The RQS Blog

.


By Miguel Ordoñez


Les males herbes i l'ansietat tenen una relació molt única i interessant. Múltiples estudis[1] han examinat el cànnabis, o els seus components, com una forma potencial de tractament d'ansietat, amb alguns experts buscant desenvolupar nous agents anxiolítics[2] basats en cannabinoides.

Però al mateix temps, el cànnabis, més específicament, el THC, també té la reputació d'un desencadenant de paranoia. De la mateixa manera, alguns estudis[3] enllacen l'herba màgica amb el desenvolupament de trastorns d'ansietat.

És essencial assenyalar que els usuaris mèdics i recreatius per igual poden ser víctimes d'una suposada ansietat de les males herbes. Això fa que saber com fer front a la condició sigui encara més important. Amb això en ment, amaguem-nos en el fenomen de l'ansietat de les males herbes i per què passa. Llavors, introduirem algunes maneres d'aturar-ho i evitar que passi en el futur.

Què és l'ansietat produïda per la marihuana?

Unes certes situacions de la vida provoquen ansietat. Quan et pujaràs a un escenari per a pronunciar un discurs, et suen les mans i el cor et batega molt de pressa; t'oblides del moment present i només pots pensar en el que està per venir.

Aquesta reacció és completament normal. Una vegada que et tranquil·litzis i comencis a respirar de manera adequada, tots aquests dubtes i inseguretats desapareixeran.

L'ansietat provocada per l'herba és una mica diferent. Igual que ocorre amb els "blancazos", els seus símptomes són desagradables (suors, tremolors, cansament), però l'ansietat del cànnabis produeix sobretot angoixa mental. Dit això, sabem que l'ansietat també produeix malestar estomacal, nàusees, i fins i tot vòmits.

A part del que tothom sap, els investigadors han establert un vincle entre el consum de marihuana i l'ansietat. En una enquesta[4] realitzada a Austràlia, el 22% dels enquestats va sofrir atacs del pànic després de consumir herba.

Què és l'ansietat produïda per la marihuana?

Com reconèixer l'ansietat produïda pel cànnabis

Els símptomes de l'ansietat causada per l'herba poden ser difícils d'identificar per a algunes persones, encara que presenten uns certs aspectes característics.

Sol començar amb un al·luvió de pensaments negatius, molestos i repetitius dels quals és molt difícil lliurar-se. Després del que es manifesta en forma de símptomes físics, com falta d'aire (el que al seu torn provoca ansietat) i problemes per a moure's amb facilitat.

Les persones que experimenten episodis d'ansietat després de consumir marihuana se senten atrapades en les seves pròpies ments. Els seus pensaments són massa aclaparadors, la qual cosa els impedeix centrar-se en el que està ocorrent en el moment present.

Una de senyals de paranoia més típiques entre els fumadors de marihuana recreativa és mirar constantment per la finestra per a veure si ve la policia. La preocupació d'estar fent una cosa il·legal pot ser tan aclaparadora com per a causar pànic.

Com combatre l'ansietat provocada per la marihuana

El primer que has de fer si experimentes un atac d'ansietat després de fumar herba és acceptar el que està passant.

Pot semblar difícil, però és un aspecte clau per a combatre l'ansietat fins i tot quan no es consumeix cànnabis. A partir d'aquí, et serà més fàcil respirar profund i tornar a la normalitat. Però si això no t'ajuda, prova amb aquests consells:

Dona't una dutxa freda
O almenys, mulla't el coll amb aigua freda. Aquesta sensació sobtada et pot ajudar a sortir d'aquest estat d'atordiment i confusió.
Menja o beu alguna cosa
T'ajudarà a concentrar-te en una cosa diferent a la sensació de pànic.
Distreu-te
Fes-te una passejada pel barri. Posa música relaxant. L'objectiu és mantenir la ment allunyada de pensaments que provoquen ansietat.
“Obliga't“ a tenir una actitud positiva
Recorda que tot està en la teva ment i que no et passarà res. A vegades, obligar-te a adoptar una actitud positiva ajuda a sentir alleujament i a tenir una millor predisposició.
 • Desapareix l'ansietat causada per la marihuana?

