de l'abstinència del cànnabis. Hi ha diverses maneres de combatre-la, però una de les estratègies més assajades, comprovades i senzilles és utilitzar tècniques de relaxació.

Són especialment eficaços quan es realitzen al costat de la meditació contemplativa. Per als qui no estiguin familiaritzats amb aquesta mena de meditació, simplement fa referència a la qual es realitza centrant-se en el moment present, en lloc d'en esdeveniments del passat o en possibilitats futures. L'única cosa que necessites són deu minuts al dia en què romandre immòbil i fer callar la ment. A més d'ajudar-te a concentrar-te en el moment, aquesta pràctica t'ensenyarà a reconèixer quan apareix l'ansietat, i t'ajudarà a desfer-te d'ella a un ritme suau però ràpid.

Cómo prevenir y gestionar la abstinencia del cannabis
 • Modifica els teus rituals del somni

Dormir molt i bé és una altra manera de combatre els símptomes d'abstinència. Igual que la meditació contemplativa, millorar els rituals del somni requereix de pràctica.

Una forma eficaç de començar és ficant-te al llit totes les nits a la mateixa hora. Això ajuda a normalitzar el ritme circadiari del cos, cosa que significa que sabrà quan despertar-se i quan preparar-se per a dormir. Aquesta tècnica també millorarà els teus hàbits de somni de manera gradual.

Cómo prevenir y gestionar la abstinencia del cannabis
 • Demana ajuda a les persones que t'envolten

Els teus amics, sers estimats i parents pròxims sempre són aquí per a proporcionar-te suport, ja sigui físic o emocional. Així que, si necessites ajuda en algun moment, no dubtis a demanar-la.

És convenient envoltar-te de gent positiva que t'ajudi a superar aquesta etapa.

Com combatre l'abstinència del cànnabis

Depenent de la gravetat de la situació, els símptomes d'abstinència de la marihuana seran diferents. Poden ser com un passeig pel parc, una àrdua batalla, o una caminada difícil en un punt intermedi.

Independentment de l'experiència, necessitaràs molta força de voluntat per a recuperar-te. Si tens en compte aquests consells, passarà de manera lenta però segura.

External Resources:
 1. Reefer madness https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 2. The cannabis withdrawal syndrome: current insights https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Avís d'exempció de responsabilitat:
Aquest contingut està destinat únicament a finalitats educatives. La informació oferta procedeix de recerques recopilades per fonts externes.

Tens 18 anys o més?

El contingut de RoyalQueenSeeds.cat és únicament apte per a adults i està reservat per a majors d'edat.

Assegura't de conèixer les lleis del teu país.

En clickar a ENTRAR, confirmes
que tens
18 anys o més.