The RQS Blog

.


By Miguel Ordoñez Reviewed by: Carles Doménech


Aquesta és la situació: estàs en una festa amb un grup d'amics. Un d'ells encén un porro i comença a rularlo. Tots fumen menys tu. T'estàs abstenint perquè tens un control de drogues per a un treball en un parell de dies. Però acabes inhalant la major part del fum de l'ambient. Riscos laborals...

Això fa que comencis a preocupar-te. La teva ment comença a accelerar-se. "És possible donar positiu en una prova de drogues sense haver fumat?". "Donaré positiu en marihuana i no aconseguiré el treball? Però si no vaig donar ni una sola calada!".

Per als qui adoreu la vostra herba màgica, aquesta situació probablement us hagi succeït moltes vegades. És una situació que planteja una pregunta legítima: puc donar positiu en una anàlisi de drogues per fumar de manera passiva?

Quins efectes té fumar herba de manera passiva?

Resulta que no és tan inofensiu com podries pensar. Aquest estudi de 2016[1] amb rates de laboratori va observar canvis en el flux arterial durant almenys 90 minuts. El més curiós va ser que aquests símptomes van aparèixer amb tan sols un minut d'exposició al fum de marihuana.

Després està la qüestió del "subidón del fumador passiu" o el "subidón per contagi". Segons la recerca, tot depèn de la situació.

Prendrem com a referència aquest estudi de la Universitat Johns Hopkins de 2015[2]. Es van realitzar dos experiments: en el primer hi havia 12 participants apinyats i tancats durant una hora en una habitació petita i sense ventilació. Sis d'ells eren fumadors i els altres sis no.

El grup de fumadors va consumir deu “porros d'alta potència” que contenien un 11,3% de THC cadascun (no es considerarien d'alta potència segons els estàndards recreatius actuals). A l'estona, els membres de l'altre grup van començar a experimentar una sensació “agradable”, però també es van sentir menys alerta i una mica més cansats.

 Fumar marihuana de manera passiva: dóna positiu en tests de drogues?

En canvi, el segon experiment es va realitzar en una habitació ventilada. En aquest cas, els no fumadors no van sentir els mateixos efectes, excepte la "fam". Però l'estudi es va realitzar sobre l'hora del menjar, per la qual cosa podria haver estat un factor influent.

Els investigadors van arribar a la conclusió que la possibilitat d'un subidón per contagi després de la inhalació passiva de fum de marihuana és possible. No obstant això, per a causar una deterioració menor, s'ha d'inhalar “sota condicions extremes, sense ventilació”.

 • Es pot absorbir el fum de marihuana a través de la pell o el pèl?

La resposta ràpida és sí, en tots dos casos. Comencem amb l'absorció del cabell que, segons la recerca, pot resultar complex. Aquesta dissertació [3], per exemple, va descobrir que el cabell fosc reté més THC que el clar. Això és una cosa que bàsicament posa en desavantatge a la gent bruna i pèl-roja a l'hora de realitzar un test de drogues en els fol·licles pilosos, en comparació amb la gent rossa.

La explicació[4] és que les persones de cabell fosc tenen una major concentració de melanina. Sembla ser que la melanina reté algunes substàncies en una proporció molt major.

L'absorció cutània és bastant previsible, considerant l'existència de productes tòpics de marihuana. Els cannabinoides com el THC i el CBD són lipofílicos[5] per naturalesa. Això significa que es dissolen en greixos, facilitant la seva penetració en la pell. No obstant això, tenen una biodisponibilitat més baixa, especialment sense potenciadors de l'absorció, i no arriben fàcilment al torrent sanguini.

Can Marijuana Smoke Be Absorbed Through the Skin or Hair?

Què diu la recerca sobre fumar marihuana de manera passiva?

Una mica més amunt hem esmentat els possibles efectes fisiològics i sobre la conducta quan fumem marihuana de manera passiva.

L'exposició al fum de marihuana pot afectar biològicament una persona a través de les seves mostres.

En un estudi de 2015[6] van participar un total de 26 persones. Vuit eren consumidors de marihuana que portaven com a mitjana 12 anys fumant. Segons els informes, van consumir al voltant de 1,5 grams de marihuana al dia. D'altra banda, hi havia 18 persones que no eren consumidors d'herba.

Tots els subjectes de la prova estaven dins d'una cambra dissenyada especialment per a fumar, i portaven roba d'un sol ús de paper. Se'n va cridar a participar en tres sessions experimentals on es fumava durant una hora en cadascuna. Posteriorment, es van recollir mostres d'orina, sang, cabell i fluids orals, malgrat la qual cosa, només es van analitzar les d'orina.

En l'estudi es van utilitzar dos tipus de varietats de marihuana. Una tenia un contingut baix de THC, del 5,3%, i l'altra era més potent, amb un 11,3%.

Els resultats generals van indicar que amb una "exposició extrema al fum", podrien aparèixer traces de THC en un test de drogues. Però hauria de situar-se en els punts de tall més baixos. El punt de tall determina quanta substància és present en les teves mostres per a donar un resultat positiu.

Puc donar positiu en un test de drogues per fumar marihuana de manera passiva?

Llavors, apareix la marihuana inhalada de manera passiva en un control de drogues?