Sí. Com amb qualsevol substància recreativa, els efectes es dissipen amb el temps.

En el cas de l'ansietat del cànnabis, la durada dels símptomes dependrà en gran manera del mètode de consum; els efectes dels comestibles (també els negatius) duren moltes més hores que els de la marihuana que s'inhala o es pren per via sublingual. En resum, podries trigar entre 10 minuts i un parell d'hores a tornar a sentir-te normal. És possible que se't faci etern, però si segueixes els passos de l'apartat anterior, tot anirà bé.

Al cap i a l'últim, no et va passar res, però aquestes sensacions poden ser molt angoixants, especialment per als consumidors novençans.

Com prevenir la ansietat produïda per la marihuana

Com diu el refrany: més val prevenir que curar. Aquí tens algunes maneres d'evitar els episodis d'ansietat potencialment traumàtics provocats per l'herba.

Més CBD, menys THC
Tria un cep amb una proporció de THC respecte al CBD que s'inclini cap a aquest últim. Amb un ràtio de 1:1 et col·locaràs igualment, però la potència psicotròpica serà més suau gràcies a la presència del CBD.
Microdosi
Aquesta solució està especialment dirigida als principiants, ja que són més propensos a sofrir aquest tipus d'ansietat. No passa res per prendre una dosi baixa en la teva primera incursió en el món del cànnabis. D'aquesta manera, podràs familiaritzar-te millor amb els seus efectes. Això és especialment important les primeres vegades que es consumeixen comestibles.
Prepara un entorn agradable
L'ideal és trobar-se en un espai controlat amb gent en la qual confies. Regula les llums de manera que creuen un ambient relaxat. I tingues una mica de menjar a mà per a quan apareguin els munchies, i aigua per a la sequedat bucal.

Per què sento ansietat quan fumo marihuana?

Per a respondre a aquesta pregunta hem de posar-nos tècnics. Quan el THC entra en el cos, s'uneix als dos tipus principals de receptors del sistema endocannabinoide: CB1 i CB2.

Per als qui no ho coneguin, el sistema endocannabinoide (SEC) és un sistema regulador que s'estén per tot el cos. Segons la ciència[5], sembla exercir un paper clau en la modulació de la funció cerebral, el sistema endocrí i el teixit immune. La recerca també ha demostrat que existeix un vincle entre el SEC i la secreció d'hormones reproductives i de l'estrès.

En estimular el SEC, el THC comença a produir els seus efectes. Això és el que es creu que ocorre després de fumar, vapear o consumir THC de qualsevol altra forma.

 • L'amígdala

L'amígdala és una part del cervell involucrada en la generació de la por, tant condicionat com incondicionat. També és la responsable de l'extinció de la por i de la inhibició condicionada.

Una recerca recent[6] ha descobert la presència de diversos receptors CB1 en l'amígdala, la qual cosa ha portat als experts a trobar un vincle entre una possible reacció emocional i el consum de THC. Com a resultat, l'ansietat produïda per l'herba rica en THC cobra més sentit.

 • El Sistema Nerviós Central

Igual que l'amígdala, el sistema nerviós central també té receptors cannabinoides, sobretot CB1, als quals s'uneix el THC per a produir els seus efectes psicotròpics.

Però, on encaixa l'ansietat en tot això? Un estudi de 2014[7] va analitzar la relació entre el THC, els espasmes musculars i els problemes de bufeta. A part d'unes certes troballes prometedores, un dels efectes negatius que van experimentar les persones enquestades va ser l'ansietat. Juntament amb la psicosi i la disfòria, tots aquests efectes han estat associats amb una concentració de THC alta.

 • Sistema cardiovascular

En una recerca[8] de 1994 es va observar que el trastorn de pànic i l'ansietat crònica van augmentar la morbiditat de les malalties cardiovasculars. Aquest estudi va destacar el vincle entre el consum habitual de cànnabis i l'ansietat crònica, i va comprovar que tots dos factors poden afectar de manera indirecta a la mortalitat de les malalties del cor.

