The RQS Blog

.By Luke Sumpter

És estrany que una planta que sorgeix de manera natural causi tant de renou en la civilització humana.

Encara que alguns països han legalitzat el cànnabis fins a un cert punt, i altres el faran pròximament, encara existeixen moltes llegendes urbanes entorn d'aquesta planta. La majoria contradiuen a la ciència, però els detractors continuen utilitzant-los per a perpetuar unes lleis draconianes.

D'altra banda, existeixen mites excessivament optimistes que presenten la marihuana com una substància miraculosa sense tot just cap aspecte negatiu; el que també és perjudicial per a la imatge d'aquesta planta.


10 mites sobre la marihuana desmentits

Aprofundirem en els 10 principals mites que envolten a la marihuana, tenint en compte els biaixos que existeixen en tots dos bàndols. Igual que molts grups anticànnabis es dediquen a distorsionar la realitat, els partidaris massa optimistes també han generat les seves pròpies llegendes. Amb ajuda d'un enfocament imparcial, abordarem els mites més estesos sobre l'herba, amb l'esperança d'obtenir una imatge més transparent d'aquesta planta.

1. El consum de marihuana condueix a uns nivells més alts de delinqüència

Per defecte, la prohibició del cànnabis converteix el seu consum, cultiu i venda en delictes. Aquesta situació, lògicament, col·loca a la planta en el mercat negre al costat d'altres drogues més dures com la cocaïna i l'heroïna. Encara que la violència del crim organitzat domina aquest entorn, el consum de marihuana en si mateix no condueix a la delinqüència; el que ho fa és la seva consideració com a il·legal.

Quan s'estableix un mercat legal, els dispensaris autoritzats i subjectes a impostos arrabassen el negoci del cànnabis als comerciants del mercat negre, afeblint el poder dels seus membres.

A més, no s'ha demostrat que fumar marihuana faci que les persones siguin més propenses a cometre delictes. És cert que molts delinqüents consumeixen cànnabis (i altres substàncies en general), però correlació no implica causalitat.

Contràriament al que es creï, la legalització de la marihuana no sembla haver contribuït[1] a un augment de la taxa de delictes violents. Curiosament, molts activistes anticànnabis ignoren l'enorme quantitat de delictes violents relacionats amb el consum d'alcohol[2], malgrat el seu estatus legal.

10 mites sobre la marihuana desmentits

2. La marihuana és una droga d'iniciació

A tots ens han donat aquesta xerrada en el col·legi; aquesta en la qual grups antidrogues es presenten davant centenars de nens per a difondre el missatge que “només fa falta una calada”. Encara que les seves intencions podrien ser bones, aquestes organitzacions solen ficar en el mateix sac a totes les drogues, i transmeten la idea que una vegada que proves una, t'apartes del bon camí i acabes provant-les totes.

Això no és cert.

Milions de consumidors de cànnabis de tot el món gaudeixen de l'herba de manera habitual, sense si més no pensar en drogues més dures. A més, molta gent comença a prendre drogues dures sense provar abans la marihuana.

10 mites sobre la marihuana desmentits

3. La marihuana és una droga addictiva i perillosa

L'afirmació que el cànnabis és una droga d'iniciació sovint es basa en l'argument que, igual que les drogues dures, atrapa al consumidor en un cicle de dependència. No obstant això, aquesta planta difereix notablement dels mecanismes addictius de substàncies com l'heroïna o la cocaïna. A diferència d'aquestes drogues, la marihuana no sol causar símptomes d'addicció i abstinència greus.

10 mites sobre la marihuana desmentits


4. La marihuana no és addictiva

Encara que molts consumidors de cànnabis fumen marihuana sense desenvolupar addicció, és possible convertir-se en dependent en unes certes circumstàncies. Definir amb exactitud aquesta addicció (dependència física o dependència psicològica) i el seu abast, és complex; però és una possibilitat. Encara que alguns defensors de l'herba intenten negar aquest aspecte, la ciència afirma que el cànnabis no és una substància perfecta i inofensiva.

Encara que la marihuana pot ajudar a la gent de moltes formes, el trastorn per consum de cànnabis és una cosa real. En augmentar els nivells de dopamina i afeblir el sistema dopaminérgico[3] amb el consum a llarg termini, la marihuana pot influir en els centres de recompensa del cervell i crear un cicle de dependència.

No obstant això, aquesta característica no és exclusiva del cànnabis. Segons el metge i expert en addiccions, Gabor Mate, totes les addiccions estan lligades a un trauma[4], i poden manifestar-se com a consum de cànnabis, materialisme, i una obsessió amb tota mena de factors externs. Per tant, els detractors de la marihuana podrien tenir problemes per a utilitzar aquest argument com a motiu per a mantenir la prohibició.

10 mites sobre la marihuana desmentits

5. Pots sofrir una sobredosi de cànnabis

Cada any es perden moltes vides a causa de l'alcohol, la cocaïna, l'heroïna i altres drogues. No obstant això, ningú mor només per consumir cànnabis. Per què? Perquè els cannabinoides (els compostos actius de la planta) no interactuen amb la zona del cervell que regula la respiració.

Les sobredosis d'opioides es produeixen quan els receptors dels centres de respiració del cervell es desborden, i creen un efecte depressiu que dificulta la respiració i podria produir la mort. La marihuana no té el mateix efecte, raó per la qual no s'ha registrat cap mort atribuïda exclusivament al consum de cànnabis, i la majoria d'institucions consideren la possibilitat molt remota.

10 mites sobre la marihuana desmentits

6. Els consumidors de marihuana són vagues

Els qui consumeixen marihuana s'enfronten a tota una sèrie d'estereotips. A més de les etiquetes de "addictes" i "ionquis", l'acusació de mandrosos és probablement la més habitual. És cert que fumar herba a vegades fa que la gent prefereixi tirar-se en el sofà a sortir a córrer.

