Malgrat que hi ha hagut diverses converses reconfortants sobre el cànnabis en aquests últims mesos, en especial al Capitoli dels Estats Units, el cànnabis continua essent una de les substàncies més incompreses. Primer hi ha el mite, i després la realitat: a continuació us presentem deu dels mites més persistents sobre el cànnabis.


1. El cànnabis provoca pèrdua de memòria?
No hi ha cap dada científica definitiva que indiqui que el cànnabis afecta la memòria a curt termini si es consumeix durant molt temps. Contràriament a la creença popular, la memòria a curt termini només es veu afectada en una intoxicació.

To high to find my weed

2. Canvis hormonals
Estudis realitzats als anys 70 destacaven els efectes perjudicials per a les hormones sexuals, però la ciència moderna ha desmentit aquestes troballes. Irònicament, l'alcohol (una substància legal) s'ha relacionat amb els canvis hormonals.

3. La sobredosi inexistent
No hi ha cap evidència que algú hagi mort per culpa d'una sobredosi de cànnabis. Estudis realitzats en ratolins indiquen que la taxa de cannabinoides necessària per provocar una sobredosi hauria de ser de 40.000:1. Compareu-la amb la taxa necessària per l'alcohol, que se situa entre 4:1 i 10:1.

4. Danys cerebrals
A diferència de l'alcohol, el cànnabis no produeix toxines que maten les cèl•lules cerebrals. A més, l'ús de cànnabis durant temps ni tan sols s'ha vinculat amb el desgast dels receptors cerebrals. La veritat és que el cànnabis s'ha relacionat amb un lleuger augment de l'activitat d'ones alfa, normalment associades a un estat mental meditatiu, relaxat i creatiu.

5. Cànnabis i dificultats en la reproducció
Hi ha un altre mite que no té cap fonament real. Un estudi dels anys 80 sobre els efectes perjudicials del cànnabis en les cèl•lules sexuals dels micos rhesus afirmava que els canvis podien ser indicatius d'un efecte semblant en els humans però, a dia d'avui, no s’ha demostrat.
Old Vintage Anti Cannabis Propaganda posters

6. Sistema immunològic debilitat
Estudis amb rates de laboratori han indicat que, en dosis excepcionalment elevades, el THC en el reg sanguini pot provocar un efecte immunodepressor. Això vol dir que les cèl•lules encarregades de combatre les infeccions bacterianes podrien estar en perill. L'advertència aquí és que l'efecte només té lloc durant la intoxicació i només si la dosi de THC ha estat massa elevada.

7. El cànnabis és la porta d'entrada a les drogues?
Aquest és un dels mites preferits de tots els temps. La veritat és que no hi ha cap dada científica que doni suport a aquesta afirmació. De fet, tot el contrari és cert. Estudis realitzats als Estats Units han descobert que més del 75% dels ciutadans americans que han consumit cànnabis en algun moment de la seva vida no han provat mai "drogues més dures". I encara més interessant: els estudis també han demostrat que les persones enganxades a drogues més dures es van iniciar amb... l'alcohol. Un cop més, veiem com es desacredita el cànnabis en comptes de l'alcohol. 

Cannabis is not a gateway drug

8. Fumar cànnabis o fumar tabac
Un altre mite popular diu que fumar cànnabis és més perillós que fumar un cigarret. En poques paraules, no hi ha res de cert en això! Els components químics més perillosos d'un cigarret són el monòxid de carboni i el quitrà. Malgrat que aquests components són dues vegades més comuns en el cànnabis que en el tabac, es consumeixen en dosis molt menys concentrades. En altres paraules, un usuari de cànnabis hauria de fumar molts porros de cànnabis "pur" durant molt temps per igualar la ingesta de quitrà i monòxid de carboni d'un fumador de tabac.
The bad ingredients of a cigarete
9. La legalització del cànnabis podria provocar més accidents de cotxe?
Aquells que argumenten en contra de la legalització del cànnabis els agrada suggerir que les nostres carreteres es convertirien en pistes de caos si mai s’arriba a legalitzar. La veritat, com sempre, rau en les estadístiques. Les dades disponibles suggereixen que els fumadors de cànnabis tenen gairebé tants accidents de trànsit com els consumidors d'alcohol. A més, el 85% de persones que han patit un accident de trànsit mentre estaven sota la influència del cànnabis també havien estat bevent alcohol durant el mateix període de temps. Això vol dir que, com sempre, la correlació no és el mateix que la causalitat.10. El cànnabis és altament addictiu?
Aquest és un altre mite popular: afirma que el cànnabis és una substància altament addictiva. Menys de l'1% dels americans fuma cànnabis diàriament. Sabeu quants prenen cafè cada dia? El fet és que, el cànnabis crea menys hàbit que la cafeïna, una altra substància legal.

Cigaretes vs Alcohol vs Cannabis

Al final del dia, sempre hi haurà aquells que ignoren els fets científics quan els tenen just davant dels nassos. Tot i això, el nostre país està a punt de reconèixer que el cànnabis no és una xacra com s’havia fet creure. Amb una mica més de paciència, veurem com l'opinió pública va canviant. 

Tens 18 anys o més?

El contingut de RoyalQueenSeeds.cat és únicament apte per a adults i està reservat per a majors d'edat.

Assegura't de conèixer les lleis del teu país.

En clickar a ENTRAR, confirmes
que tens
18 anys o més.