Per què sento ansietat quan fumo marihuana?

Per què l'ansietat produïda per la marihuana afecta algunes persones i no altres?

Una pregunta molt habitual i interessant per a la qual no existeix una resposta breu i senzilla, ja que hi ha diversos factors en joc.

 • Genètica

El cànnabis és estimat per produir alguns efectes i sensacions positives. Quan es pren en una dosi específica, el THC sembla induir la relaxació mentre proporciona estimulació mental. Algunes varietats són conegudes per la creativitat i la serenitat que inspiren en els usuaris.

Però com suggereix un estudi de 2019[9], els efectes positius semblen prevaler entre aquells que són sensibles al THC a la part davantera del seu cervell. Aquells que són sensibles al THC a la part posterior del cervell semblen experimentar més ansietat. Altres resultats desfavorables per a aquestes persones inclouen paranoia i emocions negatives.

 • Edat

Igual que el nostre cos, el cervell envelleix amb el pas del temps. I això també afecta al nostre sistema endocannabinoide.

La densitat dels receptors, per exemple, es va reduint[10] a mesura que ens fem majors. I segons el doctor i acadèmic Gregory Gerdeman[11], el cànnabis afecta a les persones de manera diferent en funció de la seva edat.

Segons Gerdeman, una persona de 30 anys podria sentir més paranoia després de fumar herba que quan tenia 20 anys. Com assenyala aquest expert, el sistema endocannabinoide del cervell "podria trobar-se en una etapa diferent".

 • Sexe

Sembla que el sexe també pot influir en l'ansietat produïda per la marihuana. Segons un estudi de 2014[12], l'estrogen podria augmentar la sensibilitat al cànnabis.

Aquest estudi realitzat amb rates femella va observar una connexió entre l'estrogen i una major sensibilitat al THC. Concretament, l'estrogen semblava interactuar amb els efectes calmants del THC sobre el cos.

Aquesta sensibilitat podria augmentar la susceptibilitat d'unes certes dones a l'ansietat i paranoia causades pel THC. No obstant això, l'estudi també indica que les femelles desenvolupen tolerància al THC molt més ràpid que els seus companys mascles.

 • Tolerància

Igual que amb l'alcohol, la gent tendeix a desenvolupar tolerància a la marihuana després de consumir-la durant un temps. Encara que la genètica i l'estructura neuronal del cervell també influeixen, el consum continua sent el factor més important.

Alguns estudis també indiquen que els receptors CB1 es desensibilitzen[13] quan el cervell s'exposa al THC amb molta freqüència. El que té lloc a continuació és un procés conegut com a internalització[14], durant el qual els receptors es retreuen. En última instància, tot això es tradueix en una experiència psicotròpica menys intensa.

El desenvolupament de tolerància pot ser positiu o negatiu. Si ets el tipus de persona que gaudeix d'estar col·locada, una experiència suau podria resultar-te molesta. En aquest cas, és possible que vulguis prendre't un descans de tolerància perquè el teu organisme es reiniciï i estigui lliure de THC durant un temps.

Alguns experts creuen que quatre setmanes[15] són suficients perquè els receptors cannabinoides del cervell recuperin el seu nivell normal. Ni tan sols hauràs d'abstenir-te durant molt de temps!

Estat d'ànim
 • Estat d'ànim

No necessitem una recerca científica per a saber que, si sentim ansietat abans de fumar, el més probable és que també la sentim després. Encara que algunes persones se senten com si s'haguessin llevat un pes de damunt després d'unes quantes calades, unes altres experimenten un augment dels pensaments negatius.

Com amb qualsevol altra substància, el millor és consumir herba quan estàs de bon humor.

Quant THC cal consumir per a començar a sentir efectes negatius??

La ciència té resposta per a aquesta pregunta, almenys segons un estudi de 2017[16] en el qual es va dividir a 42 participants en dos grups. Al grup de la “dosi baixa” se li va administrar una càpsula de 7,5mg de THC, mentre que el de la “dosi moderada” va rebre una càpsula de 12,5mg.