No obstant això, moltes persones actives i atlètiques consumeixen cànnabis. Joe Rogan va construir un imperi de podcasts estant col·locat. Michael Phelps va destrossar als seus competidors en la piscina mentre li donava al bong. Milers de persones reeixides de tot el món gaudeixen de l'herba en el seu temps lliure, igual que unes altres arriben a casa després del treball i obren una ampolla de vi.

10 mites sobre la marihuana desmentits


7. Diferència entre els efectes d'índiques i satives

La cultura del cànnabis dedica molt temps a desmentir mites, però les persones implicades en aquest sector també poden ser víctimes de la desinformació. Durant les últimes dècades, qualsevol que tingués un mínim interès per la marihuana coneixia la diferència entre els ceps “índica” amb efecte de colocón, i les “sativa” d'efecte estimulant.

Des de llavors, la ciència cannàbica ha posat en dubte aquesta idea, que el neuròleg i expert en cànnabis, el Dr. Ethan Russo, qualifica de "absurda". Aquesta categorització podria ajudar els dispensaris a comercialitzar la marihuana, però no resistiria una anàlisi rigorosa.

Algunes varietats índica contenen terpens vigoritzants, mentre que algunes satives col·loquen la ment i el cos. A més, les plantes d'un mateix cep poden produir diferents efectes quan es conreen en entorns diferents.

En lloc de dependre d'aquesta manera tan imprecisa de dividir la marihuana, la recerca proposa rebutjar el terme “cep” i substituir-lo per “quimiovar”[5] (varietat química) per a poder fer-nos una idea més precisa dels efectes i diversitat química d'una planta.

10 mites sobre la marihuana desmentits

8. La ressaca de marihuana no existeix

El debat entre els consumidors d'alcohol i de cànnabis continua. Els qui defensen l'herba sovint argumenten que als matins es desperten descansats i llestos per a l'acció. Encara que això és cert, el fet de fumar-te 10 grams la nit anterior comporta la seva pròpia ressaca.

Les ressaques de cànnabis no es poden comparar als estralls que provoca el consum d'alcohol. Però poden influir en com et sents l'endemà, ja que produeixen confusió mental, letargia, enrogiment d'ulls i maldecaps. No obstant això, si es gaudeix amb moderació, és possible despertar-se en plena forma per a dur a terme les tasques quotidianes.

Igual que amb les ressaques d'alcohol, una mica d'aigua i menjar ajuden a tornar a la normalitat. Però, a diferència de les d'alcohol, es triga molt menys temps.

10 mites sobre la marihuana desmentits

9. La marihuana no produeix símptomes d'abstinència

Encara que a molts consumidors experts els agradaria creure que la marihuana no produeix síndrome d'abstinència, per desgràcia, això no és cert. Igual que les ressaques, l'abstinència del cànnabis és una cosa real.

No obstant això, de manera semblant a la ressaca, els símptomes d'abstinència del cànnabis són bastant lleus, especialment en comparació amb els de l'alcohol i altres drogues.

Els consumidors habituals que deixen de fumar podrien experimentar els següents símptomes (que poden variar d'una persona a una altra) durant un parell de setmanes:

 • Irritabilitat
 • Maldecaps
 • Alteració del somni
 • Símptomes semblants als de la grip
 • Sensació de tristesa i ansietat

Afortunadament, no duren molt temps i no solen ser greus. Si vols alleujar aquests símptomes, el millor és mantenir-se hidratat/a, menjar sa, fer exercici, i practicar tècniques de relaxació.

10 mites sobre la marihuana desmentits

10. Aguantar el fum augmenta el subidón

A mesura que els aficionats a la marihuana es fan majors, van perdent aquesta competitivitat del principi. Els fumetas joves sovint presumeixen de donar calades grans, contenir la respiració durant un minut, i tolerar millor el colocón.

Quan es passa la novetat, aquests consumidors comencen a relaxar-se i a entendre que cada persona gaudeix de l'herba a la seva manera. També s'adonen ràpidament que no fa falta aguantar el fum durant molt de temps per a intensificar el colocón.

De fet, no existeix cap estudi que recolzi la idea que contenir la respiració augmenti la quantitat de THC absorbit. Al contrari[6], el més probable és que no sigui així[7].

Tot el THC passa immediatament dels pulmons a la sang. Si vols col·locar-te més, fuma més!, però no perdis el temps entrenant per al campionat mundial de busseig lliure si no participaràs.

10 mites sobre la marihuana desmentits

External Resources:
 1. The Cannabis Effect on Crime https://www.tandfonline.com
 2. Alcohol-Related Crimes: Statistics and Facts - Alcohol Rehab Guide https://www.alcoholrehabguide.org
 3. Cannabis blunts the brain's reward system | Imperial News | Imperial College London https://www.imperial.ac.uk
 4. How dealing with past trauma may be the key to breaking addiction | Life and style | The Guardian https://www.theguardian.com
 5. Cannabis - from cultivar to chemovar - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 6. Download Limit Exceeded http://citeseerx.ist.psu.edu
 7. Breathhold duration and response to marijuana smoke - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Avís d'exempció de responsabilitat:
Aquest contingut està destinat únicament a finalitats educatives. La informació oferta procedeix de recerques recopilades per fonts externes.

Tens 18 anys o més?

El contingut de RoyalQueenSeeds.cat és únicament apte per a adults i està reservat per a majors d'edat.

Assegura't de conèixer les lleis del teu país.

En clickar a ENTRAR, confirmes
que tens
18 anys o més.