Història del cànem: tot el que has de saber sobre el llegat del cànem

Història del cànem: tot el que has de saber sobre el llegat del cànem

El cànem ha atret molta atenció en els últims anys, principalment a causa de la popularitat creixent dels suplements de CBD. Però el cànem no és precisament una cosa nova. De fet, es creu que és una de les primeres plantes conreades per la humanitat.

Curiosament, la història del cànem com un dels nostres cultius més importants sovint es queda fora de les aules i dels llibres d'història. En aquest article, analitzarem l'extensa història del cànem i la seva transició d'una planta utilitzada principalment per a elaborar aliments i fibres a una gran tendència en salut i medicina.

LA XINA: ON EL CÀNEM VA POSAR LES SEVES ARRELS PER PRIMERA VEGADA

Els primers esments del cànem com a planta de cultiu procedeixen de l'antiga Xina. Xia Xiao Zheng, per exemple, és un text de l'antiga Xina i un dels tractats agrícoles més antics del món. Enumera al cànem com un dels principals cultius en l'antiga Xina. Les proves arqueològiques en zones de tot el país també mostren que els xinesos depenien molt del cànnabis com a cultiu.

Els historiadors creuen que els xinesos primer van conrear el cànem per raons alimentoses, gràcies a les seves llavors altament nutritives. A mesura que els seus processos agrícoles van millorar, els xinesos van aprendre que podien usar tiges de cànem per a fabricar fibra per a paper, cordes, roba i més coses. Es creu que les primeres entenimentades i papers derivats del cànem van sorgir a la Xina al voltant del 2800 a. C., encara que el cultiu del cànem va començar molt abans, al voltant del 8000 a. C.

Els orígens d'aquests primers cultius de cànem ara se situen en les primeres comunitats agrícoles entorn dels rius Wei i Groc en l'est de la Xina. Es creu que el teixit de fibra de cànem es remunta a més de 10.000 anys, aproximadament l'època en la qual els humans van descobrir la ceràmica.

Segons el Museu del Cànem dels EUA, el cànem es va tornar tan important per a l'antiga societat xinesa que la Xina es va dir a si mateixa "la terra del cànem i la mora", aquesta última utilitzada per a la producció de seda. Textos de l'Antiga Xinesa tan importants com El Llibre dels Cants i Els Anals inclouen al cànem com un dels sis cultius més importants plantats pels xinesos.

Els xinesos es van referir al cànem com "dt." (麻). Les traduccions d'aquest terme varien. Algunes fonts que suggereixen que significa "planta amb dues parts", al·ludint al fet que les plantes de cànnabis poden ser masculines o femenines. En els textos de medicina, el cànnabis i el cànem a vegades es denominen "dóna dt." (大麻), que algunes fonts tradueixen com a "gran cànem" o "gran endormiscament" segons el context.

Els xinesos també usaven el cànnabis i el cànem com a medicaments. Les pràctiques de l'antiga medicina xinesa s'atribueixen al Emperador Yan, un emperador mític del qual es diu que va introduir als xinesos les medicines a base d'herbes. El treball més conegut acreditat a l'emperador Yan és el Shennong Bencaojing, un llibre antic que conté més de 360 fitxes de plantes i les seves propietats medicinals.

Es creu que el treball de l'Emperador Yan va establir les bases de la Pen Ts'*ao, la farmacopea més antiga del món, que recomana cànnabis per al dolor reumàtic, el restrenyiment intestinal, la malària i molt més.

LA XINA: ON EL CÀNEM VA POSAR LES SEVES ARRELS PER PRIMERA VEGADA

EL CÀNEM A l'ÍNDIA

Es creu que el cànem es va portar de la Xina al subcontinent indi al voltant del 2000 a. C. El cànnabis ja creixia de manera natural en els pujols de regions com l'actual Pakistan, Nepal, Kazakhstan i l'Índia. No obstant això, aquí el cànnabis tenia diferents usos.

El cànnabis va jugar un paper fonamental en la religió i l'espiritualitat a l'Índia i les regions circumdants. S'esmenta en diversos textos antics, inclòs el Atharva Veda, que descriu el cànnabis com una de les cinc plantes essencials. Segons la Dra. Uma Dhanabalan, de la Universitat d'Harvard, els textos vedes afirmaven que el cànnabis podia usar-se per a millorar la memòria, combatre la lepra i molt més. També es creia que el cànnabis era el menjar favorit del déu hindú Shiva.

Altres substàncies derivades del cànnabis, com el bhang (una beguda làctia feta amb cànnabis), el charas (un tipus d'haixix fet a mà) i la ganja (flor de cànnabis) també van exercir un paper clau en les cultures religioses i espirituals d'aquestes regions, i encara el continuen fent avui dia.

El cànnabis també té una àmplia història a nivell medicinal a l'Índia. El Sushruta Samhita, un antic text sànscrit de medicina, esmenta el bhanga (que es creu que és cànnabis) com una planta medicinal que pot ajudar a tractar la flegma, la diarrea i la inflamació. Altres textos de l'Índia fan referència al cànnabis com a analgèsic, afrodisíac i més. No obstant això, es creu que els usos agrícoles i industrials del cànem van ser introduïts a l'Índia pels xinesos, a través del comerç de fibres de cànem, tèxtils i altres.