A tots els participants se'ls va concedir 10 minuts per a preparar-se per a un simulacre d'entrevista de treball, després de la qual cosa se'ls va fer una entrevista de cinc minuts en la qual no se'ls va proporcionar cap mena de feedback.

La prova final va consistir a comptar cap endarrere a partir d'un número de cinc xifres, restant 13 cada vegada, durant cinc minuts.

Els participants que havien rebut la dosi baixa van sentir menys estrès, mentre que els que van prendre la dosi moderada van experimentar un "estat d'ànim més negatiu" abans i durant les proves.

Pel que, si ets principiant, considera la possibilitat de començar amb una quantitat en l'extrem inferior de l'escala, al voltant de 5-7,5mg de THC, la qual cosa podria consistir fins i tot en un parell de calades d'un porro.

No deixis que l'ansietat produïda per la marihuana trenqui la teva acceptació per el cannàbis

La marihuana presenta unes probabilitats molt altes de causar ansietat i paranoia. Si sents que estàs a punt de posar en perill la teva vida, no et preocupis; només és un subproducte dels diversos factors que hem esmentat més amunt.

Si busques una experiència que no produeixi ansietat ni traumes, el millor és començar amb una quantitat petita i prendre-t'ho amb calma. Quan notis que estàs desenvolupant tolerància, podràs augmentar la teva ingesta en conseqüència.

També hauràs de plantejar-te la possibilitat de consumir més CBD i menys THC. Però el més important és que et relaxis i gaudis; no és una competició per a veure qui és capaç de fumar més.

Tingues en compte els nostres consells quan fumis cànnabis, perquè, independentment de l'experiència que tinguis, el coneixement és poder.

External Resources:
 1. The role of cannabis in treating anxiety: an update : Current Opinion in Psychiatry https://journals.lww.com
 2. Cannabinoid-related agents in the treatment of anxiety disorders: current knowledge and future perspectives https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 3. A positive association between anxiety disorders and cannabis use or cannabis use disorders in the general population- a meta-analysis of 31 studies | BMC Psychiatry | Full Text https://bmcpsychiatry.biomedcentral.com
 4. A community survey of adverse effects of cannabis use - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 5. [The role of the endocannabinoid system in the regulation of endocrine function and in the control of energy balance in humans] - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 6. Multiple Mechanistically Distinct Modes of Endocannabinoid Mobilization at Central Amygdala Glutamatergic Synapses https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 7. Systematic review: Efficacy and safety of medical marijuana in selected neurologic disorders https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 8. Symptoms of anxiety and risk of coronary heart disease. The Normative Aging Study - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 9. The Bivalent Rewarding and Aversive properties of Δ9-tetrahydrocannabinol are Mediated Through Dissociable Opioid Receptor Substrates and Neuronal Modulation Mechanisms in Distinct Striatal Sub-Regions | Scientific Reports https://www.nature.com
 10. SAGE Journals: Your gateway to world-class journal research https://journals.sagepub.com
 11. ​Why Pot Makes You Paranoid—but Mellows Out Your Buddies https://www.menshealth.com
 12. Estrogen increases cannabis sensitivity, study shows https://www.sciencedaily.com
 13. Rapid CB1 cannabinoid receptor desensitization defines the time course of ERK1/2 MAP kinase signaling https://www.sciencedirect.com
 14. Regulation of CB1 cannabinoid receptor internalization by a promiscuous phosphorylation-dependent mechanism https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 15. Reversible and regionally selective downregulation of brain cannabinoid CB1 receptors in chronic daily cannabis smokers https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 16. Low-dose THC can relieve stress; more does just the opposite https://www.sciencedaily.com
Avís d'exempció de responsabilitat:
Aquest contingut està destinat únicament a finalitats educatives. La informació oferta procedeix de recerques recopilades per fonts externes.

Tens 18 anys o més?

El contingut de RoyalQueenSeeds.cat és únicament apte per a adults i està reservat per a majors d'edat.

Assegura't de conèixer les lleis del teu país.

En clickar a ENTRAR, confirmes
que tens
18 anys o més.