En general, no. Tenir traces de THC en el teu organisme no equival necessàriament a un resultat positiu en l'anàlisi de drogues. Com hem esmentat abans, els test de drogues requereixen uns certs nivells de tall per a determinar un resultat positiu o negatiu. A continuació, explicarem aquest concepte amb més detall.

 • Tests de drogues en sang i orina

A diferència de les anàlisis d'orina, que analitzen els metabòlits del THC, les anàlisis de sang busquen la pròpia presència del THC i, en general, només es realitzen en entorns hospitalaris. Així que el més habitual és que es realitzi una prova d'orina.

Als EUA, el nivell de tall del THC (o més concretament, THCCOOH) en l'orina és 50ng/ml[7]. Els participants no fumadors de l'experiment esmentat anteriorment van produir nivells de THC d'uns 20ng/ml.

En 2010 es va realitzar un experiment similar[8] als Països Baixos. Vuit voluntaris van ser exposats a tres hores de fum de marihuana en un coffeeshop. El nivell més alt de THC trobat en els participants va ser de 7,8ng/ml. Aquesta xifra era molt més baixa que el límit de 25ng/ml d'aquest moment.

 Fumar marihuana de manera passiva: dóna positiu en tests de drogues?
 • Test de drogues en saliva

En 2004, es va realitzar un estudi[9] amb cinc fumadors actius de marihuana. Tots van ser col·locats en la mateixa habitació i se'ls va demanar que fumessin cigarrets de cànnabis amb un contingut de THC molt baix (1,75%). Els participants van fumar durant els primers 20 minutos, però van romandre a l'habitació durant quatre hores.

Fins i tot sota una exposició tan prolongada, les mostres de saliva que se'ls van prendre després tenien concentracions de THC que van variar entre 3,6 i 26,4ng/ml. Els resultats en aquestes condicions continuaven estant molt per sota del límit actual de 50ng/ml.

 • Anàlisi de drogues en fol·licles pilosos

Com hem esmentat abans, el cabell de color fosc reté més THC que el cabell de color clar, a causa de la melanina. Però, és suficient per a provocar un resultat positiu en un test de drogues?

Vegem aquest estudi de 2015 que inclou dos experiments. En el primer, un participant només va prendre 50mg de THCA-A a el dia durant un període de 30 dies. Malgrat aquests nivells tan alts, el THCA-A trobat en l'anàlisi capil·lar de la persona era inferior a l'1% en pes.

En el segon experiment, dos participants van prendre dronabinol, una forma oral de THC que s'usa per a tractar la pèrdua de l'apetit. Les dues persones van prendre tres càpsules de 2,5mg al dia durant un període de 30 dies.

El resultat: no es va detectar THC en les mostres del pèl del cap, de la barba ni del cos.

 Fumar marihuana de manera passiva: dóna positiu en tests de drogues?

Què fer si et preocupa fumar marihuana de manera passiva

Mostrarem diversos estudis. L'opinió general és que les probabilitats de donar positiu en una prova de detecció de drogues a causa de la inhalació passiva de fum de marihuana de segona mà, són entre mínimes i nul·les, especialment en condicions ventilades.

Però, si et continua preocupant el tema, aquí tens algunes coses que pots fer:

 • Mantente lluny: si et conviden a una festa i saps perfectament que hi haurà marihuana, simplement no vagis.
 • Hidrata't: fes-te una rentada d'organisme bevent molta aigua unes 24-48 hores abans del test. La idea és diluir aquestes petites quantitats de THC en l'orina.
 • Presa una mica de zinc: el zinc ajuda a reduir la detecció de THC en l'organisme durant les següents 12-18 hores. Si ho prens, fes-ho seguint les recomanacions exactes del farmacèutic.

Esperem que aquest article t'hagi aportat la tranquil·litat que buscaves!

External Resources:
 1. One Minute of Marijuana Secondhand Smoke Exposure Substantially Impairs Vascular Endothelial Function https://www.ahajournals.org
 2. Non-Smoker Exposure to Secondhand Cannabis Smoke https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 3. Practical Aspects of Drug Testing in Human Hair https://www.samhsa.gov
 4. FAA Medical Certification & Drug Testing https://www.leftseat.com
 5. Absorption – A Complete Guide https://www.cannify.us
 6. Non-Smoker Exposure to Secondhand Cannabis Smoke https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 7. Cutoff levels for drugs and drug metabolites https://www.nrc.gov
 8. Concentrations of delta9-tetrahydrocannabinol and 11-nor-9-carboxytetrahydrocannabinol in blood and urine after passive exposure to Cannabis smoke in a coffee shop https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 9. Passive cannabis smoke exposure and oral fluid testing https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 10. https://www.researchgate.net/publication/279846256_Delta9-Tetrahydrocannabinolsaure_A_-_Studien_und_Untersuchungen_zur_Anwendung_als_Cannabis-Konsummarker_in_der_forensischen_Toxikologie
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4595642/
Avís d'exempció de responsabilitat:
Aquest contingut està destinat únicament a finalitats educatives. La informació oferta procedeix de recerques recopilades per fonts externes.

Tens 18 anys o més?

El contingut de RoyalQueenSeeds.cat és únicament apte per a adults i està reservat per a majors d'edat.

Assegura't de conèixer les lleis del teu país.

En clickar a ENTRAR, confirmes
que tens
18 anys o més.