The RQS Blog

.By Ryan Najjar

L'ésser humà porta gaudint de la marihuana des de l'antiguitat, així que la sequedat de boca no és res nou. Però recentment, en 2006[1], aquest efecte tan peculiar de la marihuana s'ha convertit en objecte de recerca científica, i gràcies a això ara podem comprendre-ho millor.

A causa de la similitud entre la anandamida i el THC, ara es creu que quan el THC s'uneix als receptors de les glàndules submandibulars[2] els impedeix rebre missatges del sistema nerviós. En altres paraules: el THC de la marihuana és, probablement, la raó per la qual la boca produeix menys saliva.

Quina és causa la sequedat de boca a més de la marihuana?

Encara que se sol associar la sensació de boca seca solament a la marihuana, existeixen diverses raons per les quals podem experimentar sequedat de boca. Per a començar, hi ha moltes probabilitats que sorgeixi si no bevem líquids amb regularitat, especialment aigua. Menjar quantitats excessives d'aliments secs, com a galetes salades i embotits, també pot causar aquests símptomes, així com passar molt de temps en un clima càlid i sec. Si ets d'aquestes persones que dormen amb la boca oberta, també coneixeràs la sensació. I és que produïm saliva de manera constant però, si la boca no està tancada, es pot assecar ràpidament.

És perjudicial la sequedad de boca?

Llavors, la sequedat de boca és dolenta per a la salut? Bé, no és una cosa per la qual vagis a haver d'anar a l'hospital, però pot causar alguns problemes notables. Per a començar, la sequedat de boca pot ser bastant incòmoda durant un període prolongat, la qual cosa pot afectar el teu estat d'ànim i desviar la teva concentració.
També pot provocar sequedat de gola, dificultant la deglució sense l'ajuda d'aigua. D'altra banda, si ho pateixes durant el temps suficient, les teves dents començaran a afeblir-se a mesura que s'assequin més i més, i es tornaran més sensibles amb el temps.

La ciència després de la boca seca en fumar marihuana

L'ésser humà ha gaudit de la marihuana des de temps immemorials, així que la sequedat de la boca no és res nou. Però fins recentment, en 2006, aquest efecte de la marihuana en concret no havia estat objecte d'estudi per part dels científics, la qual cosa ara ens ajuda a entendre-ho millor.

La ciència després de la boca seca en fumar marihuana
  • El sistema endocannabinoid, la saliva i els cannabinoids

Pot ser que sembli que la sequedat de boca és produïda pel fum (molts així ho creuen), però no es redueix a això, sinó que és una mica més complex. La veritable causa està relacionada amb com els cannabinoids (els compostos actius del cànnabis) interaccionen amb el sistema endocannabinoid humà.

El sistema endocannabinoid consta de receptors cannabinoids situats per tot el cos humà, inclòs el cervell. Els *cannabinoides presents en la marihuana poden activar aquests receptors, provocant tota una sèrie de processos i reaccions. Així és com es produeix l'efecte del "colocón" de la marihuana. Però la interacció amb aquests receptors cannabinoids pot afectar més processos corporals, i un d'ells és la producció de saliva.

La producció de saliva en la boca està controlada d'una banda del sistema nerviós autònom coneguda com a sistema nerviós parasimpàtic. El cervell envia impulsos nerviosos cap a les glàndules de saliva, alguna cosa que ocorre sense que nosaltres hàgim de fer res sobre aquest tema. El nostre cervell subconscient també pot desencadenar aquest procés. Per exemple, amb el simple pensament d'una menja exquisida el nostre cervell envia més impulsos a les glàndules de saliva, produint aquest efecte que solem descriure com que “se'ns fa la boca aigua”.

Amb receptors cannabinoids repartits per tot el cos humà, no resulta sorprenent que els científics els trobessin també en les glàndules submandibulars, que són les glàndules salivals situades en la part inferior de la boca, responsables de produir la majoria de la saliva. Els científics també van descobrir que la anandamida, que és similar en estructura al THC, disminueix la secreció de saliva.


Donada la similitud entre la anandamida i el THC, es creu que quan el THC s'adhereix als receptors en les glàndules submandibulares provoca que deixin de rebre missatges del sistema nerviós. En altres paraules: el THC present en el cànnabis probablement és la raó per la qual es redueix la producció de saliva en la boca.

Aquesta nova informació sobre l'efecte de boca seca en fumar marihuana obre noves portes per a poder tractar els problemes associats amb la producció de saliva. No sols els porretas podran trobar algun dia una manera de deslliurar-se del molest efecte de la boca seca, sinó que aquestes recerques poden ser útils per a tractar una sèrie de condicions en què els pacients sofreixen de sequedat de boca per altres motius.

Què fer quan experimentes sequedat de boca?