Els agricultors de cànem de l'Índia van plantar cànnabis i van emprar el enriado a l'aigua (un procés per a remullar les tiges de cànem en l'aigua) per a ajudar a trencar les fibres i preparar-les per al processament. Aquesta pràctica encara s'utilitza avui dia en algunes parts del món on es conrea el cànem per la seva fibra.

CÀNEM: DE CULTIU BÀSIC A VALUOSA MATÈRIA PRIMERA

Des del 800 fins al 200 a. C., el cànem i els productes derivats de l'ell van ser el centre d'un comerç molt pròsper en tota Àsia que va arribar fins a Àfrica del Nord i el Mediterrani oriental. Cap al 200 a. C., el cànnabis i el cànem havien arribat a l'antiga Grècia i fins i tot a l'Imperi Romà. Per a l'any 500 d. C., el cànem s'havia estès per tota Europa continental i Àsia, on s'utilitzava per a cordes, tèxtils, medicines i molt més.

EL CÀNEM A principis de l'EDAT MODERNA

El cànem va exercir un paper important en el descobriment i la colonització del Nou Món, és a dir, com a material utilitzat per a cordes, veles i plataformes en les embarcacions que abans van portar a homes i dones a llocs com Amèrica, Austràlia i altres llocs. El cànem també va jugar un paper clau en la construcció dels imperis que van governar durant aquests temps.

En 1553, per exemple, el rei anglès Enric VIII va ordenar als agricultors anglesos que plantessin cànem per al creixement de l'imperi, multant-los si no el complien. Cap a 1616, el cànem estava creixent en Jamestown, el primer assentament anglès permanent a les Amèriques. Aquí, el cànem s'utilitzava com a combustible per a llums, per a fer roba, així com per a cordes i equipament per a vaixells. En 1619, l'Assemblea de Virgínia va ordenar als agricultors de les colònies conrear cànem, un mandat que avui es creu que és la primera llei de cànnabis en el Nou Món.

Al llarg de la resta dels segles XVII, XVIII i XIX, el cànem va continuar mantenint un paper crucial als Estats Units. S'utilitzava des de per a fer banderes dels EUA, fins per a servir de llenç dels primers documents escrits, el cànem sempre ha estat en el centre del desenvolupament dels EUA Per a la dècada de 1850, el cens dels Estats Units reconeixia aproximadament 8.400 plantacions de cànem en tot el país.

Però els estatunidencs no estaven sols en el cultiu del cànem durant l'era moderna. Per aquesta època, països europeus com França, Espanya i Suïssa també conreaven cànem i reconeixien el seu potencial com a eina industrial o medicinal.

CÀNEM: DE CULTIU BÀSIC A VALUOSA MATÈRIA PRIMERA

EL CÀNEM EN ELS SEGLES XX I XXI

El segle XX va ser un moment interessant per al cànem, ja que molts països de tot el món van començar a restringir o criminalitzar el cànnabis i altres drogues. Al mateix temps, alguns països (com els EUA) van reafirmar les seves indústries nacionals de cànem per a satisfer les demandes de la guerra. No obstant això, la guerra internacional contra les drogues va crear un fort estigma entorn del cànnabis que també es va estendre al cànem, i va acabar provocant que els sectors de cànem d'alguns països desapareguessin. La indústria del cànem dels EUA, que abans estava en plena expansió, va produir la seva última collita en 1957, a Wisconsin.

Alguns altres països van seguir el seu exemple. Alemanya, per exemple, va prohibir el cànem de 1982 a 1996. El Regne Unit va prohibir el cànem molt abans, de 1928 a 1993. Mentrestant, altres països van aconseguir mantenir amb vida les seves indústries de cànem, entre elles Suïssa, Romania i França, sent aquests dos últims dels majors productors de cànem d'Europa.

EL PRESENT I EL FUTUR DEL CÀNEM

Avui, el cànem està una vegada més en el centre d'atenció. Després d'anys de prohibició en molts països al voltant del món, la gent està començant a recuperar la connexió amb el cànnabis i a comprendre que és molt més que una simple droga psicotròpica.

Una de les raons per les quals la indústria del cànem està en auge es deu a la creixent fama del CBD. S'espera que la indústria del cannabidiol tingui un valor de 16.000 milions de dòlars per a 2025, només als EUA I els països finalment s'estan movent per a satisfer les demandes d'aquest auge.

La Llei d'Agricultura dels EUA de 2018, per exemple, va eliminar el cànem del llistat federal de drogues dels EUA Gràcies a l'enorme potencial del CBD com a producte de salut i benestar, països com els EUA, el Canadà i molts més per fi estan fent passos per a reavivar l'antiga indústria del cànem.

Tens 18 anys o més?

El contingut de RoyalQueenSeeds.cat és únicament apte per a adults i està reservat per a majors d'edat.

Assegura't de conèixer les lleis del teu país.

En clickar a ENTRAR, confirmes
que tens
18 anys o més.