La majoria de les persones experimenten un cert grau de sequedat de boca quan fumen marihuana però, en general, no suposa un gran problema si solament dones unes calades. No obstant això, pot arribar a ser una cosa molt desagradable durant sessions més intenses, i pot ser que no aconsegueixis alleujar-ho simplement bevent aigua. Evidentment, has de beure aigua quan ho experimentis, però també pots provar altres trucs.

  • Mastegar

L'acte de mastegar ajuda a la producció de saliva, cosa que significa que pot ajudar-te amb la boca seca. Un simple xiclet pot ser tot el que necessitis per a estimular les glàndules de nou.

Si no t'agraden els xiclets, pots provar amb fruites seques o carn deshidratada. Bàsicament, pots usar qualsevol aliment que necessiti ser mastegat.

Mastegar
  • Caramels/piruletes

De la mateixa manera en què mastegar pot ajudar a la producció de saliva, pots xuclar una piruleta, prendre una pastilla per a la tos o un caramel. Xuclar un caramel o una piruleta té el mateix efecte que mastegar; augmentarà la producció de saliva per a ajudar-te a eliminar la sequedat en la boca.

Un consell extra: els sabors àcids realment et faran la boca aigua, així que els caramels àcids poden ser més efectius que els dolços. Si ets prou valent, fins i tot pots mastegar una rodanxa de llimona.

Mastegar Caramels/piruletes
  • Medicaments per a la tos (emol·lients)

Per a casos en els quals sembla que simplement mastegant o xuclant una piruleta no t'ets capaç de deslliurar-te de la boca seca, pots buscar pastilles per a la tos emol·lients, que es poden trobar fàcilment. Aquests emol·lients per via oral cobreixen la membrana mucosa amb una capa humida, que pot prevenir o eliminar la sensació de sequedat de boca.

Medicaments per a la tos (emol·lients)
  • Infusions d'herbes

La desagradable sensació de boca seca sol venir acompanyada de dolor i irritació de gola. Si cerques en la majoria de botigues d'alimentació, trobaràs fàcilment infusions d'herbes, que poden alleujar aquesta sensació. Un consell: afegeix 1 o 2 dolls de llimona a la teva infusió per a aconseguir un major efecte.

Infusions d'herbes
  • Limitar el consum de sucre i sal

Si de veritat vols assegurar-te de no sofrir sequedat de boca, has de limitar el teu consum de sucre i sal de manera regular, fins i tot quan no fumes.

Els aliments ensucrats i salats estan molt rics, sí, però també et deshidraten molt ràpid. I si els consumeixes amb regularitat, faran que la boca se t'assequi més ràpidament quan fumis. Menjar aquests aliments durant o després de les fumades també provocarà una gran incomoditat.

Limitar el consum de sucre i sal
  • Humidificador

Si saps que mantens la boca oberta a les nits, encendre un humidificador mentre dorms podria ser una solució a llarg termini.

Normalment, quan dormim produïm saliva que es manté protegida tenint la boca tancada, evitant la sequedat durant el procés. No obstant això, si la boca es manté oberta, tota aquesta saliva s'asseca i fa que tinguem sequedat de boca constant, que serà encara pitjor si fumem. Encendre un humidificador mentre dormim ens pot ajudar a evitar aquesta situació, gràcies a l'augment d'humitat en l'ambient.

Humidificador
  • Renta't les dents i utilitza col·lutori

La prevenció és genial, però a vegades necessites una solució immediata. Afortunadament, pots anar al bany i rentar-te les dents! La menta de la pasta de dents estimula les glàndules salivals, i una mica de col·lutori i uns caramels de menta contribuiran a evitar la sequedat de boca. Rentar-te les dents és una cosa que cal fer de totes maneres, però ara ja saps que també pot evitar-te una situació incòmoda!

Renta't les dents i utilitza col·lutori

Coses a evitar quan tinguis la boca seca

No totes les begudes són adequades per a acabar amb la sequedat bucal. De fet, el te negre i el te verd assequen la boca encara més (bàsicament, qualsevol cosa amb cafeïna), així que hauries d'evitar-los. És millor que beguis infusions o aigua. Si t'entra la fam després de fumar, hauries d'evitar els aliments salats, ja que només empitjoraran la situació. Així que oblida't d'aquests cacauets! El mateix es pot aplicar a l'alcohol i el tabac.

External Resources:
  1. Inhibition of salivary secretion by activation of cannabinoid receptors - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Cannabinoid receptors in submandibular acinar cells: Functional coupling between saliva fluid and electrolytes secretion and Ca2+ signalling | Journal of Cell Science https://jcs.biologists.org
Avís d'exempció de responsabilitat:
Aquest contingut està destinat únicament a finalitats educatives. La informació oferta procedeix de recerques recopilades per fonts externes.

Tens 18 anys o més?

El contingut de RoyalQueenSeeds.cat és únicament apte per a adults i està reservat per a majors d'edat.

Assegura't de conèixer les lleis del teu país.

En clickar a ENTRAR, confirmes
que tens
18 anys o més.